+1 yılAllahü teâlâ da insanların başlarına ne geleceğini bildiği için, bunları levh-i mahfuza yazmıştır. Bir âyet meali şöyledir:(Allah her canlının durduğu yeri ve sonunda bırakılacağı mekânı bilir. Hepsi açık bir kitapta [levh-i mahfuzda]dır.) [Hud 6] Kaderin değişeni de, değişmeyeni de vardır. Mesela değişmeyen ecele, ecel-i müsemma denir. Bir âyet-i kerime meali şöyledir:(Ecel bir an gecikmez ve vaktinden önce de gelmez.) [Araf 34] İnsanın işine göre, ömrü ve rızkı değişebilir. Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:(Allah, dilediğini siler, dilediğini değiştirmez. Ümm-ül-kitab [levh-i mahfuz] Ondadır.) [Ra’d 39] Ümm-ül kitap, ezeli olan kelam-ı İlahinin yazılı olduğu kitaptır. Melekler, bunu anlayamaz. Zamanlı değildir. Allah’tan başka, kimse bilmez. Hiç yok olmaz. Levh-i mahfuzda değişiklik olur. Bunu melekler görür. İnsanın, işine göre, ömrü ve rızkı değişir. İyiler kötü, kötüler iyi olarak değiştirilebilir. Bir başka âyet meali de şöyledir:(Herkesin ömrü ve ömürlerin kısalması elbette kitapta yazılıdır.) [Fatır 11] Değişebilen kaza kadere kaza-i muallak denir. Bir kimse, iyi amel yapıp duası kabul olursa, o kaza değişebilir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Kaza-i muallakı hiçbir şey değiştirmez. Yalnız dua değiştirir.) [Hakim] (Kader, tedbirle, sakınmakla değişmez. Ama kabul olan dua, bela gelirken korur.) [Taberani]
44 Yorumla- +1 yıl
İnsanın eşi değişmez boşanır başkasıyla evlenir bu başka biseydir. Bu da kaderinde olandır insan kaderi değiştiremez ama sekillendirebilir. Mesela bekarken ettiği dualarla eşinin iyi huylu olmasını ister Allah'u Tela'da, kulunun duasi'nin hürmetine kötü olan huyunu bir kişiyi veya olayı vesile ederek iyi olmasını nasip eder gibi gbi...
- +1 yıl
Dedim ya eş ve ya eşler bellidir. Kaderde yazılıdır zaten, birisiyle belli bı yere kadardır nasibin ama onun senin eşin olacağı kesindir. Nasip farklı bişey kader başka bişey ilim derya gibi'dir öğrendikçe okudukça derinleşir iyice işin içinde olmak gerekir ki o zman bile tam anlamıyla öğrendim diyemezsin bununla ilgili kitaplar var merak eden alsın okusun
- +1 yıl
Teşekkürler 😊
En İyi Cevaplar
Gizli Üye(36-45)+1 yılDeveye boynun neden eğri diye sormuşlar, o da nerem doğru ki demiş. Bu soruda da öyle yanlışlar var ki düzeltmesi uzun gider. Birincisi külli kader diye bir şey yoktur. Külli irade vardır. Külli irade de insana ait değildir. Allah'ın iradesidir. Niyetim ukalalık değil. Kulaktan dolma yanlış bilgiyi düzeltmektir.
Ömür iki çeşittir. Ecel-i Kaza değişir. Amele bağlıdır. Uzar veya kısalır. Ecel-i Müsemma değişmez. Her canlı muhakkak ölümü tadacak fakat bu ecel-i kaza ile mi olmuştur yoksa ecel-i müsemma mıdır biz bilmeyiz. Muhakkak öleceğimiz için ömür değişmez sözünü doğru kabul edelim.
Rızık değişmez. Rızık, yiyip içilen ve kullanılanlardır. Maddi, manevi sana fayda sağlayan şeylerdir. Çok kazanmak malı artırır fakat rızkı artırmaz.
