Dediğim gibi tekrar söyleyim, majör depresyon yaşayan sevgiliniz olsa ona nasıl yardım edersiniz yanında veya yakin olmadığınızda?
Buna göre yorum ayrıntılı yazarsanız sevinirim, lütfen rica ediyorum ve teşekkür sunuyorum.

Bir yıl önce aktifmissiniz.
Aynı durumu bende yaşıyorum ve görüştüğüm kişinin sizin gibi araştırmasını ve yanında olduğunu her anlamda hissettirmesini isterdim. En çok ta şeyde çok üzüldüm. Seven insan yanında olduğunu hissettirir. Lafinızda. O kadar içime oturdu ki. Ama bir yorumda ayrıldığınızı yazmışsınız. Umarım uğraştıktan sonra olmustur bu durum.
Aslında saydiklariniz ve yorumlar doğru. Ve gerçekten dinleyip sorular sormak ta iyi hissettirir insanı. Dinleyip daha sonra çok takiyorsun demesinden ise gercekten dinledigini sorgulamamanisa sebep olur.
depresyonda bardağın yarısı boştur ya da bardak zar zor görünür. major depresyonda ise o bardak yoktur; su ve cam, tuzla buz olmuştur. orada sadece yıkım vardır. depresif duygudurumla karşıtırılmaması gerekir en az 14 gün süren, depresif duygudurum ve anhedoni semptomlarının kesinlikle bulunduğu ve bunlara ek olarak benlik saygısında azalma, enerji azalması, uyku bozukluğu, iştah bozukuluğu, kararsızlık, ölüm düşünceleri ve işlevsellikte azalma gibi semptomlar bulunur yani 5/9 semptom ve en az 14 gün süren bir süreci içermesi gerekiyor bu bozuklukta intihar önemli bir risk oluşturur. özellikle umutsuzluğun ve kendine yardım edilebileceğine olan inancın yitirilmesi intihar riskini artıran önemli bir etkendir.
Güzel yorumunuz için çok teşekkürler, fakat bir sevgili olarak sormuştum aslında yani nasıl davranması gerektiğini
öncelikle davranış biçimini sakın yadırgama sanki herkes en az onun kadar anormal herkes onun kadar karamsarmış gibi bu durumu kabullenmesini sağlamak zorundasınız. Sakın bu durumundan dolayı her şeyi alttan alır vaziyette kavgadan kaçmayın bu onu korkutacaktır. En önemlisi onunla gelecek hayalleri kurun örneğin çocuklardan veya gelinlikten bahsedebilirsiniz genelde bu tür hastalar kendilerine ''ben neden yaşıyorum, kimim var ki '' sorularını sorarlar bu soruların cevabı karşısında sizi görmesi onu hayata bağlayacaktır. Bunun dışında danışman psikologundan muhakkak tavsiye alın özel durumları var ise bunlardan bahsedin, tam olarak hangi seviye bilmiyorum fakat bu tür vakalarda çözüm vardır umutsuzluğa sakın düşmeyin Allah acil şifalar versin
Amin cümlemizin inş 🙏
Ve dediklerinizi katılıyorum, yorumunuz için teşekkür ederim :)
Bir sorum var. Madem bu hastalık hiçbir şeyden tat almamak demek, seni sevdiğine nasıl inanıyorsun? Senle zaman geçirmekten zevk aldığında falan nasıl inanıyorsun? Eğer cidden inanıyorsan ve sen de seviyorsan olabildiğince değişik aktiviteler yapmaya çalışın bence. bir gün bowlinge götür, bir gün parka götür bir gün sinema bir gün sahil bir gün lunapark vs. Hani muhakkak birinden biri hoşuna gider orda yürürsün sen de. Onun dışında her zaman yanında olduğunu vs hissettir. 2-3 haftada bir elinde çiçeklerle git mesela. İlgilen yani.
Kesinlikle doğru soylediniz, yorum için teşekkür ederim :)
Yaşadım, zordur. İlgilendiğini belli et fakat fazla üstüne gitme.
