Soru basit. Dökülün bakalım. Ya cami ya da okul yaptıracaksınız bir araziniz var. Hangisini seçersiniz.
Okul
Cami
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Ben okul yaptırırdım ama önünede hayrına bir çeşme...
Bu yazıda camileriin yıkılmasını isteyen zihniyete gelsin...
A-CAMİ VE MESCİTLERLE İLGİLİ AYETLER :
a) “Müşriklerin, kendi inkarlarına kendileri şahit olup dururlarken, Allah’ın Mescitlerini imar etmeleri mümkün değildir. Onların bütün yaptıkları boşunadır. Ve onlar ateş içinde ebedi olarak kalıcıdırlar.” (Tevbe 17)
b) “Allah’ın mescitlerini ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazı kılan, zekatı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar ederler. İşte hidayet üzere oldukları umulanlar bunlardır.” (Tevbe 18)
c) “Ta ilk gününden temeli takva üzerine kurulan mescit, elbette içinde namaza durmana daha layıktır. Onun içerisinde temizlenmeyi seven kişiler vardır.” (Tevbe 108)
d) “Allah’ın mescitleri içinde, Allah’ın isminin anılmasını men eden ve o mescitlerin harap olmasına çalışandan daha zalim kim vardır ? işte o zalimler yok mu, onların bu mescitlere korka korka girmekten başka hakları yoktur. Bunları yapan o zalimlere, dünyada büyük bir felaket ve mahrumiyet, ahirette de büyük bir azap vardır.” (Bakara 114)
e) “Zarar vermek, inkar etmek, mü’minlerin arasını ayırmak, Allah ve Peygamberine karşı savaşanlara daha önceden gözcülük yapmak üzere bir mescit kurup; “Biz sadece iyilik yapmak istedik” diye yemin edenlerin, yalancı olduklarına şüphesiz ki Allah şahittir.” (Tevbe 107)
f) “Mescitler şüphesiz Allah’ındır. Öyleyse oralarda Allah’a yalvarırken başkasını katmayın.” (Cin 18)
B-CAMİ VE MESCİDLERLE İLGİLİ HADİSLER :
a) “Kim Allah için bir ev inşa ederse (mescit yaparsa) Allah’ta cennet’te onun için bir ev yapar.” (Buhari, Salat 65, Müslim, Mesacid 4)
b) “Bir kimse evine gelene nasıl ikramda bulunursa, Allah’ta evine (camiye) gelene özel ikramda bulunur. (Sahih-i Buhari Cilt 2, sayfa 625)
c) “Beldelerin Allah’a en sevimli yerleri mescitlerdir. Beldelerin Allah’a en sevimsiz yerleri de çarşı ve pazarlardır.” (Müslim Mesacid, 288)
d) “Mescidler yeryüzünde Allah’ın evleridir. Gökteki yıldızların yer ehlini aydınlattıkları gibi, onlarda gök ehlini aydınlatırlar. (Heysemi, Mecmeuz-Zevaid 117)
e) “Bir kimsenin mescide alakasını görürseniz, onun mü’min olduğuna şehadet edin, zira Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor: “Allah’ın mescitlerini ancak Allah’a ve ahiret gününe inananlar imar ederler.” (Tirmizi, Tefsir, Sure 2. H. No 3092)
f) ” Ben yeryüzü halkına azap etmeyi murat ettiğimde mescitleri inşa, tefriş, tamir ve tenvir edenleri, benim rızam için sevişenleri ve seher vakitlerinde istiğfar edenleri görünce onlara azap etmekten vazgeçerim.” (İlahi Hadisler DİB. Yayınları Hasan Hüsnü Erdem 1982, Sayfa 28)
Bu ülkede cami sayısı arttıkça dinin kalitesi düşmektedir. Bunu göremeyenin müminliğinden şüphe duyarım.
