Merhaba! Çamaşır makinesinde beyaz çamaşırlar ve renkli çamaşırlar için ayrı ayrı sıkça tercih ettiğim bir sıcaklık derecesi aralığı var. Her renk grubu ayrı sıcaklık derecesinde yıkanmayı gerektirir. Sıcaklığı bilmek tek başına yeterli midir, tabii ki de değildir. Yıkanan çamaşırın kumaş türüne göre yıkama yapılmalıdır. Böylece daha sağlıklı sonuçlar elde edilebilir. Örnek vermek gerekirse aklıma ilk gelenlerden bazıları; ipek, keten, pamuk, yünlü vb. kumaş türleri farklı derecede yıkama gerektirir.
Beyaz çamaşır ve renkli çamaşır diye ayırsak da, bunlar da kendi içinde kumaş türüne göre farklı sıcaklık değeri ile tamamlanır. Beyaz çamaşırlarda genel olarak 30 - 60 derece arası, renkli çamaşırlarda ise 30 ve 40 derece arası tercih edilir. Fazlası ya da da az derecede tıkamak, çamaşırlara zarar verebilir ya da lekeleri üzerinden çıkarmayabilir. Dikkat etmek gerekir. Çamaşır yıkamak, göründüğü kadar kolay değildir. Özellikle de ilk defa çamaşır yıkayan birisi, yardım almadan yapmaya çalışır ise zorluk çekebilir.
Merhaba, Her çamaşırın temizlenme derecesi farklı olduğu için sınıflara ayırarak anlatırsak daha güzel olur. * 30 derece ve altı için sadece durulama için uygundur. * 30 derece yünler, perdeler, pike takımları, spor giysileri, ipekler ve hassas kumaşa sahip ürünler için uygundur. * 40 derece karışık giysiler, elbiseler, koltuk örtüleri için uygundur. Bu derece en risksiz derecedir çamaşırlar için. Genel olarak hiçbir şey kolay kolay bu sıcaklıkta çekmez. * 50 derece bazı dijital baskılı spor ürünleri için uygundur. * 60 derece beyazlar, nevresim takımları, iç giyim ürünleri için uygundur. * 75 derece bebek giysilerinin temizliği için kullanılabilinir. * 90 derece küf yapmış kumaş üstü için ve makinenin kendini dezenfekte etmesi için kullanılır.
Dezenfekte işlemi hariç tüm yıkama ve sıcaklıklarda iyi bir yumuşatıcı kullanmayı da ihmal etmeyiniz ki çamaşırlar bir yandan iyi temizlenirken diğer yandan renklerinden olmasınlar.
Ben en çok 40 derece ve 30 dakika ayarında kullanıyorum. Çamaşırlarım zaten çok kirlenmiyor. Her gün çıkarttığım çamaşırı 1,30 saat yıkamaya gerek görmüyorum.
Genelde en düşük sıcaklık ayarını tercih ediyorum gadası. Çünkü yüksek sıcaklıklar kıyafetlere zarar veriyor. Elde yıkama olsa sıcaklık iyi olur. Ama makine yüksek devirle yıkama yaptığı için aşırı sıcaklık deformelere neden olabiliyor.
Çamaşır makinesine atılacak çamaşırların sıcaklıkları kumaş yapılarına göre ayarlanır. Beyaz çarşaflarınızı, perdelerinizi, kılıf veya örtülerinizi 60 derecede yıkayabilirken t-shirtlerinizi, kazaklarınızı, pantolon ve ceketlerinizi, çorap veya iç çamaşırlarınızı ise 30 derecede yıkamanız gerekir. Sıcaklığın önemi çamaşırların yapısını bozmaması açısından önemlidir. Yüksek sıcaklıkta yıkanan normal çamaşırlar hem renk olarak solar hem de kumaş yapısını kaybedebilir.
Genelde bende kısa program tercih ettiğim için 40 derece daha makul geliyor. Çünkü yüksek derecede yıkamak kıyafet ömrünü gerçekten azaltıyor. Sadece beyazlarımı yüksek derece yıkama taraftarıyım birde iç çamaşırlarını. Oda hijyenden dolayı yüksek derecede yıkamak gerekiyor. Daha sağlıklı oluyor bence.