Katılıyorum sana kardeş
Cevap
4Cevap
önecelikle sakın ona majör depresyonda olduğunu belirtme o zaten bunun farkındadır sen belirttikçe içten içe kızar sana ve bu ilişkiyi olumsuz etkiler. Mesala ona uzun uzun onu sevdiğini anlat gerçekten yanında olduğunu kelimelerinle hissettir üzgünse bana sarıl geçecek inan de elinden geleni yap küçük süprizler. sesin kötüyse bile ona şarkınızı söyle. onunla hayaller kur kurki ölümü bir saniye bile olsun unuttsun bu ona iyi gelecektir ve ona gelecekte onunla ilgili planlarını çekici bir şekilde anlat anlat ki herşeye rağmen o planları yaşamak istediği için ölümü bir kenara bıraksın. Ve şunuda eklemek istiyorum onu al ve psikoloğa git oranın sadece delilerin gittiği bir yer olmadığını ve geleceğiniz için yaptığını söyle. Ve onu herşeye inandırıp bırakma bırakırsan intihar bile edebilir çünkü bu gibi durumlarda insanlar intihara meyilli olur. çok uzattım galiba sözü kusura bakma.
Estağfurullah hayır aksine uzatmadiniz, tam olarak olmasını gerektiğini doğruları söylediniz ona iyi hissettirmek için bu gibileri gerekir.
Çok teşekkür ederim gerçekten karşındakinin nasıl mutlu olacağını iyi biliyorsunuz teprik ederim :)
yardım alınması gereken bir hastalık ileri aşamalarda hastanede tedavi ediliyo intihar oranları da yüksektir aslında. profesyönel bir yardım alınması gerektiğini düşünüyorum. böyle kişilerin üstüne fazla gidilmemeli sıkmamalı genelde konuşmak istemezler bu yüzden konuşmaya zorlanmamalı. basit cümleler kurulmalı ve yavaş konuşulmalıdır. cevap vermesi içinde acele edilmemeli zaman tanınmalı. Başkada aklıma gelmedi...
Teşekkür ederim güzel yorumunuz icin. peki basit cümleler derken ne gibidir?
mesela uzun cümleler kafa karıştırıcı oluyo ya da anlaşılması zor kelimeler kullanılmamalı. mesela telefonumu bulamadım odama baktım orda yoktu sonra panikle diğer odalara bakmaya başladım en sonunda çantamda buldum demek yerine telefonumu bulamamıştım ama çantamdaymış gibi daha kısa cümleler faydalı olabilir
Hm Anladım,
aslında en çok merak ettiğim bu söylediklerinin, karşındakini sevgiline ona iyi gelmek için nasıl davranmalı
yanında olmalısın konuşursa anlatırsa dinlersin doktora beraber gitmek faydalı olabilir
Tekrar teşekkür ederim sorumun cevabını verdiğiniz için :)
rica ederim :)
Lütfen ona sürekli 'neyin var, niye böylesin, senin için yapabileceğim bir şey var mı' diye sormayın. Emin olun o zaman daha çok mutsuz oluyorlar.. Kendi haline bırakın bir müddet.
Kesinlikle
Şu an (majör) olmasa da büyük bir travma icerisindeyim.. aynilarini sevgilime anlattim ve aylardir yanimda.. sanirim bende olsam onu iyilestirene kadar vaz gscmezdim
İşte sevgi dediğiniz beraberlik budur :)
ben yaşamıştım. allah kimseye yaşatmasın cidden çok zor bir durum
Amin cümlemizin inş 🙏
Bu konuyla ilgili sevgili yönden soru sormuştum, kısacası kendiniz yaşadığınız biliyorsunuz. Ve bu gibi durumlarda, sevgiliniz böyle olsa ne yaparsiniz?
Mesela ilk olarak alır psikoloğa götürürüm. Kendi kendine tanı koymasın hastalığına 😊
Piskolağa gidip iyi gelsede, en önemlisi çevredir ona ne iyi gelip gelmediğini anlamak.
Bakın yukarıdaki paylaştığım, sorunun ne olduğunu belirtileri söylüyor, yani başka sorunu olsada tek doktorla bitmiyor. Kısacası seninde onun yaninda olup ilgilenmektir.
Eğer ki misal, kimse yaninda olmayıp ilgilenmeyip ihmal ediliyorsa, doktor o insanı iyi görmüyorsa onu hastaneye alır.
İşte bunu cok doğru söyledin 👍
Bunu kendime demedim genel olarak paylaştım 😕
Şimdi bunu doğru söyledin 👍
allah nerde varsa acil şifada bulunsun 🙏
Benim sevgilim niye yapmıyor böyle şeyler üzülüyom, ne kadar duyarlı sevgililer var
Ne gibi mesela?
İlgilenmek ve sevdiğini onu yanında olduğunu hissettirmek mutlu etmektir. Yani Sevgi her zaman sabırla mücadele edip yarasını iyileştirendir :)
Belirtileri okuyunca bende depresyonda hissettim kendimi resmen bir intihar düşüncesi yok oda inancımdAn dolayı
şöyle ki.
onca sene okuduğum psikoloji ve ruh hastalıkları derslerine dayanarak tanıların öyle tek belirtilerle konulmayacağını söyleyebilirm.
zira o zaman hepimiz birrer hasta oluruz..
Derken? Tam olarak anlayamadım
YALNIZ KALMAK İSTEDİĞİNDE "ISRAR ETMEDEN" YALNIZ BIRAKIN. Bu ya. Çok basit.
Vebaya yakalanmış gibi onu tedavi etmeye ya da hayat kalitesini arttırmaya çalışmayın. Terapimsi saçmalıklar düzenlemeyin. Önce anlayın, anlamaya çalışın. Gerçekten bulunduğu durumdan çıkmak istiyor mu? Bazı insanlar major depresyondadır ama bundan da hoşnutturlar, değiştirmek istemezler.
Bu gibi değiştirmek istemiyorlarsa o zaman depresyonda değilsindir demek olur, çünkü bilinçli davranmak bilinçsiz davranmak çok farklıdır, kısacası majör konusunda hic olamaz.
Evet haklısınız çok şey biliyorsununz belli oluyor..
Çok büyük travmalar yaşamış insanları istisna ederekten diyorum ki İşi uğraşı olsun yan gelip yatmasın sığır gibi depresyona da girmez
Bu basit birşeye benzemeyen depresyonu, basitçe konuşmanız ne kadar doğru mantıklı olabilir?
Bir anda oluyo sanıyosunuz değil mi? Siz hiç çook mutlu olmanız gereken bir anda bile gülümseyemediğiniz oldu mu? Ya da o ruh halinizden dolayı sevdiğiniz adamın ' bu kız beni sevmiyo' diye düşündüğünü öğrenmenin nasıl bişey olduğunu biliyor musunuz da bu kadar basit anlatıyorsunuz
😨😨😨 ara sıra bana da oluyor galiba😨😨
Mesela ne gibi
tat almama
bazen çok uyuma
bazen uyuyamama
bitkinlik
karamsarlık
Peki karşıdan ne beklersin ve ne gibi sana iyi geliyor
Ona normal davran. Hastalığı yokmuş gibi. Üstğne düşüp bunaltma. Ama kendinden ödğn verme
Yanında oldugumu hissettiririm. Sıkıntılı durum.
Gerçekten en mantıklı net cevabını güzel söyledin 👍
Yoksa bende mi majör depresyondayım 🤔
Paylaştıklarımda aynı durumu yaşıyorsanız evt.
Uzaklaşsan en iyisini yaparsın
Uzaklaşmak çözüm değildir.
Kalmak da hiç çözüm değildir. Kendimden biliyorum
Öylesine Kalmakta değil tabiki, yanında olup destek olman lazım ve ilgilenmen gerekir. Cünkü Birgün oda senin yanında olur herşey karşılıklıdır.
Birlik ve beraber ilgilenmek her zaman çözümdür. Öyle kendi haline bırakmak ya da onu anlamazsan, Güçlük çekmekte zorlanırsın.
Ben de majör depresyon hastasıyım hatta Distimi ile birleşiminden, bizden kimseye aşk olarak hayır gelmez
Dikkatini çekerim genel majör depresyondan bahsetmedim, paylaşımımda bir sevgili olarak soru sormuşum demi? !
Açıkçası aşık olmadığın birisinden tabiki hayır gelmez.
Kendim iddia etmiyorum ki, psikiyatrın koyduğu tanı bu, 1,5 sene tedavi oldum ama iyileşmedi.
Sen bilirsin, dene de hayatın nasıl mahfoluyor gör
Emin ol benim senden fazlası, ki zaten karşılık motivasyon olarak göremediğim için bittirdim. Ama karşındaki seni her halinden anliyorsa senin için bir takım şeyler uğraşıyorsa iyi gelmeni için, İşte o zaman majör depresyondan kurtukursun yasa yakallanmazsin. bir düşün şimdi kendin icin , neden böylesin seni bu majör iten şey mutsuzluğun sebebi nedir? Muhakkak düşüp kalktığın için artık bir döneme girip bir mutsuzluğun sebebleri vardır. Şimdi sana soruyorum neden böylesin?
Yaşadığım ortam böyle, değiştirme şansım da yok.
