+1 yılÇamaşır deterjanı ile bulaşık yıkanır mı?

bulaşık yıkamak Bulaşık makinesi, bizim hayatımızı kolaylaştıran en etkili ve en iyi beyaz eşyalardan biridir. Özellikle gün boyu evde yemek yapılıp bir şeyler içildiği için, elde bulaşık yıkama zahmetinden kurtaran yegane beyaz eşya olan bulaşık makinesini doğru şekilde kullanabilmek de bizim görevimiz bence. Fakat bazen bulaşık makinesini öyle kullanıyoruz ki, içine hiç konulmaması gereken malzemeler veya zorla sığdırılan bulaşıklar nedeniyle epey zorlanıyoruz ve arzu ettiğimiz temizliği oldukça zorlaştırıyoruz. Bunlardan en yaygın olanı da, bulaşık makinesine çamaşır deterjanı koymaktır.
Çamaşır deterjanı, çamaşır makinesinde veya elde yıkama için kullanılabilecek bir deterjan çeşididir. Bulaşık deterjanından farklı olarak çamaşır deterjanı, içerisindeki kimyasal maddelerden ve köpürme gibi büyük farklara yol açan özellikleri nedeniyle bulaşık makinesinde kullanmayı pek de uygun değildir aslında. Fakat kullanılan bulaşık deterjanına güvenmeyen veya iyi temizlediğini düşünmeyen insanlar, çamaşır deterjanını temizlikte daha etkili bularak bulaşık makinesine de çamaşır deterjanı eklemektedir. Ben de vakti zamanında böyle bir yanlışa düştüğüm için, size çamaşır deterjanı ve bulaşık deterjanı arasındaki farklarla beraber neden bulaşık makinesine çamaşır deterjanı koymanın sakıncalı olduğunu anlatmak istiyorum.- Bulaşık makinesi deterjanı veya bulaşık deterjanı olarak bildiğimiz sıvı el deterjanları, yapısı bakımından çamaşır makinesi deterjanlarını göre daha hafif etkilidir. Çünkü bulaşık makinesi deterjanının temizlemesi gereken alanlar ile çamaşır makinesi deterjanının temizlenmesi gereken alanlar arasında oldukça fark vardır. Özellikle bulaşık makinesi deterjanının temizlemesi gereken alanların tabak, çatal, tencere gibi sert ve kırılgan yüzeyler olduğunu bildiğimiz için, bulaşık makinesi deterjanlarının daha kolay çözünebilir ve ardında kalıntı bırakmayan bir yapıda olduğunu da kavramak lazım.
- Çamaşır makinesi deterjanları ise bulaşık makinesi deterjanlarına oranla daha yumuşak ve nispeten zorlayıcı alanlar üzerinde çalışmaya yönelik türetilmiştir. Çamaşır makinesine konulan çamaşırların kumaş yapısı, miktarı ve üzerindeki kirlerin yoğunluğuna göre temizlik yapabilmesi için çamaşır deterjanlarının daha güçlü etki de ve nispeten bulaşık makinelerine göre daha fazla kalıntı bırakabilir özellikte olması gerekiyor. Çünkü çamaşır deterjanları, bulaşık makinesi gibi kısa değil daha uzun çalışabilen çamaşır makinelerinde kullanıma uygun olduğu için tekrar tekrar yıkamada, durulanana kadar çamaşır üzerinde kalmalıdır. Dolayısı ile çamaşır deterjanı ile bulaşık yıkanır mı diye merak edenler için şunu söyleyebilirim; çamaşır deterjanları, bulaşık deterjanlara oranla daha yoğun bir yapıya sahiptir ve bulaşıklar üzerinde kullanıma uygun değildir.
- Toz çamaşır deterjanı ve tablet bulaşık deterjanı, her ne kadar birbirine yakın yapıda olsalar da, yukarıda bahsettiğim özellikleri nedeniyle üretildiği alanların dışında kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Sıvı çamaşır deterjanı ve sıvı bulaşık deterjanları, yapı olarak birbirine yakın olsalar da, suda çözülme sıcaklıkları ve etki ettiği kişiler bakımından birbirinden ayrıştığı için, üretildiği alanların dışında kesinlikle kullanılmamalıdır.

