Edirne'de cinsel istismara uğradığı iddiasıyla mahkeme tarafından hastaneye sevk edilen bir çocuk düşünün. Doktorun ''muayene istiyor musun?'' Sorusuna hayır cevabı verince, doktor da kızı muayene etmiyor. Sonra, doktor hakkında görevi kötüye kullanmaktan dava açılıyor :)Siz ne diyorsunuz? Mahkeme kararı var diye, zorla kıza bekaret muayenesi yapılabilir mi? Bir insan yaşını doldurmamış dahi olsa, vücuduna istemeden dokunulabilir miyiz?
Mahkemenin isteği ise rıza olmasa da muayene yapılmalı.
Kimsenin vücut bütünlüğüne, kişinin rızası olmadan dokunulmamalı.
Ben şöyle düşünüyorum...
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Mahkeme talep etti diye 15 yaşındaki kıza rızası olmadan bekaret kontrolü yapılabilir mi?
Mevzuatımız çok açık bir şekilde bu hususu düzenlemiştir.
Eğer ortada bir cinsel istismar suçu isnadı varsa bunun delillerinin toplanması gerekmektedir. Cinsel istismar suçlarında en önemli delil ise genital muayenelerde ortaya çıkar. Buna kanun izin vermektedir. Böyle bir durumda doktorun karşısındaki kişi hastası değildir. Aralarında hasta-hekim ilişkisi yoktur. Hekim burada adli sürece ilişkin bir görev üstlenmiştir. Mahkeme aslında o hekimi bilirkişi tayin etmiştir ve hekim de görevini yapmak zorundadır. Nasıl ki, tutuklama olduğunda kişinin özgürlükleri kısıtlanıyor; nasıl doktor delil bulmak için otopsi yapmak zorunda ise genital muayene de aynı şekilde değerlendirilmelidir.
Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 76. maddesi bu tür olaylar için düzenlenmiştir.
Madde, 'Bir suça ilişkin delil elde etmek amacıyla, mağdurun vücudu üzerinde dış veya iç beden muayenesi yapılabilmesine' olanak tanır. Ancak bu muayene sadece bir suça ilişkin olarak yapılabilir. Yasal mevzuat sadece bu şekilde olanak kılmıştır. Bu nedenle mağdurun genital muayenesiyle kızlık zarına bakılır, sperm örneği aranır. Bu tür muayeneler gelişigüzel, ahlak bekçiliği adına yapılamaz. Suç şüphesi olduğu için başka türlü delil elde edilemediği zaman yapılır. Hekimin bu muayeneyi yapması ve raporunu mahkemeye sunması gerekmektedir.
Hukuki açıdan herhangi bir mesleğe tabi olmamakla birlikte cinsel istismara uğradığı düşünülen kişinin kendi ifadesinde "evet taciz edildim" ibaresi var ise bunu kanıtlamakla yükümlüdür. Bu talihsiz olayın yaşandığı yere ait kamera görüntülerinden muayeneye kadar bir çok yolla mümkündür.
Kişi cinsel istismara uğramadığını belirtmişse mahkeme "ortada şikayetçi yok" diyerek dosyayı kapatır. Ki açılmaz zaten dosya.
Şimdi bu soruyu soran güzel arkadaşım bir link paylaşsın bizlerle. Çünkü olayın mağduru olan kız çocuğu mağduriyetini dile getiriyor yahut mücbir sebeplerdrn ötürü getirmeye çekiniyor mu? Bunu bir bilelim. Şayet kıza karşı (elleri kopsun) cinsel bir fiil varsa, vucuttaki darp izleri, kasıklar, avret mahali doktorlar tarafından incelenmelidir.
Öte yandan buna katılmayan arkadaşlarımın çözüm önerilerini de bekliyorum. Kızcağzın sözleri doğruysa bile bunu kanıtlaması getekmektedir. Durumu çok zor olsa dahi bu yol haricinde nasıl kanıtlayabilir? Varsa alternatiflere öncelik verilmelidir.
Son olarak: kız mahkemede mağdur vasfında ifade verip hastane kontrolünü reddediyorsa kimse dokunamaz, fakat sanığın aklanması adına karşı tarafın elini güçlendirir, dava düşer, hatta kız karşı dava ile tazminat davaları ile uğraşıp sanığın "haklı" çıkabileceği konumlarda olmasına sebep olabilir.
Şıklar hoş güzel, tıpkı "sabah erken kalkmak zorunda değilsin kendin kaçta uyanırsan o zaman işe git" cümlesindeki gibi :) ama her sabah maaş için istemediğimiz şekilde uyandırılırız.
Mahkeme talep etti diye doktorun muayene etmemesinde bence bir sakınca yok. Doktorun o davadan da bir ceza alacağını düşünmüyorum.
Sorun şu ki, o kız çocuğu hem mahkemeye başvuruyor ama muayeneyi reddediyor. İftira atıyor bile olabilir. Mahkeme ihtimaller üzerine karar veremez. Kesin sonuçları görmek ister.
Kız kesinlikle bu test yapıldığında ne kadar kötü ve güçsüz hissedeceğini biliyor. Türkiye'deki insanları biliyoruz. Tecavüze uğradıysa o kıza namussuz gözüyle bakacaklar, kız bunu nasıl istesin? Hangi akılla istesin?
@_Baskabirturlu_ ama Türkiyedeki kızların 5de 1i taciz edildiğini şikayet edip sucsuz insanlara iftira atılıyo açılsın bakılsın mala doktor tarafından ne farkeder doktorla mahkeme salonu arasında zaten baktırmasada biliniyo aynı kısıler tarafından baktırmasada baktırmasından yanayıım
ortada bir iddia var, kız muayeneye izin vermeyerek ortaya attığı iddiayı ispat edemiyor. "adam bana tecavüz etti, bana dokunarak bunu ispat etmenize izin vermiyorum ama o adam ceza alsın." öyle bir dünya yok. beden kutsaldır eyvallah zaten bu testler de bu kutsiyete saldıran adama ceza vermeyi meşru kılmak için yapılıyor. düşün ki bir tecavüz vakasında mağdurenin bedeninde tecavüzcüye ait dna örnekleri var. şüpheliden dna örneği isteniyor karşılaştırmak için ama adam diyor ki ben saçımın tek telini vermem. iftira atılıyor veya başka bişey diyebilir bedenime dokundurmam diyebilir. oldu mu şimdi? muayene kızın haklarını korumak için var istemiyorsa ne kendisi ne ailesi davanın üstüne gitme hakkına sahip değil artık.
Aile ıstesede doktor sormakla yukumlu cocuk i stemezse doktor muatene etmek yukumlulugunden duser ama muayenede edebilir bu zamanda ebeveyninin talebini mahkeme kararıyla dilekçe ile yaptirabilir
@sekserkeği34 yani şu konuda hemfikiriz, o mahkeme kızın lehine sonuçlansın isteniyorsa, o muayene yapılacak. kız istese de istemese de. muayene yapılmazsa da kimse tecavüzcü serbest kaldı diye ağlayıp ona buna çamur atmayacak. mahkeme elinden geleni yapmış, iş muayeneye kadar düşmüş, kız muayene olmak istemiyor. afedersiniz de bu hakim rüyaya yatıp istihareyle mi öğrenecek kızın tecavüze uğrayıp uğramadığını?
Şimdi hakimin talebini doktorun kabulu ya da ebeveynin talebi ile hekim muayene ve teshis olur da hakim zaten teşhis sonucuna göre karar verir tecavuz ya da değil diğeri doktor muayenesi yapmazdı hakim kızın muayeneyi reddi ve doktorun muayene etmemesi neticesinde davayı düşürür anlatabildimmi
@sekserkeği34 doktora helal olsun diyenler ailenin isteği de olsa kızın muayene edilemeyeceğini savunuyor ama. kızın hiçbir türlü muayene edilmediğini düşünün. dava düşer mi, düşer. o zaman tecavüzcü serbest kalır. anlatabildim mi?
Anlatti nda bende aynını yazdım şu açık değil tecavuz suçunu tecavüze uugrayanmi ebeveynmi iddia ediyor zaten kiz iddia etse muayeneyi kabul eder çünkü o zaten başına gelenin farkinda sonuçlar katlanacak gucte ebeveyn nin zoru ve iddiası suçlaması varsa zaten şahit bir suç yoktur bunu ayırmak gerek
@sekserkeği34 ebeveyn de iddia etmiş olsa, kız da iddia etmiş olsa mahkeme düşecek. ebeveyn iddia etmiş olsa kız itiraz eder hayır öyle bişey olmadı diye ve muayeneyi reddedebilir zaten dava mava kalmaz ortada. ancak bildiğim kadarıyla kız kendisi iddia ediyordu haberden hatırladığım. bide şu var, ebeveyn bişeyden şüphelendi mahkemeye başvurdu diyelim, kız da yok öyle bişey diye reddetti. hergün onlarca haber duyuyoruz koskoca adamlar kıza tecavüz ediyor kimseye söyleme seni öldürürüm rezil ederim bilmem ne diye dünya kadar tehditler savuruyor. kızın baskı altında olmadığı ne malum. kaldı ki bu kontrol sonunda ya kızın gerçekten tecavüze uğramış olduğu anlaşılır ve şüpheli ceza alır, ya da kızın sanıldığı gibi bir muameleye uğramadığı anlaşılır ve herkes evine gider. yani evet çok kötü bir durumdur bir kızın mahremini yabancı birine açmasını istemek ancak oraya kadar gelene kadar belli ki bir süreçten geçilmiş, mahkemeye çıkılmış, bu konuda ifadeler verilmiş
artık son bir adım kalmıştır ve davanın tamamlanması için şarttır. en nihayetinde ailesi de talep etmiş olsa, kız kendisi de şikayet etmiş olsa dava düşecektir ve belki de suçlu biri özgür kalacaktır.