Cami toplantı yeri demektir. Orada toplanıp namaz "da" kılınır. Fakat dinimizde günümüzdeki gibi sadece namaz kılmak için resmi bir ibadet yeri YOKTUR. Bu arap geleneğidir. Camiler aslen eğitim / öğretim yeridir. Günümüzdeki camilerin "cemaat propogandası" ve "siyasi propoganda" merkezinden pek farkı yoktur. Ayrıca "para ile namaz kıldırmak" dinin bir yerinde de yoktur.
Şimdi "ruhları kara sarıkları ak" mahluklar cami yıkmak istiyor, dinsiz diye yaftalayabilir... Zira dinimizde (hristiyanların haçı gibi) "sembol" yoktur. "Cami"yi sembolleştiren zihniyet, alt planda Allah'a şirk koşmaktadır.. Da kime enlatacaksın... Kur'an-ı anlaya anlaya okuyan mı var?
Ülke benim olsa, tek yetkili de ben olsam, camilerin tarihi eser olanları hariç yıktırır, her okula bir "toplantı yeri" ekler, orada namaz kılınması için izin de verirdim. Ayrıca "cami hocalarına" da öğretmen maaşı bağlar, okullarda din eğitimi derslerine onların girmesini sağlardım. Maaşlarını hak ederler böylece...
Okul yaptirirdim. Cunku cami sayisi yeterince fazla ve maalesef sayisina gore insan yok icinde. Okul ise tam tersi yoksul yerlerde okullar daha az oluyor kucucuk cocuklar okula gitmek icin saatlerce kar kis demeden yuruyorlar. Ve siniflarda normalinden fazla ogrenci oluyor.
tabıkı Camıı yaptırırım cunku şu anda izmirde camıler sayılı bır camıı bulmak ıcın bıraz caba sarfetmek lazım tam bı gavur sehrı buraya kocaman bı camıı yaptırmak ısterdım belkı sehır sakınlerı rahatsız olur ama bu benım cok hosuma gıder keske bole bır ımkanım olsa
Cevap
59Cevap
kuran kursu (medrese) yaptırtırım,hem içinde öğrenciler maddi manevi tüm eğitimi görürler her yönden ahlaklı talebeler yetişir,hemde cami den eksik hiç bir fonksinyonu yoktur,hatta daha fazlası bile vardır,her türlü dinine devletine hayırlı evlatlar yetişir,ve bu yurt ayakta olana kadar devam eder nesiller diğer nesillere aktarılır,çevredeki insanlarda istedikleri zaman gelebilirler namazları,hatta hatimleri talebelerle birlikte yaparlar,güzel bir ortam vardır oralarda
cami kesinlikle...
o caminin imamı da gerçekten içinde islamiyeti yaşayan biri olursa , verdiği vaazlarla islam dininin nasıl bir din olduğunu gayet anlaşılır bir şekilde anlatabilir...islamda tembelliğin yer olmadığı , bilginin önemli bir şey olduğu , zorlamanın olmadığı üslubunca anlatılır...yani doğru yoldan doğruya ulaşmak olur bunun sonucu...
Okul yaptırıp içinde din eğitiminin baştan savma dua ezberle gel değilde, daha ince ve sevdirerek verilmesini sağlardım, o zaman mevcut camiler dolmaya başlardı, ilerleyen zamanlarda camiye işte ihtiyaç olabilirdi. Din öbür taraf için, eğitim hem öbür taraf hem bu taraf için, ikisinin dengesi olması lazım, abartırsak olmaz.
Gelecegin inşaat mühendisi olarak ben, camiyi tercih ederim. Sebebi ise cami mimarileri daha ilginç ve ihtişamlı duruyor. Minare sayısı, işlemeleri, görünüşü, kolonları vs daha güzeldir. Gerçi ben bu ikisinide yaptırmayacam büyük ihtimalle. Şantiyede ortamında çalışmayı yeğlerim. Dünya çapında büyük projelerde yer almak en büyük hedeflerimden.
