Arkadaşlar erkek arkadaşımla konuşuyorduk. Banyodan çıkmış ben de saatler olsun dedim. O da başka birine saatler olsun deme tamam mı dedi. Neden dedim. Çünkü o sıhhatler olsun. Bilmiyor demesinler dedi. Alındım açıkçası. Bende önceden öyle biliyordum falan dedi. Sizce abartıyor muyum mı yoksa alınmakta haklı mıyım? Peki doğrusu nedir sizce? Saatler olsun mu sıhhatler olsun mu?sıhhatler olsun mu saatler olsun mu?
Saatler olsun mu sıhhatler olsun mu? Abartmış mıyım sizce?
Çok çeşitli, bol deyim içeren güzel bir dilimiz var. Dilimizdeki bazı terimler zaman zaman karıştırılabiliyor. Zaman içinde ağızdan ağıza söylenip şekil değiştiren ve doğrusunu unuttuğumuz birçok kalıp var. Sıhhatler olsun ya da saatler olsun kalıbı da bunlardan biri. Çoğu kişi doğrusunun hangisi olduğunu bilmiyor. Kelimelerin anlamlarını araştırmayı seviyorum. Bu yüzden bu soruya sizler için ayrıntılı bir görüş hazırlayacağım.
Sıhhatler olsun mu saatler olsun mu?
saatler olsun mu sıhhatler olsun mu?
Öncelikle bu kalıpla alakalı TDK yani resmi bilgiyi öğrenmek istedim. Ancak sıhhatler olsun TDK ve saatler olsun TDK yazdığımda bir bilgi bulamadım. Maalesef TDK'nin sitesinde bu kalıplardan hangisinin doğru olduğu ile alakalı bir bilgi yok.
Ancak sadece sıhhatler olsun yazdığımda kalıbın anlamını verdi. Sıhhatler olsun, "hamamdan çıkanlara ya da tıraş olanlara söylenen bir nezaket sözü." anlamına geliyor. Ancak saatler olsun yazdığımda herhangi bir cevap ile karşılaşamadım.
Aslında bu da bize hangi kalıbın doğru olduğunu gösteriyor. Duştan çıkan veya tıraş olan birine saatler olsun değil sıhhatler olsun demeliyiz. Çünkü doğrusu bu.
Zaten kelimenin anlamında da hangisinin doğru olduğu çıkarabiliriz. Saat zamanı gösteren bir terim. Sıhhat ise sağlık anlamına geliyor. Yani çıkan birine sağlıklı demiş oluyoruz. Kulağa mantıklı geliyor.
sıhhatler olsun mu saatler olsun mu?
Sıhhatler olsun nasıl yazılır? sorunun cevabını böylece vermiş oldum :) Diğer soruna gelecek olursak. Erkek arkadaşına alınmana gerek yok bence. Kötü niyetle söylediğini düşünmüyorum. Ses tonu da önemli. Bunu sana nasıl bir tavırla söyledi. Küçük görerek mi yoksa iyi niyetle mi? Zaten onu en iyi sen tanıyorsun. Bence senin iyiliğin için söylediğini tahmin edebilirsin. Kafana takma :)