Güncellemeler
+1 yıl
Cidden artık yoruldum bazı kullarına torpil geçer gibi davranmasından. Yani sevilmedigi kuluyum büyük ihtimalle. En sonunda kendi canima kıyınca bırakır benle uğraşmayı
Güncellemeler
+1 yıl
Bilmiyorum akışina bırakmaya karar verdim umarım benim için en doğrusu olur başka türlüsü benim psikolojimi daha kötü yapacak gibi. Umarim doğru yolu bulurum
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
3Cevap
O ayetin devamını okursan şöyledir; "Allah, hiç kimseye güç yetireceğinden daha fazlasını yüklemez. Herkesin kazandığı (iyilik ve güzellik) kendi yararınadır; yüklendiği (kötülük ve vebal da) kendi zararınadır."
Bu yanlış anlaşılmalar kaderin de yanlış yorumlanmasından ileri geliyor. Kader ne yapacağınızın tamamen yazılı olması değildir. Evet belirli bir hayat çizgin vardır ama dönüm noktalarına geldiğinde iyi veya kötü tercihi yapmak kulun inisiyatifindedir.
Senin bahsettiğin ayette de, Allah kaldıramayacağından fazlasını yüklemez. Lakin kaldırıp kaldıramama seçimi kişinin kendisine aittir. Yani Allah'a yakın olup, kendini de sevip gerekli içsel motivasyon ve maneviyat ile bir çok zorlukla başa çıkabilirsin. Ya da kısa yoldan intihar edebilirsin. Bu seçim senin, bu yükü kaldırmayı sen istemedin, çünkü ezik ve bitik olduğun, hayatın bittiği yanılgısına düştün. Bilmem anlatabildim mi?
İyilik yaptım ama maalesef karşılığını almadım hep bir hayal kırıklığı yarattı bende. Madem intihar etme tercihi bende ne diye büyük günah diyorlar Kur'an da.
Burada bir çelişki yok ki? Zina yapmak da günah ama yapıyoruz. Tercih biz de. Tercih biz de olmasa günah olmazdı ki. Tercihleri başkası yapsaydı kendi yapmadığımız şeylerden sorumlu olmazdık. Tercih biz de olduğu için iyi veya kötü ne yapıyorsak sorumlusu biziz. Ayrıca ne iyilik yaptın onu da merak ettim ister buradan ister mesajdan yazabilir misin? Ne seni bu kadar sorgulamaya iten şey?
Benim dediğim şey iyilik yaptığım halde hep hayal kırıklığına uğratip taşıyamayacağım yükleri veriyor. Yani kullarına taşıyamayacağı yükü vermez demeleri çelişiyor veriyor yani
Bu öyle bir şey değil onu anlatmaya çalışıyorum ben de sana. Karşılık bekleyerek iyilik yapma, iyilik yaparsam ben de iyi şeyler görürüm demek de bir karşılık beklemektir mesela. Allah senin arkadaşın mı pazarlığa tutuşuyorsun. Sen iyi olacaksın sonra onu unutucaksın, tevekkül edeceksin eninde sonunda senin de karşına güzel insanlar çıkacak, başına iyi şeyler gelecek.
İyiliği zaten karşılıksız yapıyorum ama kötü bir şey yapmadıgim halde böyle davranması üzüyor insanı
Böyle bir şey için Allah'ın adaletini sorgulamana mı kızayım napayım bilemedim. Belki de hadi ordan çekip sana değer veren birini bulman gerekiyordur ne dersin?
Belki burada anlatmak istemezsin, mesajla anlatır mısın bana sen ne yaptın ve o nasıl karşılık verdi. Seni bu kadar üzdüğüne göre sanırım ayrılık vakti gelmiş ya da sen fazla kafaya takıyorsun.
Kariyer olsun, insan ilişkileri olsun hep bir hayal kırıklığı oluyor bu yüzden üzülüyorum
Karşındakileri veya başına gelenler değiştiremiyorsan kendini değiştir diyip çekiliyorum ben. Kolay gelsin sana
Kendin ile çelişiyor olabilir misin?
İyilik yapmak mesela karşılık beklemeden olur ama sen karşılık bekliyorsun. Bu o zaman iyilik değil çıkarcılık olur.
