Nü resim yapmak dinimizce ne kadar doğru? Resim yapmak bile günahmış bunu cok kişiden duydum o halde resim yeteneği insana neden doğuştan verilir bir çelişki var bilgisi olan bu konuda beni biraz aydınlatabilirmi?
Cevabın nedir?
Gizli Üye(30-35)+1 yılİslamiyetin ilk yıllarında insanlar putlara taptıkları için heykel yapmak ve tapılan putları çağrıştıran resimler yapmak kesinlikle yasaklanmıştır.
İnsan resmi yapmak, yüz, göz, figür resimleri yapmak bu yüzden hala islami kesim tarafından sakıncalı bulunmuş ve uzak durulmuştur. Doğru olan yapmamaktır.
Zaruret halinde, meslek, eğitim, askeri, istihbarat, sağlık, polisiye gibi durumlarda yapılmasında hiç mahsuru yoktur. Hatta askeri ve istihbarat durumlarında resim çizmek farz olabilir de. Bu düzeyde kalifiye elaman yetiştirmek için kurumlar oluşturmak ve desteklemekte de mahsur yoktur. Yetenekli kişilerin kendini yetiştirmelerinde sorun yoktur. Sanat yapmak, sanatsal çalışmalar yapmak yasaklanmamış tam tersi bütün islam devletlerince desteklenip yüceltilmiştir. Çeşit çeşit islami sanatlar ortaya konmuştur. Fakat direk insan figürü, potre çalışmaları desteklenmemiş, tavsiye de edilmemiştir.
Hele ki sadece sanat adı altında NÜ, çıplak, erotik çalışmalar yapmak kesinlikle günahdır. Haramdır!
Resim çizmek, silah ve bıçak kullanmak gibidir. Onunla topluma hayırlı işler de yapabilirsiniz. Cinayet katliam da yapabilirsiniz. Doğru şekilde kullandığınız sürece günah değildir.03 Yorumla- +1 yıl
ama meslek sahıbı olmam ıcın benım fıgur cızmem gerek yoksa okula alınmıcam bu da o sartların ıcıne gırmıyo yanı anlamadım
Cevap sahibi+1 yılZaruret halinde, meslek, eğitim, askeri, istihbarat, sağlık, polisiye gibi durumlarda yapılmasında hiç mahsuru yoktur.
- +1 yıl
anladm tesekkurler ;)
En İyi Cevaplar
Gizli Üye(30-35)+1 yılNerden cikartiyorsunuz böyle seyleri sanki kuranda yaziyor resim yapmak günah diye...bunlar uydurmaca seyler, daha önemli seyler var butür seylerle kafa yormamak gerek.
03 Yorumla- +1 yıl
bılıp bılmeden konusuyrz evet
Cevap sahibi+1 yılpardon nu resim demissin ben genel olarak algiladim o zaman baska olabilir cünkü edep yerleri kapatmak zorunda bir insan
- +1 yıl
kafa yormazsan doğruyu bulamazsın
yukarda yazdım bu uydurma değil, dikkat edilmesi gereken unsurlardır
Yapmak için başkasına sormaya gerek duyduğun herşey günahtır , çünkü devamında nasıl yaparsan günah olmaz diye kendi isteklerini de araya sıkıştırma fırsatı bulmuş olurlar.
Resim boyadan ibaret , senin için sanat olan birşey başkası için seks daveti ise , bu hatanın sorumluluğu o sapığa ait , sanatçıya değil.
Ayrıca kağıdı zorla kafalarına bantla yapıştırmıyorsun , isteyen bakıyor..
Devamında , insanlarda birçok kabiliyet vardır , kimisinde bazı kabiliyetler daha belirgin olur , bunları çalıştıkça denedikçe keşfedersin.
Senin iyi olduğunu düşündüğün bir kabiliyetin varsa, bunu işlemekten daha doğal bir hakkın olamaz.
