Kaba kuvvet deyince sadece dayak olmak zorunda değil. Yapmak istediğiniz bir şeye kocanız engel oldu ve kaba kuvveti olmasaydı engel olamazdı. Yani siz onun böyle bir şeyi yapmasına engel olamazdınız. Belki o kaba kuvve hiç uygulanmadı bile sadece bunu aşamayacağınızı bildiğiniz için çaresiz durdunuz ve sonunda anladınız ki size engel olunmasa sonuçları gerçekten çok kötü olacaktı. Maddi manevi zarar görecektiniz. Kocanıza karşı tepkiniz ne olurdu?
Güncellemeler
+1 yıl
soru günceldir :)
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar Ne Diyor
Yakın bir zamanda eşimden şiddet gördüm ve affettim. Ama aslında içimde çok buyuk bir yangın. Eşime karşı bakışım değişti. Neticesi ne olursa olsun şiddet her zaman travmatik bir durum. İnsanız biz konuşarak halledemeyeceğimiz bir sorun olmamalı
Halledemeyecekti diyelim... mesela çok öfkeyle evden çıkıp yanlış bir şey yapacak işleri sarpasarsıracaktınız ve adam sizin evden çıkmanıza engel oldu kaba kuvvetiyle.. sizi bir odaya kilitledi veya anahtarı olan sadece tuvalet idi tuvalete kilitledi diyelim... bir kaç saat kapalı kaldıktan sonra evden çıkamamış olmanızın iyi olduğuna karar verdiniz... napardınız ne hissedersiniz?
burada aslında size olan şefkatinden yapmış sanırım. Böyle durumlarda sakin kalmanızı öneririm muhtemelen heyecanlı yapısı olan sizsiniz
Benim başıma bu geldi demiyorum. Size olsa diyorum.
Ben dayak yemişim affetmişim benim iyiliğim içinse maalesef yine affederdim heralde
İyiliğiniz için yaptıysa niye af dilesin ki?
Sizi neden dövdü peki kocanız?
Yani bence sanki siz de öz eleştiri yapmış gibi görünüyorsunuz kocanız şiddet meraklısı biri değil ama sanki siz biraz damarına basmış gibisiniz
Benim hiç sucum yoktu
Neydi peki sebebi?
Sözünü dinlemiş olmanıza rağmen mi dövdü sizi?
Bana agresif bir tavır sergiledi böyle yaparak beni kendinden sogutuyosun dedim diye sen benden soguyamazsın benden uzaklasamazsın diye dövdü
sen kapalı mısın yani tesettürlü müsün? neden soruyorum biliyor musun? yani ben sende erkeğin otoritesine saygı görüyorum sanki bu bugümüm açık kızlarında yok.
Bir kaç konuşmadan bu çıkarımı ve acık kapalı ayrımını nasıl yapabildin. Bende erkek otoritesine değil evlilik birliğine saygı var insana saygı var. Hiçbir şiddet hoş görülemez. Ama evliliği bitirmek kolay değil. Bari bu meselede açık kapalı ayrımı yapmayın. Ayrıla ayrıla birliğimiz bozuldu yazıktır
yok kötü anlamda söylemedim. sadece merak ettim. ben aslında olumlu anlamda söyledim. erkeğin evin rieisi olmasına saygıdan bahsettim. açıkçası uğradığınız şiddet için üzüldüm ve bunu affetmiş olmaızdan ötürü demedim bunu ama iyiliği m için dövse yine affederim demiştiniz ya o sebeple sordum. lütfen bir ayrıştırma yaptığımı düşünmeyin. kırdıysam özür dilerim
Bir kez daha dayagı affederim demedim laftan anlamasam iyiliğim için beni durdurmak için kapıyı kilitlese bende bunun neticesinde haklıymışsın iyi ki beni durdurdun diye affederim
tamam işt ben de onu dedim... gerektiğinde erkeklerimiz iyiliğimiz için bize kaba kuvvet uygulayabilir
Kaba kuvvetten bahsetmiyorum durdurmaktan bahsediyorum. Bunu bende eşim için yaparım. Ne halt yetse yesin diyemem dememeliyim
ama sen ona yapamazsın k kaba kuvveti var nasıl tıkacaksın odaya? hatta belki de küçük tuvalete kapattı seni
Bu bana her zaman uyguladığı bir durum degil. Bu konunun maksadı ne
maksadı şu: erkek başka çare kalmadığında bu kaba kuvvetini kullanmaya ve sözünü dinletip dediğini yaptırtmaya sorumlu mudur... yani kadın istese de istemese de erkek kadınının güvenliğini sağlamak zorunda mıdır?
