Dünyada aynı zaman içerisinde neden farklı mevsimler oluşmaktadır? Açıklayıcı bir yazı yazarsınız sevinirim İnternette bulamadım buraya yazdım. güneş sistemi
Dünyada aynı zaman içerisinde neden farklı mevsimler oluşmaktadır?
Dünya’nın tam orta noktasından geçen hayali bir çizgi olan ekvator, dünyayı iki yarım küreye ayırır. Üstteki Kuzey Yarım Küre, alttaki ise Güney Yarım Küre olarak anılır. Kuzey ve güney yarım küreden geçen yine bir hayali olan yer ekseni çizgisi düşünüldüğünde bu çizgi ekvator çizgisini dik olarak keser. Ancak Dünya’nın Güneş etrafında izlediği elips şeklindeki bir yol olan yörünge düzlemi ile ekvator, birbirine dik olmayıp arada yaklaşık 23 derecelik bir açı vardır. Bu açıya eksen eğikliği adı verilir. Eksen eğikliğinin sonuçları: -Mevsimlerin oluşumu, -Yıl içerisinde bir bölgeye düşen Güneş ışınlarının düşme açılarının farklılığı, -Yıl içerisindeki gündüz ve gece sürelerinin uzayıp kısalması ve, Aynı tarihte Kuzey yarım küre ile Güney yarım kürede farklı mevsimlerin yaşanması.
5
0 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Dünya Güneşin etrafında döndüğü için kimi yere güneş daha büyük acilarla vururken kimi yere daha az kimi yerede hiç vurmaz bu yuzden bu da mevsimleri olusturue
Dünyanın şekli ve ekseninden kaynaklı. Dünya yuvarlak olduğundan güneş ışınlarının dik geldiği bölgeler sürekli sıcaktır. Eksen eğriliği ise dünyanın yörüngesine oranla 23 derecelik eğimini ifade eder. Dünyanın güneş etrafında eliptik dönüşü dünyanın eksen eğriliği ve dünyanın yuvarlak olmasından kaynaklı güneş ışınlarının geliş açısı iklimleri oluşturmanın temel etmenleridir.
Aynı zaman içinde dediği şu an güney yarım kürede bahar mevsimine girilirken kuzey yarım kürede son bahar yaşanmaya başlar. Mevsimler güneşin geliş açısıyla ilgilidir. Dünya eskseni 23 derece yataytır. Bu da güneşin geliş açısını değiştirir. Ekvatora yakın kısımlarda 2 mevsim yaşanır.
Bu sorunun cevabını biraz olsun evrensel yapı bilgisi olan biri rahatlıkla bulabilir, en başta gelecek nedenleri olarak dünyanın güneşe olan yörüngesi, dönüş süresi, uzaklığı ve yakınlığı gibi nedenlerin her birini ele almak gerekir, bu sayede bu etkenlerin değişimlerinin zaman içerisinde baharı, yazı, sonbaharı ve kışı bölge bölge değiştirerek getirdiğini görürüz, eğer güneşe paralel bir dünyada yaşasaydık daima kavurucu bir sıcaklıkta olurdu yeryüzü ve gece de olmazdı, güneş ve yeryüzü küre şeklinde olduğundan soğuk, sıcak ve buna bağlı da mevsimler zamanla ve yer yer değişiyor, olur olmadık rüzgarlar, yağmurlar falan da atmosferle ilgilidir, mevsimlerin oluşumuna göre çok soğuk veya ılık bir esinti olarak oluşur.
