Kişiyi duygusal, fiziksel ve zihinsel olarak tüketen ilişki türlerinden birisi olarak ifade edilir. Çiftlerin birbirlerini çok sevmesine rağmen, değerlerinin, düşüncelerinin ya da hayat görüşlerinin taban tabana zıt olduğu bir ilişki, toksik ilişkiye en büyük örneklerden birisi olmaktadır. Tüm bu ifadeler eşiğinde sizin için toksit ilişki nedir?
Toksit ilişki şöyle toksit olan insanın sana ne saygısı ne sevgisi vardır. Fakat karşısındaki insandan beslendiği için onu kesinlikle bırakmaz. Ne fikirlerine saygı duyar, ne ona kişisel alan bırakır ne de karşısında ki insanı bırakır. Hiçbirisini yapmaz. Bu tür şeyler yapan insanlara örnek narsistler, manipülatörler, gizil narsistler, ısrarcılar gelir. Bu tür insanlar aslında kaybetmiş hayatlarında ilk 0-6 yaş aralığında psikolojik olarak yenilmiş insanlardan oluşur. Zannetmeyin size kötülük yapıp gerçekten mutlu olduklarını düşünmeyin. Onlara da kötü davranan başka insanlar var. Tabi bu gerçeği öğrenince istemsiz merhamet gösteriyoruz. Fakat karşımızdaki insanlar merhametin M'sini bilmiyorlar. Böyle insanlarla baş etmenin en iyi yolu net olmak ve HAYIR demektir. Reddedilmeyi hiç sevmezler. Siz hayır dedikçe çileden çıkarlar fakat artık size dokunamaz hale gelirler. Çünkü hayır demek benim sınırlarım var bana dokunma demektir. Ve sizinle artık eskisi gibi oynayamayacağını anladıklarında çileden çıkmaları da kaçınılmaz oluyor. Bir başka şey daha sizin üzerinize yıktıkları, suçladıkları hiçbir şeyi kabul etmemektir. SEN BANA DOKUNAMAZSIN mesela, ya da SEN BANA EMİR VEREMEZSİN gibi kendi sınırlarınızı çizdiğiniz herşeyde onlara söz hakkı kalmıyor. Ve bir süre sonra normal insanlar gibi konuşmaya devam edebiliyorsunuz. O insanlarla ilişkinize devam etmek istiyorsanız onları anlamanız ve mümkünse bir psikologa gidip tedavi ettirmeniz gerekir. Aksi halde zor insanlardır ve bu insanlarla asla onların çerçevesinde konuşmayın sizin gibi yumuşak, iyi niyetli sohbet etmesi için onlarla bir çocuk gibi konuşun. Çünkü içlerindeki çok küçük yaşta küsmüş çocuğa dokunmak gerekir. Biraz uzun oldu umarım okurken sıkılmazsınız. İyi akşamlar 😄
Ortada toksik bir iliski varsa o iliskideki ciftler birbirine uygun degildir ve cozum basittir: ayrilmak. Birbirini tuketen, surekli kavga eden, yoran ciftler psikolojik sorun yasamaya baslar. Baz enerjiler uymaz, kafalar denk olmaz, sorun yokken bile sorun cikar oyle durumlarda birbirine iyi gelmedigini kabul edip uzaklasmak en iyisidir. Ben bana iyi gelmeyen birini hayatimda istemem surekli beni geren, beni sinir eden, kavga eden, diken ustunde olmama sebep olan birinin yanimda olmasina gerek yok bence.
Genelde bir tarafın manipülatif olmasından kaynaklanıyor. Bir şey diyemiyorsun kafanda kurmuşsun diyor, ne alakası var diyor, diyor da diyor... sürekli kavga hali, devamlı ağlamalar bağrışlar... ayrılamıyorsun da şaka gibi, normal ilişkiden daha zor bitiyor bilmiyorum o adrenalinden dolayı mı... Allah düşmanıma bile vermesin sonrasında sağlıklı bi ilişkin olunca ben kendime eziyet etmişim ya diyorsun...
Sürekli ilişkide tartışmaların çok fazla olması, ikide bir ayrılıp tekrar birlikte olmak, iki tarafın da birbirine saygı duymaması, kısıtlaması, psikolojik baskı benim için toksit ilişki benim gözümde böyle bir şey.
İlişkiyi mutlu olmak için yaşayan birisiyimdir beni mutsuz ediyorsa kendimi değersiz hissettiriyorsa toksit ilişkidir. Direkt ayrılırız ama ilişkiye başlamadan önce o kişinin samimi arkadaşım olması önemli eğer arkadaşsak böyle sorunların önüne geçilir.