Yüzme Bilmeyenlerin ve Sudan Korkanların Öğrenmesi Gerekenler

Merhabalar bugün kimi için bir aktivite, kimi içinse bir hayat biçimi olan yüzmeden bahsedeceğim.


Bazı arkadaşların şikayeti bilindiği ve duyulduğu üzere; yüzmekten çok korkuyorum, ayaklarım yere değmeli, ağzıma yüzüme su gelmemeli (kaçmamalı) nefesim daralıyor ve boğulacakmışım gibi bir hisse kapılıyorumdur.


• Bilmemiz gereken birşey var ki, yeryüzünde sadece 2 canlı türü boğulabilir. Bunlardan birisi maymunlar, diğeri ise insanlardır. Nedeni basit; içgidüsel canlılar olmamız. Boğulma korkusu, telaş, panik gibi.. (duygusal varlıklar olmamız)


• Diğer bir bilmemiz gereken birşey ise teknik olarak insanın boğulması mümkün değildir.


Nedeni ise; vücudumuzun %70 - 75'i sudur. Suyun su içinde batması mümkün değildir ayrıca akciğerlerimizde bulunan alvoel keseciklerinin içide hava ile doludur, bunların içinde de depo hava mevcuttur. Biz her ne kadar derin bir nefes versek bile bu keseciklerin içindeki havayı boşaltmamız imkansız dolayısıyla bu hava bile bizim rahatlıkla yüzmemizi, su yüzeyinde durmamıza yardımcı olur.


Nasıl boğuluyoruz, neden boğuluyoruz ve ne yapmamız gerekir?


• Su içindeki cisimler en tepe noktalarına kadar batarlar yani gömülürler. Şimdi bir su seviyesini 0 olarak kabul edelim ve buna satıh diyelim. Satıh seviyesinden ne kadar çok yükselirseniz o kadar çok batarsınız. Şimdi bir örnekle açıklayacak olursam;


Yüzme Bilmeyenlerin ve Sudan Korkanların Öğrenmesi Gerekenler


Gördüğünüz gibi boğulmaların en büyük sebeblerinden birisi satıh seviyesini yükseltmektir. Az önce bahsetmiştim su içindeki cisimler ancak tepe noktasına kadar batabilirler. Resimdeki boğulan arkadaş o an ki heyecan, telaş ve boğulma korkusu ile tepe noktasını elleri yapmış ve daha çok dibe batmıştır.


Yapmamız gereken ise;


Yüzme Bilmeyenlerin ve Sudan Korkanların Öğrenmesi Gerekenler


Bakın bu noktada tepe noktasını yine kendi belirlemiş, ve tepe noktasını ağzı ile burnu yapmış. Suyun derinliği önemli değil, resimdeki bayan yatmak yerine ayakta bile olsa kafasını aynı şekil tutarsa yine boğulmaz. Çünkü biliyoruz ki cisimler tepe noktalarına kadar batarlar.


Umarım bilgilendirici bir yazı olmuştur, herkese iyi yüzmeler..

Yüzme Bilmeyenlerin ve Sudan Korkanların Öğrenmesi Gerekenler
Cevapla