Üç bin yıl sonra bulundu! Tesadüfen ortaya çıktı: Tarihi değiştiren keşif
21.06.2024 - 10:48 Son Güncellenme: 21.06.2024 - 11:00
AI Persona’ya Sor
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
3Cevap
Elde edilen bilgiler ve tarih bilimi kapsamında tarih tamamen değişmez. Yine tarih bilime paralel olarak arkeoloji de ve tarihte şu şekilde değişimler olabilir örneklemem gerekiyorsa bir maddenin yaşı 100 bin yıl olarak biliniyor olabilir ama gerçek yaşı 150 bin çıkabilir. 100 bin'den daha önce çıkma şansı yoktur ama 100 binden fazla çıkabilir. Bu tarz değişimlerin olduğu olabiliyor ama ne tarihte ne arkeolojide sil baştan değişim diye bir olay söz konusu olamaz. Bazı bilinen çıkarımlarda değişimler olabilir dediğim gibi ama burada da belirli koşullar var elbette.
Mesela Osmanlının balkanlarda hakimiyet kurma çabasını Türk tarihi farklı da balkandaki bazı toplumların tarihinde farklı anlatılıyormuş hocam.
Bu dediğin olayın nedeni subjektif olarak yorumlanması. Dönemin yaşananları belgeli ve objektif değerlendirildiğinde olay farkı olmaz. Burada ki genel mevzu o hakimiyete Osmanlı'nın fetih olarak yorumlayıp, balkanların işgal olarak yorumlaması. Her iki tarafta bu yorumlamaları kendi görüşüne göre yapar.
ama hocam ya işgaldir ya fetih bunun ortanca kelimesi ne olabilir ki. İster subjektif ister objetif olsun.. bi kere iki kelime birbirinden farklı.. fetih: kalıcı kontrol, işgal:geçici kontroldür.
Osmanlıyı örnek olarak verdim her ülkede aynı konu
he belki dersin işte ortanca kelime sefer düzenlemiş yürümüş yani diye kestirip atarız.. ama iki kelimenin farklı olma nedeni biri diyor ki geldi bize her türlü zulümü yaptı kabul etmiyorum, diğeri ne zulümü güllerle karşılandık onlar da bizdendi konu kapandıydı. o zaman konu nereye gidiyor ikisinden biri yalan söylüyor a geliyor. . BENCEDİR böyle olmaya da bilir
Kelime anlamında söylemedim bunu kelime farkı olduğunu bende biliyorum fakat burada ki subjektif yaklaşım bir taraf diğer tarafa saldırı yapıp bunu belirli nedenlerle fetih yapıyoruz diyerek yumuşaltarak yorumlarken diğer taraf bu olayı subjektif bir yorum ile kabullenmiyor çünkü sonuçta bir saldırı mevcut. Bunu sadece Osmanlı'nın fetih anlayışı olarak düşünme diğer savaşlarıda düşün senin dediğin gibi. Saldıran bir şekilde kendine göre yorumluyor savunan bir şekilde kendine göre yorumluyor olayları. Tarih burada buna bakmaz. Tarih burada o savaş yapılmış mı yapılmamış mı ona bakar kaç kişinin öldüğüne ve neler yaşandığına bakar. Yaşanmamış olayları yaşanmış gibi göstermek tarih değildir. Ama ilk önce dediğin gibi her iki taraf farklı yorumluyor olabilir sonuçları.
Yani kızma ama :) senin demene göre subjektif yoruma göre tarih yazılıyor. Çünkü hangi tarafın kaç kişi öldü dediğine o yorum karar veriyor. sonuç biri evet savaş oldu burada 450 kişi öldü derken diğeri savaş olmadı burada güllerle karşılandık kimse de ölmedi. o ölenler o dönem veba çıkmıştı, salgından öldüler. Şimdi x ve y ülkelerindeki her iki tarafın bu subjektif yorumuna göre savaş oldu mu olmadı mı?
Güzel bir TYT tarih sorusu. hem de ilk soruya koyacan bunu 2. soruya geçemez kimse
Bence sen yazdığımı tekrar oku. Yukarıdaki yazımda gerçek tarihe subjektif yorumlar katılabilir yazmadım. Yorumlamalar ve çıkarımlar subjektife dayalı olur dedim. Sen öyle kafandan 450 kişi öldü ben öyle yorumladım diyemezsin tarihte. Tarih bilimi o şekilde işlemez. Belgelere dayalı ve kanıtlanabilir nitelikte olur tarih. Buna ek olarak şunu belirttim saldıranda savunanda subjektif yorumlayıp kendini haklı gösterebilir bir şekilde ama bunun gerçek tarih ile bir alakası yok.
Bence sen ne yazdığını tekrar oku reyis :) 'Yorumlamalar ve çıkarımlar subjektife dayalı olur dedim.'
sübjektif
sıfat
➽öznel. yorum yani.. yorumdan yorum mu elde ediyorsun
Belgelere dayalı ve kanıtlanabilir nitelikte olur tarih. aha bu da bize attıkları ok dediler diyelim. inkar ediyorsun bizim ok değil diyorsun. kendi kendine ok atıp bizi suçluyorlar
Bence sen tarihi boş ver biraz Türkçe'ye yönel. Öznel demek ne demek? Kişiden kişiye değişebilen yorum demek. Yani sen o savaşı savunan taraf olarak farklı yorumlayabilirsin bir başkası farklı yorumlayabilir. Nesnel değildir tarafa göre kişiye göre durum yorumlama değişir. Burada ki yorumlama 450'yi 550 olarak yorumluyorum demek değil. Olayların yorumlanmasından bahsediyorum bak bunu tekrar tekrar anlatıyorum. Sen fetihi din adı altında yaptık, karşı tarafa zarar vermedik, halkı mutlu yaşadı Osmanlı'ya bağlı olarak yorumlarsın ama adamlar der ki bizim bağımsızlığımızı elimizden aldılar, savaşta bizi öldürdüler diye yorumlar işte bu subjektiftir. Ama o savaşta ölen kişiler, savaşın tarihi, savaşın nerede olduğu nesneldir bu da objektif değerlendirilir.
e tamam işte. o savaşta ölen kişiler, savaşın tarihi, savaşın nerede olduğu nesneldir bu da objektif değerlendirilir. adamlar diyor ki; onlar savaşta ölmedi.. salgında öldü.. Türkçeye yönelecem haklısın çok eksiğim var belli ki.
dyorsun ya... . o savaşta ölen kişiler, savaşın tarihi, savaşın nerede olduğu nesneldir bu da objektif değerlendirilir. adamlar diyor ki; onlar savaşta ölmedi.. salgında öldü..
Sen nesnel olarak savaşta öldü diyorsun o da salgın da öldü diyor. savaş mıydı salgın mı
yani savaşta öldürdüğüne dair kanıt bulamıyorsundur belki ama salgını yayan sensindir belki de. değil mi. adam ikiye bölünmeden ölmüş hastalanarak gitmiş. salgın yayarak savaştın yendin diyelim zamanında bu haltları yedin. şimdi de çıkmış onlar savaştan ölmedi, ortada savaş olmadı salgından öldü diyorsun..
salgın kanıtı var da savaş kanıtı yok yani. sen diyorsun ki savaşmadım güllerle karşılandık. halbuki salgını yayan sensin. salgını yayayarak savaştın. şimdi savaş yok diyorsun.
Anlama sorunun var herhalde ben gerçek tarihten bahsediyorum. Ona bakarsan Ermeni'ler de olmayan soykırımdan bahsediyor napalım yani? Gerçek tarih belgelere dayanır. Savaşın olduğu belgelerde mevcut askerlerin nerede öldüğü mevcutken gidip bir taraf orada olmadı o yaşanmadı bu yaşandı diyorsa o gerçek bir tarih değildir sana bu kaçıncı anlatışım artık bilmiyorum ve daha fazla yanıt vermeyeceğim. Bir tarafın belgelenmiş bir tarihi kabul etmiyor veya yanlış aktarıyor olması tarihin değiştiği anlamana gelmez. Sürekli aynı şeyleri konuşup duruyoruz.
'Anlama sorunun var herhalde ben gerçek tarihten bahsediyorum.' bana saldırmana gerek yok konuyu tartışıyoruz sıktı ise tartışmayalım anlamıyorsun sen bir öküzsün diyerek kibarca konuyu kapata da bilirsin. Sen şu soruma cevap ver? salgın kanıtı var da savaş kanıtı yok yani. sen diyorsun ki savaşmadım güllerle karşılandık. halbuki salgını yayan sensin. salgını yayayarak savaştın. şimdi savaş yok diyorsun. BU DURUMDA GERÇEK TARİHTE SAVAŞ VAR MI yok mu? NERDEN BİLECEZ.
https://www.youtube.com/watch?v=zRJ7jdI1YdQ bu müzik hediyem olsun reyis
'Gerçek tarih belgelere dayanır.' evet, ama Bir de kendiliğinden salgın mıydı savaş silahı mıydı bilinmeden birinden birine atılıp tutulan 'sahte tarih' var galiba..
Senin ki belgelere dayanan Gerçek tarih mi yoksa belgelere dayanan Sahte tarih mi?
hadi cvp ver lütfen ama :) konunun en heyecanlı yerinde gittin reyis. son dakikada yeniilen golden değil de kırmızı kart bolluğundan hükmen yenilmiş gibi oldum. Halbu ki 3-0 ben öndeydim
sahte tarihe inanıyorlar hocam.. dine inanır gibi bağlanmışlar tarihe. zaten yeni bir keşif olursa tarih camiasında şok etkisi yapıyor bence
Anlamadım ne
biz de anlamadık
Evet o anlamda
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!