Sormaliyim evet ama sakladı bir süre benden hatta sorfu ateist biriyle olur musun diye brnfe olmam demiştim ona rağmen söylemedi beraber hacca gider miyiz dedim biraz mirin kırın etti yaşlanınca düşünmüştüm dedi
Bundan sonra ben ateistim veya ben müslğmanım dediğine değilde dini yaşayıp biçimine bak anlarsın zaten dini konulardaki görüşlerini öğrenmek içi sorular sor falan
Rica ederim eşit olduğunu söyleyenlerde yalan söyliyor eşitlik sadece takvada eşit olmayışımız vücudumuzdan bile belli benim organlarımla senin organların bir değil ben doğuramam sen doğurabilirsin mesela
Cennet annelerin ayakları altında deriz mesela erkete böyle biriey yok eşit değiliz yani kadına önem daha fazla gibi diyebiliriz erkek eve haram para getirse kadın bunu bilse bile kocasının haram parası kadına haram değil helal oluyor ve her ay kadına adet dönemi zor diye adet boyunca namaz izni var kılmıyor
evet yaradılış gereği farklıyız. ama haklar açısından eşit olabilirdik diye düşünüyorum bunlar tabii ki de yaratıcının kararı ama insan düşündükçe böyle veya şöyle olsaymış düşüncesine kapılmıyor değil
Bu gayei müslim le neden evlenemiyorun açıklaması illaki vardır dinde benim araştırmam yetersiz fakat kendi düşünceme göre bu yanlış olabilir tabi hani bilerek öyle yapmış olabilir işte itaat edip boyun eğecekmi ben böyle istedim diye kabul edecekmi teslim olacakmı demiş olabilir
Boşama hakkı evlenirken kadın talep ederse erkek kabul ederse kadınsa boşama hakkı alabiliyor bu çok bilinen bir şey değil aklınızda bulunsun ama bu tavsiye edilmiyoe çünkü kadın daha duygusal bi varlık duygusu mantığının önüne geçebiliyor diye bu hakkı alması tavsiye edilmiyor
Miras hakkıda bir nevi kadını düşünen bi olay aslında, erkeğin 2 kadının 1 alıyor ya erkeğin 2 almasını sebebi kadına bakmak zorunda olduğu için yani bu da aslında kadını düşünmüş
Mesela nahl süresi 67. Ayette şarabı yasaklıyor ya da övüyor bakara 219 da da övüyor ya da yasaklıyor hangisinde övüyor hangisinfe yasaklıyor hatırlayamadım şu an
Tamam da demek istediğim bu zaten kuranı kerim apaçık bir kitap evrensel deniliyor neden tefsire ihtiyaç duyuyor o zaman çok bilgili din adamlarına indi
Kuran apaçık ama anlayabilirsen apaçık sen anlayamassan tefsire ihtiyaç duyarsın herkesin zekası aklı bir değil kuran tamamrn cahil akılsız birine anlatır gibi herşeyi en ince detayına kadar anlatsaydı kapkalın 100 binlerce sayfadan oluşurdu ve biz aklımızla düşünüp anlayarak iman etmemizi istiyor o yüzden akıl verdi yoksa zaten meleklerde imanediyoe onların aklı şuuru yok
Hayır kaybetmiyor tabiki indiği zamana bakma sebebin o an için geçerli olacak demek değil mesela kevser suresinin indiği zamana bakalım müşrikler hz muhammedin bir akrabası öldüğü zaman işte senin soyun bitecek soyun tükeniyor diyorlardı hemen kevser suresi geldi senin soyun değil onların soyu bitecek diye
Kuran karışık değil sana öyle geliyor tefsire ihtiyaç duymak çok normal çünkü kuran herşeyi anlatsaydı peygamberede ihtiyaç kalmazdı hepsi birbirini tamamlıyor sadece kuran yetmez
Eğer dediğin gibi en basite indirgenip herşeyi mala anlatır gibi en ince detayına kadar anlatıcak olsaydı kapkalın okunmayacskmkadar kalın bir kitap olurdu ve düşünüyorumki kuran 100 bin sayfa olsaydı kimse okumazdı
Neden işte neden? Neden bir ayrım var hem özgürlük deniyor herkes din de özgür deniliyor zorlama yok. deniliyor bir ayette müşrikleri kâfirleri buldugunuz yerde öldürün deniyor nerde kaldı dinde özgürlük sırf o insanlar İslami secmedigi için ölmeyi mi hak ediyor ama dinde zorlama yoktu?