İyi biri olduğum halde kötü biriymişim gibi muamele görmek acıtıyor sadece iyiliği zaten karşılıksız yapıyorum
Yeterince iyi biri değilsindir belki iyi olduğunu sanıyorsundur. Ya da iyi olmak ne demek ki senin için, ayrıca kötü muamele ne ya hem biz insanız bize iyiymiş güzelmiş gibi gelen şeyler belki bizim için iyi güzel olmayabilir nereden bilebiliriz? Belki de senin kötü sandıklarınla aslında çok çok kötü ve gerçekten kötü olacak şeylerden sakındırılıyorsundur kim bilebilir
Zaten anladım iyi biri olmadığımi artık benim gibi birini toprağın alti bekler ancak. Cok çabaladim her seferinde kalbim paramparça oldu yine devam ettim belki bir ümit yardım eder Allah diye. Genç yaşımda cidden yoruldum hiç bir şey istemiyorum sadece canımı alsın yeter zaten cennete gireceğimi de düşünmüyorum çok isyan ettim ona
Çok çok ama çok yanlış düşünüyorsun. Zamanında bende çok çok isyan ettim, hiç iyi şeyler yaşamadım hep kötülük gördüm. Halen daha öyle. Ama bunlardan Allah ı sorumlu tutamam bana neden yardım etmedin diye suçlayamam çünkü herkes gibi bende kendi hayatımı yaşıyorum ve çoğu benim kendi seçimim. Her şeyi ondan beklemek de ne bileyim. Sen yorulmadın kafandaki gereksiz düşünceler ve belki de vesveseler seni yoruyor onlara karşı selim olmak gerek. Konuşuyorum ama dini bütün insan değilim yaşadığın bunalım dikkatimi çekti ve bundan ötürü Allah ı sorgulaman biraz rahatsız etti çünkü her ne olursa olsun biz kendi hayatımızı ve çoğunluğu kendi seçimlerimiz olan tercihlerimizi yaşıyoruz. Mesela şu an sen ölmek istemeyip daha çok Allah a sığınabilirsin ve ya daha daha da kötü şeyler yapabilirsin dimi. Demek ki artık düşüncelerimize ve tercihlerimize dikkat etmemiz gerekiyor.
Sonuçta sizde etmişsiniz isyan yani o isyanı keyfinizden etmediniz büyük ihtimalle. Maalesef denildiği gibi az da olsa adaletli olabilseydi zaten öyle uzaklaştim ki ondan. Keske böyle olmasaydı ama yapamıyorum maalesef bir boşlukta kaybolup gidiyorum
Bu O nun adaletsizliği değil senin maneviyatınının eksikliği veya yokluğu. Bu dünyada vaad edilen hiçbir şey yok hiç, rızkımız dışında ona bile mücadele ederek ulaşıyoruz düşün. Nasıl bi adalet istiyorsun ki sen? Adalet anlayışın nedir kimi kıstas alıyorsun? Senden daha rahat yaşayanları mı yoksa daha zor şartlarda mücadelesini sürdürenler mi? Hangisi senin kıstasın?
Her kuluna eşit davransa mesela bazı kullarına haketmedigi yükleri vermesin bazı kullarına her şeyin en iyisini veriyor bunu kıskançlık anlamında falan demiyorum
Seni senden daha iyi bilen senin için senden daha iyisini bilen seni neyle sınayacağını da bilmez mi? Bu dünya her şeyin en iyisinin en güzelinin yaşanacağı bir yer değil evet bir kere geliyoruz yaşamak en doğal hakkımız ama fütursuzca değil. Kimisine burada verir verdiği ile sınar kimisine vermez vermediği ile sınar bu maalesef böyle. Eşit yaşamadığımız gibi eşit de yargılanmayacağız unutma belki bir Hristiyan bizden daha rahat yargılanacak bilemeyiz ki biz dünyaya Müslüman olarak gelmişiz onunla nimetlendirilmişiz ama o Müslüman gelmemiş doğduğu şartlara göre hayatı şekillenmiş. Doğrusunu bulmuş bulamamış o ayrı bir mesele. Bu dünyada verilenlerle imtihan olup imtihandan geçemeyenler ahirette de aynı şartlarda mı ağırlanacak sanıyorsun ben hiç sanmıyorum. Ahiret inancın hala var dimi?
Var tabiki de ben neden böyle agresif tavırlar sergiledigimin farkına vardım geçmişte yaşadığım hayal kırıklıkları, kalp kırıklıkları yüzünden böyle yapıyormusum onları kendi içimde affedip kendime yeni bir sayfa açmaya karar verdim umarım benim için iyi olur bu karar. Cok teşekkür ederim tavsiyeleriniz için benim o anlık kızgınlığım mantigimin önüne geçmiş
Ne demek. Ben yapamadığım şeylerin bedelini öderken başkalarının peşimden gelmesini hazmedemiyorum tek derdim bu. İnan konuştuklarımın verdiğim akılların hayatımda karşılığı pek çok az. Kimsenin yanlışa düşüp yanlış yapmasını istemem. Bu sana doğru da gelmeyebilir herkesin kendine göre doğrusu yanlışı vardır çünkü. Farkında olup yapamamanın verdiği azabı fark ettirerek teselli etmeye çalışıyorum, kimsenin hayatına müdahale edemem. Çoğu şey kendi irademizle kendi tercihlerimiz. Bir irade koyamazsak ortaya işte sonuç bu oluyor ve insan bulanıyor. İradene aklına ve en önemlisi kalbine sahip çıkmakta fayda var. Umarım bundan sonraki hayatın çok çok daha iyi ve hep istediğin gibi olur. Allah a emanetsin. O na kızma gücenme darılma olur mu? Bence o zaman aslında hiçbir şey iflah olmaz. Dikkat et.
