İlişkide çok fazla bağlanmamak, kaptırmamak nasıl olabilir?

her seferinde bu sefer bu kadar bağlanmıyacağım diyorum, ama olmuyor. kolay kolay birine gönül vermiyorum, ayrılıklarımının üstünden zaman geçmesi gerekiyor tekrar hoşlanabilmek için. önüme çıkan herkese, her ilgi gösterene kapılma gibi huyum yok, daha doğrusu ilgiyi aşırı seven biri değilim, eğer ki o kişiden hoşlanmadıysam hemen uzaklaşırım, sonra o çıkıyor karşıma, önce o ilgi duyuyor, sonra diğerlerinden farklı olarak bir bakmışım onun igi göstermesine izin vermişim, ilerleyen süredede bende ilgi duymaya başlamışım. bu sefer oluruna bırakıcam diyorum, ama olmuyor, başta çekingen duran, herşeyi ağırdan alan, düşünen ben bağlanıyorum çok fena. sonra ayrılık gelince kötü oluyorum. yani peşinden koşmuyorum, öle hayata kusmuyorum, ama kötü oluyorum nedne böle oldu demeden duramıyorum, niye diyorum, nasıl geldi buraya vs vs. istemiyorum bu kadar bağlanmak, karşımda baştan beri benden daha aşık olan (ya da aşığı oynayan) adam unututp, umursamayıp hayatını yaşarken benim aklımda hala soru işaretleriyle yaşamak ağır geliyor artık. her yeni ilişkide bağlanmıcam diyorum, ama çok fena kaptırıyorum kendimi :( ne yapmam lazım, nasıl kurtulmalıyım bu durumdan.
İlişkide çok fazla bağlanmamak, kaptırmamak nasıl olabilir?