Normal evet yani bir kişi istediği yaşta evlenebilir tabi ki de çok yaşı geçtiyse güzel olmaz yani bana göre evlilik ve aşkın yaşı var zamanında olmalı her şey. ama yine de kimse yargılamamalı. Evlilik yaşına ilişkin toplumda farklı normlar ve beklentiler bulunmaktadır. Geleneksel olarak, birçok kültürde evlenme yaşının genç yaşlarda olması beklenirken, günümüzde bu normlar değişmeye başlamıştır. 30 yaşından sonra evlenmek giderek daha yaygın hale gelmektedir ve birçok toplumda daha kabul edilebilir bir durum haline gelmiştir. Birçok faktör, insanların evlenme yaşını etkileyebilir. Bu faktörler arasında eğitim, kariyer, ekonomik durum, sosyal ve kültürel normlar, kişisel hedefler ve tercihler yer alır. Gelişen toplum ve ekonomik şartlar, insanların evlilik için daha fazla zaman harcamasına ve kendi ihtiyaçlarına ve hedeflerine göre daha uygun zamanı beklemesine yol açmaktadır. 30 yaşından sonra evlenmek artık daha yaygın ve normal olarak kabul edilen bir durum olmuştur. Toplumda bu konuda daha fazla kabul görme eğilimi gözlenmektedir ve insanlar daha uzun süreler boyunca beklemeyi tercih edebilirler. Herkesin kendi hayat yolunu seçme hakkı vardır ve evlenme yaşı da kişisel tercihlere ve ihtiyaçlara bağlı olarak değişebilir.
Artık normali bu olmak durumunda çünkü hayat şartları değişti ve insanın yaşlanma süresi de değişti. Eskiden insanlar daha genç yaşta evlenirmiş çünkü iş şartları ve sağlık koşulları yüzünden daha erken yaşlanılıyordu. Bir de kadınlar genelde okumuyor ve çalışmıyordu e ne yapsınlar evlenip oturuyormuşlar
Şimdi kadınlarımız okuyor kariyer yapıyor 30 dan önce evlenmek bu şartlar da zor artık ayrıca iş imkanlarinin daha rahat koşullarda olması (eskiden tarla da falan güneşin altında yıpranırmış insanlar) ve sağlık sektörünün çok daha gelişmiş olması, teknolojinin sunduğu konfor sayesinde insanlar 30'nda gençliğin zirvesini yaşıyor 😃
Yani evet günümüzde durum bu yönde gidiyor ama aslında daha genç yaşta evlenmek çok daha tercih edilmesi gereken bişey. Tabii eğer aday varsa. Genç yaşta evlenen insanlar eğer evlilik yürütebilecek olgunluğa sahiplerse birbirlerine daha kolay uyum sağlayıp adapte olabiliyorlar. Ama belli bir yaştan sonra insan yalnız yaşamaya alışınca evlenmek konusunda hem daha isteksiz hem de çok daha fazla seçici oluyorlar. Kendi kendilerine bir düzen kurup ona alistiklari için başka bir insanla hayat birleştirmek istemiyorlar. "Başkasının kahrını çekmek istemiyorum" diyerek evliliği böyle görenler çok var üst yaş grubunda. Bu duruma çok rastladım. Ama gençken uyum sağlamak da daha kolay, adapte olmak da. Hem hamilelik bile 30 yaşından önce olmalı sağlık açısından. 30 yaşından sonraki gebeliklerde risk artıyor gibi gibi. Daha bir çok faktör sayılabilir
Normaleşti demeyelim de , artık bazı durumlar daha ulaşabilir oldu... cinsellik en başta... ona ulaşmak kolay olduğu için evlilik olmasa da olur... oteki yandan pahalandi evlilik.. kimsenin gücü yetmiyor masraflar, ev gecindirmek zorlasti... en öteki durum da kariyer...