“Ben ki zamansız bahçeleri kucakladım, güzeller bende kaldı… İbrahim, gönlümü put sanıp da yıkan kim?” — Ömer Asaf Çelebi Sevmeyi gerçekten ne kadar biliyoruz? Yoksa sevgi sandığımız şey biraz ego, biraz korku, biraz da sahip olma isteği mi?
Ne kadar biliyoruz değil de ne kadar biliyorum konusundan başlayayım çünkü biliyoruz kısmına girersek Bir sevmeyi bilmiyoruz derim insanların sevgiyi sabote ettiği suistimal ettiği hor gördüğü küçümsediği veya hissettiği yanlış duyguları Sevgi adı altında barındırdığı için Ben sevmeyi bilmiyoruz derim ama bireysel olarak ele aldığım zaman sevginin naifliğini Bir kuşun kanadında olduğunu herkesin eline geçmeyecek kadar herkesin hissedemeyecek kadar değerli olduğunu bulunca kaybetmemem gerektiğini sahip çıkmam gerektiğini bu sevgiye dört elle sarılmam gerektiğini bildiğim için ben kendi adıma sevgiyi ve sevmeyi çok bildiğimi hissedebileceğimi ve ona sahip çıkacağımı hakkını vereceğimi biliyorum.. Sevgi güzel şeydir ince şeydir düşünceli şeydir ama nadirdir naif de günümüzde de nesli tükenmiştir bizde kalanlar sevgin ta kendisi bile değil sevgi kırıntıları..
Neyi ne kadar biliyoruz ki.. sevmeyi bilelim.. kendi nefesin bile sana emanetken biz herşeyin sahibi olmak istiyoruz. beraber yürümeyi değil senin yolundan yurumesini istiyoru.. mutlu olmak değil hakli olmak istiyoruz.. çok vermeyelim ama hep alalım istiyoruz.. anlamak değil çaba göstermek değil emek vermek değil her şey bir anda olsun istiyoruz.. içimizdeki boşluğu ego kibir bencillikle doldurup.. herkes her şey hatalı biz kusursusuz sanıyoruz.. yqptifimiz hiç bir şeyin sorumluluğunu almayalım.. ama hep kazanalım istiyoruz.. bı neyi biliyoruz ki sevmeyi bilelim :)))
Ömer Asaf’ın dizeleri kalbime dokunuyor 🌙📚 Sevgi bence biraz cesaret işi. Ego ve korku karıştığında sevgi daralıyor, sahip olma isteğine dönüşüyor. Gerçek sevgi özgür bırakabiliyorsa güzel. İçindeki putları yıkmadan kimseyi sevmek kolay değil. Ben sevmenin öğrenilen bir sanat olduğuna inanıyorum, sanat tarihi okuyan kalbim konuşuyor burada 🎨✨ Sevmek emek, biraz da kendinle yüzleşmek demek.
Herkes sevmeyi ailede öğrenir ve çoğumuzun da çocukluk travmaları var. Elimizden geldiğince kendimize verebildiğimiz değerinde karşıya yansıtmaya çalışıyoruz olduğu kadar olmadığı kader.
İnsanlar güç savaşlarını, manipüle etmeyi sevmek sanıyorlar, böyle bi dönemde yaşıyoruz maalesef. O insanlar, bu dönem olarak ele alırsam, kimse bilmiyor. Ben kendimi anlatırsam tırnağımın kenarı acıdı dese benim o günkü derdim odur. Öyle seviyorum ben. Güzel de sevdiğimi düşünüyorum. Takdir kendisinin tabi.
Bence sevgi tam da dediğin gibi biraz incelik işi. Güç gösterisi değil manipülasyon hiç değil. Birinin tırnağının kenarı acısa ve senin derdin o oluyorsa orada gerçek bir bağ vardır. Sevgi bazen büyük cümleler kurmak değil küçük bir detayı dert edinebilmektir. Herkes aynı şekilde sevmez ama birinin acısını önemsemek en sade ve en gerçek haliyle sevmektir.
Sevgi ruhumuzu okşadıkca bizi tamamlayan bir duygu aslında , sevmek mesele değil güzel sevebilmek, niye siz sevebilmek önemli olan , ama günümüzde bu duygularimiz beklentilerimiz de değişti artık , çıkar elde ettiğimiz zaman sever olduk belkide sevmeyi bu yüzden unuttuk
Sevgi sandığımız şey bazen yalnız kalmama isteğimizdir, bazen değerli hissetme ihtiyacımız Onsuz yapamam dediğimiz yerde çoğu zaman sevgi değil, korku vardır Çünkü gerçek sevgi bağımlı yapmaz; insanı kendi içinde güçlü bırakır. Gerçekten sevmek karşındaki insana tutunmak değil, onunla yürümeyi seçmektir. Onu kontrol etmeye çalışmadan, değiştirmeye zorlamadan, yanında olduğu için şükredebilmek Ve bir gün gitmesi gerekirse, içinden kırılarak da olsa iyi kalabilmesini istemek.
Bunu sevdiğimiz, bizi mutlu eden şeylerden anlayabiliriz. Eğer sadece çekilişi kazanmak, avmye gitmek, kalabalığa karışmak, sosyalleşmek, para harcamak bizi mutlu ediyorsa o kalpte bir sorun vardır. Sevme konusunda çok büyük yanılgıya düştük demektir.
bildiğimiz sevgi genelde bencillik, korku veya sahiplenme gibi şeylerle karışık oluyor. gerçek sevgi çok saf ve fedakar bir şey, çoğu zaman buna hazır olmadığımızdan eminim.
Biliyoruz biraz ama kökten sevmek insanın yapısında yok kimse bu konuda racon kesmesin.. Evet değer verebilirsin onun için bir şeyler yaparsın falan ama kökten sevmek zor.
Kalpte hem aşk var, hem dost eli sıcak, Köklerimde aile, gölgemde umut saklı. Kendimle barışığım, insanla bir yürek, Sevgi tek bir deniz; içinde hepimiz aklı.