Yapilmasi iyi olur bir cocuk yalan atmaz daha kucuk zaten ama suclunun gercekten suclu oldugunu anlamalari icin bakmalilar eger oyleyse habiste kalan abilerle umarim anlasamaz bir sekilde duyarlarda ölümüne dayak yesin ş erefsiz oyleleri can cekise cekise ölmeli asla savunmuyorum yani ama suclu gozuken kisi gercekten suclu olmaya bilir belki kızın piskolojisi bozuk uyduyor nerden bilcekler hayatta neler oluyor belki utanıyordur ben olsam ayakta kalamam utanırım ama doktordan utanılmaz vermeli ki suclunun sucu açıga cıksın
Cinsel muayene bir baskı unsuru değildir. Bunu böyle gösteren zihniyetle savaşılmalı işte. Hiç sormuyor musun bu kız neden bunu yapıyor diye? Ben sorunca hiç iyi kapıya çıkmadı. Ya tecavüzcüsü tehdit etti, ya kendisini bakire kaldığına inandırdı ve bunun aksini duymak istemiyor, duyarsa herkes tarafından hor görüleceğine inanıyor, ya cinsel muayeneyi bir tecavüz algısıyla bir tutuyor vs. vs. Nerden baksan elde kalıyor. O kızı suçlamak benim haddime değil, ama niçin bu durumda? Diğer taraftan mahkemede kişinin rızasına pek bakılmıyor. Çünkü iki taraf da birisi suçlanana kadar suçsuzdur ve orada birisi de "tecavüzcü" sıfatıyla yargılanıyor. Hukukun hoşumuza gitmesi gerekmez, ancak böyle bir durumda mahkeme kıza psikolojik danışmanlık verip öyle teste sokmalı diye düşünüyorum hali hazırdaki durum yanlış
Anayasa madde 17. – Herkes, yaşama, maddî ve manevî varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir.
Tıbbî zorunluluklar ve kanunda yazılı haller ile dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbî deneylere tâbi tutulamaz.
Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tâbi tutulamaz. İkinci satırdaki haller yakalama ve kişinin ölümek isteğine engel olma durumu ile igili olsada son satırı görmeden hüküm veren hakimlerimiz var.
Küçücük kızın rızası bile olsa yapılmamalı ! Vajina değil , tek tecavüz edilen yer. Zar da hiçbişeyin göstergesi değil.
Burada cahil cahil ahkam kesip , kadınların bekaret kontrolüne götürülmesini savunanlara intizar ediyorum tek tek. Umarım kendi annelerinin , eşlerinin ve evlatlarının da başına gelir !
IQ su olmayan ne çok erkek varmış öğrenmiş olduk.
Kimse kimsenin bedenine dokunamaz. O kadar.
Tecavüz edilen kadın , Doktora bacak açacak olan gene kadın öylemi?
Adalet anlayışınız batsın.
Kimse kimseye iftira atmaz. Hele böyle bir konuda.
O kızın psikolojisini , ruhunu , kalbini , onurunu düşünen yok mu?
İyi ki bazı şeyler hala bu sitedekilerin çoğunun istediği gibi yapılmıyor, çok aptalca olurdu çünkü.
Hakim de fantezi olsun diye baktırmıyor. Bir iddia varsa ispatı için ne gerekiyorsa yapılır, öyle "ifade verdim yetmiyor mu" ile olmaz bu iş. Çünkü bugün mağduru korumak için yaptırmayız ama yarın başkalarını mağdur etmek için bunu bahane edenler çıkar. İnsanlar böyle tavizleri sömürmeye yatkındır. Karşı tarafta da büyük ihtimal "istemediği halde hapse girecek olan" birileri var, suçlu olsa da olmasa da istemediği halde hapse girecek eğer manyak değilse, ne yapalım onun da bütünlüğünü korumak için hapse mi atmayalım? Tam manasıyla saçmalık. Bir de çoğunluk "rıza olmadan dokunulmamalı" demiş. Hayal aleminde yaşamanın anlamı yok. Hakim nasıl karar verecek? İşimize gelince adalet istiyoruz ama adalet için hiç taviz vermiyoruz, ne ala memleket. Biraz kafanız işlesin burada boş yapacağınıza.
evet doktor muayenesini yapmali. konu bekaret muayenesi değil kiz bekaretini daha önce de kaybetmis olabilir. doktorun muayenede bakacağı bekaretini yeni mi kaybettiği daha önce kaybedip yakin zamanda iliskiye girip girmedigi girdiyse bunun zorla olup olmadığına dair bir bulgu var mi bunlara bakmasi gerekli. bu kiz veya erkek farketmez erkek çocuğu cinsel istismarlari da olabilir. sonucta ülkemizde 18 yaşından küçükler reşit sayılmıyor ailesinin bakmakla yükümlülüğü var ve ailesi onun adina karar veriyor. is mahkemeye geldiyse demek ki bir cinsel istismar suçu mahkemeye yansımış ailesi bundan şikayetçi. baska nasıl tespit edilebilir. karşı taraf kizi tehdit etmiş de olabilir muayene olma diye tek taraflı düşünmemek gerekli. ve bu çocuğu kendi çocuğunuz olarak düşünün.
bence taraflar anlaşmış ise tabi gerek yok. isteği varsa onaylarsa yapılır. ama 2 taraf anlaşamıyor şimdi mahkeme yerine koy kendini. nasıl karar verilecek. 15 değil 5 yaşında da olsa farketmez. ben adaletten yana oldum her zaman. bekaret kontrolünde de büyütülcek ne war anlamıyorum. kadın doktor hakkı olabilir. kimisi doktor hasta mahremiyeti duygusuna haiz olmayabilir. acar bakarlar. bana askerdeyken bakmışlardı. hem biri de kadındı. yaşım reşitti ama ne önemi var ki. belki vucut bütünlüğü dicem bende. tabi olay nasıl olmus bakmak gerek iddianameye. benim adaletim böyle. muhtemelen beklediğin cevab bu değil ama. çünkü biliyorum ki tüm kızlar duygusal kadınca bakacaklar. vajinamı nasıl gösterim vs dicekler. ben bu konularda modern düşünüyorum. dediğim gibi kimseye dan diye hapise gidiyorsun diyemezsin kanıt gerek
Elbette mahkemenin emrine itaat edilmeli dosyayi gormeden icerigini bilmeden buradan yuzeysel bakmak dogru degil. Son gunlerde malesef cocuk istismari oldukca yayginlasmakla birlikte, belli bir kesim bu duruma geregi gibi tepki veriyor, ancak bu durumu firsata cevirmek isteyen, iftira atarak intikam almak isteyen art niyetli insanlarda olabilir. Her mahkemeye gidip beni istismar etti diyenin ispatlamasi gerekir... Belki kizin ailesi birinden intikam almak icin boyle alcakca bir iftiraya, kizlarini alet ederek daha da asaglik bir tutum icerisinde bulunmus olablirler...
Herkes adalet istiyor da kimse "kanıt elde etmemize izin vermezlerse bu adalet nasıl çalışacak" diye sormuyor. Rüyalar aleminde yaşıyorlar gerçeklikle alakaları yok.
@ggffa Kanunda, oncelikle musteki sifatindaki kisi ya da kurumlar senin suclu oldugunu ispatlamakla mukelleflerdir. Ortaya atilan bir suclamada sen sucsuzlugunu degil onlar senin suclu oldugunu ispatlamalar. Bu ispatlar asilsizsa zaten kendini aklamaya calismana gerek kalmayacaktir...
@ggffa Haklisin iste bu sebeple mahkemenin emrine riayet edilmelidir... Icabi takdirinde doktorun baska bir psikolog yardimiyla bu gorevi yerine getirme ihtimalide vardi...
Şimdi ne koşulda olursa olsun 18 yaşın altında bir çocuk ise bu zaten ancak bu izni ailesi verebilir. Ve benim bildiğim kadarı ile de kız kendi bu kontrolün yapılmasını istemediği sürece anne ve babası da dahil kimse bu kontrolü yaptıramaz. Ayrıca hakim neye dayanarak bu kontrolü istemiş. Kızın namus bekçiliği ona mı kalmış. Bana göre doktor burada yapması gereken en doğru şeyi yapmış ve kızın kendisine sormuş. Onunda rızasının olmadığını anlayınca zaten o muayeneyi yapmamış. Bu doktorumuzu gerçekten tebrik ediyorum.
şimdi burada enteresan bir durum var; 15ini doldurmuş ise cinsel istismara uğradığı konusunda kendisinin şikayette bulunması gerekir yani kendisi bu iddiayı kabul etmeli yoksa zaten cinsel istismar sayılmıyor... eğer kendisi "bana tecavüz edildi" diyorsa bunun tespitinin yapılmasını engellemesi halinde iddiası dayanaksız kalır... 15 yaşını doldurmamışsa o zaman kendisi istese de istemese de onunla cinsle ilişkiye giren kişi istismardan yargılanacak. Bu durumda yani kız belki zanlıyı seviyor ve korumak istiyor olabilir ama kanun bunu suç sayıyor ve bir delilin tespiti gerekiyorsa buna 15'ini doldurmamış bir birey engel olamaz. 14 yaşında birinin kendi bedeni üzerinde karar verme yetkisi var mıdır yok mudur buna önce karar vermeliyiz...
Söz konusu 15 yaşındaki kız. Tabii ki kolay bir şey değil 15 yaşındaki bir genç bayan için. Asıl gözardı ettiğiniz arkadaşlar burada bir suç işlenmiş ve bu suçun delillerle ispatlanması ve bu delillerin toplanması arz etmekte tek çare olduğu için mahkeme gerekli adımların atılması için yönlendirmiş. Tabii ki de şu bir gerçek psikolojik olOlarak 15 yaşındaki kızın belkide bir ömür unutamayacağım bir anı olacak tabii ki şunu da belirteyim mahkeme heyeti böyle durumlarda 15 yaşındaki kıza psikolojik destek olacak psikologlar görevlendiriyor. Demem o ki her ne kadar bir çoğunuzun yüreği kızsa da gerçek şu gençlerimize sahip çıkmalıyız.