Erkek değil eşler zorundadır. Kaba kuvvet değil durdurmadan bahsediyorum. Evlilikte kimse başına buyruk hareket edemez
kaba kuvvetten başka çare kamadığında erkek başına buyruk davranmayı ya da ne bileyim kötü bir alışkanlığı var ve devam ettirmekte inat eden karısını kaba kuvvet kullanarak hizaya getirse yanlış bir şey yapmıştır zalimdir diyebilir miyiz? yoksa karısının iyiliği için yaptıysa ve sonuçlar da olumlu ise teşekkür mü etmek lazım?
Hayır tabiki anlaşmazlık uc noktadaysa ve karşı taraf bunu kabul etmeyip yollarını ayırmak yerine hizaya getirmek için şiddete başvuruyosa tabiki bu zalimliktir. Herkes seçimini yapmakta hürdür. Sadece evlilik surdurulmek isteniyorsa karsılık lı orta yol bulunmalıdır
çok uç noktada değil sdece kötü bazı alışkanlığı var
Erkege bu uymuyosa evin huzuru kaçıyorsa iki tarafta birbirinden taviz veremiyorsa kadında illa bu alışkanlığından vazgecemiyosa sorun küçük bile olsa onların evliliği için büyük bi meseledir. İki tarafta tercih yapmak zorundadır. Erkek ya ayrılacak ya bu durumun zamanla duzelmesi için sabırla beklicek. Kadın ya ayrılacak ya da bu kötü alışkanlık her neyse vazgecivek. Ben sürekli kapatılmalı durdurulmalı engellenmeli demiyorum. Zaten bu davranış neticesinde eşime sonucu güzel olsa bile iyi ki beni kapattın da demem. Evet bunun sonucunda zarar görmemi engelledin ama bunların daha insani yolları vardı derim. Bu durumu desteklemem bir sonraki sorunda tekrar bu şekilde durdurması için teşvik etmem
peki erkek kardeş? ben genelde erkeğin aile içinde böyle bir rolü var mı o konuya önem veriyorum... çünkü bizdeki şiddet küçük erkek kardeşimden geldi ve evet tüm sorunları çözdü kendince... onun kötü kabul ettiği artık hiçbir şey bizim evimizde yok. Onun kötü sayıp ortadan kaldırdığı şeyler eminim senin için de kötüdür. Kardeşim bunları çok can yakıcı çok gurur kırıcı metodlarla ama zarar vermeden dayak atarak yaptı.
akrabamız veya komşularımızdan biri olsan ne düşünürdün?
babamız ölene kadar çok serbesttik özellikle anlam bunu çok abartılı kullanıyordu. Küçük kardeşim babam öldükten sonra bize sigarayı, gece belirli saatten sonra dışarıda gezmeyi, izinsiz akşam saatlerinde dışarı çıkmayı, uygun görmediği (bu alışkanlıkları birlikte devam ettirdiği) arkadaş çevresini yasak etti... Baştan da uyardı güzellikle uyarmadı diyemeyiz ama sonra bir akşam yine uyarıyorrsu abla bak kanser olacaksın ben sana demedim mi sigara içmek yasak diye dedi... o da rahatsız olan balkona çıksın dedi... sonra küçkük kardeşim bizden Annemle ben) içeri gitmemizi istedi... benim odamda kaldık 15 dakika sonra bizi çağırdı... inanmayacaksın ama ablamı bildiğin falakaya yatırmış. ayaklarını kanapenin kenarına bağlamış. eline de en ince oklavayı almış. annem dedi ne yapıyrsun... ne gerek var?