Teşekkür ederim daha dikkatli olmaya çalışacağım o konuda. İyi günler size kusura bakmayın yeniden
Estağfurullah iyi günler
Sorun ne
Kuran'da kullara taşıyamayacağı yükü vermez denilip tam zittinin yapılması
Alakasız tam algılamamışsın
Benim anladığım sevdiği torpilli kullarına en az acıyı verip sevmedigi kullarının burnundan getiriyor hayatı
Bence bencil düşünüyon bböyle değil o tam olarak
Bencil mi ben mi en zor zamanımda dua ettiğimde bile yardımcı olmadı ne bencilliği ya.
Sen şöyle düşünğyon her ettiğimiz dua hemen kabul mu görür her istediğimizi el açıp istemekle olmaz dimi mantıksız
En kötü en perişan halimde ettiğim duayı kabul etmediyse merhametli falan değildir olsa öyle yapmazdi. Bana garezi falan var herhalde gitsin kötü kullarınin peşinde gezsin belki de beni unuttu gitti.
Benim psikolojimde olmayan biri anlayamaz beni maalesef
Sorundasın sıkıntıdası. Her sıkıntısı lan böyle isyan ederse zaten olmaz kişiler hayatta sınanılır ama maalesef sen bu durumda isyankar ol ayı tercih ediyorsun sorun ne evlilik felan mı
Evli değilim kariyer olsun insan ilişkileri olsun hep bir hayal kırıklığına uğruyorum
Sen ne yaptın bunlar için
Çabalıyorum en iyisini yapmaya çalışıyorum ama yine hayal kırıklığı cidden tükendim artık uzatmaları oynuyorum zaten bir imanim vardı az da olsa onu da bitirdim gibi artık. Koskoca bir hiç oldum. Benim yasimda ki insanlar nasıl mutlu nasıl iyiler keşke bende öyle olsam diyorum ama imkansız geliyor artık ben bu raddeye keyfimden gelmedim şahsen
Tamm insan her daim bu duygulara kapıla bilir haklısın da ama sonuç pes etmek olmamalı dimi şöyle düşün sende bir öz güven var mı kendine güvensizlik mi var yoksa?
Sorunu sorarken bile gizli sormuşsun neden kendini gizliyorsun ki ayıp bir şey değil bu herkezde olan sorunlar bizlerdede ciddi sorunlar var ama bu şekilde üstesinden gelemeyiz
Dediğim gibi kafamdaki soru işaretini bulmaya çalışıyorum daha da araştırdıkça dipe batıyorum özgüvenli olmaya çok çalıştım ama olmuyor yine aynı döngüye geliyorum. Gizli de sordum çünkü maalesef insanlarımiz hemen ağır tepki veren tiplerden bu konulards. Kusura bakmayın sizinde vaktinizi aldım umarım gönlünuzce oldu her şey
En büyük yanlış insanlara göre hayatına yön verirsen kaybeden olursun burdaki insanlar sanki tanıdığın eş dost unursama bile gerek bile yok bak farkındaysan seni kimse yadırgamıyor hepimizin başından geçen olaylar bence kimseden gizlin olmasın olmamalıda utanılcak bişey sormadın ama şöyle olabilir bu çok kişi salça olur evet onda haklısın 🤣🤣🤣
Artık bir süre din konusu açmayı düşünmüyorum ya. Cidden 20 yaş yaşlandırdi genç yaşımda. Naisl davranırsa davransin artık modundayim kendimi cidden dinlemem gerektiğini anladım psikolojik olarak daha kötüye gideceğim yoksa. Yani ne yaparsa yapsın artık bana canımı mi alıyor yoksa daha da ağır şeyler mi veriyor gram laf etmeyegim sukretme veya dua tarzı şeyleri de yapmayacağım nötr olacağım belki az da olsa iyi olur
Peki tercih senin ama senin önce kendine saygın kalmamış
Bunu da hissettiren insanlar ama geçmişte yaşadıgim şeyleri kendi içimde affedemsdigim için böyle agresif olduğumu kabullendim geçmişte yaşadığım şeyleri kendi içimde affedip kendime yeni bir sayfa açmaya karar verdim
Teşekkür ederim tavsiyeleriniz için mantıklı düşünmemde yardımcı oldu