Arkadaşlar ben yurt dışında yaşadığım için Türkiye'deki eğitim sistemini pek fazla bilmiyorum ama aklıma takıldı merak ettim Anadolu lisesiyle düz lisenin arasında fark nedir? Hani bakıyorum bazı arkadaşlar düz liseye gidenleri salak gibi görüyor ki benim arkadaşım var, o da düz liseye gidiyor. Zeki ve iyi bir kız neden böyle bir ön yargı falan var? Düz lise nedir? Anadolu lisesi nedir? anadolu lisesi nedir?
Düz Lise Nedir, Anadolu Lisesi Nedir? Farkları Nelerdir?
Selamlar. Düz lise ile Anadolu lisesi arasında birçok fark vardır. Liseler zorunlu eğitimin son safhasıdır. Liseyi bitirdikten sonra üniversiteye gitmek öğrencinin kendi tercihidir. Bu yüzen lisede gördüğümüz eğitim çok önemlidir. Lisede amaç öğrencileri belli bir kültür seviyesine getirerek ülkesini vatanını tanıyan bilinçli ve bilgili bireyler yetiştirmektir. Meslek lisesi, düz lise ve Anadolu lisesi gibi birçok farklı sisteme sahip lise vardır. Meslek lisesi mesleki eğitim vermektedir. Diz ve Anadolu liseleri hakkında da birkaç bilgi verdikten sonra karşılaştırma yapalım.
Düz Lise Nedir?
Düz lise
Düz liseler Milli Eğitim Bakanlığına bağlı, genel kültür seviyesi yüksek, ekonomik, sosyal sorunları bilen ve çözümler sunabilen, dünyaya ve ülkesine katkıda bulunabilecek ve yükseköğretim kurumlarına girebilecek öğrenciler yetiştiren kurumlardır. Geçtiğimiz yıllarda düz liseler sırayla Anadolu liselerine dönüştürülmeye başlandı. Ve bildiğim kadarıyla düz lise ya da diğer adıyla genel lise dediğimiz okullar mevcut değil. Hepsi Anadolu oldu. Düz liselerin eğitim süresi 4 yıldır. Düz lisesine her öğrenci kayıt yaptırabiliyordu ancak Anadolu liselerinde durum farklı. Anadolu lisesine puan ile alım yapılmakta. Ortaokulda girilen sınav ve okul başarı puanın ortalaması alınarak öğrencilerin puanları belirleniyor. Ve Anadolu liseleri de bu puana göre alım yapmaktadırlar.
Anadolu Lisesi Nedir?
Anadolu lisesi
Yukarıda da bahsettiğim gibi Anadolu liseleri lise türlerinden biridir. Puan ile öğrenci alırlar. Düz liselerin tam tersine bu okulların amacı eğitim seviye yüksek bireyler yetiştirmektir. Asgari eğitim seviyesinin üzerinde bireyler yetiştirmeyi amaçlarlar. Öğrencilerin yükseköğretim kurumlarına girerken yüksek başarı elde etmesini amaçlarlar. Anadolu liselerinden her yıl birçok öğrenci üniversiteye girerken ciddi başarılar elde etmektedirler. Genellikle Anadolu liselerinin eğitim süresi 4 yıldır. Ancak bazı Anadolu liselerinden hazırlık bölümü de vardır ve ilk yıl dil eğitimi görürler. Her okulun kabul ettiği ikinci dil farklıdır. Kimi Anadolu lisesinde ikinci dil İngilizce iken kiminde Fransızcadır.
Düz Lise ile Anadolu Lisesi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Düz lise ve Anadolu lisesi farklar
Düz liselerde hazırlık olmaz ancak bazı Anadolu liselerinde hazırlık bölümü vardır.
Anadolu liseleri puan ile öğrenci alırken düz liselere herkes kayıt yaptırabilir.
Anadolu lisesinde öğretmen eksiği olduğunda atamalar geciktirilmez, dersler boş geçmez. Eğitimin sürekliliğine değer verirler ancak düz liseler için bunu söylemek pek mümkün değil.
Anadolu liselerindeki ders saatleri düz liselere göre fazladır.
