Sebebi Hala Bilinmeyen Bir Sır: Dyatlov Geçidi

Gizemi çözülemeyen bir ölüm vakası
Sebebi Hala Bilinmeyen Bir Sır: Dyatlov Geçidi

1959 yılında Ural Dağlarında, 9 kişinin öldüğü bir olay yaşandı. 10 Rus dağcı iki hafta sürecek bir yolculuk amacıyla Ural dağlarına doğru yola çıktılar. Ekibin başında en tecrübeli dağcı olan Igor Dyatlov vardı. Tabii ekibin diğer üyeleri de tecrübeli dağcılardı.

Sebebi Hala Bilinmeyen Bir Sır: Dyatlov Geçidi
Sebebi Hala Bilinmeyen Bir Sır: Dyatlov Geçidi

( Hatıra Fotoğrafı )

Ekibin sağlam üyelerinden biri olan Yuri Yefimoviç Yudin daha yolculuğun başında rahatsızlanır ve geri döner. Ekip 9 kişi olarak yola devam ederler.

Sebebi Hala Bilinmeyen Bir Sır: Dyatlov Geçidi

Ekibin kaybolması

27 Ocak 1959 ekibin görüldüğü son gündür. Yapılan gezi planına göre 12 Şubatta Vijay'a dönmeleri ve spor kulübüne telgraf çekmeleri gerekiyordu. Fakat Dyatlov Yudin'e gecikme olabileceğini söylemişti. Bu nedenle olan gecikmeden dolayı kimse endişelenmedi. Fakat biraz zaman geçmesi ile terslik olduğunu düşünenler yetkililere haber verdi. Arama çalışmalarına gönüllüler, polisler ve ordu da katılmıştı. Arama yerine helikopterler ile gidilmişti.

Arama çalışmaları
Sebebi Hala Bilinmeyen Bir Sır: Dyatlov Geçidi

26 Şubat 1959'da arama çalışmalarına başlandı. Ekibin kamp yaptığı yerde yırtılmış çadırlar, ekibi ait fotoğraf makineleri ve onların kişisel eşyaları bulundu. Fakat ekipten kimse çadırlarda yoktu. Çadırlar içeriden yırtılmıştı ve ekibin kıyafetleri içindeydi.

Sebebi Hala Bilinmeyen Bir Sır: Dyatlov Geçidi

Çadırın dışında ormana doğru giden tek bir ayak izi vardı. 500 metre ileride ise karla kaplı olduğu için ayak izleri kesiliyordu. Ormanın girişinde sedir ağacının altında yanmış odun küllerı ve iki kişinin cesedi bulundu. (Yuri Krivonişenko ve Yuri Doroşenko) İkisinde de sadece iç çamaşırı ve çorap vardı. Yakmaya çalıştıkları odunlar ise sedir ağacının 5 metre tepesinden koparılmış. Ardından sedir ağacı ile çadır arasında üç kişinin cesedi daha ortaya çıkıyor. (İgor Dyatlov, Zina Kolmogorova ve Rüstem Slobodin) Araştırmacıların teorisine göre bu kişiler çadırlara giderken hipotermi (donarak ölme) sonucu öldüğünü düşündü. Diğer 4 kişinin cesedinin bulunması 4 aydan uzun sürdü. Karlar erimeye başlayınca diğer cesetler de bulundu. Bu cesetlerin giyimleri diğer cesetlere göre daha iyiydi. Kızlar birbirlerinin ceket ve şapkalarını giymişlerdi. Araştırmacılara göre ekip bir şeyden ötürü acele etmekteydiler ve ne yaptıklarını bilmez haldeydiler.

Otopsi raporları

Yapılan otopsi raporlarına göre 5 kişinin ölümü Hipotermi sebebidir. Hipotermi; vücut sıcaklığının aniden düşmesi ve donarak ölmek demektir.

Bir kişinin kafasında kırık dikkat çeker. Bu kırık bayıltacak ama öldürmeyecek şiddette alınmıştı. Araştırmacılara göre bu kişi bu darbeyi almış ve bayılmıştır. Ardından hipotermi yüzünden ölmüştür. Ayrıca gruptaki iki kızın kaburga kemikleri kırıktır. Kızlardan birinin gözü ve dudağı yoktur. Cesetlerin üzerinden bulunan kıyafetlerde yüksek derecede radyasyon bulunur. Cesetlerin jiçbirinde vücudunda yara yoktur ve kırılan kemiklerin etrafı morlaşmamıştır.

Diğer bulgular ve teoriler

1) Ural Dağlarında geceleri hava sıcaklığı -30 dereceye kadar düşmektedir. Bu normal bir insanın üstünde koruyucu kıyafetler olmadan donarak öleceği anlamına gelmektedir. Kampçılar böyle bir ayrıntıyı gözden kaçıramayacak kadar deneyimlilerdi. Fakat o gece onları korkutan şey her ne ise kıyafetlerini almayı akıl edemeden çadırdan çıkmışlardır.

2) Ural Dağlarında çok önceden Mansi adında yerli bir kabile yaşardı. Söylenen bir teori ise kampçıların bu kabileden insanlar tarafından öldürüldüğüdür. Fakat araştırmalar sırasında kampçılar dışında hiçbir ayak izine rastlanmamıştır. Bu da bu teoriyi çürütür.

3) Araştırma yerinde metal bir parça bulunur. Bu parçanın araştırmacılar tarafından fotoğrafı çekilir fakat kamuoyu ile paylaşılmaz.

Sebebi Hala Bilinmeyen Bir Sır: Dyatlov Geçidi

4) Rüstem Slobodin'in cesedi kıvrılmış bir şekilde bulunmuştur. Sanki karnına bir ağrı girerken donup ölmüş gibidir. Söylenenlere göre bu kişinin bir şey ile mücadele etmiş olabileceği düşünülmüştür. Fakat hiçbir boğuşma izine rastlanmamıştır.

5) Olay gecesi ekipten birinin önce gökyüzünde turuncu Işıklar çektiği bir söylenmiştir. Fotoğrafın olaydan hemen önce çekildiği düşünülüyor.

Benim görüşüm ise, kampçıların yüksek derecede alkol ve uyuşturucuya maruz kaldığını ve olay gecesi halisünasyon gördüklerini düşünüyorum. Halüsinasyon sonucu korktular ve çadırdan kaçtılar. Korkudan dolayı çıkardıkları sesten dolayı arkadaşları panik oldular ve birbirlerinin kıyafetlerini giyerek diğerlerini aramaya çıktılar. Fakat endişe anında oldukları için ayakları kaydı yere düştüler ve vücutları kırıldı. Acıdan dolayı baygınlık geçiren kampçılar, hipotermiye maruz kaldılar. Tabii radyasyon ve organlarının kaybolması ile düşüncelerim zayıf kalıyor.

Okuduğunuz için teşekkür ederim..

Sebebi Hala Bilinmeyen Bir Sır: Dyatlov Geçidi
Cevapla