Kıskançlık, çoğu zaman ilgi olmanın yolu olarak algılanır. İlişkilerde sevgiliniz kıskanç davranışlar göstermemesi ise ilgisizlik olarak yorumlanır. Hatta bir de kıskanç değilse sevmiyordur, söylemlerini duyarız. Peki bu söylemler doğru mu?

Kıskançlık, çoğu zaman ilgi olmanın yolu olarak algılanır. İlişkilerde sevgiliniz kıskanç davranışlar göstermemesi ise ilgisizlik olarak yorumlanır. Hatta bir de kıskanç değilse sevmiyordur, söylemlerini duyarız. Peki bu söylemler doğru mu?

Bence ilişkilerde aşırı kıskançlık çoğu zaman tek bir nedene bağlı olmuyor; daha çok iç içe geçmiş duygulardan ve geçmiş deneyimlerden besleniyor. Ben şöyle düşünüyorum: İnsan, sevdiği kişiyi kaybetme ihtimalini aklına getirdiğinde bazen içindeki en derin güvensizlikler yüzeye çıkıyor. Bu güvensizlik bazen geçmişte yaşanan bir aldatmadan kalıyor, bazen de kişinin kendi özdeğer algısıyla ilgili oluyor. Kendini yeterince iyi hissetmeyen biri, partnerinin her an başka birine yönelebileceği korkusunu daha yoğun yaşayabiliyor. Bir de bazen kıskançlık sevginin göstergesi sanılıyor. Oysa bence sevgi, karşı tarafa güvenmeyi ve onun bir birey olduğunu kabul etmeyi de içeriyor ben aşırı kıskançlığın altında çoğunlukla korku, güvensizlik ve geçmişten gelen duygusal yaraların olduğunu düşünüyorum. İlişkide açık iletişim ve kişinin kendisiyle yüzleşebilme cesareti de bu duyguyu yönetebilmek için en önemli adımlar gibi geliyor bana.
Teşekkürler
İlişkilerde aşırı kıskançlık ya çok sevdiğinden dolayı kaybetme korkusundan ya da kişinin kendine güven eksikliği ve komplekslerinden kaynaklanır. Çok sevgi bazen kıskançlıkla karışırken, özgüven eksikliği ve geçmişte yaşanan travmalar da bu duyguyu tetikler. Sağlıklı ilişki için güven ve sınırların dengede olması önemlidir.
Bence bu "kıskançlık sevmektir" algısı biraz fazla romantize ediliyor. Aşırı kıskançlık genelde özgüven eksikliğinden veya geçmişteki travmalar yüzünden ortaya çıkıyor. Partnerine güvenemeyen kişi, sık sık kıskanç davranışlar gösterebiliyor. Ama kıskanç olmayan biri sevgisini başka şekillerde gösterebilir, değil mi? İlgisiz ya da aşkı eksik olarak yorumlamak biraz haksızlık gibi. Sen ne düşünüyorsun, kıskançlığın dozu nasıl olmalı sence? 😇
Cevap
1Cevap
seven kıskanır
Sevgiden oluyor ama bazıları çok abartıyo olmaz
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar