Mutsuz İlişkiler Çağında Sağlıklı İlişkiler Yaşamak Mümkün

CeMuBu

Sağlıklı İlişkiler Üzerine İçerik üretmeye çalıştığım Podcast yayınım için hazırladığım başlıkları okurken sizler için de mutsuz ilişkiler ve mutlu ilişkiler üzerine bilgi paylaşmak istedim. Umarım biraz olsun farkındalık oluşturabilirim.

Mutsuz İlişkiler Çağında Sağlıklı İlişkiler Yaşamak Mümkün


İnsanların benlikleri ve kişilik özellikleri birbirlerinden farklıdır. Her insanın ilişkiden beklentileriyle ilişkinin içerisinde davranışları ayrı ayrıdır ancak zamanla gelişen ilişki dinamikleri ve paylaşılanlar ortak davranışları da ortaya çıkaracak hatta doğru insanlarla sürdürülen ilişkilerde benzeşmeler yaşanabilecektir.

Ancak toplumumuzda insana ve ilişkilere karşı azalan güvene karşın toksik, manipülatif, narsist ve histerik tutumlarla sürdürülen ilişkilerde, aşırı ben odaklılık, kibir, sürekli beklenti içindeki doyumsuz tutumlarla ilişkiler kaçınılmaz olarak mutsuzluklarla, hayal kırıkılıkları ve pişmanlıklarla sonlanmaktadır.

İnsanlar hata yapan ve bunun farkına varabilme yeteneği olan varlıklardır. Aşağıda sizlerle romantik ilişkilerin sağlığını ve mutluluğunu olumsuz etkileyen hataları listelemek istedim. Aklınıza gelen başka hatalar var ise yorumlarda paylaşarak katkı sağlamanızdan memnuun olurum.

Açık iletişim eksikliği ilişkilerde yapılan temel hatalardan birisidir. Çiftler arasında sağlıklı, güvenli şekilde dürüstlük ve açıklık ilkesiyle iletişim kurulmalıdır. Aksi halde çiftler arasında yanlış anlamalar, şüpheci düşünceler, toksik davranışlar, ilgi kaybı yaşanabilir.

Kontrolcü davranışlar maksadını aştığında alan ve hak ihlali olabilir. İlişki kurulan partneri kontrol etmeye çalışmak kişilerde bağımsızlığının kısıtlanması hissi yaratabilir. Öfke, stres ve çatışmalara neden olabilir.

Sürekli eleştirmek veya suçlamak, ilişkinin gergin, kırılgan, öfke ve stres doğuran bir atmosferde geçmesine neden olabilir.

Önyargılar ve genellemeci tutumlar partneri anlamadan veya tanımadan, yanlış anlayarak ilişkiyi ve partnerin duygularını zedeleme potansiyeline sahiptir. Kırgınlık ve öfkeli duygulara neden olabilir. Aynı zamanda Empati Eksikliği de partnerin duygularına değer vermeyi engelleyebilir, anlaşılmayı ortadan kaldırabilir dolayısıyla ilişkiyi yıpratabilir.

Saldırganlık, kaba, öfkeli, tehditkar, tacizkâr ve zorba davranışlar partnerin üzerinde psikolojik ve duygusal yaralanmalara yol açabilir.

Toksik ve manipülatif davranışlar da ilişkinin sağlığına zarar veren davranışlardır.

Dengesiz ilgi göstermek veya ilgisizlik, partnerin kendini değersiz hissetmesine yol açabilir.

Partneri sürekli başkalarıyla kıyaslamak ve karşılaştırmak, ilişki içinde olduğumuz insanın özgüvenini zedeler.

Duygusal İhtiyaçların Reddi: Partnerin duygusal ihtiyaçlarını reddetmek, hislerde soğukluk ve duygusal uzaklaşmaya yol açabilir.

Bu hatalar, sağlıklı ve mutlu bir ilişki kurma ve sürdürme sürecini zorlaştıran başlıca hatalardır. Ancak, farkındalık geliştirerek iletişimi güçlendirmek, empati göstermek ve anlayışlı olmak gibi olumlu davranışlarla bu hatalardan kaçınılabilir. Eğer ilişkilerdeki sorunlar sıkça tekrarlanıyorsa, o ilişkinin sürdürülmesinde ısrarcı olmak telafisi zor psikolojik, duygusal ve fiziksel zararlara yol açabilir.

Sağlıklı Bir İlişki Sürdürmek Nasıl Mümkün Olabilir?

Psikososyal açıdan sağlıklı bir ilişki, partnerlerin duygusal ihtiyaçlarını karşılayan, destekleyici ve olumlu bir şekilde gelişmelerine olanak tanıyan bir ilişkidir.

Saygı ve destek, ilişkinin temel taşlarındandır. Partnerler birbirlerinin duygusal ve bireysel alanlarına saygı göstermelidir. Partnerler duygularını ve düşüncelerini açıkça, rahatça, yargılanmayacağından emin olarak dürüst ve saygılı bir şekilde ifade edebilmeleri gerekir. Öfke, üzüntü gibi olumsuz duyguları sağlıklı bir şekilde ve güvenle ifade etmek, partnerlerin birbirini daha iyi anlamasına yardımcı olacaktır.

Partnerler birbirlerinin duygularını anlamaya ve onları desteklemeye önem vermelidir. Empatik davranışlar her şeyden önce partnere değerli hissettirir ve duygusal bağı güçlendirir. Beraberinde ilişkideki partnerlerin birbirlerine güvenleri artar.

Sağlıklı ilişkilerde ortak hedefler ve değerler, çiftleri bir arada tutan bir güçtür.

İlişkilerde zaman zaman anlaşmazlıklar ve uyumsuzluklar kaçınılmazdır. Tartışmalar yaşanabilir. Ancak sağlıklı ilişkilerde bu çatışmalar olgun bir şekilde yıkıcı değil, yapıcı bir şekilde yönetilmeli ve çözüm odaklı bir tartışma sürdürülmelidir. Zorluklar karşısında birlikte problem çözebilmek, ilişkinin dayanıklılığını daha da artıracaktır.

Sağlıklı bir ilişkide partnerler birbirlerinin özsaygısını ve özgüvenini artırmaya teşvik ederler. Birlikte zaman geçirmek, keyifli etkinlikler yapmak ve birbirleriyle eğlenmek, ilişkiyi canlı tutar. İlişkideki bireylerin kendilerine yönelik değerlendirmeleri daha olumlu hale gelir.

İlişkide esneklik ve uyum göstermek, değişen durumlara adapte olmayı kolaylaştırır. Zor zamanlarda birbirine destek olmak, güçlü bir bağ oluşturabilir.

Partnerler birbirinin bireysel özgürlüğüne saygı göstermelidir. Unutulmamalıdır ki kıskançlık gayet insani bir duygudur. Ancak kıskançlık duygusu sağlıklı seviyede olmalı ortaya çıkan davranışın yıkıcı, kırıcı, değersizleştirici olmaması gereklidir.

Bu özellikler, psikolojik sağlık açısından sağlıklı bir ilişkinin temelini oluşturur. Ancak her ilişki özeldir ve bireylerin ihtiyaçlarına göre şekillenir.

Umarım açıklayıcı olmuştur.
Fikir ve düşüncelerinizi paylaşarak yazıya katkı sağlamanızdan memnun olurum.
Okuyan gözlerinize sağlık.

Mutsuz İlişkiler Çağında Sağlıklı İlişkiler Yaşamak Mümkün
13 Cevap