Alışkanlıklarımız çocuklukta başlar ve hatta bazıları anne karnında. Kitap okuma alışkanlığı da öyle... Bu alışkanlığı kazanmak için çocukluğa döndüğümüzde 8 yaş ağacın eğilme yaşıdır diyebilir miyiz?
8 yaş bir çocuk için kitap okuma alışkanlığını kazanma yaşı olabilir mi?
Sırf bu yüzden hamileyken bir sürü kitap okumuştum 😊 hamilelik serüveni ile ilgili, bebek bakımı ve gelişimi ile ilgili. Hamileyken okuduğum kitabı hayatım boyunca okumamıştım. Analık böyledir işte daha karnındaki çocuğa örnek olmak için kitap bile okursun 😂 Sonrasında ise daha doğumdan hemen sonra ilk kitaplarım masal setleri almıştım. Her sabah ve her akşam o hiç anlamıyor olsa da okurdum. Sonra farkındalığı oluşmaya başladıkça fotoğraflara bakmaya başladı öğrendiği bir çok ilk kelimeyi kitaplardaki görsellerden öğrendi. Uzmanlar hiç okunmasa çocuk anne babayı okurken görmese bile evin içinde göreceği kitaplar olduğunda sadece bunun bile kitap okumaya teşvik edeceğini söylüyor. Sırf bu yüzden evdeki raflardan tüm bibloları kaldırıp yerine oyuncaklar dizmeme rağmen kitap raflarına asla ellemiyorum 😊 Ve odasında da ilk kitapların olduğu bir kitap rafı mevcut. Alışkanlık özellikle kitap okumak çok sonradan kazanılabilecek bir şey gibi gelmiyor bana bu yüzden hep gündemde tutmaya çalışıyorum ilgisi ve merakı bitmesin istiyorum. Ama 8 yaş evet okuma yazma öğrenme yaşı 7 yaş civarı bu yüzden 8 yaş doğru bir yaş. Bunda çocuğun sınıf öğretmenin de katkısı büyük oluyor ama kesinlikle. Umarım kitap kurdu bir çocuk annesi olurum bir gün 🦸♀️❤
Evet yedi ve on yaş arası çok kritik bunun için zorla oku oku dersin çocuk tiksiniyor tam tersini böyle mesela telefon eline almak yerine kitap alsan okurken aslında böyle biraz değişik değişik tepkiler versin çocuk merak edecek hani diyecek ki acaba bu ne yaşıyor orada ne okuyor bu kadar etkili diye o yüzden en iyisi yani onunla birlikte kitap okumak için ilk önce senin okuman lazım.
Şöyle ki çocuklar ebeveynlerinden ne görürse onu yaparlar. Bu yüzden birlikte yapmaya gayret göstermenin çocuğun alışması açısından daha doğru olacağını düşünüyorum. Yaş sınırı olarak bence iyi bir yaş. Ben mesela ailece belirli gün ve saatte aktivite olarak belirleyip maaile kitap okuma taraftarıyım. Bakalım kısmet olur mu 😊
Kendi adıma çocuğum olduğunda okuma ve yazma kısmını erkene alacağım 5 yaşından sonra netleşip otururdu her şey öncesinde aradaki bağı güçlendirmek için yakın tutardım sadece.