ilişkilerde yaş farkı sence ne kadar önemli? Anlaşabilmek için illa aynı kuşaktan, aynı yaşlardan mı olmalı?
#mutlugünler
:) :) :)
#mutlugünler
:) :) :)
Eskiden, '' eşler akran olmalı '' fikrindeydim. Sanırım cahilliğimden, zira o vakitler fıtratların bunca farklı yaratıldığını bilmiyordum.
Sonraları, '' erkek bir iki yaş büyük olmalı sanki '' diye düşündüm. Ki bu biraz mantık içeriyor. Erkekler ve kadınlar fıtratları gereği farklı yaratılmışlardır. Erkeğin muhakkak büyük olması gerekiyor çünkü erkek çok geç olgunlaşıyor maalesef. Bayanlar ise çabucak olgunluk dönemlerine giriyor, istisnalar müstesna.
Sonraları, '' erkek biraz büyük olmalı muhakkak '', düşünesi hakim oldu benliğime, aslında hala aynı fikirdeyim. Birkaç yaş+ gibi bir fark olmalı istisnai durumlar dışında çünkü gerçekten erkekler epey geç olgunlaşıyor. Bugünün iş imkanları ve maddi özgürlükleri de düşünürsek zaten bu gerekiyor.
Ama son bir durum var, bu söyleyeceklerim yaştan da mertebe yahut beklentiden de öte...
Bazı insanlar gördüm henüz 20'lerinde ama hayat küsmüşler, beklentileri kendilerinde var hayattan, ama tabiri caizse üzerlerine ölü toprağı atılmış gibiler. O kişilerin 30'lu yaşlarını kendileri dahi hayal edemiyor, resmen her şeye küsmüş ve durağan vaziyetteler.
Bazı insanlar gördüm 30+'larındalar ama dünyaya ve yaşamaya açlar, hayret verici bir enerjileri var. Sanırsınız ki 20'lerine yeni giriyorlar, gerçekten hep takdirimi topladı o kişiler.
Bazı çiftler var, 55-75 gibi yaşları ve erkek olan büyük. İnanılmaz derecede uyumlu, hayata bağlı ve çok güzel vakit geçiriyorlar. Örnek isteyenlere Hugh Jackman ve eşi, Ediz hun ve eşi, Marlon Brando'nun Don Juan filmlerini kesinlikle öneririm mesela.
Yani diyeceğim o ki, mevzu yaşın da ötesinde. Yaş bir kriterdir ama sanırım zamanla insanların yaşam standartları değişti, bugün bakıldığında yaştan çok daha evvel dikkat edilmesi gereken şeyler var. 2 kez kanser atlatmış bir hocam var, 2000'lerden önce fakülte hayatına atılmış ve bir an önce emekli olup da çocuğuyla dünya turu için yanıp tutuşuyor şu an. Neyin yaşından bahsediyoruz? Kalpler ölmesin, içimiz ölmesin yeter ki.
Uyum da buna bağlı, ruhların birbirine ısınması başka bir olaysa da, kesinlikle hayattan beklentiler ve yaşam şekilleri de mühim.
Allah elbette her şeyin hayırlısını versin.
Kızlar Bir Adım Ön Öncelikle bir bayan için evlilik yaşı en azından 24 olmalı. Belli bir olgunluk yaşını almış, eğitim, öğretim, kültür, hayatı tecrübe etmiş, aklî selim olmalıdır. Hayata ayakta durmasını bilen biri olmalıdır.
Öncelikle kendini donanımlı hale getirmelidir. O yüzden bu yaşadıkları hem tecrübe hemde kişiyi zamanla olgunlaştırır. Sadece görmek yetmez bazen hayatta yaşadığımız acı hayatta bizi olgunlaştırır.
O yüzden kişinin hayat olgunluğu çok önemli.
Yaş farkını bunları göz önünde bulundurarak bakmak lazım bence. Bu kişiyi evliliğe olan bakış açısını kolaylaştırır. Daha sağlıklı, aklî selim düşünür.
Yirlmili yaşlarda, yaşlar denk ya da yakın olmalı bence. Ama otuz yaş ve üzeri bir erkek ile yirmili yaşların ortasında ki bir bayan arasında uyum olarak, karakter olarak, geleceğe bakış açısı, hayattan beklentiler arasında dengesizlikler olacaktır.
Otuzlu yaşlarda ki çiftlerde on yaş fark bile çok değil bence. Burada olay sadece kişinin aklı bir karış olmasından ziyade olgunda düşünebilmesi gerektiğidir.
Kuşak farkı olması için belki arada yirmi yaş farkı olması gerekir. Yirmi yaşındaki genç bir hanım efendi ile otuz beş yaşındaki bir erkek için bu durum çok sıkıntılı.
Yine yirmi yaşında bir hanım efendi ile yirmi beş yaş ve üzeri bir erkek içinde çok sıkıntı. Nedeni ergenlik tripleridir. Aralarında tartışma olsa kimse alttan almaz. Kapris, inat her zaman olur.
O yüzden ergen bir tiple evlenmektense ona sahip çıkacak olgun bir insanla evlenmek daha mantıklıdır.