Kötü kimseyi tercih edip onunla evlenen suçu kadere yükleyemez. Tercih eden odur. Eş seçiminde irademize ket vurulmuş olsa Muhammed aleyhisselam'ın dindar kadınlarla evlenin tavsiyesi abes olurdu.
Bütün bu yanlış anlamalar kaderi bir cebr, yani zorlama, Allah'ın kudret sıfatının tecellisi zannetmekten kaynaklanmaktadır. Kader, Allah'ın kudret sıfatıyla değil, ilim sıfatıyla alakalı bir konudur. Kader, Allah'ın her şeyi bilmesidir. Allah geçmişi, geleceği, olmuşu, olacağı doğru ve kesin şekilde bilir. O yanılmaz. Dolayısıyla KADER DEĞİŞMEZ. Allah'ın her şeyi biliyor olması kulunda bir zorlama meydana getirmez. Yarın İstanbul'da Güneş'in saat 08.01'de doğacağını takvime bakarak önceden bilen birisi Güneş'i o saatte doğmaya zorlamış olmaz.30 Yorumla
Aşk İlişkileri konusunda 3b cevap paylaştı. öyle denir ama bilemeyiz kanıtlayamayız ki. ömür dinen gizli geri sayım saati varmıs inanıyoruz o işe artık. eş konusu bilemiyorum. bu konuda mantıgımla bir garanti cevap olusturamıyorum. bunun ıcın bi 2. ben dogmalı ve farklı yollara onu saptırabilmeliyim. misal doktor olurdum. derdim dostum salla muhendisliği doktor ol mis gibi maasın olur. sonra evlenince bakardım 2 karım da aynı kız mı:D anca böyle. ömür içinde tabi test etmem gerek. diğeride
00 Yorumla
Aşk İlişkileri konusunda 2,3b cevap paylaştı. Ömür biçilmesini kimse bilmez doğru. Önce o biriler de kısmet diyordum ama bence artık diğer insanların fikirlerine katılmaya başladım. Çaba olmalı seçim yapma olmalı yani.
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
39Cevap
+1 yılAşk tesadüfen gelir. Aşık olmasan bile ilk gördüğünde hissedersin eşin olacak kişiyi doktor, sıkma canını. Doğru kişi doğru zamanda gelecek elbet, tabii yine senin çabana bağlı. Eğer aklındaki kişiden olurun yoksa hiç boşuna aklın onda takılı kalmasın, unutma güzellikle geçmiyor ömür, bir yerde solar güzellerin de güzelliği. Ayrıca daha gençsin 30-35e kadar kendi rızasıyla evlenmeyen onca insan var, sen çok kafaya taktığın için kendini uzaklaştırıyorsun, ayrıca çirkin insan yoktur, bakımsız insan vardır, kendimce. İyi akşamların olsun ✨
12 Yorumla- +1 yıl
Yoo alakası yok , çok normal yaşın da gayet iyi , evlenmek istemen çok güzel ama doğru insanla olması inan ki daha hayırlı bırak geç olsun güç olmasın👏🏻
Gizli Üye(18-24)+1 yılSen yakışıklı değilim diye kendin söylüyorsun ama çabaladığın kızı gördük gayet güzel bir kız. Ya kız tipe bakmayan biri olmalı ya da güzellik-çirkinlik konusunda dengine göre birini bulmalısın. Çok çirkin biri çok güzel biriyle olabilir tabii ki (kalbine bakar, parasına bakar, fiziğine bakar, herhangi bir huyunu hareketini sever) bu mümkün ama sen gider de çok güzel bir kız bulursan ve kız seni istemedi diye karalar başlarsan olmaz. Hayatta her şeyi de illa evleneceğim diye düşünme kimi insan evlenmez. Belki evleneceksin hırsız, dolandırıcı ya da kötü huylu çıkacak şimdiki hayatını bu mutluluğunu arayacaksın vs. senin görmediğin her şeyi Allah gördüğü için izin vermiyordur belki de. Ama bütün sorularını evlilik, kız arama üzerine soruyorsun ve bu da insanları o kadar çok sıkıyor daraltıyor ki sana anlatamam.
