İnanın doğrusu hakkında zerre bir fikrim yok. Ama hep -çekinmek- derim ben nedense. Sizce?
Şık koyuyorum lütfen açıklama da yapın.
Fotoğraf çekinmek.
Fotoğraf çekilmek.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
İnanın doğrusu hakkında zerre bir fikrim yok. Ama hep -çekinmek- derim ben nedense. Sizce?
Şık koyuyorum lütfen açıklama da yapın.
kendi yaptığımız işlerde genelde n kullanıyoruz "kaşınmak, taranmak, kuşanmak vb." başkalarının yaptığı işlerde l kullanıyoruz "vurulmak, sürülmek, kırılmak, vb." bu tabi basit bir tespit belki de hiç çekinmeden "çekilmek" desek doğru olur...:)
Aydınlandım.
dorusunu açıklamış genco.fazlasına gerek yok :))
İkisi de yanlış. Doğrusu "fotoğraf çektirmek" olmalı. Başkasına yaptırıyorsun, kendin yapmıyorsun. Mesela kuaföre gittiğinde "saçlarımı kestirdim" diyorsun. "Saçlarımı kesildim" demiyorsun.
Yoo, fotoğrafı da kendimiz çekebiliyoruz.
Fotoğrafı çeken kişi aynı anda fotoğrafta ise fotoğraf çekiliyordur...
Ama çeken kişi ile çektikleri farklı ise, fotoğraftakiler o kişiye fotoğraf çektiriyordur...
çekinmek fiiliyle çekilmk fiili çok farklı çekildiğiniz şeye nasıl çekindik dersiniz hayrett
Cevap
27Cevap
Etrafımda çoğu kişi fotoğraf çekilirken, fotoğraf çekinmek şeklinde ifade ediyor. Ben bu ifadeyi duyduğumda çok şaşırıyorum çünkü ikisi birbirinden çok farklı durumları ifade ediyor.

Ben de gittim ve aratırdım;
Fotoğraf "çekilmek" ifadesi kullanılır. "Çekinmek" ise genellikle utanma, korku gibi duyguları ifade etmek için kullanılır. Örneğin, "Fotoğraf çekinmek" ifadesi yanlış olur çünkü burada fotoğrafın bir duyguyla ilişkisi yoktur. Doğru ifade "Fotoğraf çekilmek" olacaktır, çünkü fotoğraf, kameraya poz vermek anlamında "çekilmek" fiiliyle ifade edilir.
İkisi de doğru yalnız çekinmekte birliktelik anlamı var yani beraber fotoğraf çekilme olayını ifade ederken kullanmak daha doğru çekilmekte ise tekil bir ifade söz konusu yani tek başına fotoğraf çektirme eylemini bildiriyor.
Of be keşke en iyi cevabı seçmeyeydim de...
seçmiş kadar oldun hem ben Türk Dili ve Edebiyatı öğrencisiyim bu benim görevim :)
Vay vay vay
''Çekilmek''
Bir ''çekinmek'' diyen bir de ''felan'' diyen insanı istem dışı olarak kaale alamıyorum..
Ayıp oluyor.
Bunu bir arkadaşımla çok tartışmıştık. Ben çekinmek demiştim o çekilmek. Sonunda edebiyatçıya sorduk. İkisi de kullanılır fakat çekinmek daha fazla kullanılır dedi.
Hm. Ben de çekinmek derim açıkçası. Ama burada durum farklı gözüküyor
Doğrusu "fotoğraf çektirmek"tir... Seçeneklerden ikisi de Türkçe kurallarına uygun değil...
Atıyorum arkadaşınla fotoğraf çekeceksin ve çeken sizsiniz. Fotoğraf çektirelim denmez.
Birlikte bir fotoğraf çektirelim denir... Ayrıca fotoğrafı ben çekeceksem, "Birlikte bir fotoğrafımızı çekeyim" derim...
fotoğraf çekinmek kesinlikle saçma bir çekim şekli, ikisi arasından en doğrusu "fotoğraf çekilmek" ama doğruluğu tartışılır ha en doğrusu "fotoğraf çektirmek".
O zaman Mirkelam' dan bir fotograf cekinebilir miyiz? Sarkisi sizlere gelsin:)
Ben ikisinede takmıyorum :( ben hiçbirini yapmıyorum. Yapamıyorum çünkü çok çirkinim içime dokunuyor :(
aa :(
Öyle :/ :/ :/
Fotoğrafçı olduğum halde çekilmek daha güzel geliyor :)
Çektirmek veya çekmek. Cahil cahil sorular sormayın vol2
B
cigaranın dumanına sarsam saklasam seni :D
ne marka içiyorsun merak ettim
Şşt.
şarkı sözü knk hiç espiriden anlamıyorsun zaten tipim degilsin yanlış anlamana üzüldüm :(
hakkaten ne marka oldugunu merak ettim fotoda gözükmüyor
çekilmek tabiki.gidip çekinmek diyen cahiller var sitede ahkam kesen bide
çekinmek, bir şeyden uzak durmaya çalışmaktır.
çekilmek ise bir eylemdir, doğru söylenişi de fotoğraf çekilmek şekildedir sayın hocam.
Çekinmek : utanmak filandır dogrusu fotograf çektirmek ya da fotograf çekilmek
en iyi cevap herşeyi açıklıyor zaten çok takıldığın yerlerde twitter de tdk hesabına sor :)
Ikiside guzel aslinda. Ama cekmek daha iyi yasatiyor olayi.
Fotoğrafın nesinden çekineyim.
Çekilmek doğrusu.
profilini nasıl o hale getirdin arkdaş ekleme felan yok ya ben yapamıyorumda
Bende hep çekinmek derim.
ikisinide beceremem yav
fotoğraf çektirmek tabikide
cekmeyi tercih ederim :)
Fotoğrak çekelim derim ben kanks
Çoğunluk böyle diyor.
Fotoğraf çekilmekten çekinmek.
Fotoğraf çekinilmez de çekilinmez de çektirilir
Hm.
kaç senelik insanım ben böyle beyin görmedim
fotoğraf çekinmek diye bir sözcük olamaz.
Fotoğraf çekilmek (doğrusu)
Cekinmek kulaga daha hos geliyo
Aynen. Ben de o yüzden onu seçtim. Hahah
:))
kendı kendımı cekemyı seıorum...
Çekilmek bence
Genellikle böyle diyor herkes.
evet herkezin şivesi o:)
çekilmek.
Çekilmek doğru.
fotoğraf çekilmek
Çekilmek dedim.