Dünyada 2 tip dönme hareketi vardır sanirim bunlari biliyorsun 1 kendi etrafında 24 saat diliminde gece gunduz olusturur. 2. si Gunes etrafinda döner bu da 365 gun 6 saat de olur. Bu da mevsimleri olusturur. Yani anlayacagin Gece gunduz olusumu = Farkli sicakliklar demek de farkli mevsimler demektir dostum
Sosyal dersleri hayatımda görmeyince ben. Coğrafyayı hiç bilmeyince bende öyle olurdum. Yahu okula gitmek yerine evde evcilik mi oynadın sen barbie bebeklerle :D ahaha Gece gündüz olayları, dünyanın dönme hızı, eksen eğikliği, güneş ışığının açısı farklı mevsimlerin oluşmasına etken şimdi detaylı ve uzun yazsam sen bunu zerre anlamazsın o yüzden hiç gerek yok kendimi yormaya :D
Mevsimlerin oluşma nedeni Dünya'nın yörüngesindeki hareketi sırasında Güneş'e doğru olan yöneliminin değişmesidir. Dünya'nın eksen eğikliği yaklaşık 23 derecedir ve Dünya'da mevsimlerin oluşmasında eksen eğikliğinin belirgin bir etkisi vardır. ( yazmaya üşendim google dan kopyaladım )
Dünya yuvarlak değil geoit dediğimiz yani kutuplardan basık ekvatordan şişiktir. Dünya aynı zaman 23 dereceye yakın olarak eğiktir ve bir topaçın dönmesi gibi dönmektedir. Ekseninde yaptığı presesyon sayesinde dünyaya gelen güneş ışınlarının açıları , güneşin etrafında dönme durumuna bağlı olarak değişir. Güneş ışınlarının yoğun geldiği kürede daha sıcak bir zaman dilimi yaşanır
Özetleyecektim ama hızlı davrananlar varmış. Yine de bu yaşta bir bireyin okulda sağlıklı eğitim almadığını ve eğitimin ilerlemek yerine gerilediğini gözlemledim. Bizlere bunu çocuk yaşlarda öğretirlerdi.
Dunyanin ekseni 20 kusur derece egik oldugundan sebep gunes isinlari yorungenin eliptik merkezine gore 6 ay kuzey yarim kureyi 6 ay guney yarim kureye daha dik aciyla gelir atmosferi gecen isin miktari arttigindan isinir azalinca sogur
Eksen eğikliğiyle alakalı bu durum. Güneş ışınları 21 haziran ve 21 aralıkta dönencelere dik açıyla gelir. Bu gerçekleşirken de o yarım küre daha fazla güneş ışığı ve ısısı alır ve o yarım kürede yaz mevsimi yaşanır.
dünyanın eksen eğriliginden dolayı. dünyanın güneş ışıklarını dik açıyla aldıgı bölgeler de yaz mevsimi yaşanır daha eğimli aldığı bölgelerde de mevsimler degişir. mesela ekvator sürekli dik açıyla güneş ışıklarını aldıgı için sürekli yazdır
ilkokulda öğretiyolar bunu daha... internette bulamadım diye de yalan söyleme internette bununla alakalı milyar tane yazı çıkıyor. üşenip de araştırmamışsın tembel bir şekilde gelip buraya soruyorsun.
Ekseninin eğimiyle ilgili. İlginç bir not da ekleyeyim, temmuz ayında dünya gğneşe daha uzakken, kışın daha yakındır. Buna rağmen o eğimin ne kadar etkili olduğunu düşünün
Mevsimler zamanla değil dünyanın güneşin etrafındaki hareketleriyle belirlenir, bu yüzden farklı yerlerde farklı zamanlarda farklı mevsimler yaşanabilir.
Dünya kendi etrafında ve güneşin etrafında döndüğü için güneş görmeyen yerler daha soğuk günel gören yerler daha sıcak olur. Dünyada eksen eğikliği olduğu içinse kutuplar güneş ışığını çok az alır. Oralar heo soğuk ve kuraktır
mevsimlerin oluşma şekli belli. Dünyanın eğik şekilde dönüşünden kaynaklı. Hani aynı zamanda dediği bir gün içinde oluşan farklılık ise oda küresel ısınma ve ekolojik dengenin bozulması ile alakalı.
En İyi Cevaplar