Sürekli bir tabudur almış başını gidiyor, nedir arkadaşlar bu tabu? Filmlerde hep tabu denildi, dizilerde hep tabu, programlarda tabu... Anlatın arkadaşlar bu tabular neler? Dünyada evrensel ahlak yasaları vardır buna dinde girer, tüm dünyada çoğunluk kabul ederken ve benimserken bu etik değerlere ya da dine karışan hurafe engel midir uygulamaya yoksa başkaldırı sebebi nedir? Ülkenin her yerinde birçok ünv. genç ev tutup ilşkiye giriyor bu mu tabu? Sokakta bir sürü insan cinselliği çağrıştıracak giyim stili içinde ama bu özgürlük bu mu tabu? Sokakta böyle gezen var bu mu tabu? Gerçekten Türkiye burası. Sokakta öpüşen var bu mu tabu?
İzmir Alaçatı. Tabu nedir? Bakire olmayıp evlenen hiç mi insan yok? Peki mahalle baskısı sadece cinsellikte mi? -Falanca kişi içki içip son ses müzik açıyor gece mahalle sakini konuşmaz mı haksız mı? -Falanca kişiler Ramazanda oruçlu kişilerin önünde yemek yiyor, gayrimüslim bile utanır? Mahalle konuşmaz mı? İSTEK NEDİR?
Nihayet güzel bir soru. Tebrikler oncelikle :) coook şey söylenecek bir konu. Çok yakinilacak çok acı cektirmiş bir konu. Nice kadin cinayetlerinin nice çarpik ilişkilerin temel nedenlerinden biridir tabular. Cinsel tabular da bunun en başında gelir. Kadinin ayak bilgi acik olursa erkeknetkilenir diyen imamlarimiz var. Imam osurursa cemaatin ne yapcagini biliyoruz. Buna karsi olmak herkes bir birini becersin anlamina gelmiyor. Lgbt lilere hastalikliymis gibi bakiyoruz bu bakişta vinayetlere neden oluyor halbu ki en yakinimiz da farkli egilimleri olabiliyor. Devlet buyuklerimiz kadin yuksek sesle gulmesin diyorsa biz gariban vatandaşn çuvallar dolusu tabusu olmasi gayet ve aci verici bir sekilde normaldir.
İnsan akıl ve irade sahibidir , Devlet büyüklerinin bir şey söylemesi tabu yapmaz tabu olsaydı şu an hiçbir kadın sokakta gülmezdi değil mi yüksek sesle, tabu millet ya da dünya tarafından kabul görmüş birşeydir, İslam her zaman araştır, öğren aklını kullan der imam bunu söylüyor diye ayak bileğini dahi kapatan var mı? Hayır bu da tabu değil, Kapanan Allah için yapıyor, imam suçu kadına atmışsa ve kadına çirkin davranışta bulunuyorsa erkek bunun da cezası var ki tabu olmaz ceza yeterliliği tartışılır. Lgbt üyeleri insandır ama bazı tıpçılar hastalık diyor bazıları değil, Dünya Sağlık Örgütü hastalıktan çıkarsada Uluslararası bilim konseyi hastalık değildir demiyorsa bu tabu değil belirsizlik tabu olan eşcinsellerin ilişki yaşaması hastalık olarak görülmesi değil o görüş ayrılığı, doğruluğu ve yanlışlığı halen konuya yetkin kişiler tarafındanda tartışılmakta hipotez yayınlamak bir olayı öyle ya da değil yapmaz
Tabulari olusturan yasaklar ve baskilar degil midir? Toplumda buna muktedir olan da din ve yonetimdir. Yoksa genetigimize kodlanmis tabular yoktur. Din sana özgürluk tanimaz. Sana cerceveler cizer. Yonetim de hakeza. Kalkip ta bunlar neden degildir demek cok ta gercekci degil.
