Makyaj yapsan bir dert, yapmasan bir dert. Yüzüne fondöten sürüp boynuma sürmesem boynum bembeyaz kalıyor, sürünce de bütün kıyafetime bulaşıyor. Bunu ancak kadınlar anlar sevgili arkadaşlar!Neyse nasıl çıkar, normal makineye atınca diğer çamaşırlara gömleğe falan bulaşır mı?
Fondöten yani renk pigmentli kremler ciltte homojen bir renk oluşturmak, kusurları örtmek ve hatta doğal cilt rengini değiştirmek üzere kullanılan bir makyajdır. Yapısı gereği içerisinde oldukça fazla yağ bulunmaktadır. Bu yüzden direkt makinede yıkamadan önce bir takım ön işlemler yapılmalıdır. Bu ön işlem sayesinde fazlalık fondöten kıyafetten alınır ve lekenin yağ oranı büyük miktarda azaltılır.
Fondöten Lekesini Çıkarmadan Önce Yapılması Gereken Ön İşlemler
Yapılması gereken ilk şey fazlalık fondöten lekesini kıyafetten çıkarmak olacaktır. Eğer leke kurumamışsa kağıt peçete yardımıyla fazla bastırmadan fazlalık fondöten lekesini çıkarabilirsiniz. Leke kurumuş ise ılık su ile lekeyi yumuşatmalı ardından ağzı kör bir bıçak yardımıyla fazlalık lekeden kurtulmalısınız.
Ardından ikincil ön işlem olarak bir miktar toz deterjan kullanarak ılık su ile fondöten lekesi olan kısmı elde yıkamak olacaktır. Elde yıkama işlemi lekeyi büyük oranda çıkaracaktır.
Kıyafetten Fondöten Lekesini Çıkarma Yöntemleri
Yöntemler şu şekilde sıralanabilir;
Tıraş Köpüğü İle Fondöten Lekesi Nasıl Çıkarılır?
En bilindik yöntemlerden biridir. Üstte bahsetmiş olduğum ön işlemleri yaptıktan sonra tıraş köpüğünü fondöten lekesinin olduğu bölgeye sıkın ve bir müddet bekleyin. Ardından yumuşak ağızlı bir diş fırçası yardımıyla tıraş köpüğünü orada ovalayın. Bir müddet devam ettikten sonra tıraş köpüğünü temizleyin ve kıyafetinizi uygun bir çamaşır makinesi programında sıvı deterjan kullanarak yıkayın.
Bulaşık Deterjanı İle Fondöten Lekesi Nasıl Çıkarılır?
Bulaşık deterjanı yağ çıkarma konusunda 1 numaralı üründür. Fondöten kremlerin içerisinde de bolca yağ bulunduğu için bulaşık deterjanı ile bu lekeyi çıkarmak oldukça kolay olacaktır. Yapmanız gereken ılık bir su hazırlayıp içerisine bulaşık deterjanı dökmek olacaktır. Sonrasında yavaş hareketlerle fondöten lekesini ovalamaya başlamalısınız. Leke tamamen çıktıktan sonra uygun programda sıvı deterjan ile yıkayabilirsiniz.
Hiç sorma başıma bir kere geldi hemde o gün giyeceğim abiye de 🤣 makyajı yaptıktan sonra abiye giyerken elbise benim bütün makyajımı temizledi. O nedenle bu soru benim kabusum oluyor. O zaman bir kaç saat kalmıştı düğüne alelacele temizleyip kurutma makinesi ile kurutmustum.
Tıraş köpüğü
Öncelikle lekeli olan yere biraz tıraş köpüğü sıkın ve iyice ovalayip makineye atın.
Bulaşık deterjanı
Fairy bu konuda en iyisi ben bu yöntemle çıkardım lekeyi 😊fairy dök 1-2 dk bekle ve citile leke hemen geçiyor.
Leke çıkarıcı sıkıp bekliyorum bir tur sudan geçiriyorum cikmissa direkt makineye cikmamissa bir turda sivi deterjanla citileyip tekrar makineye atıyorum çıkıyor.