Muhabbet Kuşu Bakım Rehberi

Muhabbet kuşu nedir?

Muhabbet Kuşu Bakım Rehberi

Avustralya kökenli bir papağan türüdür. En ufak papağan türlerinden biridir. Boyları 20-35 cm kiloları 30-50 gram arasındadır ortalama yaşam süreleri 5-10 yıldır. 20 gün civarında hamilelik süreleri vardır bu süreç sonunda çok sayıda yavru dünyaya gelir. Doğada yeşil/siyah renkli olan bu kuşun yapay olarak üretilmiş her tür renk çeşidi bulunmaktadır. Geniş bir fiyat aralığı vardır 20 tl ile 2000 tl arasında muhabbet kuşu bulabilirsiniz. Genelde 50tl civarındadır. Alıştırmak isteniyorsa ev üretimi kuşlarda daha çabuk sonuç alınır.

Cinsiyet ve yaş ayrımı

Muhabbet Kuşu Bakım Rehberi

Ceresi koyu mavi mor veya pembe olanlar erkek, açık mavi beyaz veya kahverengi olanlar dişidir. Yavruların başları çizgili gözleri tamamen siyahtır, büyüdükçe çizgiler gider gözde beyaz halka oluşur. Alnı tamamen beyaz ve göz halkası beyaz olmuş bir kuş 1 yaşını bulmuştur, albino ve lutinolarda yaş tahmininde bulunmak daha zordur.

Muhabbet Kuşu Bakım Rehberi

Karakterler

Muhabbet Kuşu Bakım Rehberi

Eve ilk geldiği günlerde korkak ve çekingen olurlar, hatta yem yemeyip ishal bile olabilirler ama bu durum çok büyük oranda geçici olur 2. veya 3. günün sonunda bu durum atlatılır. Alıştırana kadar ürkekliği devam etse de alıştırdıktan sonrası tam bir arsız canavara dönüşürler, evde sesi eksik olmaz her şeyinize ortak olurlar onsuz hiçbir şey yapamazsınız kovsanız da gitmez. Alıştırmak için youtubeda birçok kısa ve yol gösterici video var burada bu konuya değinmeyeceğim.

Beslenme

Muhabbet Kuşu Bakım Rehberi

Tohumlardan oluşan yemlerle beslenirler, yemleri sindirebilmeleri için kum tüketmeleri gerekir. Dal darı ve kanarya yemi bu kuşlar için oldukça faydalıdır, yavru değilse arada sırada yeşillik meyve falan verilebilir (maydanoz ve acı biber verilmez) sık verilmemesi gerekir ishal olurlar, ishal olduklarında haşlanmış patates, haşlanmış yumurta verilmeli dal darı ve kanarya yemi takviyesi yapılmalıdır. Aşırıya kaçmadan arada vitamin verilmelidir. Hamilelik döneminde ve sonrasında yumurta maması verilmelidir. Krakerler ve konuşturucu yemlerden kaçınılmalıdır. Her zaman kafesinde taze içme suyu bulunmalıdır.

Barınma

Muhabbet Kuşu Bakım Rehberi

Ne kadar büyük bir kafes alırsanız, o kadar iyi olur muhabbetler oyuncu ve hareketli kuşlar oldukları için tırmanmayı vs severler, bu yüzden kafesi yatay telli olmalı ileride çiftleştirme durumunu göz önünde bulundurarak çift kapılı bir kafes tercih edilmelidir. Silindir kafesler tercih edilmemelidir. Kuşların ayak sağlığı için mutlaka tahta tünek kullanılmalıdır. Akıllı yemlik hem kolaylık hem hijyen bakımından kesinlikle tavsiye ettiğim bir şeydir, geniş ağızlı suluklar kuşların su içmesini kolaylaştırdığı için tercih sebebidir. Kafeste mutlaka 1 adet gaga taşı bulunmalıdır. Kafes çok alçakta veya güneşi, rüzgarı doğrudan alacak şekilde konumlandırılmamalıdır. (Bu benim tavsiyemdir) Tül kullanılmamalıdır, kuşların bu tüllere takılıp kendilerine çeşitli zararlar vermeleri olasıdır bu sebeple tercih edilmemelidir. Kafesi çok daraltmadan çeşitli "aynasız" oyuncaklarla kafesi zevkinize göre dekore edebilirsiniz.

Sağlık/Bakım

Muhabbet Kuşu Bakım Rehberi

Narin canlılardır, aşırı soğuk ve sıcaktan korunmalıdır direk rüzgar ve güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Kesinlikle hava akımında (cereyan, kurender) kalmamalıdır. Taze yemi ve suyu olduğundan emin olunmalıdır. Parazitlere karşı kuş sayısına göre 1-4 haftada bir kafeste genel temizlik yapılmalıdır, altı sık sık değiştirilmelidir. Gagası ve tırnakları kendisini rahatsız edecek derecede uzamadıysa müdahale edilmemelidir, kafeste tahta, tünek, gaga taşı, kalamar kemiği, mineral blok gibi ürünler bulunmalıdır. İshal durumunda yukarıda verdiğim beslenme önerileri uygulanmalı, işe yaramadığı durumda bir veteriner ya da kuşçudan yardım alınmalıdır. Haftada bir iki kez suluğuna 2-3 damla elma sirkesi damlatılması iç parazit oluşmasını önler. Kedi, köpek gibi hayvanlarla aynı ortamda bulundurulmamalıdır. Soğuk havalarda suyla temas ettirilmemelidir. Veterinere götürüp ya da başka yollarla iyileştirilmesine paralar harcayacak durumunuz yoksa hareketsiz sakat ishal veya tüyleri eksik kuşlar alınmamalıdır.

Cinsler

Muhabbet Kuşu Bakım Rehberi

Pakistan, Yerli, Çek, Hollanda, Jumbo, İngiliz, Japones, Show Jumbo gibi cinsleri vardır değerleri en düşükten en yükseğe doğru sıralanmıştır. Japones cinsini saymazsak boyut arttıkça fiyat da artar fakat hareketlilik, oyunculuk oranı fiyatla ters orantılıdır.

Muhabbet Kuşu Bakım Rehberi
Cevapla