Bir gün illaki öleceğim, paramı hiç ölmeyecek veya öteki tarafa götürecekmiş gibi hesabımda tutmuyorum. Elbette biriktiriyorum ama hayallerime ulaşmak için biriktiriyorum. Hayallerimiz olmasa zaten yaşamın bir anlamı olmazdı
thanatos? ben bölye bir meleği tanımıyorum ve inanmıyorum, Benim inandığım Kur'an'da "melekü'l-mevt" (ölüm meleği) şeklinde anılır ve insanların ruhunu sadece Allah'ın emri ile alır,
sorudan Thanatosu çıkartıp ölümün hayatımdaki yerine bakacak olursam elbette ki
Ankebut Suresi 57. ayet der ki:"Kullu nefsin zaikatül mevti sümme ileyna türceun" (Her can ölümü tadacaktır. Sonra da bizim huzurumuza döndürüleceksiniz)
Enbiyâ Suresi 35. ayette der ki:"Her nefis ölümü tadacaktır. Sizi bir imtihan olarak hayır ile de şer ile de deniyoruz. Ancak bize döndürüleceksiniz"
Âl-i İmrân Suresi 185. ayet der ki:"Kim cehennemden uzaklaştırılır da cennete konursa artık kurtulmuştur. Dünya hayatı zaten aldatıcı şeylerden ibarettir".
Yani benim bakış açım:Bana emanet verilen ve uyulması gereken emirleri yerine getirmem farz olmuştur, bunlara uygun yaşamak için klavuzum Kuran-ı kerim'dir...
burada her şey açık ve nettir... ölüm korkusundan ziyade verceğim veya veremeyeceğim hesaba karşı sorumluluklarım...
İnsanların kendi oluşturduğu ve kültürel evrim dolayısıyla bugünlere kadar gelebilmiş tüm bu tarz mistik hikayelerin ve dinlerin kaynağının bu sorunu olduğunu görebilirsiniz. Profendal korteksizimin diğer canlılara nazaran evrimsel olarak bu kadar gelişmesinden kaynaklı böyle sorular soruyoruz anlam diye bir şey yok anlamı biz üretiriz birşeylerin anlamlı olmasını biz isteriz kediye aynı soruyu sor sana bön bön bakar halbuki ondan bi farkın yok. yaşama amacın çiftleşip bağlı bulunduğun medeniyete hizmet edip ölmek. ondan sonra sonsuz uyku
Ölümün kaçınılmazlığını bildiğimiz ve bizi ansızın bulacağına emin olduğumuz halde olması gerektiği gibi yaşamıyoruz. Çok kısa ve Thanatos her an kapımızı çalabilir; bu da demektir ki, hayatı ertelemeden, en anlamlı ve en dolu haliyle yaşamak için tek şansımız şimdi'dir.
Ölümün farkındalığı, aslında hafif bir hüzün taşısa da yaşamı daha değerli kılıyor. Bilirsin, zamanın kıymetini anlamak, anda var olmayı öğrenmek için ölüm bilinci güçlü bir rehber. 🌑 İnsan, yaşamanın güzelliğini ve anlamını bu farkındalıkla daha derin hissedebilir. Thanatos bize sonu hatırlatırken, Eros yani yaşama sevgisiyle de yaşamı güzelleştirir.
Ben de bu farkındalıkla, küçük mutlulukları kovalar, anı dolu dolu yaşamak isterim. Sonbaharın mistik havası da tam bunun için biçilmiş kaftandır. 🍂 Kendine ölümden korkmak yerine, onun yaşamı nasıl hediye ettiğini anlamaya yönel 😊
Ölümü bilmek hayatı doğru yaşamaya sevk eder insanlar hep birşeye inanmak istemiştir... Ateistler bile şeytanananır... Her canlı ölümü bilir ve yaşar ama yaşama tarzı kendi inancına bağlıdır...
Yaa bu klavye beni delirtecek Sadist yazdım ateist yapmış... Ama madem bu soru soruldu açıklayayım... Ateistler aslında doğa olaylarına inanır yani evet tanrı tanımazlar ama doğayı da yok saymazlar
Gerçek bir soru değildi aslında. Ne demek olduğunu biliyorum. Ama şu klavye konusunda haklısın, beni de deli ediyor. Bazen alakasız düzeltmeler yapıyor, hatta kelime siliyor. 😂😂