Bebeğin ek gıdaya başlaması için genellikle altıncı ay beklenir ve bu süreçte anne sütü de devam eder. Ek gıdalar bebeğin beslenmesinde yavaş yavaş artarak önemli bir yer kaplar. Bebeğin ek gıdaya başlamasında verilebilecek besinler arasında şunlar yer alabilir:
Sebzeler: Havuç, balkabağı, patates, bezelye, ıspanak, kabak, yeşil fasulye, patlıcan, brokoli gibi sebzeler, bebeğin sevebileceği ve kolayca hazırlanabilecek besinlerdir.
Meyveler: Muz, armut, elma, avokado, şeftali, kavun gibi meyveler, bebeğin ek gıdaya geçiş sürecinde verilebilecek sağlıklı ve lezzetli seçeneklerdir.
Tahıllar: Yulaf, pirinç, arpa, buğday gibi tahıllar, bebeğin diğer besinlerle birlikte aldığı karbonhidrat ihtiyacını karşılamak için kullanılabilir.
Süt ürünleri: Yoğurt, peynir, süt, bebeğin diğer besinlerle birlikte aldığı kalsiyum ve diğer minerallerin ihtiyacını karşılamak için kullanılabilir.
Bebeğin ek gıdalara nasıl tepki vereceği, bebeğin tercihine bağlı olarak değişebilir. Ancak, bebeğin en çok sevdiği yiyecekler genellikle meyvelerdir, özellikle de tatlı ve yumuşak meyveler. Yine de, her bebeğin beslenme ihtiyaçları farklıdır ve en iyi ek gıda seçenekleri için pediatristiniz veya bir beslenme uzmanına danışmanız önerilir.
kızım muz püresi kaysı püresi gibi meyveler yedi. yoğurt yoğurda eklenen tahin pekmez yulaf karışımları yedi daha sonra içine daha sağlıklı diye çörek otu ekledim vs şu an 1.5 yaşında herşeyi yiyor.
ciddi derecede zayıf dahi olsa çok ciddi zarar veriyorsun bebeğine. en basiti şeker nişaşta mısır unu gibi şeyler beyin fonksiyonlarında geriletme sağlatır.
Ek gıda sürecinde bebeğimin eline salata, havuç, elmayı falan keserek vermiştim hem dişlerini kaşımış hem yemişti. Hiç bir zaman püre haline getirmedim. Muzu bile ısırtarak yedirdim.
Her gün taze yoğurt mayaladım. Mercimek çorbası yaptım ki favorimiz oydu. Içine zenginleştirebilecek her şeyi koydum, pancar bile.
Mutlaka kemik alıp ilik suyu yaptım ve buz torbalarına koydum ve pisirdigim her şeye ekledim.
Pankekler ve omletler yaptım sabahları.
Organik sebzeli çorbalıklarla erişte çorbası yapardım çok beyaz çorba.
Kuru incir, kuru kayısı ve kara kuru üzümü kaynatır pişince de irmikle kavurur ve blende ederdim bebeğim çok severdi hazır kaşık maması gibi oluyordu.
Pirinç unu muhallebisi de yapıyordum ben içine kara kuru üzüm koyuyordum pişirirken ve sonra blende ediyordum.