İyi bir evlilik için iyi bir eş lazımdır mutlaka. Ama her şeyden önce kişinin kendi de iyi olmalıdır ki karşıdaki kişiyle bu noktada uyumlu olsunlar.
Yani bizler beklentilerimiz kadar çaba ve gayret gösteriyor muyuz? Hayallerimizdeki gibi bir eşi bulmadan önce biz o hayallere uygun bir başrol olabiliyor muyuz?Merhameti beklemeden önce merhametli , ahlakı beklemeden önce ahlaklı birisi olmaya gayret etmeliyiz. İşte o zaman hem bizler hem de toplum bu güzel değerler üzerine bina etmiş oluruz evliliklerimizi..
Peki sizler iyi bir eş ararken, iyi bir eş olmak için de çaba gösteriyor musunuz?
Allah size iyi bir eş nasip ettiği zaman, siz o değerdeki bir kişi olacak mısınız?
Çok önemli bir konuya parmak basmışsınız. Fakat sorsanız herkes bilir de bu meseleleri fakat uygulama da yapabilenlerin sayısı çok azdır... Nasipteki eş nasıl olursa olsun, biz karakterimize yakışanı ve çizgimiz üzere olacağız. İnançlı olacağız, iyi olacağız, cömert olacağız, sevgi dolu olacağız, saygılı olacağız, ilgili olacağız, tutarlı olacağız... Bende şahsen hatalarımda olsa, gayreti hiç bir zaman bırakmadım... Bir de iyi insanlar, iyi insanları çekerler, uyum gösterirler...
Sorunun sormak istediğini idrak edebilen, zaten kendine çeki düzen verir...
Evlilik dünyanın en karmaşık olgusu. O kadar karmaşık ki, ne zaman nelere sebebiyet verebileceğine dair fikir yürütmek imkansız. 40 yıl sonra '' Allah Allah, hiç bu yönünü bilmezdim, çok şaşırdım. '' diyebiliyorsa bir eş, durumun ne kadar ön görülemez olduğunu kestirmek zor olmasa gerek. Ama evliliğe dair her zaman savunduğum bir olgu vardır, sanıyorum ki 7-8 senedir çok sabit ve net olduğum da bir husustur bu. '' Kişi neyi talep ediyorsa, talep ettiği erdemleri de kendinde barındırmak zorundadır. '' Aslında hayata bakışım gibi bu cümlem, çünkü gerçekten ne isek onu talep edebiliriz. Belli bir yaşa gelmiş, mahreme ve iffete zerrece önem vermemiş bir erkek, '' tesettürlü, sevgilisi olmamış, olduysa da ileri gitmemiş olsun '' isterim diyerek herhalde görebileceğimiz en küstah duruşu sergiliyor. Küstah dediğime bakmayın, çok yaygın bu görüş. Peki istediklerini alabiliyorlar mı? Bazen evet, bazen ilahi adalet tecelli ediyor, bazense kendilerinden beterlerine düşüyorlar, bence hak ederek de.
O açıdan attığımız adıma dahi dikkat ederek yaşarsak, gelecekteki taleplerimizde de dik duruş sergileyebiliriz. Bu durumu da dar bir kulvara indirgemeyelim. Eğitim, görgü gelenek, erdemler, ahlaki ve inançsal edinimler ve yetiştirilen ortamların dahi denk olması gerek ki evlilikte mutluluk olsun. Ötesini ise O tayin eder, evliliğin '' imtihan '' olmayacağı kullardan olabilmek dileğiyle inşaAllah.
Çok güzel bir soru. Kur'anla sabittir ki iyi kadınlar iyi erkeklerle kötü kadınlar kötü erkeklere Nur suresinde. Tabiki her daim çaba göstermeliyiz. Ama iyi bir eş olması için iyi olmamız şart diğer türlü nasip olmazdı.
Bu siteye yakın süre önce kayıt oldum. Böyle soruların olması ne güzel. Allah sevdiği kullarla karşılaştırsın inşallah her işimizde. Mevlana dediyse üzerinde uzun uzun düşünmek gerekir. Nasıl bir ruh nasıl bir ilim ki kalpleri akılları çekiyor.
Daha önce sevgilisi olmamış, dini ilmi olan bununla amel eden, dürüst, saygılı ağır başlı bir eş arıyorum.. Daha önce sevgilim olmadı Bildigim herşeyle elimden geldiğince amel etmeye çalışıyorum Kolay kolay yalan söylemem (çok nadirdir yalan söylediğim) Saygılı ve ağır başlı olduğumu düşünüyorum:)) İnsanın kendisi nasılsa onuda öylesi bulur oyüzden aradığım gibi biri olmaya çalışıyorum😊
herşeyi gören herseyi bilen herşeyi duyan allah var.. iyi eş derken kişinin kendine iyi olması değil karşısındakine iyi olması gerekir.. kadın ve erkek ayrı sorumlulukları olan bırbırlerıne karşı vazıfelerı ve hakları olan iki cins... kadına düşen itaat, kanaat, temizlik, ihtiyaç karşılama, malı koruma , akrabaya saygı, sırrı saklamak saygı ve hürmetdir.. evlenecek kadın önce bu sorumlulugun altına gırebılecekmı bunları basarabılecekmı bunları dusunmeli.. mümin kadın yakışan tavır bunlardır... erkek ise eşin nafakasını teminle onu güvende yaşatmakla ahlakla donatmakla mukelleftır.. cok daha nıce detay sayılabılır.. evlilik hep alma makamı degıl verme makamıdırda.. kadın erkek farketmez uyumlu gecımlı sorumluluk sahıbı kısıler evlenmeli.. aklı melekesı yerınde insanlar!
Her şeyin her an güzel olmasını beklemiyorum. sıkıntılı zamanlar da mutlu zamanlar da bize bir şey katacak ve öğretecek. bu anları saygı ve olgunlukla atlatabilmek önemli