İçini badana-boya yaparken, boyaya bir miktar karpit karıştır. Örümcek ağı gibi bir derdin olmaz hiç bir zaman.
Salla sen onu.
Hayır arkadaşım ne alakası var.. Konudan bağımsız olarak bir püf noktası söylüyorum sadece.. Boyanın için bir miktar erimiş karpit atığı koyarsan, boyadığın yer hiç bir zaman örümcek ağı yapmaz..
Disco sus.
Birdost@: Bil yani, işine yarar. Rica ederim
Soran@: Ne var?
Gel sen gel yanıma :D.
Gerçi, cidden aslında daha farklı bir anlamı var değil mi? Farkında olmadım yazarken.
duyulması istenen cevap: o bölgede neye ihtiyaç varsa onu yaptırırdım
gerçekler: cami yaptırsam propaganda yapıyorlar, okul yaptırsam batıda tüm kızlar okuyormuş gibi doğudan kızları getirtip onları okutucaklar benim paramla hemde. Müteaite verir parasıyla dünya turuna çıkarım illa sevap işleyeceksem sempati duyduğum gruplar var onlara verirdim :)
cami hicbirsey katmaz insana, okul cok sey. o yüzden okul.
3 tane eksiciye gıcıklık olsun diye, artı.
böylece bu sitede bile egitimsiz sadece bir nick olur(:
A dedim çünkü yeni okullara cok ihtiyacı var cocukların..bu demek değildir ki kesinlikle camii yaptırmam, saygım ve sevgim sonsuzdur imanıma ama bizim ufacık koyde bile 4 tane camii var birisini dedem yaptırdı bende okul yaptırsam tam olur :P
artıladım
O mevkide eksik ne varsa onu yaptırırım acıkcası.
Fazla camii fazla ibadet anlamına gelmez. Cünkü cogu camiide şu an cemaat bile oluşmuyor.
Ama okul ve camii sayısıda cogu yerde şuan sanırım yeterli imkanım olsa daha yararlı sosyal anlamda gelişim kazandıracak birşey yaptırırım. Eğitim tabanlı bir merkez olabilir.
okul ve cami yaptirmak isterim ama camiye cuma gunleri gidiyorum bazen ve bayram namazlarina babam gıtmem ıstedı ıçın gıdıyorum ben onun ıçın okul yaptırmak ısterım herkes okusun ve memleketımısde buyuk ınsanlar olsunkı hep ılerı gıdelım herşey vatan ıçın.
niye eksilediniz
Aziz Nesin de Kemal Sunal da nur içinde yatsın. link
Hocamda güzel kızlar var mı?
Ben hep hastane yaptırmayı düşünüyordum kocaman :)
Cami mi okul mu?
Ne eksikse onu tespit eder onu yaptırırım.
Camiler pek eksik gibi değil de meraklandım.
Ben bu kızı seviyorum ya. Vivident diye uğraşıyorlar ama :D.
Hehe üstüne geliyorlar arada. Kızıyorum ben onlara. Minnoşsun sen :).
Oy yirim ne tatlı bir kedişmiş o :).
Dur kız hanımağa yapma beni :D. Tamam az biraz atarlıyım sustum :D.
yandan bir kaç dönüm arsa daha parselleyim AVM yaptirirm. Kapitalzme destek lazım, biz burda okul mu cami mi diye tartışırken arka fonda ananininolay repligindeki şarki çalıyor.
6 packsiz soul istemiyorum.
90 60 90 ve yag oranın %8 degilse, buna hakkın olmaz:).
Görenlere bir sor sen :D.
Bir sürü okul var da ne oluyor? Herkes okul yaptırırım demiş .. Sorarım size çok mu yetim okuldan geldiniz? Ya da çok mu eksik var ?
Yoo var.
okul yaptırırdım ibadet heryerde yapılır herkes evinde yapabilir ama okul işi daha sıkıntı o yüzden okul yaptırırdım inşallah o kadar param olur da yaptırırım
Arsam olsa satarım.
Bağış yapardım dogrudan.
Okullarımız da var... Camilerimiz de.
YİBO gibi bir okul açmadıktan sonra okul açmanın anlamı yok.
Büyükşehirlerde Reklam kokan okullardan birini açmak istemem..
tbriklerr
Okul yaptırmak daha mantıklı , çünkü insan ibaetini evde yapabilir, ama çocuğa eğitim verip büyük adam olmasını sağlarsan ileride zaten cami yaptırır. Allah bile Kuran-ı Kerimin ilk kelimesi OKU dur.
okul, camiyi zaten sağolsunlar her mahalleye 'En az 3 cami' yapıyorlar!
Tanıdığım bir müteahit, rutin bir şekilde ''abi, cami işinde .çok para var'' demişti bir ara.. Al, buyur.. :)
OKULLLLLL ! çünkü bu ülkenin bu insanların bu çocujkların eğitime ihtiyacı var... geleceğimiz için eğitime ihtiyacımız var...
Param olursa, ikisinin yanına bir de kütüphane yaptırırım. Onun biraz ilerisine de eğlence yeri. İnsanları sosyal olarak tamamlamak lazım.
Sözüm var rabbime eger bigün meslegime baslarsam cami yaptıramam ama iç dekorunu yaptırcam ama okula yardım yapamam öğrenci okutmayı yada yetimhaneden cocuk almayı düsünüyorum ins rabbim nasip eder
cami yaptırmak lazım ama içi dolmayan safı bile olmayan cami istemem okul daha faziletli ozaman para olsada hepsini yapabilsekkkkkkkkkkkkkkkk
Okul yaptırırdım. İnsanlar ibadetlerini evde de yapabilir. Ancak eğitim-öğretim sadece evde yapılabilecek birşey değil.
Ben bir cami yaptıracağıma bir okul yaptırırım.Öğrencilerden 10'u iyi yerlere gelse, bunlardan da elbet 2 ikisi cami yaptırır. Böylece bir taşla 3 kuş vurmuş olurum.
O da sorun değil.Benim 1 kararımla 100 okul yaptırılır..
ikisinden de bolca var...
biri ramazandan ramazana doluyor diğerinde eğitim verecek öğretmen yok ...
arazimi sabancıya yada aliağaoğluna verirdim ...artık onlar ne yapacaksa yapsın..
Eğitim sistemine karşıyım 5 paralık eğitim verilmiyor gereksiz bilgilerle gençlerin zihnini dolduruyorlar.
Camii desek buralarda nerdeyse 50 m bir var gibi :D
Arazimi hayvan barınağı yaparım.
cami yaptırırdım.. bu zamanda okulda ahlaksızlığı öğreniyorlar onların günahına ortak olacağıma ibadet yapanların sevabından bişi almak isterdim ..
cami olmayan yer yok sanırım ama okul eksiği çok fazla maalesef
eğitim olmadan din bi işe yaramaz. cahil adam dini anlamaz. ilk ayet 'Oku' diye başlar dinimizde. daha çok okula ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.
Haklısın. O zaman sen "Okul" yaptır ben "Cami"... :D
neden olmasın
:) bu devirdeki hocalar bile bağnaz düşüncelere kapılmış... İnsanların beyinlerini yıkıyorken Okul yaptırıp aydın bir gençlik yetiştirtmelerine yardımcı olurum daha ya :)
kesinlikle ve kesinlikle içiresinde camininde bulunduğu bir külliye yaptırırdım... külliye nin içerisinde medresede olurdu ;) hem okul hem cami ihtiyacı karşılanırdı zaten
Bundan yaptırırım link
Müdür olayım mı :D.
@sucks önce bir derslere gir. sonra müdürlük işine bakarız.
@abrazif uygulamalı mı?
Ahahaha peki.