Bunlar benim kendi düşüncelerim. Kimine yanlış gelebilir. Saygıda kusur ettim ise af ola...
Abi selamun aleykum, haddim olmayarak yorum yapmak istedim, hakkını helal et lütfen ^^
'' Yirmili yaşlarda, ... '' ile başlayan paragrafına katılmıyorum ben. gelinen toplum düzenince işlerini yeni almış iki birey olabilirler, yahut tarafın birisi işini geç almış, işini alsa da nasibini beklemiş olabilir. 5-8 yaş büyük fark addetmez diye düşünüyorum.
Ama öteki söylediklerin çok faydalı, içten, olgun.
Ağzına sağlık, anlayışın için şimdiden teşekkürler ^^
@YourName333 Ve âleyküm selam. Estağfurullah.
Genelleme yaptığım için özür dilerim. Benim on beş senelik bir evlilik sürecim oldu ve ihanet sonucu boşandım. Bu zamana kadar evlilik haricinde bir kızın ne eline dokunmuşumdur ne de gözlerinin içine bakıp umut vermişimdir. Ben her bir kadının Anne ile eş tutarım, değer veririm.
Kişinin gelişiminde arkadaş çevresi çok önemli. Kiminle ortama girdiği çok önemlidir. Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim demişler. Çok güzel bir atasözüdür.
Kendini, kişiliğini, benliğini, karakterini muhafaza eden genç kardeşlerim var. Başım gözüm üzerine. Onlar benim içinde değerlidir. Ben bu faslı yazmadım, atladım. O yüzden bu kardeşlerimin hakkını yiyemem.
Genel olarak Kadına Erkek yol gösterir. Merhamet her zaman kişiyi yola getirir. Ama karşındaki insanda güvenilir ve sadâkatli olmak şartı ile. Hz Fatîma ile Hz Ali' nin evlilikleri buna bir örnektir aslında. Hz. Fatîma asabi olduğunda evden giderdi ortalığın sakinleşmesi için. Örnek teşkil etmesi maksadıyla söylüyorum.
Eş seçimi çok önemlidir. Günümüzde buna dikkat edilmiyor ve acele ediliyor. Bu zamanda kişiler sadece hoş muhabbet, zaman geçirmek ve nefsi duygular için bir araya geliyorlar. Ama önceden kişiler sadece evlenmek için bir araya gelirlerdi.
Maalesef günümüzün hayat koşullarının değişmesi ile birlikte insanlarında istekleri ve tüketim alışkanlıkları değişti. Genel olarak baktığımızda çekirdek aile yapısının bozulması ile birlikte örf, adet ve geleneklerde de bozulmalar ve kopmalar başladı.
Belki iki kuşak sonra en basitinden insanlar yemek yapmasını dahi unutacak. Birileri de çivi çakmasını bilmeyecek. Çok basit bir örnek verdim. Saçma olsa da insanlar artık konfor ve hazır tüketim peşindeler.
Hâl böyle olunca da yapılması gerekenler sorumluluk alanından çıkıyor ve anlaşmazlıklar ve tartışmalar başlıyor. Kimse kimseye katlanmıyor, alttan almıyor.
Erkeklerde halen doğal olarak korumacı bir yapı var. Halen Ataerkil bir toplumuz ve evliliklerde baskın çıkmaya çalışıyoruz. Evlilikte kararlar istişare ile çözülür yani birlikte karar verilir. Ama yanlış eş seçimi evliliklerde diyaloğa engel olur. Karşımızdaki insanı anlamadıkça sevemeyiz. Onun ruhunu anlamadıkça sevmiş olamazsın. Sırf sevdin diye bir eşya almak gibidir bu durum. Karşında ki insanı anlamaya çalış. Sussa da anla, çığlık atsa da anla.
Doğru eş ile evlilik seni ahirete kadar taşır. Kavga etseniz de, tartışsanız da her iki tarafta birbirine gönül koymaz. Mesele birbirinizi anlamaktadır. Mevla' m evin bereketini Eşlerin dudakları arasından çıkan sözlere mazhar kılmıştır.
Yaş bu kriterlere bakılarak doğru eş seçilirse mutluluk daim olur inşallah.
Estağfurullah, ben teşekkür etmeliyim ki anlayışla karşıladınız, Allah razı olsun ^^
Allah gönlünüzü ferah eylesin, Rabbim sizlere güzellikler versin. Bu sizin için özel olanı paylaştınız, onore oldum ama mahçup da oldum. Teşekkürler abi.
Asabilik hususunda verdiğiniz örnek mükemmel, tebrik ederim valla...
'' Ama önceden kişiler sadece evlenmek için bir araya gelirlerdi. '' abi çok vahim bu durum, sen özetlemişsin, gerçekten neden böyle oldu? Öyle utanma, ar, iffet, haya yahut çekinme yok ki. Alelade bir şekilde millet buluşuyor, geziyor, tozuyor...
Garipseyen de yok, garipseyeni de aforoz ediyorlar.
Abi bugün konfor alanı '' ben rahat edeyim de, kendimi ezdirmeyeyim de kim naparsa yapsın, çift maaş tamam ya gerisine ne gerek '' manasına geliyor.
Bilakis=>
Bilakis, büyüklerimizden böyle görmedik ki biz ama?
Nerede kaldı sevgi, şefkat, merhamet ve birbirini hoş görüp '' eğitebilme'' ?
Çok yazık , bunu okuyanlardan emin olun bizi gerici, ataerkil yahut bağnaz olarak görenler bile olacaktır.
Kesinlikle son paragafına da katılıyorum, hem evliler de diyor ki öyle ilk görüşte sevmek vs yoktur. Ne vardır peki?
Zamanla anlamak, sevmek, istişarenin lezzetine varmaktır sizin de dediğiniz gibi.
Rabbim ahiretlik olanlardan eylesin, sizlere de gönül ferahlığı dilerim.
Sohbet için bilmukabil teşekkürler, Allah razı olsun.
Hayırlı sahurlar ^^
@YourName333 Allah ebeden razı olsun. Cem-i cümlemize inşallah.
Bu söylediklerimiz sır değildir. Olması gerekenlerdir. Bülbül nasıl hakikati şakırdar ise bu da böyle bilinmelidir. Sayımız, neslimiz az diye hakikati görmezlikten gelemeyiz. Gelene niye geldin, gidene neden gidersin demeyiz. Gelen neye talip ise onu bulur. Bizde olanı esirgemeyiz. Az' dan az, Çok' tan çok veririz. Biz gönlümüzü de aşımıza bölüşürüz. Yeter ki talip olan olsun.
Biz karşımızdakine dünyayı ayakları altına sereriz demeyiz, biz gönlümüzdeki olanı veririz. Kişi ne arar ise onu bulur, ona talip olur. Yol bu, vardırır da, vardırmaz da. Yeter ki yoldan çıkmayalım Azizim... Nihai kararı veren Allah' tır.
Biz dünya tozuna bulanmak istemeyiz. Nimetlerine de yüz çevirmeyiz. Sermayemiz Kul olmaktır. İsteriz ki, iki cihan saadetine yani saadet-i dâreyn lûtfuna nail olabileceğimiz Eşler nasip etsin Mevlam.
Sen istersin de karşı tarafta salih bir eş istemez mi? İster elbet. Sen iste. Seni yaratan Allah' ın adıyla iste. O isteyin ben size vereyim der. Yeter ki ömrümüze Helâl' e Haram katmayanlardan eylesin Rabb' im bizleri. Beklemek Kul' un şanındandır. Bizler Nâz makamındayız Azizim. Rabb' im her isteyen hemencecik vermez. Sen O' nun adını anasın ki, O da Meleklerine Kul' um beni andı desin. O bunu bekler. O' na faydası olmaz elbet ama biz O' na muhtacız. Dâhi aciz bir Kul' uz.
Allah' a emanet ol kardeşim. Hayırlı Ramazanlar olsun inşallah.
Allah razı olsun sizden gönülden iştirak ve içten dualarınız için, amin amin🥀
Bilmukabele, Rabbim sizlere de güzellikler nasip eylesin, hayırlı Ramazanlar 🥀
@YourName333 Amin. Bilmukâbele...
Cevap
7Cevap
Çok uçlarda top koşturmuyorsanız; yani biriniz kaleci ötekiniz forvet değilse ya da biriniz stoperde ötekiniz sağ açıkta değilse, sınikıntı yok.. 6-8 numaralarda olabilirsiniz..
Örneklendirme beni benden aldı
Sana evlenme dedim.. 😅
İşte rahat battı birazrahatsız olalım dedik
Max 5-6 yaş ideal olanı. Erkeğin büyük olması iyi çünkü kadınlara göre geç olgunlaşıyorlar gerçekten de. Aynı yaşta olduğun biriyle olunca sürekli ona akıl verirken buluyorsun kendini. Ebeveyni değiliz kimsenin.
Genelde yaş farkının önemi evlenince çocuk olayları çıktığında belli oluyor. Özellikle kadın erkekten çok küçük ise çocuk istemiyor ama erkek çocuk istiyor en net burada çıkıyor o fark ortaya.
her konuda her yasdan insanlarla konusup tartisip anlasilinabilir kusak farki olan kisilerin anlasmasida guzeldir ama :)
bir taraf 50 li yaslara geldiginde cinsellik :) sorun olmaya baslayacaktir
Aşkın yaşımı olur ya benim anasınıfına giden kuzenim birine aşık diğer ilkokula gideninde milyonlarca sevgilisi var ve biride ortaokullu sevgilisinden 4 yaş var arasında
10 yaşa kadar iyi buluyorum yaş farkını ayrıca anlaşabilmek daha ön planda olmalı yaştan
Bence 3,5 yaş arası ideal. Erkekler zaten genelde geç olgunlaşır
5 yaş üzeri olmaz bence
Bence önemsiz. Ben en az 10 yaş büyük biriyle olmak isterim meseöa
Birbirini anlayabilmek onemli...
Bence pek önemi yok.. rakamdan ibaret
Severiss
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?