İnsanın doğasındada tabu vardır hayvanın doğasındada herşeyi yönetim ve din üzerine yıkamayız, tabu sadece cinselliktede olmaz tabi, insan genetiği gereği sahiplenme özelliğine sahip , bir dişi ve bir erkek ele alalım bunlar çiftleşmek istiyor iki tarafta razı ama bir erkek kadına kur yapıyor diğeri cinsel olarak bunu fiziken yaşamak istiyor o zaman erkeği dişi için engeller medeni olması ya da olmaması önemli değil dolaylı yoldan kadını kendine çekmesi de sahiplenme yani paylaşamama , erkekle paylaşır mı kadını? Hayır paylaştı diyelim kaç erkekle paylaşır kişi kendi fizik ve ruhsal durumuna göre tabu koyar,
O zar ve cm konuları gerçekten cahillik ama şimdi bana göre o bakire olma olamama vs tabu bu kadar basit değil ama konu dahilinde geçer tabi cinsellik sonuçta
Poligami evlilikler aslinda bu tezini curutuyor. Noolitik donemde yani anaerkil donemde bir kadin birden fazla erkekle evlilik veya iliski kurabilmistir. Sikiysa erkek sahiplenmeye calissin :) magaranin kapisina koyarlar. Yine toplumsal evrimin sonucu ataerkil de de bir erkek birden fazla kadin ile evlenmis veya iliskiye girebilmistir. Ki bu durum gununuzde de devam etmektedir. Ve gizli de olsa tek esli toplumlarda bile yine her iki tarafin cok esliligi devam etmistir.
Bizim burada bahsettiğimiz şey cinsel tabu poligami evlilik sadece durum ve şartlara göre değişmiş cinselliğin yaşandığı bir ilişki, sahipleme sadece bir örnek hayvanlarda da çok eşlilik var poligami bunu da örnek diye gösterir ama hayvanın aklı ve iradesi yoktur, bunu geçiyim hadi cinsel tabuya geniş yelpaze gerekir insanlar daima cinsellikte tatmin olmak ister mastb, sado mazo , swinger vs fantazileri farklıdır ama kendi zevklerine göre hareket ederler ve mazoşist birisi kırbaçlanmak istemez bu da insanın koyduğu bir tabu ve hayvanlarda balıkları ele alalım bazı balıklar erkek balık renk değiştirmeden erkek olmaz bu da balıklar içinde bir tabu yani renk değiştirmeden çiftleşemiyor o zaman hayvan çok eşli insan da çok eşliyse ve tabu bunla sınırlıysa poligamiye göre hayvanlarda görülen bazı durumları ne yapacağız tabu hayvandan hayvana göre değişir tabu doğa gereği koyulur ama insanlar bunu gereği gibi kullanmadıysa tabu suçsuzdur suçlu insandır ve burada bana yaşatmak istediğin düşünsel
Düşünsel paradoks çünkü ben insan doğası gereği tabiata ki diğer canlılardan farklı olarak ve kendi fizyolojisine ruhuna uygun olarak tüm insanlar için yararına koyulan tabulara karşı olmayan biriyim burada paylaşımım tabu aslında kişiselleştiriliyor ama her tabu kişisel değil evrensel bazı tapular doğrudur amacı taşıyor benim her tabunun olduğunu kabul etmem kendimi yalanlamam olur.
Bu kişiden kişiye göre değişir işte o yüzden denklem çok bilinmeyenli olur, biz tabuyu azaltıp özgürleşcez derken herkesin tabuları bize müdahale ettiğinde işlem hatası yapma ihtimali artar.. Ben her tabu doğrudur demiyorum zaten o tabuların kalkması oluşması asırları alır o yüzden tabuyu kişi kendisi için kırarken etrafa fırlayan en ince cam parçaını bile toplamak zorunda aksi halde kendi ya da başkası zarar görecek o yüzden tabuları insanlık için kullanmak lazım kendimizden ziyade diyebileceğim bu.
Kısaca şunu diyebilirim. Cinsel dürtüleri ön plana çıkararak, özgürlük ve çağdaşlık adı altına sığınıp, fuhuşu yasallaştırarak istismara davet çıkaran tarzlar dan çok. Etik ve toplum içi kavramları ve yapıları zedelemeden ve özgürlüğün sadece kendi hayat sınırlarınla sınırlı olduğunu bilip davranılması gerekir. Özenilip de yapılmaya çekinilince tabu oluyor. Fakat diğer kavramlara uyarak davranıldığında bir çok şey olduğu gibi. Çok göreceli sanki.
Anladım hukuk kuralları ve evrensel ahlak yasaları boşuna konulmuş, herkes istediğini yapıyorsa röntgenci bir adam da yapar mesala adamın fantazisi her önüne geleni dürbünle gözetler ee sonra? Kural ihlali başka bir insanı izinsiz gözetleyemez ama bu adamın fantazisi kime ne? Herkes neye göre ve kime göre istediğini yapıyor kadın bedensel hakkını koruyor o adamda bedensel tatmin olma hakkını kadının davranışı adamı engeller bu bir hastalık ama yetişkin adam kabul etmiyorsa tedaviyi o da onun özgürlüğü hukuk kurallarına gidicez değil mi? Kurallar kime göre haklı? Kafan 6 yaşındaki bir çocuk gibi bile düşünmüyor o çocuk bile görgü ve dinsel kurallara saygılı saygı demek her insan istediğini yapsın ben görmeyeyim değil aç insan karşında yemek yenilmez o insan görmesin diyemezsin.
Hangi hukuk kuralları hangi evrensel ahlak yasaları yok öyle birşey. Milletin ne giydiğini kiminle seks yaptığını sokakta ne yediğini röntkencilikle bir tutmak ap ayrı bir kafa ister. Hayat tarzın farklı diye kimsenin özgürlüğüne müdahale edemezsin. Sen oruç tutuyorsun diye ben aç kalmak zorunda değilim. O orucu bana tutmuyorsun sonuçta. Kimse sizin için kendini kısıtlamak zorunda değil. Buna saygısızlık diyemezsin. Dünya sizin etrafınızda dönmüyor anlayın artık şunu..
Oruç tutanın karşısında yemek yememek aç kalmak mı? :) Anladım hukuk kuralları yok evrensel ahlak yasları da biraz googleda çıksın var mı yok mu? Cinsellikte herkesin farklı fantazisi var bundan sanane? Konumuz cinsellikse neden çarptırma yapıyorsun? Konumuz kiminle seks yaptığı değil sokak ortasında cinsel eylem de bulunması mesala bir kızın poposunu bir cafede herkesin önünde sıkması ya da yanından aile geçerken bile sevgilisiyle yolda cinsel muabbet yapması benim çocuğum bunu duymak zorunda mı? Neden olayı kişiselleştiriyorsun cinsellik her insanda var bu kadar aciz bir açıklama her neyse sen istediğini yap.
Senin tabu diye nitelendirdiğin şeyler; bazı insanların yüzyıllardır süre gelen gelenek ve kültürleridir.
Medeni ve bilge insan; hiç birzaman başkalarının da kendisi gibi olmasını istemez, ya da başkalarını değiştirmeye çalışmaz. O kendisini nasıl farklı görüyorsa, karşısında ki farklılıkların aslın da birer manevi zenginlikler olduğunun farkındadır!
Tabu yasak demektir, cinsellikte tabu demek cinsel olan herşeyi kapsar, neden-sonuç ilşkisi vardır, cinsellik bakire olup olmamaktan ibaret değildir, bu 2 olayda sebep olan her cinsel davranış cinsellikte tabuya girer eğer Türkiye'de cinsellikte tabu var diyorsk kafamıza göre cinselliği kırpıp kesemeyiz.
Bu sana göre olması gereken bekaret zardan ibaret değilse neden bekareti benimseyenlere saygın yok belki onlarda zar gibi görmüyordur, bu değişsin demek başka innsanların değerlerine yaptığın özgürlük ihlali bekaret dinlerde evrensel toplumlarda farklı dindar kesim senin gibi düşünmek zorunda değil sen de onlar gibi evrensel olmayan bir çözüm sunmak boş bakire olmamanın ahlaksal ve evrensel yönlerini açıklar mısın? Hayır kişisellikten öteye gidemez o zaman evrensel kabul edileni yıkmak için kişisel çözüm üretmemek lazım, özgürlük herkesinse cinselliği farklı gözden görene davranışsal saygı lazım.
En İyi Cevaplar