otomatik vitesi bilen sadece manueli bilmiyorsa kullanamaz ama manuel araç kullanmayı bilen bir birey traktör bile kullanır 😃 manuel tamamen senin kontrolünde araçta patron sensin yani sür yavrum beni der 😂 otomatikte ise araba patrondur gibi bir şey sen sadece basarsın vitesi takarsın o gider tamamen konfor istiyorsan otomatik tercihin olsun ama diyorsan ben kontrol delisiyim asfaltı ağlatıcam ve vitesleri ordan oraya atıcam diyorsan manuel 😃
Manuel vites, debriyaj ile sürücü tarafından kontrol edilir. Vites yükseltmek veya düşürmek için en soldaki 3. pedala yani debriyaja basılıp değiştiriliyor.
Otomatik viteste debriyaj pedalı bulunmamaktadır. Vites kolunun üzerindeki tuşa basılıp değiştiriliyor. D sürüş, N boş, R geri, P park konumları var. Bazı otomatik vitesli araçlarda S spor modu da olabilir. Bunu aktif ettiğinizde aracın performansı değişiyor ve daha hızlı gitmektedir. Yarı otomatik araçlarda M manuel modu da bulunmakta. Ona geçildiğinde direksiyon simidinin arkasındaki kulakçıklardan manuel olarak kullanılır.
Otomatik vites kullanım olarak kolay ve rahattır; ama arızalandığında maliyeti çok pahalıdır. Şahsen manuel vitesli kullanmayı seviyorum. Otomatik viteste özellikle kalkış ve bitişlerde aşırı zaman kaybı yaşıyorum. Otomatik kullanıcısı bir yeri birkaç saniyede terk ederken, şahsen bir dakikaya kadar terk edebiliyorum. İnanılmaz yavaşım!!!
Ehliyeti manuel olarak alındığında otomatik araç kullanamazsınız. Yalnız manuel vitesli araç kullanabilirsiniz. Otomatik olarak aldığınızda hem otomatik hem manuel vitesli araç kullanabilirsiniz. (Burayı yanlış biliyor olabilirim. İşitme engellilere böyle bir şey denildi ve otomatik vites olarak seçmek durumunda kaldım. En iyisi bilene danışmak.)
Otomatik vitesli araba sürüş eyleminin, bedensel uygulamaları içerisinde bulunan vites değiştirme ve debriyaj kullanımı gibi eylemleri ortadan kaldırdığı için dikkati, odaklanmayı ve direksiyon hâkimiyetini arttırır. Ama stop etme olmadığı için bir çok kazaya neden olmuştur.
Manuel vitesle daha fazla kontrol ve sürüş keyfi yaşarsın, çünkü vitesi kendin değiştirirsin. Otomatik vites ise şehir içi kullanımda daha rahattır, vitesi aracın kendisi değiştirir. İkisini de kullanabilirsin, biraz alışma süresi gerekebilir sadece. Ben kişisel olarak, uzun yollarda manuel vitesin keyfini seviyorum ama şehir içinde otomatik vitesin rahatlığı tarif edilemez. 😎🚗
Otomatik için ehliyet alırsan sadece otomatik kullanabilirsin ama Manuel alırsan ikisini de kullanabilirsin. Otomatik kullanım daha rahattır ama ehliyeti alırken manuel almanı tavsiye ederim