Kimsenin kimseye bunu yapmaya hakkı yok bu arada buda mı senaryo gercekten yasadınız mı bu durumu
annem durdurmak istedi... anne dedi... eğer bu yaşam stili sebebiyle başına bir şey gelecek olursa ben kurtarmak için her türlü riski de alarak müdahale etmek zorunda değilsem; ne hali varsa görsün demem gerekiyorsaa o zaman söyle "ne hali varsa görür oğlum kendi seçeneği" dersen şimi derhal ablamdan özür dilerim ama evde değil balkonda sigara içmesini de kendisinden istersin... yok eğer kardeş olarak bazı sorumluluklarım varsa onun okuluna devam etmesini sağlamak, kendini kanser etmesine engel olmak gibi ya da bu arkadaş çevresinden zarar görürse müdahale etmek gibi o zaman onu hizaya sokmak da benim görevim demektr... Annemin yerinde olsanız "tabi ki ne sorumluluğun olacak ne hali varsa görür başının çaresine de kendisi bakar" demiydiniz?
Bu durumu yasadınız mı yoksa senaryo mu
çıplak ayaklarının altına altına 40 defa vurdu saya saya tövbe ettire ettire ve yapmaması gereken şeyleri tek tek söylettire söylettire... sonrasında yaptığı şeye inanamazsın... o sırada 19 yaşındaydı bu oğlan ben 21 ablam 22... ablamın telefonunu aldı eline verdi dedi şunları şunları şunlrı ara ve "erkek kardeşim izin vermediği için bir daha görüşemeyeceğiz" de...
Öncelikle başınız sagolsun. Gerçekten zor bir durum hepiniz içinde. Hele ki baba için normal seyler yokluğunda yaptırımlar uygulanarak bıraktırılmaya calışılmış. Bu arada bende babamı çok küçükken kaybettim. Yasadıgınız seyleri kardesim den değil annemden gördüm. Onun öfkesi şiddetlendikce benim yaptıgım hatalarda çogaldı. Evlendikten sonra da mutlu olamadım ilk yılımız kabus gibiydi. Benim çok defa intihar tesebbüslerim oldu. Eşim kendini bıcakladı. Çok çok kötü günlerdi. Onunda benimde psikolojimiz hiç normal değildi. Terapi sonrasında ikimizde %70değiştik diyebilirim. Yakın bir zamanda şiddet görsemde genel anlamda mutluyuz. Seni çok iyi anlıyorum 2sene gecmiş ama içinden çıkmamış. Annen sizi kaybetme pahasına özgurlügünüz için cabalamamış. Kardeşiniz gereğinden fazla sorumluluk almış sizede kendinde hayatı zindan etmiş. Bence ailecek destek almalıydınız o dönemde. Çünkü kümse bunları kötü niyetinden yapmamış, psikolojileri bozuk oldugu için yapmış bence. Şimdi her şey normalse bile kesinlikle bi uzmanlar görüş içini dök rahatla
ya bende bir şey yok sadece eskiden eskortluk yapan bir arkadaşım vardı onunla görüşmemi yasak etti. Ama ablam çok falaka yedi en az 5-6 defa daha çıplak ayakları o kanapenin kenarına bağlanıp oklavayla dövüldü... benim yaşantıma çok bir müdahalesi olmadı sonuçta o eski eskort için kendimi dövdüremezdim derhal ilişkiyi kesitim. ablama ise direniş yapması için kesinlikle destek olmadım. O bana birlik olallım birlik olursak bize el kaldıramaz dedi hep. Ben ise biliyordum ki karakola gidip şikayet etsek dururdu kardeşim. ama ilk dayak sırasında annem de ben de ablamın hizaya gelişinden çok etkilendik. mesla ablam ayaklarını büzüştürmüştü ilk 2 sopadan sonra ; gaye net bir ses tonuyla "ablacığım senin yola gelmen için bu kadar zahmete girmişim şimdi ayaklarını büzdün parmaklarını kıvırdın diye vazgeçecek değilim; böyle yaparsan ina n daha çok canın yanar tırnakların zarar görsün istemiyorum" dediğinde o güne kadar kimsenin sözünü kaale almayan yarım saat önce "rahatsız olan balkona çıksın" diyen kız çaresiz düzeltti ayaklarını...
