Çocuklarımızı yetiştirirken onları korumak ve geliştirmek adına inisiyatif alıp bazı kurallar koyuyoruz, peki çocuğumuz da bizim için kurallar koyabilir mi?
Tabi ki koyabilir. Çocuklar hoşlanmadığı şeyler hakkında sınırlar koyabilirler. Genelde bu tarz çocuklar şımarık olarak görünse de aslında öyle değildir. Çocuklarınız birer birey, Anne karnındaki gibi size kordonla bağlı değiller. Çocuğunuzun sağlığı ve yaşamı için korumacı olmak sınırlamak anlamına gelmez. Özgür çocuklar yetiştirmeliyiz. Gerekirse kural da koymalılar. Mesela oğlum kokulu mum sevmeyen bir çocuk. Alerjisi ya da astımı yok. Sadece kokudan hoşlanmıyor. Ben normalde çok meraklıyımdır kokulara ama oğlum istemediği için artık kullanmıyoruz. Bize böyle bir kural koydu. :) Ortak yaşam alanımızı herkese hitap edecek şekilde dizayn ediyoruz. Çocuklarınıza söz hakkı tanıyım lütfen.
Evet koyabilir. Tabi konacak kural zaten bizim kontrolümüzde olduğundan zararı olabileceğini sanmıyorum. Aksine çocuğa karakter, kişilik, güven gelişiminde harika etkileri olacaktır. İletişimi güçlendirir. Yetişkin biri olduğunda sağlıklı bir birey olması için harika bir yöntem. Ben eski kafalı düşünmüyorum bu konularda. Ben babayım deyip yumruğumu masaya vurayım, benden korksun istemiyorum ileride olursa.
Z kuşağına köpek ve kedi kural koyuyorsa çocuk neden kuramasın. Çocuklar o kadar özgür ki 8-10 yaşında kız anasının yanında "ben büyüyünce eskort olacağım" diyebiliyor.