bulaşık makinesinde bulaşık yıkamak Durumu özetleyecek olursam; bulaşık deterjanının formu ne olursa olsun bulaşık makinesinde, çamaşır deterjanının türü ne olursa olsun çamaşır makinesinde kullanılmasına özen gösterin. Aksi halde, bulaşık makinesinde kullanılan çamaşır deterjanı, bulaşıklar üzerinde kalıntılara yol açar ve kolay durulanmadığı için sağlığımıza zarar verir. Aynı şekilde bulaşık deterjanları da çamaşır makinesinde kullanıldığı zaman, çamaşır deterjanı yeteri kadar kadar etkili olmaz ve malzemenizi boşa harcamış olursunuz.
10 Yorumla
En İyi Cevaplar
Annelerimiz bulaşık ilacı bitince gidip almaya uygun zaman değilse çamaşır ilacı ile bulaşık yıkarlar:) sıkıntı olmaz yani ama makine için elde yıkama kullanma aşırı köpürüyor elde yıkama çamaşır makinesinde de kullanılmaz durulanma problemi oluyor ki bu bulaşıklar için daha sakıncalı.
09 Yorumla
Soran+1 yılaklım başıma geldi bir dahakine pis bırakırım yine kimyasal kullanmam :)
Soran+1 yılçok zararlıymış annene söyle bir daha yapmasın :)
Soran+1 yılbenim de kendi evim ben neden öyle değilim ya :/ hiç annem gibi olamayacağım
Soran+1 yılhahah :D
- +1 yıl
Zararı neymiş Bnde makineye koydum aklıma geldi çalıştırmadan peçeteyle sildim su döktüm deterjan yerine gitmiş midir
Onun yerine bulaşık sabunu sıkaydın bir kaç damla daha iyiydi neyse en iyisi sen ya detarjan qlıp tekrar yıka ya da sudan geçir bişey yap detarjan kalıntısı kötü edebilir
01 Yorumla
Soran+1 yılteşekkürler
+1 yılevı köpük basmazssa ıyı:) çamasır detarjanlarında kımyasallar daha agırdır cok saglıklı bır sey yapmamıssın en azından normal sabunu rendeleyıpte ya da toz olarak koyabılırdın belkı.sen makınayı acıtıgında tekrardan boş olarak yıka onları
08 Yorumla
Soran+1 yılbunların hepsi vakitsizlikten :/
Soran+1 yıldurular mı peki boş çalıştırınca? emin olabilir miyim kesin bilgi mi?
- +1 yıl
tabıkı durular.nıye durulamasın cok fazla detarjan işi saglıksız zaten parlatıcı yerıne elma ısrkesı koyarsanız o antıoksıdandır detarjandan daha ıyıdır bence
Soran+1 yılelma sirkesi olayını bir aydır uyguluyorum evet. ama sanki parlatıcı kadar etkili olmadı gibi geldi bana
- +1 yıl
yanı tabıkı kımyasal olarak parlatıcı degıl.ama sunu belırtmek ıstıyorum detarjanları nekadar yıkarsan yıka uzerınde kalıyor ve bu daıma kımyasala magruz kalmak kansere davetıye demek bu yuzden parlak olmasından zıyade sagşık dıye bak olaya ıyı yıkandıktan sonra cok parlamasının cok mantıgı yok bana göre
Soran+1 yılona çözüm bulduk tamam da bu deterjan olayını ne yapacağız? evde natürel deterjan yapan kadınlar varmış internette okudum. ev işlerini sevmememden ötürü kimyasal yerim herhalde ömür boyu
- +1 yıl
olabılır netten falan daha az zararlı alternatıflere bakılabılır ev işlerı zaten eskısı gıbı degıl ben bıle bekar oldugum halde atıyorum hafta sonları 2 satte evı bulasık camasır temızlk yapıp cıkıyorum tabıkı cok detaylı degıl * herzaman derlı topluyumdur.demem okı ev ıslerını sevmesende eskısı gıbı elle yıkanmıyor makınaya at yeter sadece detarjan kısmını bır arastır cok farklı alternatıfler var
Soran+1 yılpekala teşekkür ederim
+1 yılbahar kokulu tabakların olmuştur en iyi ihtimalle :)
13 Yorumla
Soran+1 yıltüh yumuşatıcı koymayı unuttum :D
- +1 yıl
:D
evi huzur kaplayacak bu gidişle :D - +1 yıl
teşekkürler :)
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
22Cevap
- Ev & Yaşam konusunda 10,3b cevap paylaştı.
