bu tesadüf mü yoksa bir işaret mi? aman Allahım !
Sözlenmek nedir, nedendir?
bu tesadüf mü yoksa bir işaret mi? aman Allahım !
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Sözlenmek demek sevgini herkese açıklamak ve herkesin arasında söz vermek demektir.
Herkesin bilmesi demek (özellikle ailenin) kafanın rahat olması ve -nerden geldin? gibi soruların artık var olmaması, sevdiceğinle kafan rahat gezip tozabileceğin demek.
Aile dışında yapılan sözler ''benim için'' fasafisodur, pastane sözüdür. Lisede çok yapılırdı bu pastane sözlerinden herkesin sevgilisi alırdı düdük gibi bir yüzük bir kaç arkadaşta şak şak yapardı içlerinden biride kırmızı kurdele keserdi boktan bir makasla. Bu değildir.
Sevgililer konuşurlar anlaşırlar kız ailesiyle erkekte kendi ailesiyle konuşur. Kız babası ''tamam'' derse sevinçle kız oğlanı arar haberi uçurur. İlk başta oğlanın annesi gelir isteme tarihini kararlaştırmak için. Günü gelir bir kaç aile büyüğüyle kızın evine gelinir. Bu sefer söz tarihi kararlaştırılır 1 hafta 10 gün ara süreyle söz kesmeye gelinir.
Tabi bu arada kayınvalidelerle beraber kıyafet-yüzük bakmaya gidinilir. Böyle böyle de kaynaşmış olunulur. Kaynaşmak- aileleri sevmek çok önemlidir.
Huzur, kafa rahatlığı bir ilişkinin en temel taşıdır. Bunun içinse aile arası söze gerek vardır.
Ergenlerin yaptığı gibi 2 kıytırık yüzük alıp bikaç arkadaşla beraber bol temaslı bi parti sırasında sözlenmek çok sallamasyon,öyle babamda sözlenir.
Önemli olan ciddi olduğunu göstermek.Ailelerin haberi olması,en azından 2senelik bi ilişki içinde olmak vb..
yok sözlenmek o değildir...
iki insanın biribirisine söz vermesinden çok durumun aleniyet kazanması önemlidir...
tabii bu durumunda aileler tarafından meşru sayılmasıda gereklidir...
yoksa lise talebesi gibi gümüşçüden alınan iki ucuz yüzük ve aslı astarı olmayan bir durum sözlenmek demek değildir...
söz, nişan ve evlilik gibi durumların mutlaka çevre tarafından bilinmesi ve geneli tarafından kabullenilmiş olması gerekmektedir...
sözlenmek senin için ne ifade ediyorsa odur. Gerekli değildir seninde dediğin gibi sadece bi adet
gelenek.bana sorarsan sadece sözlenmek değil nişan düğün gelinlik damatlık bunların hepsi insanların evlilik gibi doğal ve manevi bir olgunun şekilleştirilerek bir kurallar zincirine bağlanması ile maneviyatını kaybettiriyor.
Benim fikrim şudur büyüklerimizinde dediği gibi ''iki gönül bir olunca samanlık seyran olur''
Cevap
13Cevap
Sözlenmek aslında iki ailenin tanıştırıldıgı ortamda hani bi resmiyet kazansın diye söz kesilir bir nevi ön anlaşma gibi düşün. ama günümüzde eline gümüş yüzük alan geç sevgilisine yüzük takar sözlüyüz der kızı kandırmaktan başka bişey degildir aslında
allahın emri peygamberin kavliyle kızınızı istiyoruz
kızbabası : sana verilcek kızım yok
damat: efem başka kızda olur :)))
neyse şaka bi yana türk toplumunda genel prensipler içerisnde bu mutlaka vardır önce söz sonra nişan ve evililik önemli olan bunların arasının çok uzamaması 7 yıl nişanlı kalanlar var
Anahtarı sevgi ve aşk olan evliliğe giden yolun kapısıdır sözlenmek. artık biz aramızda konuştuk anlaştık fikirlerimiz birbine uyuyor, beraber yaşayabileceğim / yaşlanabileceğim insan oduğuna, büyüdüğümüze, kendi ayakalarımızın üstünde durabileceğimize, önümüze gelen her zorlu engeli beraber aşabileceğimize ve bu kapıyı açtıktan sonra karşımıza çıkacak nikah masasında ise dünyalarımızı bir ömür boyu birleştireceğimize karar verdik...demektir...bence..
