Bence aşk diye bir şey yok sadece halk tarafından oluşturulan, sevginin karşı cinsle olan ilişkiye yapıştırılmış süslü bir isim. Neden herkes yakışıklı/güzel bulduğu kişiye “aşık oluyor” ? Neden belirli güzellik standartları içinde bulunan kişilere hep asık olunuyor? Ne yani güzel bir genç kız neden hep yakışıklı bir oğlana aşık oluyor? Neden fiziksel özellik bakımından zevkine uymayan birine aşık olamıyor? Hani aşk “kime konacağını belli etmiyordu”. En basit örnek filmler, başrolde güzel kız yakışıklı oğlan. Birde yan oyuncular oluyor başrollerden daha az beğenilen. Ne derlerdi “onu görünce kalbim çok hızlı atıyor” atar tabii, sen bir kere “aşık oldum” algısını kendine yaratmışsın. Sen birine “aşık oldum” diyorsan tabii ki heyecanlanırsın, yanından gecerken elim ayağın birbirine dolaşır neden? Çünkü o senin dizilerde gördüğün aşkı seninle paylaşacak olan kişi, ilk deneyimlerini yaşayacağın kişi, sen kendini bu psikolojiye sokarsan tabii heyecanlarsın! Bu yüzden de kalbin hızlı atar. Bence aşk diye bir şey yok, sevginin süslenmiş ismi aşk. O yüzden sizlerin deyimiyle “aşık” olacağınız kişiyi seçebilirsiniz. Dediğim gibi bunlar “benim” görüşlerim.
Aşık olacağın kişiyi seçme gibi değil ama belki seçtiğin kişiye aşık olabilirsin. Evlenip sonradan aşık olan çok var. Netice de görmediğin birine vurulamazsın, hiç değilse rüyada bile görmen lazım, bir miktar zaman geçirip beraber bir şeyler yapman lazım, platonikler ayrı tabi. Bir kişinin aşık olacağın yanları genelde karakteri ortaya çıktıkça görünür hale geliyor yani kısaca karakterine aşık olacağın kişiyi seçebilirsin ama aşık olacağın kişinin kendisinin de seçemediği yüzü, gözü, kaşı vs. fiziki ve geçici özelliklerine aşık olursan o kişiyi sen seçmiş olmazsın. O yüzden kimsenin fiziğine ve güzelliğine düşmeyin, zaten belli bir yaştan sonra ortada güzellik kalmıyor. Hakiki güzellik olan güzel huylarına aşık olun, ebedi bir saadetiniz olsun. 😉
Aşk seçilebilecek bir şey değil. Zamanla da olunur. her şey bitti daha da uğraşmam dediğinde de olur. Anlaşamadığın her hangi biriyle falan olur. O yüzden seçmek ve sebep aramak yerine kıymet bilmek her zaman daha iyidir.
Hayır ben aşık olunan kişinin seçilebileceğini düşünmüyorum. Eğer seçtiğimiz kişiye aşık olsaydık bu dünyada ortalama ya da strandartların altında görülen insanların tamamen bekar ve aşksız kalması, yalnızlaşması gerekirdi. Aşk içerisinde mantık olmayan bir şey. Eğer buna mantık karışıyorsa aşk değil o hoşlantı, etkilenme vs gibi bir his olarak tanımlanır.
Yanıldığın bir nokta olduğunu düşünüyorum. Ortalamanın altında derken tahminimce fizik, boy, güzellik vb. dış görünüşü kastediyorsun. Bence dış güzelliğe aşık olunamaz çünkü bir kalıcılığı yok. Eğer o özelliğinden dolayı birine aşık olsaydım, o özelliklerini yitirdiği zaman yani yaşlanmaya başladığında onu terk ederdim, aşkımda bitmiş olurdu. Bana göre kişinin karakterine aşık olunur ve bunun da bir standardı ve ortalaması yok. Bu yüzden aşık olacağın karakteri seçebilirsin ve o karaktere sahip olan biriyle evlenebilirsin.
@Vâkıf1358 Fikrinize saygım var. Bu benim görüşüm. Yoruma açık bir husus. Yine benim analizlerime göre Karaktere göre aşık olmak da bana göre içerisinde yine mantık barındıran bir şey. "Ben bununla anlaşabilirim, bu iyi bir insan, uyumluyuz" bu düşünceler mantıksaldır daha çok. Fakat aşık kişi karşısındakinin karakterinin çirkinliğini görse de bunu umursamaz, gözleri kör olmuştur, ondaki kötülüğü, çirkinliği görmez. Aşk üzerine söylenmiş çok özel deyişler bu konu hakkında yazılmış şiirler, insanların fikir ve düşünceleri var, biraz araştırırsan ne demek istediğimi anlayabilirsiniz. Tabii ki fikrinize saygı duyarım. Ancak benim görüşüm karakter, fiziksel özellik vs. aşkın bunları seçmediği yönünde.
Olabilir ancak ben mantıksal düşünmekten yanayım, erkeklerin çoğu da düz mantıktır genelde. Bir erkek bir kadına çok aşık olsa evet gözü kör olsa o zaman bana göre kadının bir veya birden fazla özelliği onu kör etmiş demektir. Mesela gülüşüne, bakışına, dürüstlüğüne veya başka bir özelliğine vurulmuş olabilir. Kadına aşık olması yani aşık olmasına neden olan, kadının kendi özellikleri kadının kötü hasletlerini örter. Mesela çok konuşması adamı rahatsız etmez ama zamanla kadının huyu değiştikçe, kötü bir huy kazandıkça adamın aşkıda sönmeye başlar. Evlilik aşkı söndürür demelerinin bir nedeni de budur. Aşık olunan özelliklerin yitirilmesi veya kötü hasletlerin daha çok göz önüne gelmesi. Eğer erkek kadına aşıkken kadın adamı aldatsa o aşk yerini nefrete bırakır. Burada da karakterin aşka önemli bir etkisi var. Aşık olunan özellikler değişince ortada aşk da kalmıyor. Ancak sana haksızsın demiyorum. Neticede yazdıklarımın hepsi aşık olduktan sonra yaşanabilecek durumlardan oluşuyor. İlk görüşte aşık olanlar da var.
Aşk seçilmez seçilse aşk olmaz. Aşk birdenbire gelen o mayhoş duygudur bence bir anda kendini karşı tarafa kaptırdığın andır nefesinin kesildiği içinde kelebeklerin uçtuğu andır.