Düşünüceksin diceksin acaba neden öldürün dedi hemen aklına o anki zaman gelicek o an bu ayet inerken ne yaşandı bakıcaksın ateşkes var onlar bu ateşkesi iptal ederler savaş açarlarsa öldürülmelerini söylemiş diceksin düşünceksin iştr dediişm gibi akılla bulucaksın düşünüceksin Allah aklınla iman etmeni istiyor öyle olmasaydı her doğduğumuzda bize melek gelir rabbin bu itaat et derdi yani ama iştr aklımızla ona iman etmemizi istiyor
Tamam işte önemli değil din. Ben insanlığına bakarım. Karakterine bakarım din olarak bakıldığında ne üzücü olaylar yaşayan var şöyle olsun böyle olsun. O kişi size ruhsal anlamfa uyuyor sen uyuyor ve saygı varsa olay bitmiştir.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Görüş
24Görüş
İyi insan olsun. Gerisinin gram önemi yok. Patlıcan musakkaya bile inanabilir yani anlaştıktan sonra sorun olmaz.
Önemli değil ama hangi dinden olursa olsun aşırı muhafazakar olup bana baskı yapmasını istemiyorum
Diyorsun
hayır tabıkı ama aynı dın olursa daha ıyı olur saygı karlısıklı daha ıyı olur
Ben ateistim. benim için önemli. yoksa anlaşamayız
Müslüman olmamasını tercih ederim sözde müslüman olursa sorun etmem
Neden peki
Yobaz oldukları için sevmiyorum-anlaşamıyorum
Bende Müslümanım açık görüşlü oldugumu düşünüyorum ve sana bu konuda katılıyorum
Sanki helal bir şey yapıyor birse din önemli mi diye soruyor 😂
İnsan olsunda buzdolabına tapsın ne çektiysek müslüman görünümlü fesat kalpsiz cahil den çektik
Kesinlikle ama yapamadım
Önemsemeyenler de var ama benim için önemli, almanya’da yaşadığım için etrafimda Alman Erkekler var tabii ki ve onlarla pek sevgili olmak istemem.
Yani evet, din benim için önemli.
Önemli tabi ki çok şeyi etkiler
Önemli değil. Herkesin inancı kendinedir çünkü.
Evet kesinlikle onemlidir
Evet benim için önemli
ehlikitap bir dine mensup olması benim için önemli
Benim içinde
Benim için önemli ilk bakıcağım şeylerden biridir
Birde mesela müslüman kadınların bu konuda seçme hakkıda yok eğer kadın müslümansa gayri müslim bi erkekle evlenemiyor zaten
Bırakmak zorunfa kaldım
Böylesi daha hayırlıdır emin ol belki senide günahkar yapabilirdi vardır bi hayır demek lazım
Üzüldüm ama çok hemde
Kusura bakma yargılamıyorum ama daha dinini bile bilmediğn birini nasıl sevdin
Hani daha önce böyle bir şey yasamadigim için sormadım hep diyordu ben dindar biri değilim diye ama bunu sorun etmedim çünkü bende çogu konuda eksiğim
Hayırlısı olsun yapacak biriey yok elinden biriey gelmez elinde olmayan şeylere üzülme
Bundan sonra sormalısın
Sormaliyim evet ama sakladı bir süre benden hatta sorfu ateist biriyle olur musun diye brnfe olmam demiştim ona rağmen söylemedi beraber hacca gider miyiz dedim biraz mirin kırın etti yaşlanınca düşünmüştüm dedi
Mırın kırın ettiyse bitirirdin işte ama seviyorum diye devam etmişsin aslında az çok belli etmiş tam söylemesede
Bundan sonra ben ateistim veya ben müslğmanım dediğine değilde dini yaşayıp biçimine bak anlarsın zaten dini konulardaki görüşlerini öğrenmek içi sorular sor falan
neden öyle. burada eşitsizlik yok mu
İslamiyet kadın erkek eşittir demiyorki hiçbirzaman
Takvada eşit
Kadın erkek eşit dese kadına neden mehir verilsin
teşekkür ederim cevap için
Rica ederim eşit olduğunu söyleyenlerde yalan söyliyor eşitlik sadece takvada eşit olmayışımız vücudumuzdan bile belli benim organlarımla senin organların bir değil ben doğuramam sen doğurabilirsin mesela
Cennet annelerin ayakları altında deriz mesela erkete böyle biriey yok eşit değiliz yani kadına önem daha fazla gibi diyebiliriz erkek eve haram para getirse kadın bunu bilse bile kocasının haram parası kadına haram değil helal oluyor ve her ay kadına adet dönemi zor diye adet boyunca namaz izni var kılmıyor
Gibi gibi
evet yaradılış gereği farklıyız. ama haklar açısından eşit olabilirdik diye düşünüyorum bunlar tabii ki de yaratıcının kararı ama insan düşündükçe böyle veya şöyle olsaymış düşüncesine kapılmıyor değil
Ama aynı zamanda boşama hakkı miras hakkı güç gibi buyk şeyler de erkeklerde birbirini tamamlıyor bence
Bu gayei müslim le neden evlenemiyorun açıklaması illaki vardır dinde benim araştırmam yetersiz fakat kendi düşünceme göre bu yanlış olabilir tabi hani bilerek öyle yapmış olabilir işte itaat edip boyun eğecekmi ben böyle istedim diye kabul edecekmi teslim olacakmı demiş olabilir
Bilemiyorum
Boşama hakkı evlenirken kadın talep ederse erkek kabul ederse kadınsa boşama hakkı alabiliyor bu çok bilinen bir şey değil aklınızda bulunsun ama bu tavsiye edilmiyoe çünkü kadın daha duygusal bi varlık duygusu mantığının önüne geçebiliyor diye bu hakkı alması tavsiye edilmiyor
Oooo bunu bilmiyordum müslüman misin
Miras hakkıda bir nevi kadını düşünen bi olay aslında, erkeğin 2 kadının 1 alıyor ya erkeğin 2 almasını sebebi kadına bakmak zorunda olduğu için yani bu da aslında kadını düşünmüş
Müslümanım tabiki
Çok şkür orucumu tutar namazımı kılarım
Peki bu konualrda bilgin varsa birkaç şey sorabilir miyim Kuran'da ve dinde aklıma yatmayan bazı şeyler var
Sorabilirsin tabi biliyorsam cevaplarım
Mesela nahl süresi 67. Ayette şarabı yasaklıyor ya da övüyor bakara 219 da da övüyor ya da yasaklıyor hangisinde övüyor hangisinfe yasaklıyor hatırlayamadım şu an
Sonra ahzap süresi 51. Ayette peygamberin eşleriyle ilişki sirasi yazıyor neden evrensel bir kitapta bu yazıyor
İstersen tefsir kitaplarım var bakabilirim
Kuranda anlamadıgın biryee varsa hemen tefsir bakmalısın
Ki zaten anlamıcaksın mealle kuran anlaşılmaz
İndiği zamana bakman lazım mesela
Tamam da demek istediğim bu zaten kuranı kerim apaçık bir kitap evrensel deniliyor neden tefsire ihtiyaç duyuyor o zaman çok bilgili din adamlarına indi
Eee indiği zamana bakarsam evrenselligini kaybetmiyor mu?
Kuran apaçık ama anlayabilirsen apaçık sen anlayamassan tefsire ihtiyaç duyarsın herkesin zekası aklı bir değil kuran tamamrn cahil akılsız birine anlatır gibi herşeyi en ince detayına kadar anlatsaydı kapkalın 100 binlerce sayfadan oluşurdu ve biz aklımızla düşünüp anlayarak iman etmemizi istiyor o yüzden akıl verdi yoksa zaten meleklerde imanediyoe onların aklı şuuru yok
Hayır kaybetmiyor tabiki indiği zamana bakma sebebin o an için geçerli olacak demek değil mesela kevser suresinin indiği zamana bakalım müşrikler hz muhammedin bir akrabası öldüğü zaman işte senin soyun bitecek soyun tükeniyor diyorlardı hemen kevser suresi geldi senin soyun değil onların soyu bitecek diye
Kevser suresinin anlamında geçer mesela Doğrusu adı, sanı ortadan kalkacak olan, sana kin tutan kimsedir.
Ben izninle bi atayım tefsir uzun lütfen attıgım sırayla okı
https://www.hizliresim.com/fzvagpg
https://www.hizliresim.com/8dqgxar
https://www.hizliresim.com/dp5udt2
https://www.hizliresim.com/q4hfiww
Bakara 219 bu
Okudum ama Allah neden önce helal deyip sonra haram demiş onu haram edeceğini bilmiyor muydu
https://www.hizliresim.com/g05ckff
İnsanlar islamiyetten cok uzaklaşmışlardı islamiyetten önce mesela erkeklerin 20-30 eşi vardı ve kadınlar paylaşılıyordu takas ediliyordu
Yani aşırı uzaktılar dine
Adaptasyon süreci vardı kuran 23 yılda tamamlandı bunun sebebi bu işte
Ama sadece o dönemi alakadar ediyor o zaman
Bir anda bütün ayetler inebilirdi
Hayır tabiki nasıl böyle bir anlam cıkardın 🙂
O devirdeki insanlar tamamen dinden uzaktı yani putlara tapıyorlardı tamamen cehalet yani
Bir anda nasıl doğru yola iletebilirsin
Şöyle düşün mesela biz önce sayıları öğreniriz sonra 4 işlem snra geometri integral olur
Bir anda integral öğrenmeye çalışsan hiçbir fayda etmez
Düşün işte o anki dönem çok cahildi
Peki neden bu ayetler Kuran'da yer alıyor ki
Nasıl yani anlayamadım nerde yer alıcaktı ki
Kafamı karistiyor yani erkekler daha üstündür gibi vesaire
Dediğim gibi zaten kadın erkek eşit değil
Biz sadece takvada eşitiz
Bide neden kuran bu kadar karışık ki her şey apaçık deniyor ama tefsire ihtiyaç duyuyor çevirisi yapılınca herkesin aynı şeyi anlaması gerekmiyor mu
Mesela bir hadis var İnsanın insana secde etmesini emredecek olsaydım, kadının kocasına secde etmesini emrederdim.
Kuran karışık değil sana öyle geliyor tefsire ihtiyaç duymak çok normal çünkü kuran herşeyi anlatsaydı peygamberede ihtiyaç kalmazdı hepsi birbirini tamamlıyor sadece kuran yetmez
Eğer dediğin gibi en basite indirgenip herşeyi mala anlatır gibi en ince detayına kadar anlatıcak olsaydı kapkalın okunmayacskmkadar kalın bir kitap olurdu ve düşünüyorumki kuran 100 bin sayfa olsaydı kimse okumazdı
Neden işte neden? Neden bir ayrım var hem özgürlük deniyor herkes din de özgür deniliyor zorlama yok. deniliyor bir ayette müşrikleri kâfirleri buldugunuz yerde öldürün deniyor nerde kaldı dinde özgürlük sırf o insanlar İslami secmedigi için ölmeyi mi hak ediyor ama dinde zorlama yoktu?
İndiği zamana bak işte o kafirleri öldürün diye ayet indiği zaman demekki kafirler islama saldırıyorlardıki öyle bir ayet indi
O yüzden sen ne zaman indiğine bakıcaksın
Din seçiminde özgürüz mesela dinde zorlama yok din seçiminde özgürsün evet ama müslğmanlıgı seçtiysen hırsızlık yaparsan kolun kesilcek mesela hayır benim kesilmicek cezamı ahirette veririm yok
Zinamı yaptın kanıt varsa şahit varsa recm
İslamiyete girdin ve begenmedin cıktın cezası ölüm
Dinde zorlama var sadece din seçiminde özgürsün
Demek istediğim bu secmemis İslami ama öldürün deniyor
İşte indiği zamana bak demekki o ayet indiği zaman islama saldırıyormuş olabilirler
Düşünüceksin diceksin acaba neden öldürün dedi hemen aklına o anki zaman gelicek o an bu ayet inerken ne yaşandı bakıcaksın ateşkes var onlar bu ateşkesi iptal ederler savaş açarlarsa öldürülmelerini söylemiş diceksin düşünceksin iştr dediişm gibi akılla bulucaksın düşünüceksin Allah aklınla iman etmeni istiyor öyle olmasaydı her doğduğumuzda bize melek gelir rabbin bu itaat et derdi yani ama iştr aklımızla ona iman etmemizi istiyor
Düşünmeni istiyor
Anladım
Teşekkürler
Rica ederi umarım açıklayıcı olmuştur
Yaniii aklıma yatmayan şeyler devam ediyor
Araştırmaya devam et bırakma ben yine elimden geldiğince yardımcı olmaya calısırım
Hayır hiç bir ilgi alakası yok
kaşındaki hoşgörülü ise hayır değilse evet
dinsiz olmadığı sürece çok takmam
Müslüman olmasin yeterli.
Neden
Sevmiyorum muslumanlari.
Neden peki bende Müslümanım
Seni de sevmiyorum o zaman
Beni tanımıyorsun ;)) her müslüman aynı değil birçok konuda geri kafalı olabiliyorlar katılıyorum
Sevmek zorundamiyim. Sevmiyorum seni de sevmiyorum, zorla mı. Gıcık şey
Sevmek zorundasın diye bir şey demedim kimse de sana bayilmiyor niye rollendin ki şimdi anlamadım
Hemde uyuz çıktı. Sevmiycem seni.
Umrumda değil
ma muslumansan?
Tamam işte önemli değil din. Ben insanlığına bakarım. Karakterine bakarım din olarak bakıldığında ne üzücü olaylar yaşayan var şöyle olsun böyle olsun. O kişi size ruhsal anlamfa uyuyor sen uyuyor ve saygı varsa olay bitmiştir.
Ama muslumansan bu dinde yok işte bu yüzden bir gelecek düşünemedim onunla
😄 kanka müslümanligin kitabına göre hareket edeceksen burada bile takılmaman gerekli
burada sadece soru soruyorum
Erkeklere cevap veriyorsun samimiyet oluşturuyorsun. Muhattap olmaman gerekenler ile oluyorsun.
Samimiyet oluşturduğunu jetden biliyorsun
aşkta mevlana gibiyim
niyet ettim eyledim aşık olmaya