dayaktan sora da tüm arkadaşlarını mızırdana mızırdana aradı... çok yalvadı tamam ben keseyim ilişkimi diye ama bizim oğlan kabul etmedi. Öyle yapamazsın onlar bir şeye alındın zannederler daha çok üstüne düşerler. Ama bu şekilde bir daha aramazlar çünkü onlar özgür serseri tipler böyle erkek kardeş iznine ihtiyaç duyan kızı aralarında istemezler ded... ve evet dediği de oldu
Ablanız şu an nasıl peki
Mum gibi oldu... 2 yıldır sopa yemiyor.. ders çalışıyor bu sene mezun olacak. Ama oklava ders çalıştıpı masanın üzerinde duruyor... mecbur itaat ediyor ve dayak yemiyor diye hayıflanıyor bazen... hiç direnemedim kendi yalam şeklinden en ufak iz bile kalmadı diyor... ben ise yapılacak bir şey yok diyorum pek yüz vermiyorum. Polise gitmek içşn onu teşvik etmedim diye eleştirir miydiniz beni qkranbq veya tanıdık
Nasıl derken psikolojisini kastetmiştim
Bilmiyorum döve döve yola getirmek bana dogru gelmiyo.
Hayıflanıyor... hiç direnemedi hatta sigarayı bırakması o kadar kolay oldu ki kardeşimin deyimiyle bu hazır işe yarıyor iken derslerine de el atayım dedi.. sigara için en az 5-6 posta sopa yemeni sonra teslim olmanı bekliyordum 3 kerede sigaraya tövbe ettiğine göre benim sözümden çıkma seçeneğin kalmadığını kolaylıkla idrak edecek kapasiten varmış demek ki dedi ve sonra öyle sıkı bir ders programı koydu ki aman Allah'm... illa sene kaybı olmadan bitirtcem diye tutturdu... dedik ablamla ben dedik ki bu kız 1 sene gezdi tozdu hiçbir dersi veremedi nasıl kurtarsın hepsini dedim ben de... nama merak etme ablacığım zayıf alınca ayaklarının havaya kalkacağını bilirse kafasını dersten kaldıramaz ve bu iş olur dedi
Yok ya bana hiç doğru gelmedi. Başka yollar aranabilirdi
Mevzu şu ki 19 yaşında 1 çocuk... 1 sene öncesine kadar okulda velisi bile ablamdı... ablamın onun sözünü ciddiye alması başka türlü mümkün değildi elbette ki... diğer çaresi "ne halin varsa gör" demekti
23 yaşında 1 üniversite öğrencisi kız 19 yaşında birey laflarını ciddiye almadı tabi ki... sözle yapabileceği bir şey kalmamıştı ben şahidim
Ablanız gercekten normal mi şimdi yani kardesiniz olmasa otorite bir şekilde ortadan kalksa tekrar eskiye döner mi yoksa yaptıgı herseyi kendi iradesiyle mi yapıyo. ya da yapmadığı seyler e karsı evet bende hata yapıyormuşum diyo mu
Kredi iradesiyle yapmıyor otorite ile yapıyor ama kısmen diyelim. 2 sene geçti zaten o gün o serseri arkadaş grubu ile bağlantısı kesildi bir daha o ortama istese de giremez. 2 senedir arkadaş çevresi de mecburen değişti. Oğlan sadece cici kızlarla görüşmesine izin verdi zaten. Diploma almasına ramak kaldı bu saatte kardeşim evden gitse yine son sınavlarını verir mezun olur. Mezun olduktan sonra ise girince de eskisi gibi günde 2 paket sigara içmez içemez fırsatı olmaz...
İnşallah her şey çok güzel olur sizin için
sence ben yanlış mı yaptım erkek kardeşime karşı direnişe geömeyerek?