Benim bildiğim kadariyla; Reşt olup olmaması pek bağlayicı değil. Şoyleki davanin acilis sekli onemli. Kız veya ebeveyinleri şikayette bulunduysa ve olay henüz sıcaği sıcağınaysa mahkeme ebeveyin veya kiza sormaksızi Dr. Raporu ister. Aile davayi geri cekse bile, kızin yaşi resit olmadıgi ici, kızin haklarını korumak adina kamu davası olarak devam eder. Kısaca; tecavüz olayınin anlaşılabilmesi icin olay ani ile polise veya mahkemeye baş vurma arasinda cok fazla gün geçmemis olmasi lazim. Bu tur davalarda mahkeme %99 Dr mutlaka ister.
yıl olmuş 2016 hani özgür bir dünyada hani özgür bir türkiyede yaşıyorduk. bu mu özgürlük anlayışımız yani. ona buna taciz tecavüz et sonra at hırsızı tipiyle allahın unuttuğu tiple ulaşılamaz güzellikte ve gencecik körpecik kızla evlendiril. bu mu adalet yani. neymiş o evlenmezse tecavüze devam edermiş kızında evlenmezse psikolojisi bozulurmuş. benim kızıma o şekilde biri tecavüz edecek ve bende baba olarak evlendirecem. bu imkansız yani. bekaret kontrolüne ne gerek var ailesi kızına neden güvenmiyor. gerçekten söylenecek sözüm yok. ülke her gün sanki 100 sene geriye gidiyor gibi. her yer okumuş cahillerle dolu. ya da 18 yaşına geldikten sonra birey özgürdür dilediği gibi cinsellik yaşayabilir. tamam türküz bu konu önemli ama bunu namus cinayetlerine vs de bağlamaya gerek yok. örneğin üniversite boyunca ilişkisi olan kız okul bitince zaten evlenecektir onlar için dini açıdan günah değilse buna kim karışabilir ki.
Kimsenin vücuduna masum bir temas bile olsa, kendisi istemeden dokunamayız. Doktor doğru olanı yapmış. Bekaret ve "jinekolojik muayene" denilerek yumuşatılmaya çalışılan, bekaret kontrolü gibi kavramları, dünya genelinde kadınlar için, küçük düşürücü ve aşağılayıcı kavramlar olarak görüyorum.
Bir ülkede hukuk sadece meclisten çıkan kanunlarla oluşmaz. Aslında hukuk mahkemelerin vereceği kararlar ve içtihadler ile oluşur. Bir hukuk devletinde o yüzden mahkemeler ve barolar çok önemlidir.
Doktora dava açılması isabetli olmuş. Böylece doktor davayı kazanır ise bir içtihad doğar. Şimdi baroların, tabipler birliğinin ve tüm Kadın Kuruluşlarının bu davanın takipçisi olması gerekiyor. Bu bir fırsattır.
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi madde 5’te “Hiç kimseye işkence ya da zalimce, insanlık dışı ya da onur kırıcı davranış ve ceza uygulanmaz.”
“Tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabi tutulamaz. Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamaz.” Vücut bütünlüğü, ulusal hukukta Anayasa’nın dışında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 86vd ile 89vd maddelerinde güvenceye bağlanmış ve kişiliğe yapılacak saldırıların suç teşkil edeceğini açıkça hükme bağlamıştır. Bunlar dışında kişilik hakkının koruması açısından TMK m.24-25 ve BK m. 41vd önemlidir. Çalışma konumuz açısından BK’ nun vücut bütünlüğünün ihlali durumunda manevi tazminatı düzenleyen 47’nci maddesi üzerinde durulacaktır.
18 yaş altı falan da değil muhabbet aslında, o yaşta nadiren görülür ne yapıp yapmamasını gerektiğini bilen çocuklar. eğer art niyet yoksa çocuk ona neyin iyi neyin kötü olacağının ayrımını yapabilecek düzeyde olamaz. kaldı ki vücüduna dokunmak derken gereksiz bir algı var. tedavi veya kontrol neyse, kötüye kullanma gibi bir durum yok ortada
Şimdi okadar hasas bir konuki bir kizin yanından gecsen bu bana tecavuz etti dese o anki ortamı düşünün erkeği linç ederler rızayla olcak iş değil bu konuyu saptırmayın yalan cıkma olasılıgı var yani cok değişik kombinasyon kurulabilir mahkeme diyorsa yapılacak adalet neresinde bunun ben istemiyorum baktırmam kanıtla ozaman kızım sözlü ifadeylemi kanıtlanacak görgü tanıgı yok kamera kaydı yok iki kelime ile belki sucsuz olan adamın bütün yasantısı gidebilir belki kız bilerek verdi sonra adam bunu bırakınca bana tecavüz etti dedi çok ince bir cizgi var yani
Bekaret kontrolu nedir arkadas ya.. Kizlari/Kadinlari tamamen ezikleyen bir durum. Sanki carsidan pazardan meyve sebze aliyorsunda kalite kontrolu ediyorsun. Bu ne ya. Erkeklerde o zaman arka taraftan bekaret testine sokulsun. Sonucta ülkede gizliden gay olan çok var😒
%74 oyla sitenin zeka seviyesini tespit etmis olduk. Hakim istihareye yatar artik tecavuz ya da herhangi bir zorlama var mi diye ayrica 15 yasindaki bir kiz çocugu rizasiyla da birliktelik yasasa suctur. Birlikte oldugu kisi cocuga nitelikli cinsel istismar sucundan hapse atilir. Ozgur iradeymis 😂😂😂
Her şey biz insanlar için. İddia eden de iftira eden de tabiiki bir birinden ayırılmalıdır! Ama bunun etik kuralları ve insani boyutunu da düşünmek lazımdır ve yaşı küçük olan bu kızın önce bir psikolojik muayeneden geçirilip yaşadığı tıravmanın ne boyutta olduğu gözlenmelidir. Tecavüz çok derin izler bırakır ve değil ondan sonra birinin size dokunması kendiniz bile kendinize dokunamazsınız belli bir süre. Evet mahkeme talebi doğru bir karar ama usul yanlış...