+1 yılZehirlenebilirsin. Tabakları makineden çıkarınca elde tekrar yıka. Ayrıca eve gitmeden de bir markete uğra bulaşık makinesi deterjanı al ve aynı şeyleri sıfırdan tekrar yıka.
19 Yorumla
Soran+1 yılmisafir gelecek diye gittiğimde temiz olsun dedim. elde durulayayım en iyisi sağol canım
Soran+1 yılmakineyi boş çalıştırsam kendisi durular mı? vakit sıkıntım var benim ya :/
- +1 yıl
ha boş çalıştırmışsın ha yeniden deterjan koymuşsun birşey fark etmez makine açısından. markete uğrayıp deterjan almak da 5dakika zaten. Üşenme dediğimi yap bence.
Soran+1 yılbir şey daha sorucam. aynı pc den iki kişi bu siteye girebilir mi? bir yerde giremez yorumu okuyunca olmaz dedim. arkadaşın yerine kendi profilimden soru sordum ama güncellemelerden bıkkınlık geldi. kaba ifadeler küfülür yorumlar derken şikayet butonu kullandım ama modlar ilgilenemiyor galiba. evet yapmamam gerekirdi keşke soruyu silseler. pc alternatifi yok mu beni bu kızdan kurtarın :/
Soran+1 yılküfürlü yorumlar* pardon
- +1 yıl
aynı bilgisayardan başkaları da girebiliyor. Ayrıca moderatörlere mesaj olarak atarsan küfürlü yorumları kaldırırlar. şikayetleri yönetim görüyor moderatörler değil. E haliyle 24 saat burada da duramıyor hiçbirisi.
Soran+1 yılpekala teşekkür ederim. az önce baktım kaldırmışlar sağolsunlar. ben tam olarak bilmiyorum moderatörler başka ne yapabilirler?
- +1 yıl
m harfi olanlar yorum kaldırabiliyorlar. s harfi olanlar hem yorum hem soru kaldırabiliyorlar. u harfi olanlar da bunların yanı sıra üyelerin profillerini geçici olarak kapatıyorlar.
Soran+1 yılçok teşekkür ediyorum
O deterjan makineden taşmış ve zemini kaplamıstır...Makine, oda ve camasırları o deterjandan arındırman için olağanüstü bir çalışma yapman gerekecek.Gecmis olsun.
012 Yorumla
Soran+1 yılneden taşsın ki çok köpüren bişi değil?
Soran+1 yılçizilmek mi :( olamaz ya
- +1 yıl
Maalesef :) kirler çıkar belki ama bu sefer de deterjan kalıntılarını gidermek için çaba sarf edeceksin biraz :D mat, bir görünüm, ve çizik olacak maalesef :D bunların hepsini askerde denedim ben oradan biliyorum. Çamaşır makinesine bulasık, bulaşık makinesine çamaşır deterjanı koydum.Daha iyi bir temizlik için çamaşır suyu ile porçöz kirec sokucuyu karıştırmak gibi bir hata yaparak faciaya sebep oldum he bir de dislerimi sıvı sabun ile fırcaladım :D diş fırcalama etkili oldu ama geri kalanının asla yapılmaması gerektigini tespit ettim :D
Soran+1 yılbunların hepsi kaşiflik için miydi :D
Soran+1 yıl:)))
Soran+1 yılben eve porçöz sokmuyorum. çamaşır suyunu bile zorda kalmadıkça kullanmam.
Soran+1 yıldaha önce duymuştum. kimyasallarla aram iyi değil çok şükür :) sana da geçmiş olsun
+1 yılEllerini yıkarken sabun kullanıosun.O zaman dişlerini yıkarkende diş macunu yerine fırçaya bir sıvı sabun ekle bakiim parlıomu dişler (= ahahah
16 Yorumla- +1 yıl
HAHAHAH +1
Soran+1 yılallahım benden manyağı da varmış :D
- +1 yıl
Vaoww farklıı bir yaklaşım seçeneği tabii saygı duymak gerek bu tür şeylere. (=
- +1 yıl
Manyak mı.. (= bence buna yeni bir terim lazım canım (=
Soran+1 yılez ez :) hiç değilse aptallık ettiğimizin farkındayız. farkındalık iyi bir şey
+1 yılzehirlenirsin birşey olmaz :) yumuşatıcı da koysaydın keşke yumuşacık olurdu tabakların :)
01 Yorumla
Soran+1 yıl:)))
ben genelde taplet attıktan sonra bir kaç damla bulaşık deterjanı atıyorum. keşke üzerlerine bulaşık deterjanı sıksaydın :)
08 Yorumla
Soran+1 yılçok ilginç. sen neden öyle yapıyorsun?
Soran+1 yılyeni nesil makineler iyi durulama yapmıyor. bazı markalar çamaşır suyu katkılı deterjan satıyor. her ikisi de çok zararlı değil mi
Soran+1 yılbenim ilk çağırdığım servis (bosch) makineye bulaşıkları yıkayıp koymayın sadece arıtın demişti. yoksa deterjan yıkayacak bir şey bulamayıp bulaşıkları çizermiş. elde yıkıyorsan makineye koymanın ne anlamı kalıyor onu anlamıyorum annem de eskiden yapardı :) titizlik böyle bir şey demek ki.
Soran+1 yılben çok memnunum şükür. belki annenin aldığı şube sıkıntılıdır. makinenin tıkanmaması için içindeki süzgeç gibi bir parça var onu çıkarıp sıcak suyla yıkamak gerekiyormuş.
bende 1 kere çamaşır detarjanı kullandm ama no problem :D
12 Yorumla
Soran+1 yılyaşayan bir örnek bulduk :D alkış
Ev & Yaşam konusunda 1,1b cevap paylaştı. İkisi farklı kimyasallar ile üretilir biri diğeri yerine kullanılamaz o bulaşıkları tekrar bulaşık deterjanı ile yıkamadan kullanmayın
00 Yorumla
+1 yılKopurup tasmak disinda bir ise yaramiyor viledayi hazirla
03 Yorumla
Soran+1 yıldeneyenler var bakıyorum :)
- +1 yıl
Kahrolsun deneysel calismalar:-)
Soran+1 yılama çamaşır deterjanı köpürmez bilgin olsun
Ev & Yaşam konusunda 7,5b cevap paylaştı. acelem var dıyon burada soru sorup cevaplara bakıyon allam yaa bısı olmaz en kotu zehırlenırsınız
01 Yorumla
Soran+1 yılyahu işteyim
Ev & Yaşam konusunda 336 cevap paylaştı. yaş pastaya pul biber dökülürmü
ben erkek olduğum halde biliyom tı allam yaaa02 Yorumla
Soran+1 yılyoklukta alternatif düşündük ne var bunda ya
konulmaz yaa allah allah aramızda para toplayalım da sana deterjan alalım 1 yıllık
11 Yorumla
Soran+1 yılbulaşıkçı alsanız daha makbule geçer
Ev & Yaşam konusunda 371 cevap paylaştı. İçindekileri çıkarmadan 3-4 defa en yüksel programda yıka istersen
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılsıvı bulaşık deterjanı bile koyunca aşırı köpürüyor koyma bence
00 Yorumla
+1 yılne gerek var kız o kadar pis mi? :))
08 Yorumla
Soran+1 yılnasıl yani deterjansız mı çalıştırsaydım :D
- +1 yıl
bulaşıklar için olanından yok mu :D
Soran+1 yılcanım dedim ya evde kalmamış işe giderken aceleden işte... :)
- +1 yıl
hm niye acele ettin ki işten gelince yıkasaydın sonra alırdın ne olacak bak bana evde tabak çanak hiçbi şey kalmadıkça koymuyorum da makineye çalıştırmıyorum da. :D :D
Soran+1 yılellerim zarar görmesin diye hiçbir şeyi elde yıkamıyorum.