Russian fena lan :D.
@abrazif Ara eleman da lazım tabi.
Ben imamhatip yaptırıcam hem okul hem camii bir arada :)))))
imkanım olsa ikisinide yapardım ama tek olacaksa okul olsun
bu soru bana çukura Atatürk mü düşse kurtarırsınız Hz.Muhammed mi düşse kurtarırsınızı anımsattı
seçim yapmak zor ben arsayı satardım
İkisini de seçmem. Zira öncelikle bu halkın rehabilitasyona ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.
tABİİKİ oKUL '' aNCAK fİZİBİLİTE yAPIP kARARI vERİRİM hANGİSİ nEREYE lAZIMSA oNU yAPARIM...
kız meslek lisesi yaptırır bahçesine büstümü diktirirdim.
Evde de namaz kılınabilir daha çok iyi okullara ihtiyacımız var.
okul... elbet iclerinden zengin olacak bir ogrenci cikip cami yaptirir. ve ihtiyaca göre degisir bu sorun.
arazinin bulundugu konuma göre değişir... yakın cevrede cami varsa tabiki okul yapmak daha mantıklı...
ama yakın cevrede toplu ibadethane yoksa cami
okul yaptırırım.gelecek kuşaklara güzel bir gelecek sunmak beni onure eder cevabım a şıkkı
Okul.Her eve bir öğretmen getiremem.ama her evde aileden enazından bir dini eğitim alır insan.ki sadece doğu guneydoğu değil batıda ki okulların bile okadar çok eksiği varki..çok üzücü..
Okul.
ibadet yapmamak icin bahane aramayin,heryerde,dag da,bayir da ibadetinizi yapabilirsiniz diye vaazlar veriyorlar.
Egitim oyle mi ama..
Kesinlikle okul yaptirrim.
Bulunduğum yerde neye ihtiyaç varsa onu yaptırırım.
İnsan evinde de ibadet edebilir ama öğrenme okulda olur.Bu yüzden okul diyorum.
Şakirtler Cami yaptırır. Büyük şakirtler ise medrese yaptırır.
Sen kahloyu ne diye engellemiştin bebeğim?
Cinsellikte kimseye iğrenç demem scata bile he deyip geçiyorum ;).
cemaat okulu yaptırırdım yada yamanlara yardım :D bende o okulda okudum :) param olsun yardımı yapıcamda :)
Yeterince camimiz var diye düşünüyorum öğrenciler 45- 50 kişilik sınıflarda okuyor daha rahat etmeleri için okul diyorum
En iyisi İmam hatip lisesi yaptırmak. :))
kimsesiz çocuklar ve ailesi tarafından zorla çalıştırılan
istismar edilen çocuklar için bir bakım evi
Param olsa ikisini de yaptırırım bir de hastane .. Sonuçta hepsi sevap...
kesinlikle okul.. nasılsa bu hukumet Camii yaptırıor...
Yaptırabilecek gücüm olsaydı ikisini de yaptırırdım.
resmını beğendım ve benden 1 artı
Kesinlikle okul yaptirirdim, okullara daha cok ihtiyacimiz var
okul kesinlikle,yeterince camimizde,cami yaptırmak isteyen çoğunlukda mevcut nasıl olsa..
o kadar param olsunda düşünürüz ...
yada cami ve okul yaptıran birilerine ortak olurum ..
2sinede faydam olur ..
Duruma göre hangisine ihtiyaç varsa illa biri olsun diye birşey yok.
Kıvırmayın olm iki dakka.
walla ikisininde ülkemizde özel yerleri var keşke elimizde olsada ikisinide yaptırsak
Dökülün bakalım!
Diye bir hitap şekli ile sorulan soruları anlamsız kılabilmek için OKUL yaptırılmalı !
Camii olmasa da inancımız sonsuzdur...
Hı hı
okul ama dil eğitimi veren bir okul tercih ederdim..
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar