Dün yavru kedim(2,5 aylık) yemek yemediği için mamasını elimle veriyordum. Hayvanı sokaktan aldık ama annesinin kucağından aldık desem yeridir 2aylık olana kadar annesinin sütüyle ve bir yakınımızın dükkanında besleniyorlardı. Neyse hayvan gayet doğal olarak mamasını çiğnemeye çalışırken parmağımı ısırdı ve biraz toplu iğne batmış gibi kanadı, hemen sabunlu suyla yıkadım kolanya vs sürdüm geçti ama o vampir ısırığı gibi diş izi halen var ve bastırdığım zaman acıyor biraz.
Bugün veterinere gittim, kuduz aşısını yaptırdım ve hayvanın gayet sağlıklı olduğunu, problem etmemem gerektigini söyledi. Aynı şekilde aile hekimimde çok büyütme ama istersen bir enfeksiyon uzmanına danış dedi. Aranızda veteriner hekim/sağlıkçı/ ya da hayvan besleyen varsa eğer fikirleriniz önemlidir. Yavru kedi kuduz olur mu?
Yavru kedimi elimle beslerken parmağımı kaptırdım, kuduz aşısı olmama gerek var mı?
Kedilerden kuduz bulaşma riski yok denilecek kadar azdır. Ayrıca daha önce kedilerden kuduz olmuş insan kaydı ülkemizde yoktur. Kedilerden kuduz bulaşması birçok nedenin ortaya gelmesi ile bir ihtimal olabilir ama bu birçok nedenin de bir araya gelmesi de imkansız derecesindedir.
Kuduz hastalığı, virüs kaynaklı bir hastalıktır ve hastalığın nedeni rhabdovirus'tur. Sadece memelileri etkiler. Maalesef bu hastalığın çaresi olmadığı gibi, kuduz virüsü girdikten sonra belirtileri gösterdiği zaman kısa sürede ölüm gerçekleşir.
Kuduz tükürük ile bulaşır, kedilerin tırnağında ise salya olma olasılığı çok düşüktür. Kediden kuduz hastalığı kapmak için kedinin kuduz olması, size patisini temas etmeden önce bol tükürüklü bir halde yalamış olması gerekir ki, bu ihtimallerin hepsinin bir araya gelmesi zordur ve daha önce böyle bir vaka yoktur.
Kediler kendilerini temizlerken tükürük kullanmazlar. Bu da bir kedinin patisinde veya tırnağında kuduz hastalığının bulaşacak kadar tükürük olmasına ihtimal vermez.
Her ne kadar kedilerden kuduz buluşma riski yok denilecek kadar az olsa da, yine de şüphe duyulduğu zaman doktorlara başvurmak önemlidir.
Kedim tırnağımı ısırdı ve tırnağım parçalandı.Baya tırnak altındaki et filan gözüküyordu.3 gün deli gibi sızlamıştı.Sokakta da bir sürü kedi köpek ısırdı.Şuana kadar hiç birşey olmadı bana.Bu kadar dert edecek birşey yok evde bakılan hayvanın kuduz olma ihtimali ya da hastalık taşıma ihtimali yok denecek kadar az.
Anladım. Ama her tırnaktan sonra bu kadar panik olursan işin iş. Benim kedim 10 aylık elimde ve bileğimde hiç geçmeyecek izler var. Aşıları tam olduğu sürece sorun yok
korkma hiçbişey olmaz .zaten daha çok küçükken almışsın . benimde 2 kedim var 1haftalıklardı aldığımda ve nerdeyse bin defa ısırıp tırnakladılar hiçbişey olmadı
Yok hayvan gayet sağlıklı ve mutlu yavru kedi olmanın gerektirdiği haşarılıkları var o kadar :)Bugün hem onu hem de kendimi kontrol ettirdim zaten ama yine de sormak istedim.. Cevap için teşekkürler :)
En İyi Cevaplar