Kız kontrole hayır demiş, ama tecavüzcüsünün ceza almasını mı istemiş? Ben böyle anladım... eğer böyleyse kız iftira atmış olur, üstelik 15 yaşındaki bir kızın, kendi rızası değilde genelde ailesinin rızasıyla karar verilecek bir durum oluyor genelde, yani kız, 18 yaşını aşmış olsaydı kararı kendisi verebilirdi, hukuk kuralları içerisinde... öyle değil mi
Kanun bu konuda çok açık. Suça ilişkin delil elde etmek için mağdurun dış veya iç beden muayenesi sağlığını tehlikeye düşürmeden ve cerrahi müdahale olmadan hakim kararıyla yapılabilir. Hele ki burdaki iddia cinsel istismar ise bu neredeyse bir zorunluluktur.
Diyelim ki adam alkollü arac kullanirken birisine carpti ve adam öldü. Ancak adam ben alkollü olmadığını iddia ediyor... Sonucta polis hukuka gore hastaneye gidip kandan vs bakiyorlar. Cunku resmi olarak adamın alkollü oldugu belirlenmeli. Burda mahkeme bir karar veriyor bunun neticesinde belki birileri hapise girecek ya da cikacak. Olaya bence devam eden bir hukuki surec uzerinden bakmak gerek
15 yaşından küçük olanlar çocuktur ve çocuğun ailesinden bir şeyler gizleme ihtimali yüksek ki burada tecavüz gibi bir çok olayın gizlenmesi söz konusu o yüzden mahkeme kararı varsa muayene edilmelidir.
her insanın kendi ile ilgili bedensel ozgurlugu vardır ancak bu yası kucuk bir bayan ile ilgili istismara dönusur ise yasalar dahilinde bunun incelenmesi ve var ise bir suclunun yakalanması ile ilgiliyse zor da olsa yapılmalıdır bu işin kadını erkeği olmadığını dusunuyorum bu tip durumlarda rızanın alınmasının gerekli olmadığını dusunenlerdenim
15 yaşında bir kız cinsel ilişkiye girmiş ise ilişkiye girdiği kişi önemlidir. eğer 18 yaşından büyük ise tecavüz küçük ise cinsel istismar vardır. 18 yaşından küçük bireylerin cezai ehliyeti olmadığından kendi rızası gözetilmez bu uluslarası hukuk kuralıdır.
Eğer ortaya bir suç atıyorsa elbette ki bu testin yapılması gerekli. Sonuçta yalan da olabilir eğer yalansa iftiraya uğrayan adamın suçu ne? Ama tabi ki test de zorla yaptırılamaz. Kız istemezse kimse dokunamaz ha o zaman davada delil sunamaz dava ona göre sonuçlanır o ayrı konu. Ama yapılacaksa da psikolog kontrolünde vs kızı daha kötü bir hale getirmeyecek seviyede yapılmalı
Danimarka yapımı bir film var The Hunt diye (orj. Jagten), orada da adama iftira atılıyor, adamın hayatı kararıyor. Oysa adam masum falan. Sonradan ispat ediyor tabi masumluğunu. Çok güzel filmdir tavsiye ederim. Kıssadan hisse iftira da olabilir. 15 yaşındaki kız anlamaz bu işin ciddiyetini. Filmde de güya 5 yaşındaki kız iftira atıyor mesela. Ne bilsin çocuk?
Bence baska bir durumda olsa bakilmamasi gerekir de tecavüze ugradigini söylüyorsa bakilmali yalan söylüyor da olabilir onun yüzünden hicbir sey yapmamis birisi iceri girebilir
Mahkeme kararı olsa bile 15 yaşında bir kiz ya o istemediği takdirde kimsenin ona dokunmaya hakkı yok mahkeme kararı bu kararı verirken kendi kızlarını ve vicdanlarini da bir sorgulasin.
bir dava varsa davanın düzgün sonuçlanması için gerekiyorsa yapılmalı. Bunu yapan doktor, bence sunduğun B şıkkında doktora tecavüzcü muamelesi yapmışsın
Şimdi, iki tarafın da haklı ve haksız olduğu kısımlar var.
Evet, kimsenin vücuduna istekleri dışında dokunulmamalıdır.
Ama bu kötüye kullanılmaya açıktır ve toplumun düzenini sağlamak için mahkemeler var. Eğer birisi çıkıp da "hayır benim vücuduma dokunamazsın" derse ve haklı çıkarsa, mahkeme kararıyla kimsenin vücuduna dokunulamaz. Bu da toplum içerisindeki sorunları çoğaltır.
Kız diyosa erkek de der, böylece çıkmaz sokağa girilir.
Mahkeme neden istedi bir sebebi var mı şimdi kız dava açar karşı tarafta reddederse bişey yapmadım derse davanın sonuçlanması için kız bekaret konrolune gönderilir ama kız derseki bekireyim sadece elle taciz oldu diye karşı taraf ona göre ceza alır yani karşı tarafın ceza alması için gerekli
Eğer davacının şikayeti zorla cinsel birleşme olduğu yönündeyse, mahkeme tabi ki talep edecek.. Düşünsene "falanca kişi kızımıza tecavüz etti" eee böyle bir iddianın karşılığında kanıt istenmeyecek mi? İyi o zaman, herkese hemen iftira atalım..
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
daha 15 yaşında cocuklukla genç olmanın arasında. fakat burada esas önemli sorun ortada bir suç var ve bu kızın madur olduğunun kanıtlanması ve gerçekten bir istismar var ise bunu yapan kişiliksiz kişinin ceza alması için gerekli bir uygulama. elbette çocuğun psikolojisi dahada bozulmaması ve geçirdiği travmanın bir an evvel atlaması çok çok daha önemli
Tabi ki mahkeme kararıyla olmayacak birşey bu ama cinsel istismara uğradığını nerden bilip kanıtlayacak mahkeme? Kız için muayene daha mantıklı ki yapan şerefsizi suçlayabilsinler. Ama kız daha 15 yaşında zorla yapacaklarına bunları anlatmaları gerek
Adalet mekanizması deliller üzerine işleyen bir mekanizmadır. Birini birşeyle suçlarsanız bunu ispat etmek zorundasınız. Eğer ispat edemezseniz iftira suçundan ceza alırsınız. Eğer kız hem şikayetçi olup hem muayeneye izin vermiyorsa o zaman iddiası asılsızdır. Muayene olmadan ceza nasıl verilecek? O zaman herkes herkesi içeri attırsın... Yok öyle bir dünya..
Mahkemeye vererek zaten tecavüze ugradigini bildirmiş oluyor mahkemeye gidip dava açan bir kiz doktora mi kontrol ettirmeyecek yok oyle. Varsa ispat gerekir ve bu kizda da gayet tabi cesaret var kontrolü de yaptirir.
bu biraz düşündürüyor... suç teşkil eden durumlarda sanki yapılması gerekiyor fakat kişi hürriyeti devreye giriyor ve bunun kişinin rızasına bırakılmasından yanayım... eğer yaptırmaz ise de delil olamayacağından onu istismar eden sanık özgür kalır...
iyi o zaman bende ararını tanımayayım mahkemenin oda tanımasın mahkeme değil korkuluk olur o zaman saçma sapan birşey mahkemenin kararı uygulanmıyorsa o ülkeden adalet belemeyin
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Bilmeden haber yapmamak lazım tabi. İşin gelip saçma yerlerini araştırıp sürekli bir hak hukuk savunuyorsunuz.
He anasini satim kizin teki iftira atsin sonra da vay efendim doktor bana dokunmasin. Sanarsin bekaret kontrolunde doktor tecavuz edecek nedir lan bu on yargi? İftira degil gercek diyorsanda ispat edeceksin.
ortada bir suç varsa muayene edilmek zorunludur yani geçmişi göremiyoruz maalesef bu durumda kamera görüntüsü, tanık vs yoksa mecburen muayene yapılacak. Bir kadın olarak benimde hoşuma gitmiyor böyle bir şey ama mahkeme kanıtlarla sonuçlanır
Erkeklerin fikri yine neredeyse yarı yarıya. Bazı zihniyetler hiç değişmiyor. Zorla yapılsın'ı işaretlemişler. Onlara göre kadın zaten zorlanması gereken bir varlık. Kadına insan gözüyle bakılmıyor, psikolojisi dikkate alınmıyor.
Hakim dışarıda gözüne kız kestirip mahkeme kararı çıkarttırmıyor "şuna bir bakın bakire mi" diye. Bu yazdığın tutum en başta kadın haklarına aykırı, çünkü suç ispat edilemediği takdirde fail de serbest kalır.
O doktorun alnından öperim doktora binay olmaz kiz ada helal mahkeme kişilik hak ve özgürlüğe tecavuz edemez yani bir tecavuz teşhisi için anayasal hakka tecavuz edemez
Mahkeme delil ister o da muayenedir. kız çocuğu için çok acı haklı olarak. Ama bunun sadece sağlık muayenesi gibi düşünmesi sağlanmalıdır. zorla muayene edilemez. Mahkeme de karar verirken bunu göz önüne alır.
Adı üstünde mahkeme, verdiği tüm kararlar insanlar istemese de uygulanmak zorunda. Kızın tecavüze uğrayıp uğramadığını nereden bilecek hakim delil gerek. Bir psikolog eşliğinde bu test yapılabilir.
