Bir kişi Anadolu lisesine giderse hangi meslekleri olabilir? Ya da Anadolu lisesi ne işe yarar? Anadolu lisesinde hangi meslekler var? Bilgisi olan öğretenler falan varsa yardımcı olabilir mi? Anadolu lisesi mezunları hangi meslekleri seçebilir? 😔😭😢Anadolu lisesinden ne olunur?
Anadolu lisesi nedir ve anadolu lisesi okuyunca ne olunur?
Selamlar. Lise, yükseköğretime geçmeden önce öğrencileri bu kurumlara hazırlayan ve temel eğitim veren kurumlardır. Öğrenciler burada her vatandaşın bilmesi gereken hem günlük hem de bilimsel bilgileri edinirler. Lisede eğitim süresi 4 yıldır ancak bazı liselerde hazırlık da olduğu için eğitim süresi 5 yıla çıkabilmektedir. Lisenin çeşitleri vardır. Bunlardan en popüleri de Anadolu lisesidir. Anadolu lisesi nedir? Anadolu lisesinden ne olunur? gibi birçok soru ile karşılaşıyorum çoğu zaman.
Anadolu Lisesi Nedir?
Anadolu lisesi
Anadolu lisesi ülkemizde eğitim lise düzeyinde eğitim veren bir lise türüdür. Anadolu liselerinin amacı yükseköğretim kurumlarına yüksek başarılar ile girebilecek öğrenciler yetiştirmektir. Günümüzde bir çok düz lise Anadolu lisesine çevrilmiştir. Anadolu liselerinde eğitim süresi 4 yıldır. Ancak bazılarında hazırlıkta mevcuttur. Böylece eğitim süresi 5 yıldır. Son dönemde birçok Anadolu lisesindeki hazırlık sınıfları kaldırılmıştır.
Anadolu Lisesinin Normal Liseden Farkı Nedir?
Anadolu lisesi ve düz lise farkları
Anadolu lisesinin normal liselerden müfredat olarak bir farkı yoktur. Hele ki düz liseler kapatılıp Anadolu liselerine çevrildikten sonra fark daha da azalmıştır. Hatta Anadolu liselerinin kalitesinin düştü dahi söylenir.
Anadolu liselerinin normal liselerden farkı öğrencilerin daha sıkı çalışma programlarına tabi tutularak başarılarının şansa bırakılmamasıdır. Anadolu liselerine öğrenciler puanla alınırlar. Zaten başarılı öğrenciyi tercih eden kurum, o öğrencinin mezun olurken başarı seviyesini daha da yükselterek yükseköğretim kurumlarına derece ile girmesini amaçlar. Anadolu liselerinde de düz liselerdeki gibi alanlar vardır. Bunlar: Matematik-Fen (sayısal), Türkçe-Matematik (eşit ağırlık), Türkçe-Sosyal (sözel) ve yabancı dil sınıfları. 2020 yılında Liseye Geçiş Sistemi (LGS) ile öğrenci alan liselerden en yüksek puan ile alım yapan okul Galatasaray Anadolu Lisesi oldu.
Düz liseler kapanmadan önce Anadolu liseleri konfor olarak daha iyi şartlara sahipti. Okuldaki laboratuvar, kütüphane gibi imkanlar daha çeşitliydi. Sınıflarda akıllı tahtalar daha fazlaydı. Ancak düz liselerin kapatılarak Anadolu liselerine çevrilmesi kaliteyi ve konforu da düşürdü desem abartmış olmam. Anadolu lisesinin diğer liselerden farkını incelediğimize göre, Anadolu lisesinden mezun olunca hangi meslekler olunur? sorusunun cevabına da bakalım.
Anadolu Lisesi Mezunları Hangi Meslekleri Seçebilir?
Anadolu lisesi meslekleri
Anadolu lisesinde hangi meslekler var diye sorulmasının sebebini meslek liselerle karıştırılmasına bağlıyorum. Çünkü meslek liselerinde mesleki eğitim veriliyor. Ancak Anadolu lisesinin amacı yükseköğretim kurumlarına derece ile girecek öğrenci yetiştirmektir. Bir öğrenci Anadolu lisesi okurken eşit ağırlık, sözel, sayısal ya da yabancı dil okuyabilir. Buradan mezun olduğunda da YKS sınavında yapacağı başarıya göre istediği mesleği seçebilir. Aklınıza gelen her türlü meslek Anadolu lisesinden mezun olan bir öğrenci tarafından tercih edilebilir.
Örneğin Anadolu lisesi sayısal bölümden mezun olan bir öğrenci YKS sınavında Tıp tercih edebilecek kadar puan alırsa Tıp okuyabilir. Ya da eşit ağırlık mezunu olan bir Anadolu lisesi mezunu hukuk okuyabilir. Ya da sayısal mezunu olduğu halde YKS sınavında eşit ağırlık sınavına da girerek hukuk okumayı tercih edenler olabilir. Kısacası bunun sınırı yoktur. Anadolu lisesinden hangi meslekler olabilir? sorusunun net bir cevabı yok. Anadolu lisesinden mezun olan bir öğrenci puanının yettiği her bölümü yazabilir ve o bölümden mezun olarak mesleğini yapabilir.
kardeşim yorumunu sonuna kadar okudum ben yazacaktım ama sen yazmışın teşekkür ederim açıklayıcı olmuş burda türk milli eğitimin ise anadolu liselerini düz liselerle birleştirerek ne kadar eğitimin kalitesini düşürdüğünü de açıkca söylemişin, bugün türkiye de sanırım 209 Üniversite var, bunların 131 tanesi Devlet, 11 teknik üniversite, 2 güzel sanatlar üniversitesi ve 1 yüksek teknoloji enstitüsünün yanı sıra Polis Akademisi ve Milli Savunma Üniversitesi ve 78 Vakıf Üniversitesi ile Dünyanın en fazla Üniversitesine sahip Ülkelerinden biri olmamıza rağmen Dünyada en iyi ilk 100 üniversite den ise sadece iki üç üniversitemizin de olması şaşılacak durum ki bu açılan Üniversitelerin çoğu da eğitim amacından çok siyasi ve ekonomik kar amaçlıdır Onun dışında Liseler de eğitim kalitesi o kadar düştü ki Niceliksel olarak eğitim de büyüyen Türkiye niteliksel olarak da düşüş gözlemleniyor, Onun dışında Orta Öğretimden Yüksek Öğretime geçiş sistemi de bir o kadar karmaşık hale gelmiş durumda, bir has da Çöp eklentiler olan Yüksek okullar nitelikli öğrenci değil O bölgeyi kalkındırmak için gelen turist genç gurubu olmaktan öteye gitmiyorlar herkes sanıyor ki Türkiye de Üniversite çok var eğitim de kaliteli :)
en son yazacağımı ekleyeyim Türkiye de Lise ve Dengi okullarda en az işsiz kalan çevre Meslek Liseleridir, Mezunlarının birçoğu 20 yaşına girmeden iş hayatına atılıyorlar, bir çoğu Üniversiteye gitmek istemiyor bir çoğu da Meslek yüksek okuluna gitse de bitirmek gereği duymuyor, belki Anadolu liselerindeki bölümlerde okuyan öğrenciler kadar zeki değiller ama Onların kadar da işsiz topluluğu oluşturmuyorlar