11 gü

İşim için elektrikli panelvana geçmeli miyim?

Kendi medikal laboratuvarım var ve şehir içinde hastanelerden numune alıp laboratuvara getiriyor, sonuçları ve bazı tıbbi malzemeleri de tekrar hastanelere ulaştırıyoruz. Bu yüzden gün içinde sürekli araç kullanmamız gerekiyor. Ben de yıllardır bu iş için eski bir dizel panelvan kullanıyorum.

Araç artık oldukça yaşlandı ve özellikle şehir içindeki kullanımda çok yakıyor. Günlük kilometrem yüksek olduğu için mazot masrafı da artık ciddi bir gider haline geldi. Aracı değiştirmem zaten gerekecek ve bu kez elektrikli bir panelvan almaya daha sıcak bakıyorum.

Asıl kafamı karıştıran şey ise iş yerimizdeki güneş enerjisi sistemi.

Laboratuvarımızı kurarken LEED sertifikasyonu için çatımıza oldukça büyük bir solar sistem kurulmuştu. O dönemde binanın elektrik tüketimi daha yüksekti. Son yıllarda kullandığımız cihazların ve aydınlatmaların verimliliği arttığı için tüketimimiz ciddi şekilde düştü. Dolayısıyla güneş panellerinin üretebildiği elektriğin önemli bir kısmı özellikle gün içinde kullanılmadan kalıyor.

Aklıma şu geldi: Yeni elektrikli panelvanı iş yerinde şarj etsek, mümkün olduğunca bunu gündüz güneş enerjisinden karşılasak hem yüksek mazot giderinden kurtulmuş hem de zaten boşa giden güneş enerjisinin bir kısmını kullanmış oluruz.

Tek sorun, elektrikli panelvanın bizim kullanımımıza gerçekten uygun olup olmadığı. Gün içinde çok kilometre yapıyoruz, bazen araca oldukça fazla malzeme yüklüyoruz ve aracın her sabah hazır olması gerekiyor. Şarj altyapısı için de ayrıca yatırım yapmak gerekecek.

Elektrikli ticari araç kullananlara özellikle şunu sormak istiyorum: Şehir içinde yüksek kilometre yapan bir işte, iş yerinde mevcut solar altyapı da varken dizelden elektrikliye geçmek sizce pratikte nasıl olur? Benim gözden kaçırdığım önemli bir konu var mı?

İşim için elektrikli panelvana geçmeli miyim?