Hani hukukun ustunlugu ilkesi 🤔🤔🤔 hakim adil bir karar verecekse demek ki o rapora ihtiyacı var. işinize gelirse hukukun ustunlugu diye yirtinirsiniz işinize gelmezse benim vucudum 🙃🙃🙃
aynen öyle kardeşim sonra başlarına birşey geliyor türkiyenin ADALETİN Den bahsediyorlar.. 15 yaşındaki ufaklığa mahkeme söz geçiremiyorsa ADALET nerede demesinler..
Ortada böyle bir iddaa varsa tabi ki yapılmalı. Mahkeme neye göre hüküm verecek sadece cinsel istismara uğradım dedi diye suçlanan birine ceza mı verilecek. Ya iftira atıyorsa ne olacak?
@_Baskabirturlu_ birebir arkadaşımın başına geldi çocuğun mahkemesi 2 yıldır sürüyor. Hemde neden iftiraya uğradı biliyormusun? Kıza yüz vermedi diye. Insanlar sandığımızdan daha tehlikeli ve acımasız emin ol
@_Baskabirturlu_ bunu ispatlamayacaksa ortaya bir iddaa atmayacak neyini anlamıyorsun bunun. Eğer gerçekse de muayene edilir o şerefsiz de cezasını bulur
@_Baskabirturlu_ o tamamen bambaşka bir konu. Hayatını tabi ki tamamen kötü etkileyecek ama sorulan soru bu değil burda. İstismara uğramış bunu söylemiş davasını açmış psikolojisi bozulmuş. Artık yapması gereken muayene olup bunu ispatlayıp o şerefsizin ceza almasını sağlamak ve diğer kızların başına aynı şeyin gelmemesini sağlamak. O muayene olmadığı sürece istismar yapan kişi hiçbir ceza almaz buda açık ve net.
Diğer kızların da başına bu gelecek emin ol sen. O kişi ceza alınca verilen sene süresinin zaten çeyreğini yatıyor. Ee? Ne b*ka yarayacak bu işlem? Sadec 3-4 yıl yatmasını mı sağlayacak?
Hem şikayetçi olmak hemde mahkemenin konuyu araştırmasına fırsat vermemek birazda sorumsuzluk ayrıca çocuk reşit değil doktorun bu soruyu ailesine sorması lazımdır.
iftira atıyodur o malum günümüz iftiracılarla doldu taştı , tamam psikolojik olarak düşünüyosunuz o ayrı bişey ama gerçekten ben öyle bişeye uğrasam kız olsam intikam almak için sonuna kadar ne gerekiyosa yaparım , ben gerçek olduğunu sanmıyorum
Kız tecavüze uğradım diyor, iftira atıyor belki karşıdakine, tabi bakıp kontrol edip DNA varsa sperm örneği alması lazım, yoksa gerçekliği nasıl kanıtlanabilir? İftira ile içeri mi düşecek er kişi?
yapılmalı diye düşünüyorum. cinsel istismar bu kız utancından saklayabılır tecavüzü. olmadı diyebilir ve adalet yanılır. hak eden hak etmiş cezayı almış olmaz. o yüzden gereklidir.
Yapa bilir. Doktar muayene edecekki Gerçekliği bilir kişi tarafndan kabul görünsün hata olayın snap örneği de alnması gerekir. Yalan olmadığı ne malum taciz olaynda ise bunun görsel bir kantla doğrulanması kişinin çıkarına olur.
Mağdur vücuduna dokunulmasını istemiyorsa bu husus sanık lehine durum yaratır. Şüpheden sanık yararlanır ilkesi gereği suç sabit olmadığı için sanık beraat edebilir.
Merhabalar.
Mevzuatımız çok açık bir şekilde bu hususu düzenlemiştir.
Eğer ortada bir cinsel istismar suçu isnadı varsa bunun delillerinin toplanması gerekmektedir. Cinsel istismar suçlarında en önemli delil ise genital muayenelerde ortaya çıkar. Buna kanun izin vermektedir. Böyle bir durumda doktorun karşısındaki kişi hastası değildir. Aralarında hasta-hekim ilişkisi yoktur. Hekim burada adli sürece ilişkin bir görev üstlenmiştir. Mahkeme aslında o hekimi bilirkişi tayin etmiştir ve hekim de görevini yapmak zorundadır. Nasıl ki, tutuklama olduğunda kişinin özgürlükleri kısıtlanıyor; nasıl doktor delil bulmak için otopsi yapmak zorunda ise genital muayene de aynı şekilde değerlendirilmelidir.
Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 76. maddesi bu tür olaylar için düzenlenmiştir.
Madde, 'Bir suça ilişkin delil elde etmek amacıyla, mağdurun vücudu üzerinde dış veya iç beden muayenesi yapılabilmesine' olanak tanır. Ancak bu muayene sadece bir suça ilişkin olarak yapılabilir. Yasal mevzuat sadece bu şekilde olanak kılmıştır. Bu nedenle mağdurun genital muayenesiyle kızlık zarına bakılır, sperm örneği aranır. Bu tür muayeneler gelişigüzel, ahlak bekçiliği adına yapılamaz. Suç şüphesi olduğu için başka türlü delil elde edilemediği zaman yapılır. Hekimin bu muayeneyi yapması ve raporunu mahkemeye sunması gerekmektedir.