Trafikte Sürücünün "Kadın" Olduğunu Anlamanın 9 Yolu

Husky

Neden bu konuya değinmek istedim ? Anlatayım.


Geçen gün arkadaşımla şehir içi trafikte kırmızı ışıkta beklerken, öndeki araç yeşil ışık yandığı halde geç kalkış yapmıştı. Yanımdaki arkadaşım "Öndeki kesin kadın şofördür" diye homurdandı. Aracın yanından geçerken gerçekten de araç sürücüsünün kadın olduğunu gördük. O an tahmini doğru çıkan arkadaşımın nasıl gururlandığını görmeliydiniz.


Gururlanmasına neden olan tahminin boş bir iddiadan ibaret olmadığını desteklemek için, kadın sürücülerin tipik özelliklerini saymaya başladı. Buna benim de katkım oldu tabiki. Arkadaşımla beyin fırtınası yaptık. Bakalım bu davranışlar nelermiş.



1) Direksiyona yapışırlar


Trafikte Sürücünün


Direksiyonu iki elle ve saat 9:15 pozisyonunda tutarlar. Sürücü kurslarında da tavsiye edilen ideal bu tutuş pozisyonudur. Aslında ani manevra yapma ihtimaline karşı en uygun pozisyon 10:10'dur. Yani resimdeki kadının tuttuğu pozisyon. (İleri Sürücülük Teknikleri Eğitimi alanlar bilir)


Buna karşılık, erkekler tek elle, hatta tek parmakla direksiyonu idare ederler. Çünkü kendine güvenleri had safhadadır.



2) Yeşil ışık yanmasına rağmen geç kalkış yaparlar



Sarı ışığın yeşile geçmesini bekler ve yeşil yanmadan kalkış yapmazlar. Debriyaj, vites, gaz derken 3-5 saniyelik gecikmeyle kalkarlar. Sarıyı ihlal etmemek için titiz davranırlar.


Bu durumda erkekler, kırmızının sarıya dönmesini Usain Bold edasıyla beklerler. O an çoktan vitese takılmış, debriyaj basılmış, bir kaç kez ara gazı dahi verilmiştir. Sarı yandığı anda roket gibi fırlarlar. Ne kadar öne sıçradıklarını anlamak için yandaki aracı göz ucuyla kestirerek kontrol ederler. Duruma göre daha fazla gaza yüklenebilir, hatta patinaj yaparak asfaltı ağlatabilirler. Özgüven zirvededir.



3) Fasılalı yanan yeşil ışığı görünce frene basarlar


Trafikte Sürücünün "Kadın" Olduğunu Anlamanın 9 Yolu


Kavşaklara yanaştıklarında fasılalı yanan yeşil ışığı görünce fren yaparak kırmızı ışığın yanmasını beklerler. Kazara kırmızıda geçmemek için oldukça ihtiyatlı davranırlar.



Bu durumda erkekler, kırmızıya yakalanmamak için gaza yüklenirler. Yakalansalar da hiç önemli değildir. Neticede sabır törpüsü gibi gelen o lanet olası kırmızıyı beklemekten kurtulmuşlardır.



4) Sol şeridi kapatıp 70 km hızla seyir ederler


Şehir içi hız limitine uymak adına 70 km'yi asla geçmezler, sol şeriti kapatıp aheste aheste seyir ederler.


Bu durumda erkekler, sol şeridi hız yapma şeridi olarak görürler, öndeki aracın bagajına girecek gibi yakın takip yaparlar, şerit değiştirmezse selektör üstüne selektör yaparlar.



5) Erken sinyal vererek yavaş şerit değiştirirler



Şerit değiştirirken veya sollama yaparken çok önceden sinyal verir, yavaş şerit değiştirirler.


Bu durumda erkekler, sinyal vermeden bodoslama önünüze kırarlar, makas atarlar, slalom yaparlar. Bu refleksleri sergilemek usta şoför olmanın kıstaslarındandır.



6) Park etme ve geri manevra özürlüdürler



Park etmek onlar için sırat köprüsünden geçmek gibidir. Geri manevra yetenekleri kısıtlıdır.


Bu konuda erkekler oldukça maharetlidir. Olmayanlar da vardır, ancak onlar acemidir.



7) Tali yoldan çıkarken tedirgin davranırlar



Tali yoldan anayola çıkarken uzaktan gelen aracı görünce yola çıkmaya korkarlar ve aracın geçmesini beklerler. Bu durumda arkadaki araçları bekletirler.


Bu durumda erkekler gelen araç yakın bile olsa yola atlarlar, nasıl olsa gelen araç frene dokunup yavaşlayacaktır.



8 ) Emniyet kemeri takmakta oldukça titiz davranırlar


Trafikte Sürücünün "Kadın" Olduğunu Anlamanın 9 Yolu


Kadınlar yakın mesafeye gitseler bile emniyet kemerini takmayı ihmal etmezler. Araçtakileri de ikaz ederler. Zaten kimse de itiraz etmez, isteyerek takarlar!!!


Erkekler için emniyet kemeri takmak korkaklıktır, kendine güvenmemektir.



9) Virajı dar veya geniş alırlar



Dönüşlerde virajı dar veya geniş alırlar. Bunun nedeni aracın manevrasını hesap edemeyişleridir.


Erkeklerden ancak acemiler bunu başarabilir.


Bu bencem aslında bundan sonraki bemcemin alt yapısı niteliğinde oldu. Diğer bencemde "Kadından şoför olmaz" kanısı nasıl oluştu ? Bu ünvanı hak ediyorlar mı ? Neden öyle görülüyorlar ? Bu sorulara cevap bulmaya çalışacağım.


Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Trafikte Sürücünün "Kadın" Olduğunu Anlamanın 9 Yolu
24 Cevap