Boşanmalardan sonra iddet (bekleme) süresi olarak kadına 300 günden önce evlenmeme kararıdır. Kadın mahkemeye başvurup bu süreyi kaldırabiliyor. Peki bu durumun sadece kadına olmasına nasıl bakıyorsunuz?
Boşanmalardaki iddet süresinin sadece kadına olmasına bakış açınız nedir?
Bu süre kadin hamile mi diye verilen bir sure. Kadin eger test ile hamile olmadığını ispat ederse öne cekebilir. Bunda bir sıkıntı görmüyorum. Ha şu olabilir. Erkekte de bir muddet iddet süresi olmalı. Çünkü diyelim ki kadin bekleme suresinde hamile cıktı. Erkek taşıyıcı degil evet ama bazi erkekler esinden bosandıktan hemen sonra sevdigi ya da evliyken kendi karısını aldattığı kadinla gidip evlenebiliyor. Adam boşanır bosanmaz gitti evlendi hemen. E eski eşi hamile çıktı. Cocugunu taşıyor ama cocugunun babasi baska kadınla beraber ve evli. Kadının hamile olup olmadigi kesinleşene kadar erkekte de bekleme suresi olmali. Kadının hamile olup olmadığı kesinlesene kadar erkekte evlenmemeli. Kadinin hamile olmadigi kesin ise iki tarafta ne halt ediyorsa etsin. Cunku yukarda dedigim gibi erkek gidip hemen bir kadinla evlenirse işler sarpa sarıyor. Boyle yapan erkekler var. Cevremde de vardi bir tane. Evliyken baska kadinla gorusuyordu. Esiyle boşanır bosanmaz diger kadına kıydı nikahi. E kadin iddet suresinde belki de hamile. Dedigim gibi erkege de belli bir süre verilmeli, kadinin hamile olmadigi kesinleşene kadar izin verilmemeli evlenmesine.
4
1 Yorumla
Cevap sahibi
+1 yıl
Erkek boşandıktan hemen sonra evlendiyse ve eski esi hamileyse bu durumda o bebegin istenecegini cok sanmiyorum. Buyuk ihtimalle aldırılır. Ama erkekte kadında birden evlat, cocuk sevgisi kabarıp cocugu dunyaya getirmek ve cocuk icin yeniden evlenmek isterlerse diye soyledim erkekte de bekleme suresi olmalı diye. Erkek hemen evlenmesin, her sey netlik kazansın diye dedim. Onun dışında bu sistemin cocugun kime ait oldugunu anlamak icinde yapıldığını biliyorum.
Kadınlar genel olarak böyle bir durum olsa bile direk olarak zaten başka bey amcalarımızla nikahsız birliktelik yaşadığı için böyle bir süre olsa ne olmasa ne zaten soruda da belirtilmiş kaldırılabiliyor diye yani sadece görünüşte. Feminen bir ülkede kadınların borusu öter ki ülkemiz de feminen bir ülke. Sıkı olarak denetlenseydi ve cezası da hapis olsaydı bu durumun kadınların 300 gün birisiyle birliktelik yaşamaması durumunda kesin olarak boşanan kadınların %90'ı hapse girerdi aha buraya yazıyorum.
Bunun sebebi Evlilik içinde hamile kalma durumuna haz bir durum olmasından dolayı yani doğan çocuğun boşandığı eşine ait olmasını ispatlaması nedeniyle oluyor bu.. o yüzden aslında :))
Bu konuda feminist bakış açısı getirmek çok yersiz. Toplumda kadın erkek eşitliği denen kavramı fazla kurallaştırılıyor nedense. Bu iddet süresi kadının hamile kalma olasılığı ile ilgili bir süredir. Emin olunması için konulmuş bir kanundur. Ama isterse kadın test yaptırıp kanıtlara bu kararı öne çekebiliyor ve tekrardan süre dolmadan evlenebiliyor. Bu değişen ve gelişen sağlık koşulları ilede doğru orantılı bir durum beana göre. Mantıken baktığımızda bir erkek taşıyıcı olamayacağına göre onun için bekleme süresine gerek yok. Yani şu kadın erkek hakları eşitliğini bir kenara alarak söylemeliyim ki haklar toplumun ihtiyacından doğar
Aile mahkemelerinde kusurlu sayılmak için erkek olmanın yeterli olduğu, nafaka, velayet, çocuk haczi, tazminat, mal paylaşımı, düğün hasılatının kadının sayılması, 6284 ile hayatının bir kadının iki dudağı arasında olmasına bakarak bu ülkede evlenen erkeğin net ve süzme aptal olduğunu söyleyebiliriz. Ama nedense toplum sadece kadınların sorunlarına yönelik tavır alıyor. Bunları kimse görmüyor. Senin o iddet dediğin şeyi kadın itirazda bulunarak kaldırabiliyor. Peki ya benim söylediklerimi kaldırabilecek bir sistem var mı? Rezil vaziyetteyiz..
ben her iki taraf için de 1 yıl sanıyordum. mantıklı bir tarafı var, sonuçta hamile olabilir ama hamile olduğunu en geç 2 ayda anlarsın. kadın tek başına anne olmadığı için, erkek de baba olduğu için aynısı erkek için de geçerli olmalı o zaman. sonuçta ben boşanmış bir adamla evlendim diyelim, adamın aaa ben baba oluyormuşum, eşime geri döncem demeyeceğini nereden bileyim..
İddet için sadece mahkemeye başvurulması tuhafıma gitti, çünkü bu sadece hukuka değil kadınsal bazı durumları alakadar ettiği için sağlıkla ilgili konularda da başvurulması gerekir diye düşünüyorum. Ama tabi ya, doğru, sallayan veya idrak edebilen kim!
Erkek icin de var bu.. bir "erkek" arkadasim evlenemiyor su an.. 1 yilin dolmasini bekliyor. Ayni ulkede farkli yerlerde farkli kanunlar mi uyguluyorlar anlamadim..
günümüzde artık pek bir önemi yok bu uygulamanın. islam çocuğun nesebi ve bakımı için bu konuda bir kural koymuş fakat günümüzde buna uyulmuyor. islamda yaşı ne olursa olsun çocuk babanındır, kadına çocuk verilmez eğer erkek istemiyorsa orasını bilmem. ama günümüzde çocuğun velayeti kadına veriliyor genelde bu durumda iddet beklemenin bir manasıda yok.
Bu iddet süresi islamda da var. Malum yüzyıllar önce tıp dna testi vs bukadar gelişmemişti ve kadın birinden boşanıp hemen başkasıyla evlenirse doğacak çocuğun kimden olacağı anlaşılması zordur o sebeple 3 ay iddet süresi eklenmiş. Bilgim bukadar
@barraquda islamda var olan bir süredir boşanmanın şekline göre değişir. Nornal boşanmada üç adet dönemidir bu yaklaşık olarak normal adet gören bir kadın için üç ay gibi bir süredir.
Vallahi bu dünyada her şey kadınlardan yana hakimlerde kadınlardan yana avukatlarda kadınlardan yana Fakat ne hikmettir ki yine de en çok ölen kadınlar oluyor Yazık günah Naci mu neden oluyor kadının inat olmasından kaynaklanıyor gözünün Doyum olmasından kaynaklanıyor öbürleri hepimiz üzülüyoruz
iddet güzel bisey en azından soy olarak bir karışıklık olmaz ama aynı uygulamanın erkeklere de uygulanması lazım sonuçta ortada bir çocuk olursa her iki tarafı da ilgilendirir bunun için iki tarafa da uygulanmali
Bunu evlenme engelleri ve ehliyeti başlığı altında bulabilirsin TMK madde 132:Evlilik sona ermişse evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün geçmedikçe evlenemez. Dogurmakla süre biter. Kadınının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliğin sona eren eşlerin yeniden birbirleriyle evlenmek istemeleri hallerinde mahkeme bu sureyi kaldırır.
Yanlış biliyorsun. Boşanan kadına 3 ay 10 gün, kocası ölen kadına 4 ay 10 gğndür bu süre. Hamilelik varsa çocuğun babasının bilinmesi için düşünülmüş bir konudur. Artık gelişen tıp bilimi sayesinde de bu sürenin uygulanmasına gerek kalmamıştır.
Hamilelik durumu için bu süre var fakat oldukça uzun. 2 3 ay kafi. Ayrıca ayrılmak isteyip ilişkiye devam etmek ya da aynı evi paylaşmak nasıl bir saçmalıktır.
Artık evlilikler o kadar yapboz tahtasına döndü ki artık insanlar boşandıktan sonra başkalarının kollarına koşuyor bekleme süresi olup olmamasının pek önemi yok artık diye düşünüyorum 💫
Kadınım hamile olup olmadığının tespiti ve de hamileyse çocuğum babasının eski kocasımı yeni kocasımı olduğunun tespiti içindir idet süresi. Sen hamile kalabiliyorsan sende 3 ay idet süresine uy.
Böyle bir kanun konmuşsa mutlaka yararı vardır, boşanma sürecinde olan biri olarak benim de tabii olacağım durumdur. Ama biten bir ilişkide ya da kesin bir boşanmanın ön görüldüğü bir durumda kadın hamile çıkarsa ne olacak peki? Geri mi dönecek bu kadınlar onca sıkıntı çektiği eşlerine!
Dinimizde 90 gün boyunca kadın evlenemez bu süreçte hamile olduğunu tespit etmek için mahkemeler 300 gün çok diyorsa ayıp ediyorlar yarım anayasayı uyarmaya gidicem mk.👍
Hamilelik durumu var ise 300 gün içinde doğan çocuk, boşandığı kocasının nüfusuna yazılır. Nesebi belli olması içindir. Hamile olmadığını kanıtlarsa kaldırılır zaten.
Kadının ayrıldığı eşinden hamile kalma durumuna karşı hak sahibi olması adına bu süre için bekletilir, ayrıca o aralıkta ayrıldığı eşi ile görüşme ya da bir araya gelme durumu doğabilir..
Kadını duygusal davranarak Yalnıs evlilik yapması durumundan koruması açısından bence mantıklı. Erkeklerin böyle sorunu olmadığı İçin beklemeye ihtiyaçları da yok zaten
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Hamilelik, biyolojik baba konusu için gayet normal bir durum. Ama o zamanlarda hamilelik olmadığına ya da ayrı yaşandığına dair belge götürülürse dilekçeyle birlikte bu süre kaldırılabiliyor zaten.
Aslında islam hukukukunda da bizim kendi medeni hukukumuzda da amacı kadını korumak için. Medeni hukuktakine çok vakıf olmasamda islam hukukundaki olumlu geliyor.
Peki anladım hanfendi de erkekte başkası ile evlenirse ve eski eşi hamile olduğunu öğrenirse çocuğu anasız babasız bırakmayalım deme süresi olması gerekmez mi? Çoğu evlilik çocuk var ortada deyip devam ediyor bilmiyorum anlatabildim mi? 2 taraf için de geçerli olması gerekir zamanın
Kadının korunmasına yönelik olan bir şey zaten. Kararın kaldırılmasını isteyen mahkemeye başvurabilir. Erkeğin hamile kalma durumu olsaydı erkek için uygulanırdı..
Tatlım erkeğinki de musluk değil, boşanacak durumda olduğun kadına mantıken zaten yanaşmazsın hadi diyelim yanaştın önlemini alırsın, ne o bebek kendi kendine oluşuyor ne de boşanmak bir günde oluyor bu işin adli bir süreci de var o süreçte de zaman geçiyor böyle bir durum olsa ortaya çıkar zaten o süreçte. Bu nasıl bir zihniyet ayrıca kadın taşıyor diye çocuk sadece kadının mı oluyor?
@UnCanny Yazılan uygulansa takım elbise giyen sapıklarla cübbeli tacizcilere iyi hal indirimi uygulanmazdı. Bu kadar psikopat içimizde rahat dolanmazdı. Yorumuma salça olma bu ülkede hak hukuk mu var sanki?
En İyi Cevaplar