Sokakta öpüşmenin suç olup olmadığına karar vermek için, 5237 sayılı TCK'nın genel ahlaka karşı suçlar bölümünde düzenlenen 215. maddesine bakabiliriz. Söz konusu maddenin gerekçesine göre düzenleme ile amaçlanan hukuki yarar, halkın ar ve haya duygularının, toplumun ortak edep ve ahlâk temizliğinin korunması ve bu değerlere saldırı niteliği taşıyan hareketlerin yasaklanmaktadır.
"Hayasızca Hareketler" başlığı altında düzenlenen madde şu şekildedir;
"Alenen cinsel ilişkide bulunan veya teşhircilik yapan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."
Görüldüğü üzere madde metninde suçun işlenmesi için 2 seçimlik hareketin alenen işlenmesi öngörülmüştür. Bunlar "cinsel ilişki" ve "teşhirciliktir"
Konuyu daha iyi anlamak adına 5237 sayılı TCK'dan önce yürürlükte olan mülga 765 sayılı TCK'da yer alan "hayasızca hareketler" başlığı altındaki düzenlemeye bakmakta fayda var. Zira 765 sayılı mülga TCK'nın 419. maddesi şu şekildeydi;
"Alenen hayasızca vazu hareketlerde bulunanlar on beş günden iki aya ve o suretle cinsi münasebette bulunanlar altı aydan bir seneye kadar hapsolunur ve her halde on beş liradan elli liraya kadar ağır para cezası alınır."
Görüldüğü gibi 5237 sayılı TCK'daki düzenlemede yapılan değişiklik sonucunda "alenen hayasızca hareketlerde bulunanlar" ibaresinin kaldırılarak, teşhircilik ve cinsel ilişki olarak değiştirilmiş olması karşısında sokakta öpüşmenin suç teşkil etmeyeceğini söyleyebiliriz. . 5237 sayılı TCK'nın 215. maddesinin madde gerekçesinde, maddenin lafzından farklı olarak, "Madde metninde geçen cinsel ilişki, cinsel arzuların tatmini amacına yönelik her türlü davranışı ifade etmektedir." ifadesine yer verilmiş olsa da, kişinin eşini ya da sevgilisini sokakta öpmesinin bu kapsamda değerlendirilemeyeceği kanaatindeyim. Ancak aksi yönde bir yorum elbette gerekçeye bakarak mümkün görünebilir.
Kısacası, cinsel ilişki boyutuna ulaşmayan öpüşmeler TCK anlamında suç oluşturmayacaktır.
Ancak toplumun genelinin sahip olduğu edep ve haya duygularının ve daha da önemlisi çocukların olumsuz etkilenmemesi adına özellikle çocukların olduğu ortamlarda, french kiss den de kaçınmak gerekir diye düşünüyorum. :)
Biraz SAYGI !!! Gerçekten seven insan sokakta yalapşap öpmez. ÖZELLİKLE KIZLAR bu durumu günümüzde çok abartır oldular.
Bir Anı: Evin karşısındaki parkta yine böyle bir çift ileri gidiyorlardı. Beni baya bir rahatsız ediyorlardı. (SEVGİLİM YOK) Her neyse heeyt huyt dedim olay değişmiyor. :) Az kalsın kız üstüne çıkacak çocuğun. Saat 18:00 - 19:00 civarı gelen giden herkes bakıyor bunlara :D EEEE... Dedim ki bir test yapayım ne yapacaklar bakalım :) Aldım elime telefonu internete girdim onları çeker gibi yaptım ! Aga; erkekten çok kız panik oldu. Toparlandı 5 dk sonra da defolup gittiler. DEMEM O Kİ; Eskiden anadan babadan laftan sözden korkarlardı. ŞİMDİ SOSYAL MEDYADAN ! O kızlardan birini yakalasam 3 dairem var birinde artık Allah ne verdiyse :D Azgın la bunlar...
Güzel bir soru. Sokak ta öpüşmek suç değildir bana göre ancak, insan bolluğunun olduğu bir sokakta başka erkekler sap gezerken sen yalap şalap öpüşürsen hop derler tabi ki mecazen ama bu durumu hoş karşılamam şahsen, git boş sokakta ne halt yiyorsanız yiyin. Ya bi şehiriçi otobüs düşünün arka dörtlü koltuk yok mu ters koltuklar he işte ben motorun önündeki koltukta oturuyor dışarıyı izliyordum vs. a o da nedir bir çift geldi oturdu karşı koltuğa, efendim öpüşmeler, mıncıklamalar e kardeşim ister istemez göz kayıyor da kaymıyacak gibimi yani, utanmasa a*ını parmaklıcak adam :D ya ne bok yerlerse yesinler de yüzüm onları dönük ve aramızdaki mesafe 40 cm var yok adam der ki dur bende bir tur öpüşeyim o zaman dimi ama göz hakkı yani sen kızı ağzımın içine kadar sokarsan bunu istemem normal.
Merhaba! Sokakta öpüşmek suç değil elbette ama yapılmasa daha iyi olur bence. Sonuçta kamusal alan. Aileler var, çocuklar var. Her şeyden önce diğer insanlara saygımız gereği bunu sokakta uluorta yapmamak gerekiyor. Ayrıca ben öpüşmeyi mahrem bir eylem olarak gördüğüm için; sokakta herkesin gözü önünde yapmayı doğru bulmuyorum. Bazı şeyler, âşıklar arasında ve onlara özel kalmalı..
Suç değil ama olan var olmayan var. Bence birazcık ucundan ayıp. Ayıp olduğu için heyecanlı gelebiliyor. Bunun normal karşılandığı ülkelerde sokakta neler yapıldığını görüyoruz. Bu zamanla toplumun kabullenmesi ile oluyor.
Ne kadar geri kafalı var ya, yok aileler var yok çocuklar var. yok bilmem ne var. öpüşün kardeşim öpüşün. öpüşmekten kimseye zarar gelmez. gözümüzün önünde adam öldürüyorlar, taciz ediyorlar, hırsızlık yapıyorlar. ülkeyi soyuyorlar bunlar ayıp suç değil de öpüşmek mi suç. hasiktirin ordan
Suç değil ama halka mâl etmeye de gerek yok. Başkasının özgürlüğünün başladığı yerde bizim özgürlüğümüz biter. Yani kişiler sokakta birşey yapmadan önce 10 kez düşünsünler. Babalarının sokakları değil neticesinde. Bu yaştan sonra ahlak bekçiliği yapacak halimiz yok.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
öpüşmek seksi ilişkiyi çağrıştırır ve bu tarz şeyler açık alanda yapılmaz
çünkü açık alanda ilişkiye sadece ( sözüm meclisten dışarı) hayvanlar yapar misal kedi köpek çünkü hayvanlarda utanma duygusu yoktur utanma insana mahsustur
benim bildiğim hayvanlar sokak ortasında münasebette olur bizler insanız diye biliyorum hani insanın kendine olan öz saygısı için bile mahremiyeti olur yahu en nefret ettiğim şeyler böyle şeyler başbaşa yaşanır
Bence yanlış yani çevredeki insanlari rahaatsız etmelerine hakları yok işin dini boyutu ahlak kuralları vs değil demek istediğim yani özel olan şeyler herkesin içinde yapılmaz. Nasıl sokak ortasında tuvalete gitmek burun karıştırmak yanlişsa buda yanlış bana göre doğru degil yani
Suç falan değil. Çoluk çocuğa erotik bir görüntü vermedikçe hiç bir zararı yok. Sokakta eşini dövmek, küfretmek serbestken öpüşmek neden yasak olsun ki?
Suç mu ceza mı? Diye sorana kadar her ülkenin örf ve adetleri var tabiki de dudaklara bir buse kondurabilirsiniz lakin şapur şupur french kiss yapmazsınız.
Ufak bir öpücük elbet çok önemli değil ama sokak ortasında French Kiss yapan gördüm ben. Beni ilgilendirmez özel hayat ama her şeyin yeri zamanı var sonuçta
hayır değil isteyen öpüşsün bir sorun yok soru olarak sorulması bile ilginç geldi bana gayet normal bir şey French kiss olayı da çok yapılan bir durum değil zaten ama isteyen yapsın görmek istemeyende çevirsin kafasını gitsin yurt dışında herkes öpüşüyor sevgilisi ile kalkıpta sokakta seks yapıcak değiller herkesin içinde öpüşmek kadar daha doğal bir şey yoktur suç değildir
Suç değil ama hoşta değil fazlası. Özellikle gençlerin bulunduğu ortamlarda sorun yaratmaz ama yaşlı insanların yanında yapılmamalı saygı gösterilmeli
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
ben italya da yaşıyorum burada insanlar kucak kucağa oturup french kiss bile yapıyor kimse dönüp bakmıyor bile çok normal bişi onlara göre ama türkiyede biraz tuhaf karşılanabilir.
Bir zahmet öpüşmeyin gidin başka yerde öpüşün abarttınız iyicene
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Suc değil ama toplum kuralları var mesela oruçlu bir insanin yanında yemek suç değil tutmak zorun da değilsin sonuçta ama karşısına geçip yemek yiyemezsin
sokakta kedi köpek s2enlere ses çıkarmayanlar 2 bireyin birbirine sevgisini göstermek için fiziksel temasa girmesine hiçbir şey diyemez tutarsızlığı sevmem.
Cinselliğin tabu ( evlilerin bile ) olduğu şeytanlaştırıldığı ama gözü kayanların şeytanlıklarına laf edilmediği bir ortamda olma ihtimalin her zaman var dünya işte. Erken doğdum ben
Yani s**şmediysen sorun yok bence... Sokakta bunu yapanlar da var biliyorsunuz. Bence tepki gösterilmeli... Öpüşmek bunun yanında çok fazla hafif kalıyor.
Kesinlikle suç degiş sevişir gibii öpüsmediğin sürece. sokakta kadına hakaret el kaldırmak daha fazlasıyla suç bu sadece sokakta degil tabi her bi noktada o yüzden öpüşün
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Suç değil insanlık ayıbı kimseye etiket meze etmem özelimi
Merhaba,
Sokakta öpüşmenin suç olup olmadığına karar vermek için, 5237 sayılı TCK'nın genel ahlaka karşı suçlar bölümünde düzenlenen 215. maddesine bakabiliriz. Söz konusu maddenin gerekçesine göre düzenleme ile amaçlanan hukuki yarar, halkın ar ve haya duygularının, toplumun ortak edep ve ahlâk temizliğinin korunması ve bu değerlere saldırı niteliği taşıyan hareketlerin yasaklanmaktadır.
"Hayasızca Hareketler" başlığı altında düzenlenen madde şu şekildedir;
"Alenen cinsel ilişkide bulunan veya teşhircilik yapan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."
Görüldüğü üzere madde metninde suçun işlenmesi için 2 seçimlik hareketin alenen işlenmesi öngörülmüştür. Bunlar "cinsel ilişki" ve "teşhirciliktir"
Konuyu daha iyi anlamak adına 5237 sayılı TCK'dan önce yürürlükte olan mülga 765 sayılı TCK'da yer alan "hayasızca hareketler" başlığı altındaki düzenlemeye bakmakta fayda var. Zira 765 sayılı mülga TCK'nın 419. maddesi şu şekildeydi;
"Alenen hayasızca vazu hareketlerde bulunanlar on beş günden iki aya ve o suretle cinsi münasebette bulunanlar altı aydan bir seneye kadar hapsolunur ve her halde on beş liradan elli liraya kadar ağır para cezası alınır."
Görüldüğü gibi 5237 sayılı TCK'daki düzenlemede yapılan değişiklik sonucunda "alenen hayasızca hareketlerde bulunanlar" ibaresinin kaldırılarak, teşhircilik ve cinsel ilişki olarak değiştirilmiş olması karşısında sokakta öpüşmenin suç teşkil etmeyeceğini söyleyebiliriz. . 5237 sayılı TCK'nın 215. maddesinin madde gerekçesinde, maddenin lafzından farklı olarak, "Madde metninde geçen cinsel ilişki, cinsel arzuların tatmini amacına yönelik her türlü davranışı ifade etmektedir." ifadesine yer verilmiş olsa da, kişinin eşini ya da sevgilisini sokakta öpmesinin bu kapsamda değerlendirilemeyeceği kanaatindeyim. Ancak aksi yönde bir yorum elbette gerekçeye bakarak mümkün görünebilir.
Kısacası, cinsel ilişki boyutuna ulaşmayan öpüşmeler TCK anlamında suç oluşturmayacaktır.
Ancak toplumun genelinin sahip olduğu edep ve haya duygularının ve daha da önemlisi çocukların olumsuz etkilenmemesi adına özellikle çocukların olduğu ortamlarda, french kiss den de kaçınmak gerekir diye düşünüyorum. :)
Sevginin hakim olduğu bir dünya dileğiyle...
Biraz SAYGI !!!
Gerçekten seven insan sokakta yalapşap öpmez. ÖZELLİKLE KIZLAR bu durumu günümüzde çok abartır oldular.
Bir Anı:
Evin karşısındaki parkta yine böyle bir çift ileri gidiyorlardı.
Beni baya bir rahatsız ediyorlardı. (SEVGİLİM YOK) Her neyse heeyt huyt dedim olay değişmiyor. :) Az kalsın kız üstüne çıkacak çocuğun. Saat 18:00 - 19:00 civarı gelen giden herkes bakıyor bunlara :D
EEEE...
Dedim ki bir test yapayım ne yapacaklar bakalım :)
Aldım elime telefonu internete girdim onları çeker gibi yaptım !
Aga; erkekten çok kız panik oldu. Toparlandı 5 dk sonra da defolup gittiler.
DEMEM O Kİ;
Eskiden anadan babadan laftan sözden korkarlardı. ŞİMDİ SOSYAL MEDYADAN !
O kızlardan birini yakalasam 3 dairem var birinde artık Allah ne verdiyse :D Azgın la bunlar...