Bu hakkına tecavüz etme niyetinde olanlara kapıyı gösterip , hayatına emeğine devam ediceksin.01 Yorumla- +1 yıl
tesekkur ederım
Kültür & Sanat konusunda 496 cevap paylaştı. doğa resimleri günah değil diye biliyorum.yüz resimleride belki de günah değildir iyi araştırmak lazım.nü konusuna gelince bunda sıkıntı olması muhtemel.yetenek ve onu bastırmak konusunu biraz abrtmışsın bence o farklı bir konu
010 Yorumla- +1 yıl
bence bırbrıyle baglantılı
- +1 yıl
ben nu resım olarak degerlendırmıyrm ki karsıma bir ınsanı gıyınıkkende model alıp çizsem bu günahmıs
- +1 yıl
bak bu konu derinlemesine araştırılmalı ağızda laf dolaştırmak kolay dini hükümler konusunda herkes ahkam kesiyor resim çekmek resim yapmak aynı şeylerdir bir yerde madem öyle haram diyenler resimde çektirmesin.alimlerin hocalarının resimlerinide paylaşmasın.insanlar çok boş konuşuyorlar yeteneğini ne amaçla kullandığın önemli bence herkesten değil ehlinden öğren bu konuları
- +1 yıl
dogru dıyosun konu sacma sapan yerlere gıdıyo tesekkurler
- +1 yıl
o zman senı en ıyı cevp sectmmmmmmmmm
- +1 yıl
Tabiat manzarası olan şahane tablolar bile, insanlığın doğrudan doğruya ihtiyaç duyduğu şeylerden sayılmaz. Ama bu gibi güzel tablolara, bazı servet sahipleri milyonlar vermekten çekinmez. Hâlbuki bu parayla birçok fakir sevindirilebilir.
Canlı varlıkların resmini yapmak ve bunları evlerde bulundurmaktaki yasağın hikmetini putperestliği önlemek olarak düşünenler vardır. (Bugün bu resimlere, heykellere tapacak kadar şaşkın yoktur. Yahut ben asla resme tapmam) diyerek kendi kendine fetva veren bazı ukalâlar, akıl ve idrakten yoksundur. Bu, (İçkinin yasaklığının sebebi, sarhoşluk verdiği içindir. Ben sarhoş olmayacak kadar içiyorum) demeye benzer. Her hususta emre aynen uyan hizmetçi, sebep arayan, anlam veren hizmetçiden daha çok makbul olur. - +1 yıl
kimin hangi tabloya neden o kadar para verdiği o tabloyu yapanı bağlamaz bence kişilerin aile resimleri dediğin putperestlik teklikesini taşıması lazımki aynı tehlike için yasak sayılsın.putperestlik için resim bulundurmak ayrı bişey bence.düşünmeden araştırmadan birşeyleri haram saymak çok daha büyük bir tehlikedir.insanları dinden soğutmak içinse birebir hani..
AI Persona’ya Sor
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
0
Cevap
12Cevap
+1 yılDindar kesiim tarafindan resim kotu karsikanir. Aslinda dindar degilde asiri dindar kesim resmi sewmez. Evlerinde tablo resim tv dahi olmaz. Sebebi ise onlara gore allah a şirk kosmak sanirim. Dolayisi ile onlarda nu yu birak normal resim dahi olmaz. Nu resmi aslinda olmamasi gerek. Nedenn dersen cunku cinsel acidan insana haz verir. Ha ciplak foto cekmissin ha bunu resmetmissin. Ama nü yapinca sanat our. Yine derler ki madem sanat yapacaksin nü yapma manzara falan ciz derler.. ben kati biri degilim. Rewmi tabloyu nü yü seweerim..
02 Yorumla- +1 yıl
nü resimi gectık normal bı ınsanın portresı mesela bunun gunah oldunu soyluyolr
- +1 yıl
Asiri dinciler oyle zaten... kuran i kerim de nssil geciyor ne diyor orssi hakkinda fikrim yok..
insana sehvetde verılmış.. tutkuda verılmış..cınsellıkde verılmış...gıt bunları dıledıgınle yap denılmemış ama, bır yol cızılmış o yoldan cıkma denılmış, anormal bır sey yok bunda, bu yetengınızı bambaska seylerde kullanabılırısınız.. mesela mımarıde..
