Sizin hayata bakış açınızı değiştiren bir kitap veya olay oldu mu?

Harun Yahya dan tutunda Yaşar Nuri Öztürk'e kadar bir çok kitap okudum. Bir dönem koyu islamcı olup " s..kerler bu ateistleri, nerede la bunlar " deyip ortalıkta kelle avcısı gibi dolanırdım. Halbuki Din değil miydi bize " Verilen canı yalnız Allah alır" diyen, ve insanlara hoş görülü olmamızı söyleyen... Artık dini kitaplar o kadar hayali gelmeye başladı ki başka kitaplara yöneldim. Arkadaşımın vermiş olduğu "Binbaşı Ersever'in itirafları" adlı kitapla başlayıp, "Şu Çılgın Türkler" adlı kitapla Milliyetçiliğe ilk adımı atmış oldum. Bir müddet sonra ise Milliyetçilik adı altında parayı ezen ve güçlünün egemenliği altında çalışanların birer köle olarak görülmesi, Hiç çalışmadığı halde sırf parası olanların, emeğe dayalı hiç bir iş yapmadan başkalarının ürettiği mallar üzerinden kar edip, aç kalmayacak şekilde çalışanlarına yevmiye adı altında ücret vermesi ve Devletin menfaati için milletin her şekilde yok edilebileceği bir görüşe bilinç altım s.tiri çekiyordu. Ardından Karl Marx a sıra gelmişti. Bu adamın " Proletarya" ve "Sınıfsız Toplum" sistemi bende hayranlık uyandırmıştı. Bunları anlatışı ise ayrı bir zevkliydi. Bu süreçte de olduk mu Sosyalist.

Ama hiç birisi beni Nikos Kazancakis'in Zorba'sı kadar etkilememişti. Bu kitabı okumadan önce insanlara değer vermez, hep yukarıdan bakar, burun ucuyla konuşurdum. Örneğin Bir adres vs tarif ederken, kafamı kaldırır başka bir yöne bakar " işte orası " derdim. Kitaba gelince Okuduğum şu kısım bende hayranlık uyandırmıştı.

" Komşumuz ihtiyar bir Türk olan Hüseyin Ağa çok yoksuldu, hanımı, çocukları da yoktu. Akşam eve geldi mi, avluda diğer ihtiyarlarla oturur, çorap örerdi. Ermiş bir adamdı Hüseyin Ağa. Bir gün beni dizlerine aldı; hayır duası eder gibi elini başıma koydu; `Aleksi` dedi, `Bak sana bir şey söyleyeceğim, küçük olduğun için anlamayacaksın, büyüyünce anlarsın. Dinle oğlum, Tanrı`yı yedi kat gökler ve yedi kat yerler almaz; ama insanın kalbi alır, onun için aklını başına topla Aleksi, hiçbir zaman insan yüreğini yaralama"

Bu kitap hala baş köşemde durur, arada bir açar okurum. Geçmişte kalbini kırdığım ve kötü davrandığım insanlara, yapmış olduklarım gün geldi bir şekilde beni buldu. Kitap, bu bölümünde ise bunu çok güzel anlatmıştı.

Not: Siyasi olsun Dini olsun hangisinin doğru veya mantığıma yatıyor bilmek adına, Anneannem veya Dedem'den duyduklarım yerine kendim araştırıp öğrenme yolunu seçtim. Anadan Babadan duyma laflarla polemik yaratmaya kalkanlara ve cahil cahil konuşacaklara da şimdiden iki çift lafım var " s... git "

Sizin hayata bakış açınızı değiştiren bir kitap veya olay oldu mu?