Ne diyeyim birader dene, umarım benim gibi akıl sağlığını kaybetmezsin biri için
Ah be kardeşim bu saatten sonra kendin için yaşayacaksını, sana değer vereni değer vereceksin. Hep sen yaparsan altan alirsan susarsan içine ararsan, sağlığına olur. Ama gerçek şu ki evet majör yakalanan kolay toparlanmiyor, toparlanman için ne istediğini hislerini duygularını soracaksin. Bunu yap ki ona göre adım atarsan birde durduğun yerde başka yere gidip ya da bir süreliğine tatile çık sadece kendini dinle
Maalesef bu mümkün değil. Benden umut yok.
Neyse demek istediğim karşında böyle biri varsa, boşuna kendini mutsuz etme. Yine de sen bilirsin
Onu anlar yannda olrm
Oha ben majormusum vay ak
Halden anla ve yaninda ol yardimci ol yeter
İlaçlarını alsın ne diyeyim
İlaçlarla bitmiyor bunlar
Sanırım senin durumun kronik depresyon deniliyor buna. ss
Kısacası kronik çabuk toparlayan birseydir. Ama majör depresyon cabuk toparlanamiyor yani baya zaman alıyor ilaçlar tedavi edip burda farklı bakışları düşünceleri hissetmeleri çok önemli bir durum. Bunu sadece ilaçla çözüm görmeyin.
Ve birşey daha unuttun? Oda yanınızdaki sahip çıkması ve destek olup anlayabilmesi.
Nihayet sonunda doğruyu söylediniz
Anaamm bu beni anlatıyo :(
Benim yardıma ihtiyacım var ne yardımı :D
Ne gibi?
Depresyonda olabilirim :D
Hm kimden yardım istiyorsun o zaman
Kimseden
Madem öyleyse niye böyle söz ettin?
Bilmem..
Konuşmaya ihtiyacın var
Konuştukçada geçmiyor...
O doğru, hemen hemen geçmiyor yaralar,
Yıllar oldu geçmedi :D
Taa çocukluğumdan beri
Senin mi
Öyle diyelim
Tedavi görmedin mi
Görüyorum ama boşver bunu şimdi.
Peki
Teşekkür ederim
Rica ederim
Rose
Efendim
Rose kızı, rose ne demek? Açıkçası dikkatimi çekti
Rose gül demek değil mi😂
Hm doğru nerden biliyon peki 😒
Heyy?
Neyyy :D
Birşey sordum 😏
Blmiyorum öyle kalmış aklımda :D
Bende yedim 😒
Bazilari terketmeyi seciyor mesela...
beni anlatmış tam olarak..
Vallahi bu ben
Bilemiyorum ki.
Kendi haline bırak
Çözüm bu mu?
Yapck bşe yk
Peki ihmal edildiginizde kendinizi nasıl hissedersiniz?
Ayrılırım
Ayrılmak çözüm mü peki?
Çok sevdiğiniz birisinden
Açıkçası paylastığım soru, fiziksel yönden söz konusu geçmiyor farkindaysanız?
Ona göre yorum yapsaydaniz farklı olurdu diye düşünüyorum.
Zehinsel bir konuda, bir insana ne iyi gelebilir hic düşünebildiniz mi peki?
Madem kişinin iyileşme isteği ve sevgi ihtiyacı varsa veya varken, şimdi size soruyorum ayrılmak çözüm mü?
Bide empati olarakta düşünün?
Eğer sizi seviyorsa aşıksa ve sizin bu karşılığını veriyorsaniz bissetiriyorsanız bu gelgitler olmaz ve olmaması gerekir. Ama yok gelgit oluyorsa veya siz karsıligini vermiyorsaniz bu aşk değildir sonu ayrılıktır
İlişki için bahsetmiştim paylaşım yukarda yazıyor
Sıfatı önemli
Aile ise daha iyi olacağına inandırın destek olun psk desteği de alsın ilaç yararlı olsada problemleri zihinde çözebilmiş olması önemli burada diğerlerine destek olmak düşüyor sadece
Sevgili ise diğer ilişkilerden daha zor olur örnek verirsem kendine güvenmez sevmez karşı tarafı da böyle düşünür kendinisini sevmediğini ve ona güvensizlik çeker karşı tarafta doğru olmasada kişi kendini nasıl görüyor ise dünyasınida öyle kurar
Kronik zaten majörden hafifi olan yani hemen toparlanan ama majör zaman alan. Kısacası demek istediğim ne kadar hasta olursan ol ister kanser hatta tedavisi olmayan hasta ol, yeter ki sevgi ama bir kaç günlük olan birşey değil sabırla sevgiyi içtenlikle veririsen hastalığını yener ve sağlığını kavuşur.
Umarım şimdi ne demek istediği mi anlamışındır.
kendi haline bırak
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?