Arkadaşlar, merak edenler için bugünün tarihçesinden yani 31 Ekim, Halloween'den bahsedeceğim :)

Cadılar Bayramı'nın kökeni antik Britanya'da pagan Keltlerin kutladığı Samhain Festivali'dir.
Keltler, 1 Kasım'ı yazın bitişi, kışın başlangıcı kabul ediyorlardı. Samhain kelimesinin kökeni Eski İrlandaca sam (yaz) ve fuin (son) sözcüklerine dayanır.. Bu dönemlerde toprak sahipleri kiralanan arazilerinin sözleşmelerini yeniliyor ya da devrediyordu. İşte bu yüzden "yeni"nin "eski"yle olan yer değişimine inandıkları için eskiden ölen insanlarında, daha önce yaşadıkları evlere uğradıklarını geri geldiklerine inanıyorlardı. Ve bunun içinde ruhlara tanınmamak adına çeşitli kostümler giyiyorlardı .
1. yyda İse Romalılar, kelt topraklarını fethettiklerinde, feralia isimli ölüm festivallerini samhain ile birleştirince, azizler günü 1 kasım a alınmış oldu zamanla. Azizler Günü'nün arifesi (31 Ekim) kutsal kabul edildi ve Halloween sözcüğü (holy evening/kutsal akşam) adı buradan geldi.
Evet, sıkıcı bir tarih bilgisinden sonra işin eğlence kısmına geliyoruz. Yazının bu kısmına kadar dayanıp okuyan herkese teşekkür :D
Neyse, devam edelim ..
En yaygın olarak bilinen şeker ise "candy corn" dur :) merak edenler için resim paylaştım ⤵

İşte bu şeker , bir zamanlar oreo bisküvisinin özel ürünüydü :)) bilen bilir .. Çok sevilen bir şekerdir . İkinci en çok tutulan şey ise elma şekeridir :) elmaları farklı boyalı şekerli sulara batırarak hazırladıklarından daha süslü ve ilgi çekici bir hâle getirmişlerdir .
Tabiii bayramın en olmazsa olmazı ise çocuklardır . "Şaka ya da şeker" diyerek kapılarınızı çalıp şeker isterler , bu şekilde :) ⤵
Gelin, "jack-o lantern " adı verilen balkabağından yapılmış sevimli fenerlere 🎃 gözatalım :))
Şimdi de jack dediğimiz , sevimli kabakçığa can veren ismin hikayesinden bahsediorum sizlere ..
Köken olarak İrlanda 'da anlatılmayı başlayıp tüm dünyaya yayılan bir masal karşımıza çıkıyor . Yıllarca şeytanı dünyada kalmak için kandıran jack günün birinde öldüğünde cennete alınmaz . Cehennemin oldukça karanlık olduğunu görünce madem hiçbiyere ait değilim , ben nereye gideceğim diyerek soru sorunca şeytan da cehennemden ebediyeten sönmeyecek bir köz veriyor jack'e .
Jack'de közü alıp fenere dönüştürerek ebedi uykusuna yatacağı yeri aramaya başlıyor ..
Not ; aslında burada ki ilk fener malesef bal kabağından değil , bir turptan .. Bal kabağı olayı ise amerikan geleneğine ait :) ve şuanda kabul gören de bu ..
Ayrıca minik bir bilgi , yurtdışına ihrac edilen bazı bal kabakları ülkemizin yozgat ilinde yetiştirilmektedir :))
Devam ediyorum ..
Yılın bu günlerinde , çocuklar şeker toplarken büyüklerde bizim başımız kel mi ? Diyerek kendi parti ve eğlence anlayışlarını oluşturmuşlardır . Evleri ; örümcek ağları , sahte mezar ve tabutlar , zombi elleriyle çekici hale getirip , dostların bir araya geldiği eğlenip sohbet ettiği , korkunç yiyeceklerin ikram edildiği ve eğlenceli ürkünç kostümlerle yaratıcılıkları konuşturdukları parti merkezlerine çevirmişlerdir :)

Hatta bazı yerlerde , halen ilginç kostümler için yarışmalar düzenlenmektedir :)
Sizde böyle bir parti hazırlamak isterseniz , e-bay gibi sanal alışveriş sitelerinden ev dekorasyon malzemesi temin edebilirsiniz kolaylıkla . Ben mesela ev dekorasyonu için siyah tüllerle süslemiş , siyah düz naylon poşetlerden yarasa şeklinde parçalar keserek su ile duvara sabitlemiştim . Kesinlikle pratik eğlenceli ve duvarda herhangi bir iz bırakmayan bu dekorasyonu sizde yapabilirsiniz kolaylıkla evde :)
Bu da benim hazırladığım bir örnek ;

Bu cadılar bayramı partilerinin olmazsa olmazı ise çeşitli meyve suyu , meyve parçaları ve içkilerle zenginleştirilerek hazırlanan punç adı verilen içecek kaseleridir :) önce bir kaba içeceği hazırlayıp , sonra onu daha büyük dekoratif bir kaba alıp boşluğa sanayi kuru buzu koyup az miktarda su ekleyerek buharı tüten cadı kazanı efektli içecek çanağınızı da kolaylıkla hazırlayabilirsiniz :)

Şimdi ise , misafirlere ikram edilen yiyeceklere gelelim :))
Sosis ve hamurdan yapılan ketçapla surat yapılmış mumya börekler ..
Solucanlı (tırtıl jelibonlu) jöleli kuplar ,
Tırnaklı kanlı parmaklar (tırnak için badem , parmağı hazırlamaya şekerli kurabiye hamuru kullanılmaktadır ) 
Hayalet şeklinde yapılmış bezeler vb daha pek çok bu alternatifleri artırabileceğimiz yiyecek /aperatif seçenekleri vardır ..
Mesela ben 2 yıl önce , zombi mezarlı cupcakeler , mumya börek ve solucanlı kup hazırlamıştım ^^ keşke o fotoğrafları bulabilseydim ://
Ama bir örnekle anlatmam gerekirse , kedi dili bisküvilerini ikiye bölüp çikolatalı glaze ile kaplamış , beyaz çikolatayla isimler yazıp mezar taşı yapmış .. Çilekli tofita şekerleri elimle şekillendirerek el haline dönüştürüp kırmızı meyveli reçelle hazırladığım ellerin üzerlerine azcık pay ederek kan görünümü vermiştim . Cupcakeleri kakaolu kremayla üzerlerini doldurmuş , bıçakla oyuk açıp mezar taşlarını da yerleştirerek hazırlamıştım ..
Eğer benceye yoğun bir ilgi olursa , halloween treat / cadılar bayramı atıştırmalıkları için özel yiyecek tarifleri de paylaşmayı düşünüyorum açıkcası :)
Şimdi ise yıllar önce kendim yaptığım şeker torbalarının resimlerini sizlerle paylaşarak mutlu cadılar bayramları diliyorum ^^

Evinizden yarasalar eksik olmasın dostlar , hoşçakalın :[
Aşk İlişkileri
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
En İyi Cevaplar