Ya direniş demeyelim ama yaptıgının doğru olmadıgını söylerdim Baska çözüm yolları arardım bendışardan baktığımda polise gitmedin diye ayıplamazdım. Ablanız çok rahatsız olsa kendi giderdi. Kaç yasında kız neticede. maalesef ki bazı insanlar otoriteden hoşlanıyo
yok ya nasıl hoşlansın kaç defa falaka yedi... her defasında da bana da izlettirdi velet. Hatta bu dayaklardan önce ablamın özgür kız ol kiseye hesap vermed iye gazladığı bir teyze kızı vardı üst katta oturur. 2. dayak için ablamı falakaya yatırdı ama dövmeden önce teyzemi aradı bizim oğlan. Teyzeciğim dedi; hani diyordun ya bir daha ceza uygulayacağın zaman beni de çağır Pelin de ayağını denk alır belki diye. hadi teyzeciğim acele et bekliyoruz dedi... ablam bunu durunca çok yalvardı. Ne olur nun önünde olmaz ben onun gözünde idolüm ablayımfilan dediyse de dinletemedi. teyzemle pelin geldiler yarım saate yakın sürdü o vaziyette bekletti ablamı. Onlar gelince de teyzem dedi kızım söylesene esra ablana (ablamın adı esra) neden bu haldeymiş? Pelin de sordu ablam hıçkıra hıçkıra anlattı. Gökhan abin bana sigara içmeyi yasakmaıştı ben dayanamadım içtim yakalandım şimdi de ceza verecek. :(
erkek kardeşim beni hiç dövmedi ama ben de itaatsizlik etsem mesela şu eskort kızla görüşmeye devam etsem döverdi. bunu böyle kabullenmiş olmam ve ablama da yüz vermemiş olmam ona polis veya direniş için destek vermemem beni ezik biri yapar mı sence?
Bensiz polise gitmekten korkardı ablam zira gökhan o kadar ustıuruplu dövüyordu ki mesela ayaklarının altı hariç hiçbir yere vurmuyordu oraya da ölçüü şekilde... iz filan kalmıyordu yani ispat edemem diye düşünyordu kızcağız
Gider niye cesaret etmesin sigara içtim diye kardesim beni falakaya yatıracak agzını yırtarım ona ne aaa yok ya böyle sey olmaz
valla yırtamadı... direk ayakları havaya kaldı... onraları çoraplarını bile kendisine çıkarttırdı kızcağıza
Yok kardesiniz de normal değil
onda görev takıntısı var... benim koruma görevim varsa illa ki sözümü dinlemek zorundasınız diyor
ablamın kanser olmaması için tedbir almak bu ihtimali minimuma indirmek gibi bir görevi olmadığına ikna etmek bir yana bu oğlana bunu söyleyebilenimiz bile olmadı. Söylesek tüm dayak faslı biterdi bu çok net. ama işte tamam bunu sağlamak yanlışı engellemek sorumluluğun var ama bunu sayaksız yap dediğinde o zaman çelişki doğuyor
Niye celişki olsun her sorun dayakla mı çözülür
Sprumlusun dediğin zaman yöntemini sen bilirsin demen gerekmez mi?
Bunu başarmaktan sorumlusun ablanın başına bir iş gelirse de kendini de riske atacak şekilde müdahale etmen de gerekebilir ama sözünü dinlemediği zaman cezalandıramazsın demek olur mu?
Sigara içiyo diye siz kardesinizi mi sorumlu tutuyorsunuz iyi esranın adı da gökhan olsun bundan sonra çünkü onun hiç secim hakkı kalmamış.
sigara olayın sadece 1 parçası... bir de 2 paket hergün. babamız da akciğer kanserinden öldüğü için kardeşim de acilen bu olaın bitmesine karar verdi. Sadece sigara değil tabi ki. Dersleriyle ilgilenmemesi, gece eve gelmemeler filan sabaha kadar gezmeler... ben de çok gezerdim ama onun kadar değil. seçme hakkı kalmadığı doğru ama kötü şeler seçtiği için kardeşimin o seçim haklarını elinden alması zulüm mü?