Mahkemeden once iki tarafida ayri ayri dinleyip uzlasmak isteyip istemedigini soran. bir memur olur taraflardan biri uzlasma istemedigini soylerse mahkeme sureci. baslar fakat uzlasmayi isteyip istemeyen davaci taraf olursa uzlasma saglanmaya calisilir
Bazı suçlar uzlaşma kapsamında yani şikayetiniz neticesinde oluşan bir durum Bu durumu uzlaştırmacı iş mahkemeye düşmesin öpüşün barışın diyerek aranızı bulmaya çalışacaktır Ancak bunu kabul etmeyip hayır efennim dava görülsün diyebilirsiniz o halde mahkemede dava açılır.. Sonucu görebilirsiniz.
Sizinle karşı tarafı karşı karşıya getirecek ve orta yolu bulmaya çalışacak bir ara bulucu. Uzlaşmak zorunda değilsiniz ve mahkeme süreci devam etsin diyebilirsiniz. Veya uzlaşır ve davayı sonlandırırsınız.
Aranızdaki problemi anlaşarak çözmek için yapılan birşey maddi karşılığı ne kadar olursa şikayetten vazgeçersin kabul edersen olay orda kapanır etmezsen devam edecek
Ben kaza yapmıştım aylar sonra uzlaştırma bürosundan aradılar ben haklı olduğum için adama para teklif etti hepsi resmi bir şekilde oluyor imza filan atıyorsun parayı vermesse mahkeye vericektim çünkü kazada haklıydı 1 ay geçmeden paramı aldım
Anladim da davaci sen isen suctan zarar goren (magdur) taraf sensin demek ki uzlastirmaci sana uzlasmak istiyomusun diye sorar sen de hayir dersen uzlasma sureci son bulur dava devam eder.