- +1 yıl
ben de. elde yıkadığımı kim söyledi? :D :D pisim de birazcık. geç atıyorum bulaşıkları makineye.
Soran+1 yılhıım şimdi anladım :D mikroorganizmalar ürüyor ama o zaman. öğrenci eviyse bir şey diyemem öğrenci her türlü yaşar :)
- +1 yıl
ahaha. :D
- Ev & Yaşam konusunda 12,8b cevap paylaştı.
+1 yılBeyin bedava iken sen neredeydin :D :D
06 Yorumla
Soran+1 yılsana ne kalmış diye araştırmakla meşguldüm
- +1 yıl
Sen napıcaksın elalemi? :) Baybay... :)) (Şaka bir yana elinle tek tek yıka o bulaşıkları kimyasal var sonra ACİLL lik olmayın :( ) :)
Soran+1 yılaceleden kendime iş açtım iyi mi :/ teşekkür ederim
- +1 yıl
Hiç dokanmasaydın iyiydi kirli bulaşıkları temizlemek daha kolaydı :(
- +1 yıl
Damla? helal sana derken?
riske girme al elinde yıka
00 Yorumla
+1 yılkonur çamaşır suyu koy
00 Yorumla
+1 yılbunun hard diski yanmış.pert
03 Yorumla
Soran+1 yılkaskom var
- +1 yıl
kasko arabalar için geçerli senin garanti süren dolmuş..
Soran+1 yılhı hı evet
deterjansız yıkasan daha iyi :\
00 YorumlaEv & Yaşam konusunda 732 cevap paylaştı. gelince ütülersin mis gibi olur.
00 Yorumlaşampuan ataydın bari hey alalhım :D
00 Yorumlasen koy gardaş sana hersey mübahtır.
00 YorumlaSadece bol su ile durula yeterli :))
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılSenin gibi bir eş istiyorum manyak birazda deli
04 Yorumla
Soran+1 yılesra erola başvur. burdan sana eş çıkmaz
Cevap sahibi+1 yılSakasini diyorum kim seni napsin salak
Soran+1 yıliltifat için teşekkür ederim
Cevap sahibi+1 yılAslinda iyisin
Saçların ne renk?
014 Yorumla
Soran+1 yılmor
Soran+1 yıldüz mantık. ne kadar da zekisin
Soran+1 yılcedric te hiç akıl yok ama. söyleyim.
Soran+1 yılsana demedim cedric e demedim. dünyada bir tane cedric var. diğerleri imitasyon. var mı 8 yaşın altına sığınmak gibisi
Soran+1 yılpardon cedric e dedim* açlıktan kafam karıştı
Soran+1 yıleti puf yedim
Soran+1 yılhayır zayıfım
Zehirlenirsin bence.
00 YorumlaEv & Yaşam konusunda 64b cevap paylaştı. Konmazzzz
00 YorumlaEv & Yaşam konusunda 392 cevap paylaştı. olmasssss
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılKim gelecek :)?
03 Yorumla
Soran+1 yılarkadaşlar
Soran+1 yılsen de gel bulaşıkları sana atayım
Cevap sahibi+1 yılOlur :)