Sözlenmek, bizim gibi insan ilişkilerinde yeterince baskı kurmuş toplumlarda, çiftleri bir arada ( evlilik olmadan ) görmeye dayanamayan kişilere karşı, bakın biz walla evlenicez o yüzden beraberiz'i göstermek amacıyla uydurulmuş ikiyizlü bir durumdur.
İster evlenenin ister evlenmeyin. Kimseyi ilgilendirmez. Söz de nedir ?
eskiden şimdi ki gibi flört ederek evlilik pek yokmuş bu söz dönemi uygun görülen çiftlerin birbirini tanıyıp kaynaşmaları için verilen süredir yüzük te bunu bilene bilmeyene duyurmak içindir... şimdi gelenek halini aldı tabi :)
Sözlenmek evliliğe atılan bir adımdır.. Bunu bazı çiftler kendi arasında yaparken bir çoğuda aile büyükleri önünde yapar ve beraberliklerini resmiyete dökerler... Güzel bişeydir Allah herkese sevdiğiyle bir ömür nasip etsin
Sözü kızı istemeden oncede yapabiliriz kendi aramızda..
İliskimizi bır adım öteye taşımak istiyorken basvurabiliriz...
İlla ki istemeden sonra yapmıyoruz..
Evliliği yavaşlatmaya yarıyor sadece. Daha önce tanima imkanımızı cevremiz engelliyorsa etraftakilere resmi boyut kazandırdığımızı gösterebiliriz..
:) parmaktaki yüzük unutturmayacaksa o söz değildir zaten.
bunları anlayabilmek için biraz geri git.milletin yeni savaştan çıktığı çok parasının olmadığı zamanlara.çiftçi amcalar yaz bekler hasadı satsın para gelsin diye.o arada iki genç için evlilik kararı verilir ama gel gör ki maddi durum sorunlu.ne yapılır.bunlar sözlü aman bi sakarlık yapıp anlaşmış insanların işini bozmayın diye sözlendikleri duyurulur aleme.
söz veriyorum demektir!seni bırakmıcam bu ilk adımımız demektir.yüzükte bunun bi simgesidir..ince olur hatta :)
saçma sapan böyle gelmiş böyle gidiyor adetlerinden bir tanesi
söz ne abi seviyorsan basarsın nikahı
söz nişan düğün seremonilerine çok uzağım ama bir o kadarda yakınım
Evlenince de yüzük takmayalım. Nasıl olsa nüfus cüzdanında yazıyor. Hmm mantıklı.
Bu da mantıklı.
:D nüfus cüzdanında yazmasa bilmeyeceksen orda yazması önemli tabi.
belkide keramet yüzüktedir :) bununla ilgili bir video vardi izlemiştim
Bende senin gibi düşünüyorum doğru olanı böyledir ama belki eskiye dayalı birşeyler de olabilir.
sözlenmek yerine nişanlanmak daha iyi söz şunun için yapılıyor artık bu kızın bir erkegi var kimse takılması diye erkek içinde aynı şey gecerli
dırek evlenmek daha mantıklı kuralları bosver
ztn açıklamasını yapmıssın ki :)) aynen öyle :D
sanırım o aşamada çok heyecanlanıcam... :D
:)) kızın erkeği kandırmasına denir bence
Evliliye dogru giden ilk adim.
söz veriyorum demek
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar