Arkadaşlar ortalık 56 ne demek? ciddi soruyorum pis bişe olduğunu anladım ama ne demek iş yerinde bu çalışan bu sözü kullandı anlamadım. Ortalık 56 olmuş ne demek?ortalık 56
Türkçe o kadar zengin bir dil ki, bir sürü deyim, tabir bulunuyor. Bilinen tabirler ve deyimler, bilinmeyenlerin yanında kuş kadar kalıyordur eminim. Tabi bunda bizim insanımızın kıvrak zekası, geçmişi yüzyıllara dayanan tarihi ve yaşadığımız coğrafyanın etkisi büyük. Bu tabirlerden biri olan ortalık 56 olmuş ne demekmiş bakalım.
Ortalık 56 Olmuş Ne Demek, Anlamı Nedir?
adana
Bir söz çıktığında, bir sürü hikaye atılıyor ortaya. Ortalık 56 olmuş deyimi için de farklı farklı hikayeler anlatılıyor. Ancak tek bir manada kullanılıyor bu söz. Bir yerde bir karmaşa, dağınıklık, gürültü, curcuna varsa ortalık 56 olmuş denir. Bu durumu anlatmak için kullanılan bir deyimdir. Yukarıdaki Adana görseli ne alaka dediğini duyar gibiyim. :)
Bu deyimin çıktığı yer genel olarak Adana diyorlar. Hikayesine gelirsek; Adana'nın Seyhan ilçesinde Tepebağ diye bir mahalle var. Eskiden işte bu Tepebağ mahallesine ırmaktan su çıkarmak için 56 model bir motor çalışırmış. Motor çalıştığında Tepebağ Mahallesi'nden çok çok uzakta yer alan Yeşilevler Mahallesi'nde oturanlar bile bu motorun sesini duyarlarmış. Gürültünün çok olduğunu belirtmek için 56'lık çalışıyor derlermiş. Zaman geçtikçe bir yerde ses olduğu zaman, gürültü, kargaşa olduğunda ortalık 56'ya döndü, ortalık 56 olmuş denilmeye başlanmış. Böyle güzel bir hikayesi var. :)
56 Özel Bir Anlamı mı Var, 56 Ne Demek?
56
56'nın sayı değeri olması dışında farklı bir anlamı bulunmuyor. 55'ten sonra, 57'den önce. :) Sadece yukarıda açıkladığım ortalık 56 olmuş deyimiyle beraber anlam kazanıyor. O kadar ki bu deyim şarkılara bile konu olmuş. Mesela:
Ortalık 56 ne demek açıklamaya çalıştım. Buradaki paylaşımda da birine limon emojisi atmak ne demek bu anlatılmış. Çok eğlenceli bir olay, göz atmanı öneririm. :)
Rivayete göre 56, bir zamanlar Adana'daki İncirlik askeri üste görevli bölüğün numarası imiş. Bu bölük askerleri Adana'yı sakin görünüşünden dağınık bir hale sokup "Adana'da ortalığı 56'ya verdik" diye böbürlenirlermiş. Sonraları bu söz yurt geneline yayılmış ve bir deyim olarak kullanılmaya başlanmış.
Mersin'de ikamet ederken orada duymuşluğum vardı. Sonradan öğrendim ki Adana'ya ait bir terimmiş. Manası da şöyle imiş: "çok eskilerde tepebağ'a ırmaktan su çıkarmak için 56 model bir motor çalışırmış. motor çalıştığında yeşilevler'de oturanlar bile bu motorun sesini duyarlarmış. gürültünün çok olduğunu belirtmek için 56'lık çalışıyor derlermiş. daha sonra bir yerde ses olduğu zaman ortalık 56'ya döndü denile denile adana terimi olmuştur." (kaynak: ekşisözlük)
En İyi Cevaplar