19 Yorumla- +1 yıl
mımarı ıslerını gonye ve cetvellerle herkes yapıyor resım yapmak cok farklı bısey gunahmı degılmı nü yapmanın günah ldunu anlıyabilirim ama ben neden eskiz defterimi elıme alıp dısarda oturan gezen insanları çizemıyorum bunda nevarkı herkes gıyınık bunun mantıklı bir cevabı olmalı
- +1 yıl
mantık basit sız o resmı yapıp bır kosede saklamayacaksınız bırılerıne gostereceksınız namahrem kavramından dolayı gunah.. ayrıca mımarlık gonye ve t cetvelı ıle olan sey degıl, mesela mımar olup evlerı susleyıp gıydırmekde fevkalade guzel bır resım işi..mimar sadece kolon kırıs cızen degıldırki, bakınız mimar sinan!!
- +1 yıl
mımarsınanın eserlerındekı suslemelerınde ınsan fıgurunun olmadıgını bılıyorum ama art nouveauyı benmsemıs ıslamı ulkelerde ama ıste yıne alamadım sankı sorumun cevabını ;(
- +1 yıl
evet mınyaturler var boyutsuz resımler bunların boyle yapılmasınında sebebı buymus zaten
- +1 yıl
nıckınızdende anlasılıyorkı resıme sevdalısınız sart degıl nu yapmanız..dinde fetva dogru degıldır ama ınsan harıcı bır cok seyın resmını gunaha gırmeden yapabılırsınız, nu resım hevesınızıde esınızle falan gıderebılırsınız, gunah dıye kendınızı koreltmenızınde mantıgı yok..
- +1 yıl
nü resim hevesimi ne yalan soylıyım karsıma bir adımı alıp dal tasak cızmeye pek heveslı olmdm hıc ama atolyedeyken yaptık boyle seylerı
- +1 yıl
hehehehe
Kültür & Sanat konusunda 2,5b cevap paylaştı. Doğuştan sayısız verilen yetenekler var aynı şeyi farklı bir işte kullanınca nasıl günah oluyorsa resim olayının'da boyutu farklı , doğa , araba , ev vb şeyler çizmekte problem yok diye biliyorum netten araştırabilirsin , yaradılış'da neden verildi diye sorgularsan hata yaparsın çünkü çok az düşündüğünde aynı şey hem iyi hemde kötü yönde kullanılabiliyor , resimde bu testlerden birisi.
01 Yorumla- +1 yıl
evet dogru dıysn
dinin resme karşı çıkmasının nedeni resim ya da heykele tapmayı engellemek amaçlıdır, hıristiyanlığın ilk doğuşunda, hıristiyanlar da resmi yasaklamış fakat insanların resim yapma arzularının önüne geçemeyeceklerini anladıkları vakit geri adım atmışlardır (bu sebepledir ki islam dünyasında resim sanatı hiç gelişmemiştir) bildiğim kadarıyla islam dininde yasak
01 Yorumla- +1 yıl
hadı ya ;(
Canlı resmi yapmak günah. Mesela doğa resmi yapmak günah değil.
Hadis-i Şerifte buyuruluyor ki:
(Canlı resmi yapan, kıyamette en şiddetli şekilde azap görecektir.) [Buhari]15 Yorumla- +1 yıl
ama ben yaptm hemde cok ;(
- +1 yıl
öylemi ;)
- +1 yıl
anladım :)
Kültür & Sanat konusunda 3,1b cevap paylaştı. Hala din diyorsunuz..
Tuvalete gitmek iyi ki günah değil (!)
Şaka gibisiniz.112 Yorumla- +1 yıl
bence herkes herkesın dusuncesıne saygı duymalı benım sana duydgum gıbı
- +1 yıl
Saygı duyuyorum tabi.. Eşcinsellere, veganlara, vejetaryenlere.. Aklına gelebilecek her türlü şeye..
Ama şu günah mı, bunu yapmak istiyorum bu günah mı diye sorular komik geliyor..
Resim yaptığın için seni cezalandıracak bir tanrının varlığı sana gerçekten inandırıcı geliyor mu?