213 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılAtmıştın, cidden o kadar lafın arasında sadece buna mı takıldın
Cevap sahibi+1 yılHemşire
Cevap sahibi+1 yılHayır
Cevap sahibi+1 yılYoo iyiydi
Cevap sahibi+1 yılEvet
Cevap sahibi+1 yılGözlüklü, büyük dudaklı, kısa saçlı sensin işte
Aşk İlişkileri konusunda 1,1b cevap paylaştı. Kardeş sen çabala sonra kadere bağla. Kaderinde doktor olmak varmış. Ama deli gibi üniversite sınavına çalışmasaydın asla doktor olamazdın. Ama sen dünyaya gelmeden önce Levhi mahfuzda senin doktor olacağın belliydi. Tabii deli gibi üniversite sınavına çalışacağında belliydi.
12 Yorumla
+1 yılKadere inanıyorum. Ancak bazı şeyler elimizde. Sağlıklı yaşayan insan daha uzun ömürlü oluyor. Rızk konusuna gelince çalışkan ve becerikli olan daha iyi şartlarda yaşıyor. Evlilik de kişilerin davranışına bağlı. Eşine kötü davrandığı için boşanan eş mi suçlu yoksa davranan mi. Biraz kaderse, biraz da elimizde.
12 Yorumla- +1 yıl
Evliliği kast ettim. İçkici eşine kötü davranan bir koca, ayrıldiginda benin kaderim böyleymiş diyebilir mi. O kaderini kendi çizmiş.
+1 yılYanlış!
Külli irade; Allah'ın senin tercih edemeyeceğin şeyleri yaratmasıdır..
Yani, ırk, cinsiyet, aile gibi dahlinin olamayacağı iradedir..
Cüz'i irade ise tercih yapabildiğin şeylerdir..
Meslek, eş, iyilik/kötülük gibi sorumluluğun sana ait olduğu iradedir.. Yoksa insan, cinayet işler, sonra da "kaderimde bu vardı" diyerek sorumluluğu üstlenmezdi..
#Vesselam10 Yorumlayani kaderinde kim yazıyosa o , ama evlenmeyi çok istiyosun güzel olmayan kızlardan biriyle konuş onla evlilik düşün veya evlenmeyi isteyen birsürü kız var biraz sosyal ol , çekingen olma
16 YorumlaAşk İlişkileri konusunda 785 cevap paylaştı. Kader konusunda çok farklı insanlar kendi hatalarını örtpas etmek için kaderi suçluyorlar bu beni acizane fikrim
11 Yorumla
+1 yılöyle ama herkesin kaderi kendi çabasına bağlı kılınmıştır
29 Yorumla- +1 yıl
aşk emek ister kardeşim ya
- +1 yıl
elbet olur
- +1 yıl
annen bulsun sana ya da bacın, ben abime buldum misalv
- +1 yıl
foton yok ki😂
+1 yılDoğru be doktor civanım. Sen daha bulmadın mı bize bi' yenge
21 YorumlaAşk İlişkileri konusunda 3,7b cevap paylaştı. Rıskı ömrü degişmez ama eşi değişebilir çünkü bu zamanda kimse fedakarlık yapmıyor kımse hatayı örtmüyor
12 Yorumla
+1 yılÖmrü ve eşine inanıyorum ama rızık kişinin çabasına bağlı
13 Yorumla- +1 yıl
Evet doğru
- +1 yıl
Köşene çekil ve bekle
+1 yılNeden eş konusuna taktın ki ben yeniyim bilmiyorum olay ne?
17 Yorumla- +1 yıl
Ya dış görünüşten dolayı bakmıyorlardır ya da vıcık vıcık hareketlerin varsa bakmıyorlardır diye düşünüyorum. Çocuksu hareketler, her şeyi kafaya takmalar. Kendini küçük görmek. Kendine güvenin varsa zaten bence sevgilin olurdu diye de düşünüyorum.
- +1 yıl
Dış görünüşünü görmedim ki
- +1 yıl
mesaj şeyi açık galiba uygulamayı yeni yüklediğim için bilmiyorum fazla
Aşk İlişkileri konusunda 1,5b cevap paylaştı. İnsan birazda kendi kaderini kendi belirler inancındayım
12 YorumlaBen buna katılıyorum ne yaparsan yap nasibindeki kişiyle evleniyorsun ve dualar etsen de rizk atmıyor
20 Yorumla
+1 yılkesinlikle doğru..
o yüzden herşeyi kadere bağlıyorum bu ara..12 Yorumla- +1 yıl
Bekarım..
+1 yılHerşey değişebir
Duan hayır ve hasenâtın ve ibadetlerinle başta ömrün, rızkın , kazan ve belan değişebilir ama eş meselesini bilmiyorum10 YorumlaYaw doktorsun yakındığın derde bak ya , gel sana bulim bir tane değil 10 tane. burda bile yazsan doktorum diye hemen düşerler. kimi yiyorsun sen. yalan söylüyorsun bence
16 Yorumla- Aşk İlişkileri konusunda 19b cevap paylaştı.
+1 yılÖmrü ve rızkı (yiyeceği içeceği kadar) dışında mal varlığının ve eşinin kadere dahil oluğunu düşünmüyorum.
10 Yorumla
+1 yılSadaka omru uzatir
Rozk insanin cabasina bagli
Eşi bilemiyorum10 Yorumla- Aşk İlişkileri konusunda 531 cevap paylaştı.
+1 yılRızkı , ömrü dogru eş konusunda tam kesin karara varamadım
10 Yorumla Açıkçası ben dogum, ölüm ve nikah saatının degısmedıgını bılıyorum.
12 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılDoğrudur hatta eşle ilgili sanırım ayet görmüştüm bu konuda
10 Yorumla
+1 yılDoğru ama bunun için de ipleri salmamak gerekir
12 Yorumla- +1 yıl
Evet
+1 yılBilmiyorum
Üçünden de bahtsızım11 YorumlaAşk İlişkileri konusunda 4,3b cevap paylaştı. aynen 3 şey değişmez
asla ve asla değişmez12 YorumlaAşk İlişkileri konusunda 2,2b cevap paylaştı. Hiç çaba göstermezseniz olmaz, çaba şart
11 YorumlaBilmiyorum ama ömrü değişmez
12 Yorumla
+1 yılKim bilir bu gidişin dönüşü olacak mı
12 Yorumla- +1 yıl
Ufkumda batan güneş bir daha doğacak mı
aynen bak ama eşi hakkında bir şey diyemedim o değil sanki
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılÇabalamazsan eşin olmaz bence
132 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılMilletle haber göndermek yerine
Kendin çık karşısına konuş
Cevap sahibi+1 yılKim beğenmemiş
Cevap sahibi+1 yılSende güzelleri seçme orta halli bul
Cevap sahibi+1 yılBak bi tane gözüne kestir tamam mı güzel olmasın çok konuşkan bi tip de olmasın sonra ona git direk söyle niyetim ciddi seni tanımak isterim diye gözlerinin içine bak söylerken
Bir de böyle dene
Cevap sahibi+1 yılAynen kendini düşürmüş olursun
O zaman arkadaşlarla takılırken onlara de ki samimi olduklarına hatta samimi olmadıklarına bile söyle insanlar çöp çatan olmayı severler bekar arkadaşınız varsa tanıştırsanıza bizi diye. ben de bakalım bi doktora talip oldum ama benden haberi yok şimdilik adını öğrenebildim tam teşhis edemedik ama utandım da çok arkadaşa söylerken bi de söylediğim erkekdi.
Cevap sahibi+1 yılYaşını bilmiyorum
Doktor olmasına karşın minibüs kullanıyordu orda gördüm 2 kere sonra da zaten ben taksi kullanmaya başladım görmedim bi daha en son 4 ay önce hastanede gördüm onu. açık tenli siyah sakallı temiz yüzlü çocuk gibiydi en fazla benle yaşıttır diye düşündüm 26. yani adı Ahmetmiş başka da bir şey bilmiyorum hakkında
Sadece şansımı denemek istedim ama pişman oldum sonu yok gibi
Doktorlar nasıl karşılar böyle bir durumu fikrin var mı
Ne düşünür hakkımda beni hiç görmedi
Cevap sahibi+1 yılKişilik bakımından mı
Yoksa yüz güzelliğimi
Cevap sahibi+1 yılAnladım peki garip karşılar mı Abaza filan derse
Cevap sahibi+1 yılPeki bakalım boşuna çabaladım gibi durduruyor ya bilemedim
Cevap sahibi+1 yılBana da öyle geldi nerden anladın peki
Cevap sahibi+1 yılGörmeden direk hayır mı der
Allahım ne hallere düştüm ya 🤦♀️
Cevap sahibi+1 yılGörmek ister mi yani onu soruyorum
Ben polisim evlenmek ister mi
Cevap sahibi+1 yılPolis olduğumu duyunca direk istemiysek gibime geliyor
Sence mesleğin etkisi var mı
Yani doktorlar yapıca ya hani sevmezler gibi geliyor bana
Cevap sahibi+1 yıl🤷♀️
Doğurudue google sor hahaha
10 Yorumla- Aşk İlişkileri konusunda 2,4b cevap paylaştı.
+1 yılDoğru ama yine karamsarlığa bağlama doktor.
10 Yorumla
+1 yılömür ve rızık var. eşten emin değilim.
10 Yorumla
+1 yılRıskı ve ömür evet de eş konusu muamma
10 Yorumla
+1 yılHadi bunuda açıklayın ateistler
10 Yorumla
+1 yılEşimiz güzel huylu olsun
10 Yorumla
+1 yılEvet doğru
12 Yorumla- +1 yıl
Evet
doğrudur
12 Yorumla
+1 yılDoğru
12 Yorumla- +1 yıl
Yazılmış bir şey sonuçta ama dua kaderi değiştirir.
+1 yılHimm olabilir
11 Yorumla
+1 yılAraştırmak lazım
11 Yorumla- Aşk İlişkileri konusunda 12,3b cevap paylaştı.
+1 yılDoğru 😇
11 Yorumla Doğru ;)
15 YorumlaAşk İlişkileri konusunda 8,1b cevap paylaştı. Evet doru
12 Yorumla
+1 yılÇok doğru hemde
11 YorumlaEvet doğru değişmez
12 YorumlaOlabilir
13 YorumlaDogru
15 YorumlaAşk İlişkileri konusunda 2,7b cevap paylaştı. Evet doğru.
14 Yorumla
+1 yılEvet
11 YorumlaAşk İlişkileri konusunda 5,9b cevap paylaştı. Doğru.
11 YorumlaAşk İlişkileri konusunda 13,7b cevap paylaştı. Olabilir
11 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılRızkıma doydum ömründen bezdim eş meş istemem.
10 Yorumlabenim eşim ölmüş herhalde gelmedi bi türlü
00 Yorumla- Aşk İlişkileri konusunda 4,3b cevap paylaştı.
+1 yılDoğru.
12 Yorumla- +1 yıl
evlilik zamanı ve ölüm zamanı zaten ayette var açık.
Tabiki doğru
12 YorumlaAşk İlişkileri konusunda 32,8b cevap paylaştı. evet doğru olduğunu düşünüyorum
00 Yorumla- Aşk İlişkileri konusunda 2,3b cevap paylaştı.
+1 yılBilmiyorum.
10 Yorumla - Aşk İlişkileri konusunda 475 cevap paylaştı.
+1 yılKadere inanmıyorum
10 Yorumla - Aşk İlişkileri konusunda 629 cevap paylaştı.
+1 yılDiil
10 Yorumla - Devamını Gör (4)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne