O bu kadar güzel ve sevilesi biriyse kim bilir onu yaratan ne kadar güzel ve sevilesidir diye düşünmeli insan
3 ay
O bu kadar güzel ve sevilesi biriyse kim bilir onu yaratan ne kadar güzel ve sevilesidir diye düşünmeli insan
haklısın, bugün pazara gittim çeşit çeşit sebzeler, meyveler, ürünler. rengarenk hepsi farklı farklı özelliklerde diye düşündüm. yerden bitti, bizler yiyelim diye yaratıldı, Allah bizi böyle rızıklandırıyor diye düşündüm. hayatın her alanında böyle düşünülebilir
Evet. Allah hepimize bunu dusunmeyi nasip etsin
Teşekkür ederim
Bence bunun sebebi insanın çoğu zaman nimete odaklanıp nimetin sahibini unutmasıdır. İnsan sevdiği kişiye, güzelliğe, aşka çok yoğunlaşabiliyor ama o duyguyu kalbine koyanın Allah olduğunu düşünmeyebiliyor.
Oysa bir insanı bu kadar sevebilmek bile aslında Allah’ın insana verdiği büyük bir nimettir. Sevgi duygusunu yaratan da, o insanı yaratan da Allah’tır.
Bu yüzden bir insanı severken aslında onu yaratanı da hatırlamak gerekir. Çünkü sevginin kaynağı da yaratıcısı da O’dur.
Bir yazarın elinden çıkan bir kitaba baktığımızda yazar hakkında sadece şunu söyleyebiliriz böyle güzel bir eseri yapmakla ne kadar muhteşem bir yazar olduğunu görebiliyoruz ama o kitabın asıl güzelliği kitapta değil kitabı yazan yazardadır, eğer desenki bu eserin kendisi güzeldir o zaman arkasındaki muhteşem yazarının ali meziyetlerini o vasıfsız kitaba vermiş oluyoruz buda ne kadar büyük bir divanelik olduğu aşikardır.
Kesinlikle
Sadece Aşık olduğumuz kişiyimi Bi yerde okumuştum ve çok doğru gelmişti Hastanelerde edilen dualar Camilerde edilen dualardan daha içten ve samimi dir bunu anlatan bi cümleydi İnsanların genelide böyledir diye düşünüyorum.
Sadece aşık olduğumuz kişiyi değil elbette. Bu sadece bir örnekti. Daha başka bir çok şey düşünülebilir
Haklısın. Maalesef
Doğru
Bu çok insani bir gözlem. Birine aşık olduğumuzda odağımız çoğu zaman tamamen o kişiye kayıyor; beynin aşkla ilgili bölgeleri bunu doğal olarak böyle yapıyor. Dini ya da manevi bakış açısına sahip insanlar için bile bu yoğun duygu, varoluşsal düşünceleri ikinci plana atabiliyor.
Bazıları aşkı zaten yaratıcının bir yansıması gibi görüp içsel olarak ilişkilendiriyor, bazıları ise sürecin duygusal tarafına odaklanıyor. Her iki yaklaşım da insan doğasının bir parçası.
Sen bu konuyu düşünmeye nasıl başladın?
Cevap
14Cevap
Düşünen vardır illa ki.
günümüz dünyasında nefse uymak çok daha kolaylaştı çünkü başka şeylere önem verir olduk, asıl sevilmeye layık olan yaradan bunu güzelce idrak edebilsek keşke:)
Keşke
Ama herkes göremiyor işte
Aşık olmadım ama evet nadiren düşünüyorum... Ne yazıkki
Bunu yönetmek bizim elimizde aslında
👍🏻
Bir kulu dahi sevmekten aciz olan,
Nasıl yüceler yücesi ALLAH'A aşık olmaya yol bulur?
Bir kulun ateşine yanmamış gönül,
Yüceler yücesinin aşkını nasıl bilsinde yansın?
Sevde Gel Ey Gönül, Sevde Gel.
Hz. Mevlâna
Az önce tiktokta birini gördüm ve tam olarak böyle düşündüm bu nee dedim Allahim neler yaratiyorsun jsjskskksks
Kuran'da bile insanın nankörlüğüne vurgu yapılmış
Bu kadar sevilesi bir insan var mı ki dünyada:)
Aşık olunası mı? Beşeri aşk bir yanılsama bence zaten ama sevilesi dersen bence sevilesi insanlar var tabiki
Hayırlı sabahlar. Beşere de Allah için aşık olduktan sonra neden yanılsama olsun ki.
Gerçek aşk sadece Allah'a olur. Beşer ise Allah için sevilir. Çünkü sevmek başka, aşık olmak başka bir şey. Aşkta kusur olmaz. Biz insana aşık olduğumuzda onun kusuruna karşı kör oluruz. Gözümüz görmez. Her şeyiyle çok güzel gelir bize ve bu his çoğunlukla o öyle olduğu için değil bizim kendi hayalimizde öyle olmasını beklediğimiz ve istediğimiz için bu şekilde düşünerek ona aşık oluruz. Ama o insanı tanıdıkça, alıştıkça vs. bir şekilde zaman geçtikte o insana karşı duyduğumuz aşk azalır ve biter. Çünkü kusurlarını görmeye başlarız. Aşk biter diyorum ama bu tamamen biter anlamında değil. Aşk biterken 2 şey olur. Ya tamamen biter ya da sevgiye dönüşür. Sevgi aşk gibi değildir. Bir insanı severken onun kusurlarını görerek ve bilerek buna rağmen seversin. Aşk kusursuzluk beklentisidir ve bu yüzden de geçici olmayan gerçek olan tek aşk da Allah'a duyulan aşk oluyor
Şöyle ki; Allah'a duyulan aşk eğer azalıyorsa bu insanın kusurlarından ve işlediği günahlar sebebiyle ondan uzaklaşmasından dolayı olur. Bunu fark edip tekrar ona döndüğünde o aşk yeniden tazelenir. Çünkü o zaten hep olduğu gibi kusursuzdur. Onda değişen bir şey yoktur. Biz uzaklaşıyorsak biz değişmişiz demektir. Sorun bizdedir yani. Ama insana duyulan aşk geçtiğinde bir daha ilk günkü gibi olabilir mi? Mümkün değil. Çünkü artık onu tanıdın ve beşerdeki kusurları gördün. Başlarda hayal ettiğin ve beklediğin gibi mükemmel değildi. Sen o beşere olan aşkın geçse bile sevmeye devam edebilirsin. Onu da Allah'ın sana verdiği kalp ile, o merhamet ve sevgi hissi ile yapabilirsin. Gerçek sevgi Allah için sevmektir, gerçek aşk ise sadece Allah'a olan aşktır. Benim öznel görüşüm bu şekilde
Kısaca insana aşk duydugumuzu sanırız ama o sahte ve geçicidir. Ama sevgi kalıcı olabilir
Evet o manevi olarak öyle fakat karşı cinse de olabilir bir ömür mutlu şekilde evli kalanlar var
Tamam işte bir ömür mutlu kalanlar birbirlerini sevmeye devam ettikleri için mutlu bir evlilik sürüyorlar. Aşık oldukları için değil. Aşkın bir ömrü var. Sen hiç evliliğin 40. yılınca aşktan gözü hâlâ kör olmaya devam eden çift gördün mü? Göremezsin. Ama birbirini 40. senede de hâlâ çok sevmeye devam eden insanlar var. Gözler kör değil aksine gayet net görüyorlar iyi ve kötü özelliklerini ve buna rağmen sevmeye devam ediyorlar. Asıl güzel olan da bu zaten
Anladım :) o zaman Allah böyle bir evlilik nasip etsin ne diyelim :D
Amin. İsteyen herkese inşallah
:)
Amin :)
Ne güzel dusunmussun keşke hep öyle dusunebilsek
Keşke. Teşekkür ederim
Sen güzel kalpli biri olmalisin
İnşallah öyleyimdir
Öyle olduğunu düşünüyorum
Düşünüyoruz Allah'ın emaneti gözüyle bakıyorsun
Herkes öyle bakmıyor maalesef. Hatta bence insanların çoğu öyle bakmıyor
En son sevgilim ihanet etti ona rağmen küfür falan etmedim güzel ayrıldım kırmadan
Kalbi olmayan düşünmez
Isin tembelligine alışmışız
Kim diyor bunu size
Çoğu yoruma bakınca görüyorum. Normal olmayan şeyleri karşılıyor bir çogu
Normal olmayan şeyleri normal karşılıyorlar
Evet ama nefis var o dudundurmuyor
Kendini kandırıyorsun. Nefs varsa irade ve akıl da var. Bunu yönetmek senin elinde
Ben de senin şahsına değil söylediğin cümleye göre cevap verdim. Bu kadar alıngansan yorum yapma bence
Benim zoruma giden hiçbir durum yok ki. Senin zoruna gitmiş ben senin için diyorum
Bence sen alınganlık huyunu biraz törpüle. Senin için söylüyorum. Böyle her şeye alınıp kafana takıyorsan bu hayatta çok zorluk çekersin
Neyi kazanmaktan bahsediyorsun
Anlaşılır bir cümle kurabilseydin anlardım da neyse bence de boş ver
İşim olmaz
Zeka seviyenin düşüklüğünü daha başından anladığım ve ileri görüşlülüğümden dolayı ne mal olduğunu anladığım için mi bu kadar sinirlendin :)
İnsan gibi bişey söyleyecek olsan buradan söylerdin. Özele cagirmandan belli kalite seviyen. İkile şimdi hadi
Cok çok haklısın
yaradılanı severiz, Yaradan'dan ötürü
Düşünürüm
Düşünüyorum
Duşunuyorum
Anne babasinimi
"Yaratan" diyorum
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?