İbn-i Mes’ûd (r.a)’dan rivayetle Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
“Allah, dövme yapanlara, yaptıranlara, yüzlerdeki kılları alanlara, aldıranlara, güzelleşmek maksadıyla dişlerini törpüleyip aralarını ayıranlara, Allah’ın yarattığı şekli değiştirenlere lanet etsin.“ (Buhârî, Müslim, Tirmizî, Ebû Dâvûd, Neseî, İbn-i Mâce, Ahmed)
Cenâb-ı Peygamber (s.a.v) diğer bir hadîs-i şeriflerinde ise şöyle buyurmuştur:
“Allah, saç ekleyene, ekletene; ben yapana, yaptırana; dişlerinin başını inceltene, buna razı olana; yüzünden tüyleri aldırana, yüzündeki tüyler aldırıldığı takdirde buna rıza gösterene lanet etmiştir.“ (İbn-i Âbidîn, XV/401)
Bunlarda günah yapmıyor musun? - +1 yıl
aldırdım eee ne bılım bılemedım sımdı cehennemn dıbıne gıtmeye hak kazandım sanırm
- +1 yıl
Yani böyle küçük ayrıntıları takmamalısın.. Hayatını yaşa.. Zaten her müslüman cehenneme uğrayacaktır..
Bir süre fazla kalırsın sadece.. Sonra cennete gidersin..
Al sana kanıtlar :
Cehenneme herkesin uğrayacağını söyleyen ayet : (İçinizde Cehenneme uğramayacak hiç kimse yoktur. Bu, Rabbinin kesin hükmüdür. Allah’tan sakınanları oradan kurtarır; zalimleri [kâfirleri] de dizüstü çökmüş olarak orada bırakırız.) [Meryem 71, 72]
Hayatın boyunca bir iyilik yapmış hep kötülük yapmış olsan bile cennete gideceğini garantileyen hadis :
“Cennetlikler cennete, cehennemlikler de cehenneme girdikten (ve ancak Cenab-ı Hakk’ın bildiği bir müddet geçtikten) sonra Allah: ‘Bir hardal tanesi kadar imanı olanları cehennemden çıkarın’ buyuracak ve çıkarılacaklardır…” (Buharî, İman, 15; Müslim, İman, 147-149).
Yani çok kasma :D - +1 yıl
gece gece ıcımı kararttın agzından bı hayırlı bısey cıkmadı yahu
- +1 yıl
Allah'ın varlığını inkar etmek için daha inandırıcı bir neden bulmalısın. Allah'ü Teala yoksa eğer bütün kainat tesadüfler sonucu meydana geldi demektir. Bu mu yani inandırıcı ve mantıklı olan. Yoksa bu dünyada imtihan olunduğumuz mu?
İsevi dini tahrip edilerek, resimlerde, heykellerde, ilahlık sıfatları bulunulduğuna inanıldı.
İslam dini, insanlarla alay edilmesine, canlılara tapılmasına ve insanların fuhşa sürüklenmesine alet olan insan resimlerini, heykelleri haram etmiş, canlıların anatomik parçalarının, bitkilerin ve her çeşit, fizik, kimya, astronomi, inşaat resimlerini helal etmiş, serbest bırakmıştır. İlimde, teknikte gereken resimlerin yapılmasını, bunlardan fayda elde etmeyi emretmiştir. İslam dini, her şeyde olduğu gibi, resimleri de, faydalı ve zararlı olmak üzere ikiye ayırmış, faydalı olanlarını emir, zararlı olanlarını yasak etmiştir. - +1 yıl
Kim bilir belki de Allah'ü Teala; "Muhammed aleyhisselamın bildirdikleri doğrudur. Bütün bu kainatı yaratan hikmet sahibi bir yaratıcı vardır. Canlı resmi yapmayı yasaklıyorsa bu da bir hikmete binaendir" diye düşünüp itaat edenle, "resim yaptığım için beni cezalandıracak bir tanrının varlığı bana inandırıcı gelmiyor" diyeni ayırmak istemiştir.
- +1 yıl
bunu sevdm
- +1 yıl
Tesadüfen oluştu demedim. Cahil insanların araştırmadan, acaba karşıt görüşler bu konuda ne düşünüyor diye sormadan, kaynaklara başvurmadan konuşması da trajikomik..
allahı inkar etmek için başka bir şey bulmalısın nedir..
ateistler herhangi bir tanrının varlığına inanmaz, yani inkar etmez. inkar etmek gerçekten var olan bir şeyi reddetme durumudur. ateistler zaten tanrı diye bir şeyin olduğuna inanmadıkları için inkar etme gibi bir durum yoktur.
ayrıca ateistler sadece allahın var olduğuna değil diğer var olduğu iddia edilen tüm tanrıların ve dinlerin varlığına inanmazlar.
- Kültür & Sanat konusunda 3,5b cevap paylaştı.
+1 yılbebişim nü resim yapmak, ve resim yeteneği ve günah olgusu bunlar birbirnden ayrı konular,
her ressam nü çizemezki mesela
bende doğuştan bir yeteneğim var, ama nü çizmem07 Yorumla- +1 yıl
biliyorm sadece sormusken hepsini cıkarıyım aradan dıye dusundum sakıncası yoksa bısey sorabılırmıyım pekı?
- +1 yıl
sor bakalım
- +1 yıl
hobı olarakmı yapıysnuz ressammısnz?
- +1 yıl
doğuştan yetenek var bende çocukluğumdan beri, kara kalemde iyiyim, yağlı boya çalışmadım, hobi olarak yapıyorum, ama ressam olmayı isterdim
- +1 yıl
ne guzel neden yaglıboya yapmıysnz kusuruma bkmyn konu resm olunca fazla meraklı oluyrm cevp vermek zornda deglsnz
- +1 yıl
iş hayatındayım ve kafam yeterince kalınlaştı, zaman ayıramıyorum, resim yapmak için ruhun sakin olması lazım
- +1 yıl
evet haklısınz
+1 yılburada cevabı var
https://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=154414 Yorumla- +1 yıl
bu nedır ya ;(
- +1 yıl
Ben anladım neden olduğunu çünkü resim çizmek demek Allah'ın yaratma sıfatını taklit etmek demekmiş.
Fakat serbest bırakılan resimler varmış onlar ;
''canlıların anatomik parçalarının ve bitkilerin ve her çeşit, fizik, kimya, astronomi, inşaat resimlerini helal etmiş, serbest bırakmıştır.'' - +1 yıl
Birde şöylede bir açıklamada var ;
Hiçbir ressam, Cenab-ı Hakk'ın yaratıcılık sıfatını taklit maksadıyla resim yapmaz. Bu bakımdan bu hadis-i şerifin onlarla alâkası yoktur) denilemez. Çünkü hiçbir ressamın, Allahü teâlâ ile yaratmak yarışına kalkma ihtimali olmadığını Peygamberimiz de bilir. Ancak bu hareketi ne niyetle olursa olsun yaratmak gibi telâkki edilecek ve o derecede yaratmaya özenmiş sayılacaktır. - +1 yıl
anladım tesekkur ederım
kitapta öyle birsey yazmıyor ki nerenizden uydurdunuz bunu çıplaklık doğal birseydir bu resmetmek günah sayılmaz ki bence
02 Yorumla- +1 yıl
ben uydurmadm duydm
dinimizde alkol de haram alkolu ilk kesfedene neden bu yetenek akıl verildi?
ya da ilişkiye girmekte haram kadın ve erkege neden bu şehvet arzusu, nefis verimiş olabilir?04 Yorumla- +1 yıl
benım anlamadıgm nokta bu o zman neden cogu ınsan ıyı resım yapamıyken ben yapıyorm bu yetenk neden var bı sebebı olmalı
- +1 yıl
bılmem ılk okul bırdeyken bıle herkesten daha ıyı resım yaptgm goz onune alınırsa dogustan yetnk dıye bısey vardır bence
+1 yılDine göre resim yapacaksan yapma bence
00 YorumlaResim yapmak günah ise cehennemlik oldum :P
010 Yorumla- +1 yıl
cehennmn en dıbıne gıdıcez yıhhu ressammısnz?
- +1 yıl
ne guzel ne guzel nıhayet resım yapan bırılerıyle konusuyrm
- +1 yıl
mermer uzerıne nasıl bısey o
- +1 yıl
https://hizliresim.com/nPoLDM
Şu şekilde :D - +1 yıl
ne ılgnc neden kagıt tuval degılde mermer pekı?
- +1 yıl
anladım cok ılgınc :)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt