Ben doğru olduğuma inanıyorum. Çocuklar çok az insan görerek 3-4 yaşında geldiler. Dışarı çıkınca insanlarla iletişim kurma problemi yaşamaları çok normal.
Covid döneminde doğan çocuklarda asosyallik görüldüğü doğru mu?
Ben 5 aylık hamileydim covid ilk görüldüğünde. Şimdi 17 aylık bir oğlum var ve henüz 5 aylıkken daha karnımda salgın bir hastalıkla tanıştı. Bence bu önerme doğru olabilir. Yani benim 17 aylık bebeğim bir komşumuz, anneannesi, babaannesi, dedeleri, bir halası, bir dayısı ve 4 kuzeninin dışında insan tanımıyor. Şartlar böyle olmasaydı bir sürü arkadaşım var görüşecektik. Akran çocukları olan arkadaşlarımla gider gelirdik vs. Ama mesela en yakın arkadaşımın benim bebeğimden 4 ay büyük bir bebeği var bu 17 ay içinde sadece 3 defa görüştüler oysa normal şartlar olsa pekala daha sık görüşür ve arkadaşlık ederdik. ya da mesela benim çocuğum pandemi yüzünden anca 1 yaşını geçtikten sonra bir parka gidip sallanabildi. ya da örneğin bir avm ye gidip kalabalıkta öyle vakit geçirmedik hiç. Hep evdeyiz ve evde hep ikimiziz, bu saydığım insanlar dışında başka yüzlere hiç aşina değil. Haliyle yabancılarla iletişim kurmakta zorlanacaktır diye düşünüyorum. Asasyol de zaten insanlar arasına karışmaktan hoşlanmayan kişilere deniyor ve insan arasına çok karışmayan bu covid çocukları sonrasında da yalnız devam etmeyi çoğunlukla tercih edebilirler.
Oğlum 28 Nisan doğumlu tam karantinanın başlangıç zamanlarına denk geldik, şimdi 20 aylık ama maşallah hiç asosyal bir çocuk değil girdiği ortamda hemen herkesle kaynaşıyor.
Siz de öyle bir şey demişsiniz ki covid hayatımızda kaç yıldır var ki? 2, 5 yaşında ki çocuk agu bugu demekten başka bir şey yapmıyor. Kaldı kimse tam da kapanmadı herkes herkese gitti valla. Sanmıyorum ben öyle bir şey olduğunu