Adetliyken baş ağrısı neden olur?

Sıradan, sümsük bir baş ağrısından bahsetmiyorum. Böyle geldi mi mıh gibi yapışıp kalan, ilaçla geçmeyen, boyun hatta omuz kaslarını bile sıkışmışcasına kasan, mide bulantısı ve bazen de baş dönmeleri yapan bir bela kastettiğim. Yaklaşık bir yıldır yoktu ve pek mutluydum ama ne olduysa son 3-4 aydır geri döndü. Keşke karın ağrısı çeksem diyecek kadar feci bir durumda oluyorum geldiği zaman -bugün olduğu gibi.
Sizde de var mı böyle bir sorun, varsa ne gibi yollarla çözüyorsunuz? Mazejik ve benzerleri hiçbir işe yaramamıyor bende bu arada. Doktorum pms, stres, psikolojik falan deyip sallamamıştı sorduğumda geçen yıllarda...
Adet döneminizdeki baş ağrıları muhtemelen hormonlarınızdaki değişikliklerden kaynaklanır. Adetiniz başlamadan hemen önce vücudunuzdaki progesteron hormonu seviyesi düşmeye başlar. Bu, kan damarlarınızın daralmasına neden olarak baş ağrısına neden olabilir.
Adet döneminde baş ağrısının diğer olası nedenleri şunlardır:
Regl döneminde baş ağrılarını önlemeye yardımcı olmak için bol sıvı tüketmeye, yeterince uyumaya ve sağlıklı beslenmeye çalışın. Hala baş ağrınız varsa, ibuprofen veya aspirin gibi reçetesiz satılan ağrı kesiciler yardımcı olabilir.
Hormonlar, çeşitli işlevleri düzenlemeye yardımcı olmak için vücut tarafından üretilen maddelerdir. Birçok farklı hormon türü vardır ve hepsinin farklı görevleri vardır. Östrojen ve progesteron gibi bazı hormonlar adet döngüsünü düzenlemekten sorumludur. Bu hormonlar ay boyunca dalgalanır ve bu vücuttaki diğer hormonlarda değişikliklere yol açabilir ve bu da baş ağrısına neden olabilir.
Örneğin, östrojen seviyeleri, döngünün ilk yarısında yükselme eğilimindedir ve bu da migren veya diğer baş ağrılarında artışa neden olabilir. Daha sonra, regl döneminden hemen önce östrojen seviyeleri düştüğünden, bazı kadınların baş ağrıların daha sık veya şiddetli hale gelebilir.
Progesteron, adet sırasında baş ağrılarına katkıda bulunabilecek başka bir hormondur. Bu hormon adet döngüsünün ikinci yarısında en yüksek seviyededir ve baş ve boyundaki kasların kasılmasına neden olarak gerilim tipi baş ağrılarına veya migrenlere neden olabilir. Ek olarak, bazı araştırmalar progesteronun ağrıya duyarlı sinirleri daha hassas hale getirebileceğini ve daha fazla baş ağrısına yol açabileceğini söylemiştir.
Menstrüel Migren, bir kadının adet döngüsü ile doğrudan ilişkili bir tür baş ağrısıdır. Genellikle adetten hemen önce veya adet sırasında ortaya çıkarlar ve birkaç gün sürebilirler. Birçok kadın için adet migren ağrısı, günlük aktivitelerine müdahale edecek kadar şiddetlidir. İyi haber şu ki, bu migren ağrılarını ve sıklığını azaltmaya yardımcı olabilecek tedaviler mevcuttur.
Adet migreninin tek bir nedeni yoktur. Aksine, bir kadının adet döngüsü sırasında meydana gelen hormonal ve fizyolojik değişikliklerin bir kombinasyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Menstrüasyondan hemen önce meydana gelen östrojen seviyelerindeki düşüşün menstrüel migren gelişiminde rol oynayabileceği düşünülmektedir. Östrojenin beyin üzerinde koruyucu bir etkisi olduğu bilinmektedir ve seviyeler düştüğünde migreni tetikleyebilir. Menstrüel migren oluşumunu daha olası hale getirebilecek birkaç şey vardır. Bunlar şunları içerir:
Menstrüel migreni önlemeye veya tedavi etmeye yardımcı olmak için yapılabilecek birkaç şey vardır. Bunlar şunları içerir:
Menstrüel migrenden muzdaripseniz, doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Bireysel durumunuz için en iyi tedaviyi bulmanıza yardımcı olabilirler.
Menstrüel migren, bir kadının adet döngüsüyle yakından bağlantılı bir migren türüdür. Migreni olan kadınların yaklaşık %60'ının adet migreni yaşadığı tahmin edilmektedir. Bazı kadınlar için bu migrenler o kadar şiddetli olabilir ki işten veya okuldan izin almaları gerekir.
Menstrüel migren ile diğer migren türleri arasında birkaç önemli fark vardır. İlk olarak, adet migrenleri diğer migren türlerinden daha şiddetli ve daha uzun sürme eğilimindedir. İkincisi, genellikle bulantı, kusma ve ışığa ve sese duyarlılık gibi diğer semptomlar eşlik eder. Üçüncüsü, bir kadının döneminden hemen önce veya sırasında ortaya çıkma eğilimindedirler. Ayrıca 24 saatten fazla sürmeleri daha olasıdır.
Menstrüel migren tedavisi, diğer migren türlerinin tedavisinden farklı olabilir. Örneğin, ibuprofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesiciler diğer migren türleri için etkili olabilir, ancak adet migrenleri için o kadar etkili olmayabilir. Bu nedenle bir uzmanla görüşmeleri gerekir.
Migren, milyonlarca insanı ve bazı tahminlere göre dört kadından birini etkileyen yaygın bir durumdur. Bazı kadınlar sadece birkaç yılda bir migren durumu yaşarken, diğerleri bunları aylık olarak yaşayabilir. Neurology dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, kadınların yaklaşık %18'i menstrüel migren yaşamaktadır. Yani, adet migreni çeken birçok kadından biriyseniz, kesinlikle yalnız değilsiniz.
Adet döneminiz boyunca her ay baş ağrısı yaşayan birçok kadından biriyseniz, muhtemelen rahatlamanın yollarını arıyorsunuzdur. Reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar etkili olabilse de, adet baş ağrılarını azaltmaya yardımcı olabilecek bazı basit evde uygulanacak yöntemlerde vardır. Evde regl döneminde baş ağrısını tedavi etmek için şunları uygulayabilirsiniz;
Soğuk terapi, hem kramplardan hem de baş ağrılarından kurtulmayı sağlayan bir seçenektir. Baş ağrıları için alnınıza veya şakaklarınıza soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Boynunuzun dibine bir buz torbası yerleştirmeyi de deneyebilirsiniz. Soğuk kompresi bir seferde 10-15 dakika yerinde bırakın. Rahatlayana kadar bunu uygulayabilirsiniz.
Adet döneminde baş ağrıları için faydalı olabilecek birkaç farklı gevşeme egzersizi türü vardır. Biri, vücuttaki farklı kas gruplarını germeyi ve gevşetmeyi içeren ilerleyici kas gevşemesidir. Bu, gerginliği gidermeye ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Başka bir seçenek de, zihninizde huzurlu ve sakinleştirici bir sahne hayal etmeyi içeren rehberli görüntülerdir. Bu, odağınızı acıdan uzaklaştırmanıza ve vücudu rahatlatmanıza yardımcı olabilir. Son olarak, derin nefes egzersizleri ağrıyı azaltmada ve gevşemeyi teşvik etmede de yardımcı olabilir.
Önce biraz dinlenmeye çalışın. Baş ağrınız hafifse, kendinizi daha iyi hissetmek için tek yapmanız gereken bir süre uzanmak olabilir. Baş ağrınız daha şiddetliyse, birkaç saat uyumanız gerekebilir. Bu, baş ağrılarını tetikleyebilecek gerginliği ve stresi hafifletmeye yardımcı olacaktır.
Baş ağrısına yardımcı olabilecek birkaç farklı vitamin vardır. B6 vitamini sıklıkla tavsiye edilen bir vitamindir. Bu vitamin, baş ağrılarının şiddetini azaltmaya yardımcı olabilecek hormon seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. C vitamini başka bir seçenektir. Bu vitamin iltihabı azaltmaya yardımcı olur ve bu da baş ağrısı ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir.
Menstrüasyon sırasında baş ağrısı çekiyorsanız, vitamin almanın yardımcı olup olmayacağı konusunda doktorunuzla konuşun. İhtiyaçlarınız için doğru dozu ve en iyi vitamin türünü belirlemenize yardımcı olabilirler.
Masaj baş ve boyun kaslarınızı gevşetmeye yardımcı olabilir. Bu, baş ağrınıza neden olabilecek gerilimi serbest bırakmanıza yardımcı olabilir. İkincisi, masaj, başınızdaki ve boynunuzdaki dolaşımı artırabilir. Bu, bölgeye daha fazla oksijen getirerek baş ağrısının ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir. Başınız ağrıyorsa, sessizce acı çekmeyin. Masaj yapın ve rahatlayın.
aynisi bende de oluyor hatta tüm sesler beynimin icinde yanki yapiyor saatin tiktak sesi bile bütün sinirlerimi bozmaya yetiyor bu dönemde.o dönem uyuyamiyorum ben. 48 saat uyumadigim olur bu durumda bas agrisi yapmasi gayet dogaldir diye düsündügüm icin hic doktora gitme geregi duymadim. zaten gitmis olsaydim bile sana söylenilenden farkli birsey duyacagimida sanmam (:
ya ses olayı bambaşka bir şey zaten, televizyona, tiz veya yüksek ses çıkaran cihazlara tahammül edemiyorum asla. bu şekilde uyumaya alıştım artık ama sabah uyandığımda kaldığı yerden devam ediyor resmen aynı şiddette:) ben de pek regl döneminden ayrı düşünmedim şimdiye kadar açıkçası, hani benzer şeyleri yaşayanlar tevekkül gösterip kabulleniyor mu bizim gibi yoksa bir çözümü var mı, öğrenebilirim belki diye umuyorum, bakalım:)
bizim arkadasin annesi basi agridiginda patatez kesip baglardi basina (: iyi geldigini savunurdu ama hic denemedim ben.
ben boyun ile kafa arasinda olan cukurumsu yer varya oraya masj yaparim kafamin arka kismina masj yaparim majs yaptigin süre agri azaliyor ama durdugun an ayni sekil devam ettigi icin dayanamadigim noktada msj yapar biraz kendimi rahatlatirim.
aynisini teyzem yasiyor ve biz bu yuzden cok doktora gittik onunla, doktorun dedigi ise bu tarz bir regl surecinin olasi tansiyon hastaliklarinin habercisi olduguydu ki genelde yuksek tansiyon. buna ek olarak boyunda kireclenme de yine bu sonuclari doguruyormus.
öncelikli olarak hapa alıştırma kendini, regl in neden baş ağrısına yol açtığı yada başta olan bi sorunun regl ile tetiklemesi sonucu mu ortaya çıkıyo önce bunu bir t4espit etmek gerek o yüzden sana öncelikle tavsiyem bir beyin tomografisi çektirmeni dilerim... regl den olmasa gerek bu bence beyinde var olan ama regl ile tetiklenen bişi de olabilir bu... yada sadece psikolojikte çıkabilir sonucu maa mutlaka bi beyin cerrahına görün derim..
ya 2 yıl önce gittim bir nörologa baş ağrısı için, stresten deyip gönderdi beni. aslında söylediğin mantıklı ama işte bu doktor kısmısına laf anlatmaya çalışmak zor geldiğinden gitmek gelmiyor içimden biraz da. zaten ilaçla geçmediğini fark ettiğimden beri hap falan da almıyorum, dayanılmaz hale gelmediği sürece.
endişe verici bak devlette pek ilgilenmezler maddi durumun varsa özele git ve detaylı tetkiklerde bulun bak ii dinle beni bey,n en önemli kısımdır kalp ve beyin harici diğer bölge ağrılarını önemsemeyebilirsin ama bu iki kıstasa dikkat et. benim aklıma takılan regl ile o ağrının ortaya çıkması beyin aşırı rekasiyon mu gösteriyo rahmin regl zamanında kendini yenilemesine diycem ama rahimde sinirsel bağlantı yok beyne uyarı veren ama şüphelendiğim o dur ki beyinde ALLAH korusun bişeyin varsa
bunu regl tetikliyo olabilir çünkü regl ile ortaya çıkıyo bu demiştin... sormamı bağışla ama merak ediyorum ailede kalıtımsal beyin ile problemi olan var mı? buda çözüm için bir faktör olabilir sana dönücem şimdi çıkmalıyım nöbetteyimde şuan dönerim yine burda olursan devam ederiz...
beni kışkışlayan özel hastane doktoruydu aslında, istanbul'da devlet hastanesinde sıra beklemektense özele gidip soyguna uğramayı tercih edenlerdenim ben:) ne zamandır olmadığı için ben de sallamıyordum ama yine başladı ve bu kez listeye baş dönmesini de ekledi. bakalım, böyle devam ederse tekrar kapısını çalacağım sanırım. halamda migren vardı galiba ama emin değilim, onun dışında bir tek nörolojik hastalıklar yok zaten listede:D
anladım ama yinede soyguncuda olsalar insanla ilgilenen yine özel hastaneler eğer insan yerine konmak istiyorsan :))) migrende hastalık sayılmaz ayrıca kafayı ıslatıp ıspatıp rüzgara yada soğuk havaya çıkarsan sonuç o oluyo zaten :))
Canim ayniisi bende her ay bazen 4 kez var ve bu en agir migren yeme icme beslenme uykusuzluk etkiler boyun agrisina tek tarafli. goze vuran belki bir gun bile suren agri eslik edip bas donmesi bulanti bazen. kusmada varsa maalesef gerilim tipi reglde daha fazla siddetlenen migrensin bana ulas neler ii gelir uzunca anlatirim ama agri kesici etki etmio😩
O gün arkadaşım da aynı şikayetten gitti, korkunç baş ve omuz ağrısı. Stresten dolayı ortaya çıktığı anlaşıldı.
Benim kemiklerim ağrıyor mesela. ben kemik olarak hissediyorum ama doktor ısrarla kas olduğunu söylüyor :) Ben de kas gevşetici kullanıyorum, fena değil etkisi. En azından gün içinde müthiş derecede kendini hissettirmiyor, geçinip gidiyoruz.
bende krem işe yaramıyor yavrus, hap olarak alıyorum, 15 dakika sonra hayat daha bir güzel görünüyor gözüme:) bunun kanser veya tümör gibi bir şey olmadığını tahmin ediyorum çünkü tek bir bölgeye ait bir ağrı değil, seyyar panayır gibi gezinip duruyor kafamda:) ama bana şifa hastanesinin yolları görünüyor yine bu gidişle. sağol şekercim içten endişen için.
O sersemleşme ilk günlerde bıraz oluyor ama ben mıde bulantısı
çekenlerdenım ,basım agrımıyor .Sendekı bu belırtı bana bıraz stresden oluşan bır
etkı gıbı geldı gergınlığını azaltcak seyler yap hafıf yürüyüş ,ılık suyla banyo gıbı
dene bakalım gecmezse baska bır sey yazalım :)
hareket ve banyo daha beter yapıyor şeker, daha önce defalarca test edilip onaylandı. sanki o su damlaları demir bilye gibi iniyor kafama, feci bir şey. banyo sonrası da ağrı geçmediği gibi şiddetlenebiliyor bazen. hatta dünden beri duş almadığım halde korkumdan yıkanamıyorum, kendimden nefret etme noktasındayım şu anda:)
baş ağrım olmaz, ilk zamanlar bacaklarım ağrırdı ama artık herhangi bir ağrı fln olmuyor, bi fark olmuyor benim için. :)
ben ben ben...ölüm gibi. sana kesinlikle tek çözüm önerim var, apranax fort. yalnız bu gerçekten çok güçlü bir ilaçtır ve aç karnına kesinlikle içilmemesi gerekir.fakat içtikten sonra ilaç kutusunu öpücüklere boğacaksın o derece..
Profesyonel masaj yaptırmayı denedin mi?
En İyi Cevap