Anadolu lisesinde dersler daha ayrıntılı ilenir, sınavlar zordur. Düz lisede öğrencileri fazla zorlamazlar. Okula ve hocasına göre değişse de her zaman Anadolu lisesi düz liseye göre daha zordur.
Anadolu'da dersleri biraz daha sağlam gösterirler yani ortaokuldan ilkokul olmuş galiba artık oradan gelen bir altyapın olması lazım sbsdende iyi bir puan alman lazım . Düz lisedede alt yapısı çok sağlam arkadaşlar var tabi tamamen tercih meselesi . Düz lisede 100 puan alan birisi Anadolu lisesinde 70-80lerde kalabilir . Tek farkı zorluğu başka hiçbir farkı yok düz liseden . Ben düz lise okudum serseri kaynıyor düz liseler diyorlardı emin ol heryerde çıkıyor böyle tipler . Özellikle Anadolu liselerinde falan sırf Anadolu okuyorum diye çok kibirli ve bencil kendini birşey sanan insanlar kaynıyordu bana göre değildi zaten . Düz lise haricinde meslek liselerini düşünebilirsin eğer Türkiye'ye dönme gibi bir fikrin varsa .
2
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Yani anadolu lisesinde okuyan biri üniversiteye daha mı kolay girebiliyor ?
Bu çalışmasına bağlı kişinin ilkokulda aldığı alt yapıyla ilgili . Anadolu lisesi zorlar yüksek başarı bekler parlak bir öğrenci değilsen yapamazsın Anadolu'da .
Eskiden anadolu liseleri daha kaliteliydi şimdi ise düzliseleri falan hep anadolu yapıyorlar yani pek bi farkı kalmadı ama eski bi tarihi olan anadolu liseleri bence iyi hala. düz lise ve ya anadolu lisesi arasında bence pek fazla önemli değil sadece nerde olduğu öğretim görevlileri önemli okulun disiplin anlayısı ve öğretmenleri ne kadar başarılı bunlar daha önemli öğrenci kendini kapatırsa sen ne yaparsan yap ondan bi şey olmaz öğretmen öğrenci ilişkisi daha önemli. salak olan anadolu dz diye ayırt edenler. kulaktan dolma bilgilerle konuşuyorlar onlar kimse mantık yürütüp düşünmüyor genellemeye vuruyorlar takılma bunlara
Aslında fark kişide başlar... Evet Anadolu liselerinin puanları yüksektir ve üniversiteye öğrenci kazandırma potansiyeli düz liseye oranla daha çoktur. Fakat dediğim gibi bu düz liselerde illaki hepsinin gerzek öğrenciler olacağı anlamına gelmez. Eğer öğrenci hayata önem veren biriyse ve iyi bir yere gelmeye karar verdiyse; Anadolu lisesi mezunu birinin kazandığı üniversiteyi rahatlıkla kazanabilir.
anadolu lisesinin farkı üniversite kazanma ihtimalin düz liselilere göre çok daha fazla ve anadolu lisesindeki eğitim daha iyi oluyor öğrenciler de daha tertipli düz lise serseri kaynar sınıfta kalan çok oluyor ama düz liseye gidenler aptal olur diye bir şey yok tabi ama çalışmadığı için millet düz liseye düşüyor,malesef...
ben anadolu lisesi öğrencisiyim geçen sene mezun oldum benim okula girdiğim dönemde üniversiteyeye girişte okulun etkisi vardı yani okulun kalitesine göre puan alıyodun ama ondan sonraki dört yıl içinde önce her liseyi anadoluya çevirmekle sonra okulun etkisini kaldırmakla anadolu ve ya fen lisesi etkisini ortadan kaldırmış oldular farkını orarsan birinde ders çalışan öğrencilerin yanında okuyorsun öbüründe gezip tozanın ama anadolu ve fen liselerinin sınavları çok zor oluyor ve yazılı notların düşük oluyor
Ben 2007 Anadolu lisesi mezunuyum. Benim zamanımda Anadolu Liselerinde eğitim kalitesi gerçekten iyiydi. Bizim hocalar üzerimize titrerdi. Düz lisede öğretmenler çok sallamazlardı, arkadaşlarımdan duyduğum kadarıyla. Tabi her öğretmen ve her okul bir değildir bunu belirteyim. Benim okuduğum okulda kalite yüksekti yani.
eskiden Anadolu lisesi daha azdı millet çok çalışıp iyi puan alıp anca kazanıyordu şimdi sayıalrı da iyice arttı çok alamayanda giriyor kazanabiliyor o yüzden kalitede bence düşme var ben anadolu lisesinden mezun olmadım ama süper lise mezunuyum süper lise de düz liseye göre daha zordu yabancı dil ağırlıklı liseler olduğu için eğitimi iyiydi diğer derslerden de eğitim iyiydi tabi.2008'de kapandı süper liseler şimdi süper lise falan kalmadı son mezunlarıyız biz işte.
Evet abim de süper lise mezunuydu. Şimdi Anadolu liselerinin boku çıktı dediğin gibi. Mesela benim gittiğim lise Antalya'nın en iyi ilk ikisi arasındaydı. Şimdi önüne geleni Anadolu Lisesi yaptılar, doğru düzgün düz lise bile kalmadı burda.
düz liselerde genelde yabancı dil eğitimi verilmez.. ancak anadolu liselerinde özellikle de iyi olanlarında çok iyi bir yabancı dil öğrenirsin ve dersleri de ingilizce görme imkanın olur.. ne zevkli günlerdi diye düşünürsün bir de.. zira en zeki çocuklar sınavla aynı ortamda toplanmışlardır.. ne konuşsan anlarlar karşında bön bön bakmazlar.. ben lisemde bulduğum denklik ortamını başka bir yerde hiç bulamamıştım =/
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
fen liseli: "arka sırada oturan arkadaşlar neye gülüyorsunuz"
anadolu lisesi: "arkada oturanlar komik bir şey mi vardı"
düz lise: "aloo arkadakiler komik olan neyse söyleyin hep baraber gülelim"
özel / kolej: " berkacan ve busecan ne güzel de gülüyorsunuz öyle"
meslek lisesi: " lan arkadaki itler neye gülüyonuz lan p*zevenkler"
450+ puanla bir anadolu lisesi'ne girmişse eğitim farkı vardır. Ama diğer anadolu liselerinin düz liselerden hiç bir farkı bulunmuyor. Bir de haftalık gördüğü ders farkı var onu unutmayalım. Düz liseler 6 ders görür. anadolu liseleri 7-8 değişiyor.
hiç de öyle değil kardeş eğitim farkını yaratanlar öğrenciler iyi öğrenciye hangi öğretmeni getirirsen yapar zaten senin dediğin 450+ önceden di 480 puanla sakarya anadoluya girdiimki şuan iki fen lisesinden sonra sakaryanın en iyi okulu ama diploma notum diğer okuldakilerin çoğundan düşük
benim okuduğum lise düz bile değildi.eğri büğrü bi liseydi ama dokuz eylül ingilizce işletme bitirdim.mesele lisede değil.
2
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
hadi ya benim arkadaşımda 9 eylül ingilizce öğretmenliği istiyor fakat dil bölümü yokmuş galiba onun lisesinde ama ingilizcesi iyi onlar kesin dönüş yaptı da vazgeçmeyi düşünüyor
Anadolu lisesinde okuyorum puanla girmiştim ama şöyle bi gerçek var düz liseye gidenler salak diye de bi şey yok ablam düz lise çıkışlı ama iyi bi bölüm kazandı bence çalışan adam her yerde yapar
anlamadığım bir nokta var zekilerde bazen gerizeki olabbiliyoranodlu bilmem meslek düz lise bunlar saçma şeyler herşey gdecğn ve seçtiğin üniversiteye bağlı..
bir farkı yok anadoluya gidenler puanla seçiliyor ama düz liseye her isteyen gidebilir
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
düz lise Ahmet 45 almışım laan heyt bee işte bu beee hemen kutlayalım bunu.. anadolu lisesi Berkecan 85 almışım bittim ben 100 alamadım tüh oğlum çok çalışmam laızm bi dahaki sınava.. :D