Son zaman olan depremlerle deprem hakkında bir sürü yanlış doğru bilgi dolaşmakta. Deprem hakkında bildiklerimi size aktaracağım, bu bilgileri üniversitede öğrendiğimi belirteyim.

1. Deprem nedir?
Deprem yer levhalarının devamlı sürüklenmesi sonucu oluşan tektonik sallanmadır. Deprem Richter ölçeği ile ölçülüyor ve maksimum gücü 12'dir. Şimdiye kadar karada olan en güçlü deprem 1960 yılında oluşan Şili depremidir. 9.5 gücüyle. En çok ölümlü deprem ise 1556 yılında Çin'de oldu. Deprem sonucu 850 bin kişi hayatını kaybetti.
2. Deprem dünyanın her yerinde olmaz.
Dünya belirli levhalara ayrılır ve bu levhaların sınırlarında başka değişle fay hatlarında deprem oluşur. Resimde gösterilen kırmızı çizgiler deprem fay hatlarıdır ve kırmızı çizgiden uzak bölgelerde deprem meydana gelmez.

3. Kara'da 3 büyük, denizde ise 1 büyük fay hattı vardır.
Karada en büyük tektonik fay hattı Rocky-And dağları fay hattıdır. Alaska'dan başlayan bu hat, Antarktida'ya kadar uzanır. Çok sayıda volkan ve şiddetli depremler görülür. Buna örnek 1960 Şili depremidir. 2'ci fay hattı, Alp-Himalaya hattıdır.
İspanya'dan başlayan hat Endonezya'ya kadar ilerler ve Pasific Ateş Çemberiyle birleşir. Bu yüzden Endonezya adaları dünyanın sismolojik bölgesidir. Pasific Ateş Çemberi Kuzey Kutbundan başlar ve Endonezya adalarına kadar devam ederek Alp-Himalaya hattı ile birleşir. Denizdeki en büyük hat, Orta Atlantik hattıdır. Bu hattın diğerlerinden farkı levhaların çarpışması sonucu değil ayrılması sonucu meydana gelmesidir. Bu hatta Su altında çoğu sayıda volkan mevcuttur.

4. Depremin diğer oluşma sebebi yeraltı basınçtır.
Özellikle levha sınırlarında çok güçlü yeraltı basınç toplanır. Bunlar bazen Volkanlardan lav şeklinde dışarı püskürdüğü halde Volkan mevcut olmayan bölgelerde şiddetli deprem oluşturabilmektedir. Türkiye de Alp-Himalaya fay hattının içerisinde yer almaktadır ve Avrupa levhasıyla Arabistan levhasının çarpışma noktasındadır.
Ancak bu fay hattı Akdeniz'den girerek Orta Anadolu sonra Doğu Anadolu'nun güneyinden Ermenistan ve Azerbaycan'dan devam ederek Türkmenistan'ın Kopetdağı'ndan devam ederek Himalaya, Pamir ve Hindikuş dağlarına doğru sürer. Çok tartışılan İstanbul depremi aslında yardımcı fay hattının üzerinde yerleşmekte ve bu ana fay hattının titremesi İstanbul'dan geçen fay hattını da etkilemekte.

5. Şu an ki Dünyada deprem sadece 4-5 saniye önceden öngörülebilmekte.
Depremler hakkında birkaç ay önceden "şu tarihte" olacak diye öngörülme kesinlikle doğru değildir. Böyle iddialara da inanmamanızı öneririm. Sadece Jeoloji araştırmalar ile yeraltı basınç hesaplanarak gelecekte görülüp görülmeyeceğini iddia etmek mümkündür. Şu an maalesef ki, Jeoloji cihazlar depremden sadece 4-5 saniye önce tahmin verebilmekte ve bu bilginin iletilmesi için çok kısa süredir. İlerleyen yıllarda geliştirildiği halde birkaç dakika önceden haber verilmesi mümkün olabilir.
Lütfen medyanın yanlış bilgilendirmesinden kaçının...Allah hepimizi korusun...Beğenmenizi umarım...
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer