Bakış Açısı ve Renklerimiz

Konuyu açmamın amacı doğduğunuz günden beri süregelen öğrenimlerinizle edindiğimiz bilgilerin aslında kalıplaşmış olmasıdır. Biraz bakış açısı değişimi hayatınıza tat katacaktır.


Hadi giriş yapalım.


Renk Nedir?


Maddelere çarpıp yansıyarak göze ulaşan ışığın beyinde uyandırdığı duyguya "Renk" denir.



Bakış açısı, Renklerimiz...



Çocukken babanız ve anneniz eğitim kartları aldı ve ismini dahi bilmediğiniz "renkleri" size göstermeye başladı.


- Bu mor, bu sarı, bu yeşil...


Sonuç olarak öğretilene itaat ettiniz ve herbirini isimlendirdiniz. Ama sizin gördüklerinize, gözlerinizin şahit olduğu renklere başka insanlar isim koymuş oldu.


Bakış Açısı ve Renklerimiz


Peki öğrenme nedir?


Yaşantı sonucu davranışta meydana gelen nispeten sürekli değişikliktir. "Çevreye uyum sürecidir". Yani öğrenmenize en büyük etken çevredir, çevre ne söylüyorsa onu bilirsiniz. Anneniz size gördüğünüz şeyin "Mor" olduğunu söyler, peki bu sizinle aynı şeyi gördüğüne mi işaret eder? Elbette hayır. Size "Bu mavi" dediğinde belkide farklı şeyler görüyordunuz çünkü onlara o isimleri veren kişiye göre öğreniyorsunuz.



İngiliz fizikçi Isaac Newton 1670'de güneş ışığını elmas bir prizmadan geçirerek, renkleri ayırmayı başarmıştır. Yani siz Newton ne gördüyse ona göre programlandınız.


Bakış Açısı ve Renklerimiz


Bu gördüğünüz resim yoğunluk olarak Kırmızıdır. Peki benim gördüğüm kırmızı sizin gördüğünüzle bir midir? Sizin "mavi" adını verdiğiniz renk gözümde canlanıyor olamaz mı? Elbette ben sizin "mavinize" "kırmızı" adını veriyor olabilirim. Kafanız iyice karıştı gelin birde şu resme bakalım.


Bakış Açısı ve Renklerimiz


Daha iyi anlamanız için renkleri değiştirdim. Hadi renkleri sıralayalım "Kırmızı, morumsu bir renk, yeşil ve mavi" değil mi? Ben senin 4. resimde gördüğün rengi 2 de veya 1 dekini 3 te görüyor olabilirim. Kimsenin gözünden bakmıyorsanız ki bu imkansız, değerlerimizin sadece "İSMİ" bir olacaktır. Herkesi sevdiği renk farklıdır derler bence herkes aynı rengi seviyor ama isimleri farklı.


Renkli günler dilerim :)



"Düşünmeden öğrenen kaybolur;


Öğrenmeden düşünen tehlikelidiir" Konfüçyus (MÖ 571-479)


Bakış Açısı ve Renklerimiz
Cevapla